Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum
Ha arra gondolsz, amivel a páka csatlakozik, akkor az nálam sima DIN csati, a lomexnél (43-13-36). Ami rajta volt ahhoz nem találtam ellendarabot így azt is le kellett cserélni.
Néztem ezt a PID vezérlést, elsőre kicsit bonyolultnak tűnt ezért egyelőre pihentettem, később még lehet, hogy előveszem. Szerintem én egy frankeinstein szabályozást kreáltam, de egész jól működik.
![]()
Szia!
Látom már a tápod, szerintem elég lesz nálam is a 19V. A csatlakozó nevét elmondod kérlek, hogy lehet rákeresni?
Üdv!
Ha már PWM-el oldottad meg, akkor a PID szabályzást ajánlom figyelmedbe, feltéve ha belefér a jelenlegi uC-be. Zabálja a programkódot, de megéri. Talán még a turbó fokozatra sem lesz szükséged. Jelenleg egy Weller WSP80-at használok, ami így baromi gyorsan felfűt és a változásokra is gyorsan reagál. Szerk.: Igazából te egy P szabályzót alkottál, így utólag belegondolva. A hozzászólás módosítva: Okt 14, 2014
Szia!
Köszönöm! A két hőmérséklet (beállított, valós) különbségével arányosan csökkentem a kitöltést. Ez az a rész, ahol még kéne dolgozni a szoftveren egy kicsit. Ebayről rendeltem 5 heggyel együtt, sajnos itt látszik a kínai AS tűrés, mert lötyögnek a hegyek és a hosszuk is változó. A táp nálam is ugyanilyen, konkrétan egy HP. Trafóval (24AC) nyilván jóval gyorsabb lenne de így sem kell neki 1 perc, hogy elérje a kb. 300°-ot. Ez nagyjából a fele az elődjének. Igen a turbó pont erre van, főleg teliföld esetére, mert ahhoz azért oda tud ragadni, szerintem pont a rossz kontakt miatt.
Szia! Írta szerintem ott van a ház hátulján, az a fekete doboz.
Helló!
Gratulálok az állomásodhoz, nagyon jó lett! Megkérdezhetem, hogy a PWM kitöltését milyen algoritmus alapján növeled, csökkented? A beállított és mért hőmérséklet különbsége alapján módosítod, vagy fix időállandóval, mondjuk 1mp-enként növeled a kitöltést mondjuk 5-10%-ot, ha kevesebb a mért hőmérséklet, mint a beállított, esetleg máshogyan? Hegyet hol szoktál vagy fogsz venni hozzá? Ebay-en találtam 7-10$ körül van több darab. Egy próbát megér szerintem. Én is fogok építek egyet, ezzel a pákával, mert ami nekem van az katasztrófa... 30W-os, szabályzás nélkül, de szerintem a hegy hőfoka nagyon kevés. Van 19V 3.4A-es laptop tápom, én azzal gondoltam meghajtani. Kicsit lassabban fog felfűteni. De lehet át tudom alakítani 24V-osra is, még nem néztem. Tetszik a turbó fokozat! ![]() Köszi. A hozzászólás módosítva: Okt 13, 2014
Köszi, azóta javítottam a hibát, és 7805 helyett LM2575-öt kapott a panel tápegység gyanánt. A kérdésedre a válasz: az volt a ,,baj" az eredeti panellel, hogy 4 vagy 5 különálló panelből állt, és én ezt készítettem el egy panelre.
Nem, a termisztor egy egyszerű feszültség osztó alsó tagja. Viszont itt lehet, hogy elkövettem egy hibát, mert amikor már kész volt, akkor olvastam, hogy van valami áram maximum, amit a termisztorra szabad engedni, erre én nem figyeltem. Mindenesetre egyelőre így is működik, de ha legközelebb szétszedem, akkor ezt is ki fogom javítani.
A hozzászólás módosítva: Okt 13, 2014
Szia!
Ha nem melegszik a táp, akkor nem szóltam. Köszi a Linket, rendeltem egy ilyen pákát én is, most gyűjtöm az anyagot a forrasztóállomáshoz.
Értem tehát lemérted, akkor nincs hozzá táblázat. A termisztoron állandó áramot folyatsz át?
Johnny0004!
Persze, hogy nem titok. Gyakorlatilag egy sima termisztor. Valahol 40 ohm körül van szobahőmérsékleten és innen emelkedik a melegedéssel arányosan. Én egyszerűen azt csináltam, hogy a senzoron eső feszültséget egy lm358-cal felerősítettem és ezt mérem az AD-vel. Hőmérésre nekem csak multiméterem van így a termikus kontatkus miatt egy nagy ón göböt képeztem a pákacsúcson és abba dugtam a multiméter érzékelőjét, így hamar meglettek a hőmérsékletek.
Itt válaszolok, hogy ne a "ki mit építettben" offoljak tovább.
A táp egyáltalán nem melegszik, hidegen bekapcsoláskor 3 ampert vesz fel, de ez rögtön el kezd rohamosan csökkenni, ahogy melegszik a fűtőszál. Miután elérte a beállított hőmérsékletet már nem megy 15-20% főlé a (pwm) kitőltés így a táp ilyenkor már alig dolgozik. Egy cikkhez azért ez még kevés és túl sokat kéne dolgozni rajta, hogy átadható szintre kerüljön. Sok kész kapcsolás kering a neten, fent van a gyári analóg is, ami alig néhány alkatrész, de számos digitális megoldás is van, csak én jobb szeretem magam csinálni. Nekem talán ez a koreai megoldás tetszett a legjobban, itt fent van a forrás és a hex is egy zip fájban. Igaz neki szerintem eredeti pákája van ![]()
Szia! Ez nem igazán jó, egyrészt látok egy nagy földhurkot, az LM324 körbe két irányba is kap GND-t, valamint teljesen csillagpontos GND kell, legalábbis nálam ez lett a tapasztalat hőelemes pákánál, nálam is készült egy panel és csak akkor nem ugrál a mért érték ha minden teljesen külön GND-t kap egy pontról. Amúgy minek ez az új panel az eredeti nem jó? Én mondjuk azért terveztem át mert kb. LCD méretű lett és az LCD-re rádugható nem kell vezeték, de itt nem látom ennek az áttervezésnek mi volt a célja?
Ilyesmiképp kell vinni a GND-t (ez egy hőelemes Wellerhez készült teszt). A hozzászólás módosítva: Okt 11, 2014
Sziasztok! Olyan kérésem lenne, hogy nézzétek át nekem ezt a nyáktervet amit csatolok, hogy jó-e! Csatolom hozzá a kapcsolási rajzot is. Ez a Máté féle digitális forrasztóállomás nyákterveiből egy panelessé ,,összegyúrt" terv. Nem a ,,szépség" most a fő szempont, hanem hogy jó lett-e a nyákterv... Előre is köszönöm a segítséget!
![]()
SS = slave select, de itt az AVR master, így akármelyik lehet a CS kimenet.
Dobd már fel a teljes forráskódot az "AVR - miértek hogyanok" topikban.
Pontosan ugyan így néz ki az spi readwrite függvényem. Ezzel az spi konfiggal is próbáltam.
Az avr clk láb 470r ellenálláson keresztül a miso is 470 ohm-on keresztül megy az SO-ba. A táp 5v, a gnd és vcc között az ic mellett egy 100nf-os kondi. A t-, t+ Lábak egyenlőre nyitvahagyva, de bekötött szenzorral is próbáltam. A miso lábhoz bekötöttem egy bd170 gate-jét és egy ledet, ami kommunikáció közben sem villogott. A cs lábat szoftverből kezeltem a pb0 lábon, de próbáltam úgy is hogy fixen gnd-re kötöttem. Két avr-el is kipróbáltam. Szoftveres spi-t is néztem, a sikeressége a hardvereshez hasonló. Max31855-el is kipróbáltam, ugyan így nem működik a kommunikáció. Hw spi-nél az avr isp mkii-t lehúztam az avr-ről hogy nehogy befolyásolja a működését. Tudom hogy az ic-k jók, nem lehet mindkettő rossz, egyértelmű hogy valamit én csesztem el, de nem jövök rá hogy mit.
8 MHz-en elméletileg jó.
Ma nézek eredetiről fotót és megpróbálom kizárni.
Elküldenéd az spi readwrite és az spi config részt? Tudom hogy tök alap dolgok, de hátha valami elkerülte a figyelmem. Milyen avr-el mekkora órajellel és milyen spi clk frekivel használtad? Én mega8-on 8mhz belső rc és mindenféle spi órajel frekit kipróbáltam.
Az egyik kódomat kicsit leegyszerűsítettem...
Negatív hőfokkal nem tud mit kezdeni és tizedes értéket se kezeli. Ebay... nehogy valami hamisítvány legyen. Még annyi van, hogy csak 250ms időnként olvasható ki.
Sziasztok!
