Fórum témák

» Több friss téma
Fórum
Keresés
Lapozás: OK   833 / 842
(#) Varga Norbert válasza Thomas10100 hozzászólására (») Máj 7, 2007
csá
nekem van egy könyvem hol lehet érdeklödni tápegységről
(#) Tomi20 válasza cooler15 hozzászólására (») Máj 7, 2007
nincs véletlen kisebb feszültségű trafód? (csak próbára berakni) Mivel egyenirányítod a váltó feszt? Amíg nincs rajta terhelés, addig rendesen tudod szabályozni a kimenő feszültséget? Nem melegszik az IC terheletlenül?
A 13-as láb az csak egy sima földpont, azt nem muszáj bekötnöd.
(#) cooler15 hozzászólása Máj 7, 2007
sziasztok..
volt egy kis időm és nézegettem a PCB féle tápkapcsolást, és nem tudtam rájönni, hogy mire van a 13-as csatolópont... mert semmit nem kötöttek rá..
(lehet, hogy hülye kérdés)
(#) cooler15 hozzászólása Máj 7, 2007
sziasztok...
átkötöttem a potit, de semmi változás :no:
még mindíg leesik a feszültség.

arra gondoltam, hogy nem lehet az a baja, hogy túl nagy feszt. kötötök a bemenetre? (~36V)
szerintem nem ártana 30V-ra korlátozni
csak az a baj, hogy nincs IC-m hozzá... nem lehet egyszerűen néhány alkatrészből korlátozóz építeni?
(#) szabi83 válasza cooler15 hozzászólására (») Máj 6, 2007
Idézet:
„hogy a csúszka része az egyik oldalra, a másik meg a felső kivezetése, a harmadik pedíg szabadon hagytam...”

azt a középsőt kössed a földre!

üdv

(#) cooler15 hozzászólása Máj 6, 2007
sztem jól kötöttem be mert úgy csináltam, hogy megnéztem az alldatasheet.com-on az adatlapját, és annak alapján összekötöttem az áramkör megfelelő részével...
én a potit úgy kötöttem be, hogy a csúszka része az egyik oldalra, a másik meg a felső kivezetése, a harmadik pedíg szabadon hagytam...
ez okozhat ilyet?

a pontos hibajelenség az igen egyszerű: amikor rácsatlakoztatom az ízzót a kimenetre, akkor a fesz lecsökken kb. 0,5v-ra, vagy még az alá, és a lámpa csak felvillan egyszer amikor rákapcsolom és késssssz...

ja és mégegyszer megjegyezném, hogy kicseréltem a c2-es kondit egy nagyobbra, azóta még raktam hozzá egy 1000u 25v körülit és azzal is kb ugyan ez, annnyi különbséggel hogy a lámpa jobban felvillan... :no:

ötletek?
(#) szabi83 válasza cooler15 hozzászólására (») Máj 6, 2007
ez a, lm338k úgye kalapos, azaz TO3-as tokozású igaz?

a lábait jól kötötted be?? sztem :no:

üdv
(#) Tomi20 válasza cooler15 hozzászólására (») Máj 6, 2007
a poti jól van bekötve? mi a pontos hibajelenség? a puffer kondi mekkora?
Az ízzó 24V-os 2W-os...
hány wattos, és hány voltos az izzó?
(#) PCB válasza cooler15 hozzászólására (») Máj 6, 2007
Szia !

Ahogy Tomi írta, a rajzjel ne zavarjon meg, azt igy kell érteni, (kép)

Üdv!

poti.png

helloo

35v körüli fesz. megy a bemenetre, és változtathatóra szeretném a kimeneti feszt.
A táp alatt a trafót érted akkor igen, ha magát az áramkört akkor nemtom, de ha nem is bír annyit akkor is egy ízzót kéne azért működtetnie.. de az is csak egy pillanatra felvillan és késsz... :no:
az a poti elég érdekesen van bekötve. Azt nem úgy kell bekötni, hanem a középső lábát és valamelyik szélső lábát!! (remélem érted)
(#) X Sügi X válasza sixtek hozzászólására (») Máj 5, 2007
Köszi az okítást, de valójában nekem is úgy van berakva, :yes: csak PCB-nek gyorsba rajzoltam egy móricka rajzot, hogy megutassam, miről van szó. Csak koleszban voltam, és nem állt rendelkezésemre semmilyen tervező progi, amivel normálisan meg tudtam volna rajzolni.. Ez is painttel készült.
(#) PCB válasza cooler15 hozzászólására (») Máj 5, 2007
Szia !

1, Hány voltal hajtod, és mennyit akarsz a kimenetre ?
2, Táp tudja azt az áramot amennyit a kimenet felvesz ?

Ha 2, igaz akkor a C2 -t emeld 100µF -ra.

Üdv!
(#) cooler15 hozzászólása Máj 5, 2007
Gondoltam berakom a rajzát annak amit megépítettem...
hátha úgy könnyebben megtudjátok mondani miért esik le a fesz.

lm338k.jpg

(#) Sebi válasza tbence3 hozzászólására (») Máj 5, 2007
Mellékeld a rajzot, amit megépítettél, és megmondjuk mi a baj (legalábbis, hogy maga a rajzon szereplő áramkör képes-e működni, utána a megvalósításban kell a hibát keresni) Néhány vágás (esetleg) a régi paneleden még egyszerűbb, mint rögtön újabbat építeni sztem. És esetleg még tanulhatsz is belőle...
(#) PCB válasza tbence3 hozzászólására (») Máj 5, 2007
Szia !

Ebben a (#82406) topicban van a jó rajz.
A pirossal keretezett részt hagyd le.

Üdv!
(#) tbence3 hozzászólása Máj 5, 2007
Nincs valakinek olyan nyákterve amit
1 megis oszt
2 jól működik és kb 0-25V 0-3A is elég.
Amit eddig csináltam valamiért nem voltak jók.
Előre is kösz
(#) sixtek hozzászólása Máj 5, 2007
Sugi,

A plussz tranyo bazisaba kell egy 1k (aramkorlatozasi cellal). Nelkule nem illik bekotni!

Udv.
(#) cooler15 hozzászólása Máj 5, 2007
sziasztok

megcsináltam a lm338k-val a tápot...
minden szép és jó, lehet szabályozni normálisan, csak ha pl. egy ízzót rárakok akkor leesik a feszültség ilyen 0,5 meg még alacsonyabbakra...
gondoltam azért, mert a c2-es elektrolit kondi helyett egy másik nem tom milyen fajta kondit de nem elektrolitot raktam be aminek nincs + és - oldala...
kicseréltem egy másikra ami 100u 63v-os...
azzal a fesz. már csak 1,1 voltig esik le..
Mi lehet a gond?
Olyan kevés alkatrész van benne ezen sztem nincs mit elrontani. Vagy igen?
A trafóval bisztos nincs gond, mert az elég erős.

köszönöm
cooler
(#) X Sügi X válasza pbalazs hozzászólására (») Máj 2, 2007
Persze, PCB csak az elképzelésre volt kíváncsi, én lerajzoltam, de nekem pl nem is ellenállás van mellette, hanem trimmerpoti, még nem volt időm cserélni.. Koleszban vagok, és nem látom magam előtt.. Hogy pontosan hogy sikerült belőni, aztmajd pénteken tudom megmutatni..
(#) pbalazs válasza X Sügi X hozzászólására (») Máj 2, 2007
Bocsi, hogy beleszólok, de szerintem nem jó a kiegészítésed.
A rajzon fel kellene cserélni a tranzisztor emitterét a kollektorral, akkor lenne jó logikailag úgy, ahogy elképzelted.
De ha felcseréled, akkor meg az eredeti LED folyamatosan nyitva tartaná a tranzisztort, sőt ezt bázis ellenállás nélkül tenné, tehát valami megdöglene.
(#) X Sügi X válasza PCB hozzászólására (») Máj 2, 2007
Nah, itt a kiegészítés, elnéztem, nem a negyedik, hanem a 3. müv erősítővel hajtom, amivel a protect Led is megy. Led előtét ellenállás értéket nem írtam, mert mindenkinek más tápról megy (mehet), így mindenki magának méretezi.
(#) PCB válasza X Sügi X hozzászólására (») Máj 2, 2007
Szia !

Idézet:
„Tuom, most kérdezitekmagatokban, MINEK?”

Ez nem jött be

Jó ötlet, sőt a megoldást le is rajzolhatnád mert kiegészíteném a rajzom !

Üdv!
(#) X Sügi X válasza X Sügi X hozzászólására (») Máj 2, 2007
Mellesleg egy pindurkát kiegészítettem a kapcsolást.

Az lm324 4. műveleti erősítőjével egy bc 212-est hajtok, ami egy ledet kapcsol le, amikor bekapcsol az áramkorlát. Tehát van két ledem, egy piros, meg egy zöld, és ha korlátoz, a zöldet lekapcsolja, a pirosat fel..

Tuom, most kérdezitekmagatokban, MINEK?
Esztétikusabb lett tőle a táp..

Éjjen a LED!
(#) X Sügi X hozzászólása Máj 2, 2007
Jóvanna.. Nem köll azé lehordani! Köszi amugy!
(#) PCB válasza X Sügi X hozzászólására (») Máj 2, 2007
Igen!

Ha nem esne le a feszültség, nem esne az áram sem.

Üdv!
(#) Sebi válasza X Sügi X hozzászólására (») Máj 2, 2007
Mit tehetne mást? Ez a dolga, jól működik.
(#) X Sügi X hozzászólása Máj 1, 2007
PCB!

A tápnál helyes az a működés, hogy amikor lefelé tekerem az áramlimitet, és mikor eléri a határt, azaz a fogyasztó többet vesz fel, mint a beállított érték, akkor leesik a feszültség? Egyelőre csak tesztelgetem, tehát nem trafóról megy! Számítógép tápról hajtom 24 v-al..
Következő: »»   833 / 842
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem