Fórum témák
» Több friss téma |
hi
Engem is érdekelne a végleges rajzod ![]()
Komolyan érdekel vagy csak szórakozol? Most nincs időm és kedvem sem rajzolgatni, majd jövő héten valamikor megcsinálom. Egyébként csatoltam már a rajzot csak a szekunder kör hiányzik róla. Melyik kondira gondolsz? A kamerám megdöglött ezért csak telós képeket tudok csinálni, az meg olyan amilyen. Amennyire emlékszem a trafós meghajtás miatt az Ugs elég ronda, de nem kell annak túl szépnek lenni ezt a hegesztőben már bizonyította.
Végfokokhoz jobb is ez mint az UCC mert zárlat után nem nyomja tovább a kilowattokat. Kivezetett bázisú opto (4N sorozat) nem jó mert az első nagyobb áramimpulzus után nyitva marad.
De kapós lett hirtelen...eddig meg fúj. Bezzeg ha ilyeneket írtam volna hogy - eldurrant már 3 fet - felrobbant az opto stb.
Csináltam már néhány félhidat ehhez-ahhoz, de többet nem fogok csak max. 100-200W-ig. 4db IRF740 sem drágább mint két izmos fet a félhídba, viszont biztonságosabb. A TL meg filléres, vagy bontható.
Nem, én csak a vasmagra gondoltam. A huzal vastagsága olyan legyen, amit az átfolyó áram megkíván.Több lesz az, mint 4...5 uH. Meg kell keresni az adatlapját, ha jól emlékszem a Micrometalls gyártja.
Nem hinném, hogy fújoltak. Inkább a segítőkészséget láttam, még akkor is, ha neked nemtetsző, de ennek ellenére korrekt megoldásokat javasoltak...
Nem tartott sokáig kiegészíteni, itt van. A segítő szándékot pedig köszönöm mindenkinek.
Ebből a tápból mekkora teljesítmény nyerhető?
Én meg ezzel matyitzam ma.
Régi számítógépből tápegység. Eltávolítottam minden sallangot. Eddig szépen megy, de van amikor elkezd zajongani a trafó. Olyankor tüskés a kimenő fesz is egy kissé. 0-20V-ig lehet szabályozni 5A-t kivettem belőle 20V-nál. Sajna a trafót át kell tekernem, mert ebben a szekunder tekercs 12V-os tekercsének 1 szál 0.8-as huzalt tekertek bele. Az meg nem sok. Ha bírja a 300Wot, akkor 20V-nál tudni fog 15A-t. Akkor boldog leszek. :yes: Hogy tudom a trafó zajt meg szüntetni? A feszfigyelőt szűrjem? Beteszem a gyorsan össze hekkelt nyáktervemet. A szekunder oldalt csak Mórickásan rajzoltam meg, mert az változni fog. Terheletlenül a felfutó élem 200ns. Ha megterheltem, akkor jó gyors lett.
Nem szórakozok, tényleg érdekel ez a low-cost építkezés.
A soft-start kondira gondoltam.(ld. melléklet) Nekem jók a telefonos fotók is, a gate hajtás amúgy sem szépségverseny, van amikor "ronda és finom". ![]() Optó helyett tranyókal gyorsabb lenne a lekapcsolás és nem kell akkora sönt, mert előbb nyit, ha gondolod, egyszer kipróbálod.
Szia!
Engem a meghajtó és kimeneti trafó tekercsadatai érdekelnének. Ha esetleg közölted, akkor légy szíves linkeld be.
Pár dolgot hiányolok a rajzról;
- nincs a hálózati ágban biztosíték, - a Vcc-re nem ártana 100uF,100nF-os kondik, valószínűleg javulna az Ugs felfutási sebessége - a hídhoz sem árt közel egy 1µF/400V, - nincs a trafó primerjén snubber (vagy a FET-eken), - kapcsolók gate lábaira mehetne egy-egy zéner (ha nincs bennük) - a söntre legalább valami párszáz pF kellene.
A primer és szekunder oldal között nagyon kevés a kúszóút. Én azt csinálnám, ha már kész a NYÁK, hogy kifúrnám/kimarnám a kritikus helyeken a panelt.
Szia,
Akkor még hozzátehetnénk - vagy NTC - vagy relé,ha relé, 5Wos mezei ellenálás is jó... ![]()
Még nincs kész a nyák. Mondom csak gyorsban össze ütöttem egy nyáktervet, hogy lehessen látni, hogy mi van.
A vezetősávokat muszáj szélesre hagyni, mert az áramnak is el kell rajta menni. Ezért sajna a primer, és a szekunder oldal között itt-ott tényleg kevés a táv. Na de mit kezdjek a néha zajos trafóval, amitől zajos lesz a kimenő feszültség?
Nincs műterhelésem ezért egyelőre nem tudok kísérletezni, szerintem a 3kW-ot bírni kell neki (2SK2837-el , megfelelő hűtéssel), de ezt majd mások megerősítik vagy cáfolják.
Soft-start kondinak egyelőre nem láttam értelmét, talán egy rövid áramszünet esetén lenne.
Úgy látom elég az opto sebessége is, nem tranyózok. Egyébként nem kellene sokkal kisebb sönt mert 5-700mV körül szabályoz az opto is. Próbáld ki.
Szándékosan nem írtam menetszámot, mert az ugye vas és freki függő. A gate 120, a főtrafó 150-180mT körül van gerjesztve, ez meg anyagfüggő, M2TNC-t használok annak ennyi lett jó, mert ha sokat megy üresen akkor is csak langyosak maradnak a vasak (180-nál már meleg).
A hegesztőm 40kHz-en megy, ott az EF25-ön nagyjából 1m/1V.
-A biztit rajzold be magadnak (és a többit is
![]() -A snubberekre semmi szükség, ez nem egy együtemű vacak. A hegesztőmben sincs. -A zéner sem kell (a 2SK-ban egyébként van). -Ha a söntöt kondizod, azzal csak lassabb lesz (szerintem). Rakd össze és azt építesz hozzá amit akarsz, nekem így jó.
Már bocs, de a rajzodon IRFP460 szerepel, ja hogy Te 2SK-t használsz és abban van.
![]() Így van, nem kell tűzvédelem, sem snubber, minek, építsétek nyugodtan én kiszálltam...
Milyen kb. menetszámot használjon az ember? Persze ha nem titok.
Megnézem azt az NTC-t amin átküldesz 2-3kW-ot, ha van küldj belőle nekem is.
Egyébként az 5W-os csodák nagy puffer esetén simán meg szoktak szakadni, NTC-nél még ilyet nem láttam.
A bizti dolog nem csak azért hasznos hogy foglalja a helyet, hanem hogy ha zárlatba mennek a fetek, vagy valami, akkor a nagy áram miatt ne gyulladjon ki a táp, vagy nem égjen szénné a panel.
Nálam már előfordult ilyen.
Használtam már olyat is amiben nincs. Te kérted a rajzot, csak nem értem hogy miért ha nem tetszik? Jó dolog az elmélet, csak addig nem sokat ér amíg nem próbálod ki. Így próbáljon neked valaki segíteni... Nem te szántál rá időt (esetleg hulló alkatrészt) hogy kipróbáld hanem én. Működik, ráadásul úgy ahogy azt szerettem volna. Szerinted nem jó. Most akkor erre mit mondjak?
off Nincs értelme itt bármit is közzé tenni mert az "úgy sem jó" (elég sok dolog van itt ami tényleg nem az, ennek ellenére lelkesen építgetik). Ezt kaptam a hegesztőmre is. Ahhoz képest már egy éve megy. Egyébként ennyi ismerettel feltételezné az ember hogy egy biztit be tudsz tenni magadtól is.
Nem titok, mondd meg milyen vasra tekered és mekkora lesz a freki (50-80kHz az optimális), abból már ki lehet számolni. A feteknek legalább 10V gate fesz kell, de inkább 12.
Legyetek szívesek ne fárasszatok már! Vagy úgy gondolod magamtól nincs annyi eszem hogy egy áramkör elé bizti kell?
Lenne egy kérésem a modikhoz! Nem lehetne a rajzaimat törölni? Építsenek amit akarnak...
Te már jártasabb vagy a kapcsolóüzemű technikában, miből gondolod, hogy más is az? Persze nálad működik valami, aminek a konkrét megvalósításáról nem sokat tud az esetlegesen ide betévedő hobbista. Nem nekem kell, csak majd jönnek az után építő lelkes amatőrök is, akik szeretnének kilowattokat, náluk garantáltan nem úgy fog működni, mint nálad, de nyilván ez már neked nem érdeked.
Majd később esetleg elgondolkozol majd azon is, hogy mit hagysz magad után, akkor majd megérted miért írtam(írtuk) azt és amit...
Rossz hozzáállás, mondom később rájössz magad is...
Megépítteti olyannal aki ért hozzá. Annyi esze biztosan van hogy a házat nem gyújtja magára, legalábbis remélem. Én sem állok neki reaktort építeni... A rajzot segítségnek szántam de már megbántam, és elnézést kérek hogy a drótok végein lévő ónpacákat lehagytam róla (jut eszembe azt is hogy páka is kell hozzá).
|
Bejelentkezés
Hirdetés |