Max6675-öt próbálok éleszteni, több kevesebb sikerrel. Innen merítettem ihletet, ezt a kódot is használtam miután a sajátommal csak 0-kat és néha 0xff-et olvastam ki, később ezzel a kóddal is. Van valami ötlete valakinek. Ebay-ről már érkezik a másik ic, de szerintem kicsi az esély hogy gyárilag rossz legyen az ic. A hozzászólás módosítva: Szept 27, 2014
Sziasztok! A Mate_x féle pákaállomáshoz elég egy 50VA teljesítményű trafó? Mert van egy ilyenem, amin van 24 meg 5v ac kimenet, de nem tudom elég lesz-e a teljesítménye a solomon pákához, és a vezérlőhöz együtt...
Sziasztok!
Itt vannak a megépítéshez szükséges fájlok arról amit tegnap felraktam(Bővebben: Link) Simpi: Sajnos a hidegponti hőmérséklet változásáról nem csináltam mérést, csak programozás közben néha rámértem, hogy tényleg azt méri-e amit kellene, és rövid időn belül 25 °C-ról felment 30 °C-ra.
Akkor ha jól értem van 12V feszültségkimenete is. Állítsd arra, és vezérelj vele egy nullátmenetes optotriakot, majd egy triakot, hasonlóan ahogy a linkelt rajzon is van.
De szerintem még célszerűbb megépíteni az egész állomást vzoole kolléga tervei alapján. (utólagos engedelmével felrakom) A trafód jó hozzá, és az alkatrészigénye is jelentéktelen. Valamint többféle pákához adaptálható.. A hozzászólás módosítva: Szept 4, 2014
Miután a minap bedobta a törülközöt a 40 éves Wellerem, és még nem tudtam rendbehozni kaptam kölcsön egy másik pákát (nem akarok nekik reklámot csinálni), de ég és föld a különbség a Weller javára.
Annak a hegye forró ennek meg mindene, csak a hegye taknyol (nem meleg eléggé). Hiába van rajta csili vili display meg miegymás, a páka hegye köszönö viszonyban sincs a beállitott értékkel. Majdnem 50 fokkal kell feljebb tekerni, hogy megfelelö hömérsékletü legyen. Ilyenkor meg már gözölög a páka nyele, de a hegy hökapacitása annyira silány, hogy még a gyantától is lehül legalább 40 fokot. Azaz ujra várni kell mire ujra forrasztani lehet. (A legszomorúbb, hogy ez sem egy olcso páka, csak egy kicsivel olcsobb, mint a Weller, és elég nagy reklámot vernek neki).
A vezérlőnek volt baja hol vezérelet a pákát hol nem de sose ment a páka 200fok felé másik kölcsön állomásal 100% volt a páka. Páka már van! Tud mindent amit leirtál! Csak a mikro kapcsolakat kell kapcsolgatni ide oda! Multi méteres hömérővel tökéletesen működik szépen vezérel mindent. Ki be türés határ és hasonló dolgok.
Szia! Pontosan miért is akarod a SAL állomást lecserélni és mire is?
Idézet: „Adott egy ki belezett SAL állomás csak a tok nincs meg más minden müködik is! ” Szóval én úgy értelmezem (mondd, ha rosszul), hogy volt egy doboz nélküli SAL forrasztóállomásod pákástól, trafóstul, szabályzóstul) Idézet: „Megpróbáltam csak lefüstöltem az egész pákát!” Tehát az omron ipari vezérlőre való rákötéskor valamiképp a pákát tönkretetted. Ha jó volt minden, akkor minek kísérleteztél? Ha csilivili digitális kijelzést szerettél volna, akkor értem, bár szerintem ennek a pákának tökéletesen megfelel a saccométerrel felvett skála a potméter körül, de ez az én véleményem. Ha így történt, akkor neked először egy új pákára van szükséged. 2-4 ezerért kapsz is valami ilyesmit. (és maradt akkor az eredeti állomásodból egy hálózati trafód) Ezután az előző kis leírásomat követve, gépkönyv tanulmányozva megpróbálhatod beüzemelni az omronnal a szabályzót. Most ahogy nézem, először azt kell kideríteni, hogy a te E5-AX-A szabályzód milyen kimenettel is rendelkezik. (a fényképből sajnos nem derül ki) Lehet relés, szilárdtest relés, áramkimenetes, feszültségkimenetes 12V, 24V, NPN, PNP) és ez a fényképeden szereplő adatokból nem derül ki. Ettől függ páka kapcsolókörének leendő kialakítása... Bocsánat ha néhol okoskodóra sikerült a hangnem. Nem szándékoztam "észt osztani"
Köszönöm a választ, sajnos ezeket tényleg sehonnan sem lehet megtudni, csak tapasztalatból.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |