Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Lapozás: OK   143 / 581
(#) ticseboy hozzászólása Feb 20, 2011 /

Néztem már azt a kapcsolót és ugy tünik eléggé ki van kopva. Holnap megnyulkálom hogy brummog e?
Rajzot találtam hozzá, és elkezdem kiméregetni pontosan mi mennyi, bár nekem nagyon rumlisnak tünik ez a légszerelés.
Köszönöm az eddigieket mindenkinek.
Valószinü még lesz kérdésem.
(#) MaTe193 válasza ticseboy hozzászólására (») Feb 20, 2011 /

Ni-ni,itt egy rajz hozzá.Sokat segíthet!
Máté.
(#) BEAG hozzászólása Feb 21, 2011 /

Kedves Fórumozók!

A napokban tettem szert egy Ráva Mestermű típusú rádióra. Némi győzködés (kontakt tisztítás) után megszólalt. Nem túl érzékeny, jelenleg csak a Kossuth Rádiót tudom megfogni, a "helyétől" 4-5 centivel arrébb. A készülék egyébként szépen egyben van, csak a skálaüveg feliratai kezdenek leválni.

Tudtok-e valami trükköt, amivel az elhalványult EM-4 varázs-szem életre kelthető?
Illetve hogy tudnám a skálaüveg hátsó részét megtisztítani úgy, hogy a felirat ne sérüljön?

Segítségetek köszönöm!
(#) ticseboy hozzászólása Feb 21, 2011 /

Méregettem egy kicsit, és 100V minuszba vagyok az anodfesszel. Merre keressem a hibát?
Gondolom terhelve kell meglennie az elöirtaknak.
(#) gkari válasza BEAG hozzászólására (») Feb 21, 2011 /

Nagyon irigykedek. Szerintem el van hangolódva, az EM4 lehet, hogy emissziógyenge, vagy kevés a tápfesz.
Én a skálát inkább hagynám koszosan, esetleg próbálj egy újat csináltatni, vagy ha ez nem megy, finoman fixálható a nyomat(persze a kosszal együtt)-pl."Akrilan" lakkal.
(#) gkari válasza ticseboy hozzászólására (») Feb 21, 2011 /

Ha ez azt jelenti, hogy 100V-al kevesebb a kelleténél, akkor kezdd a trafóval, hogy az AZ1 mindkét anódja tényleg csatlakozik-e, ill. a középtől a két szélső végén van-e min. 200V AC., persze, lehet az eir.cső is gyengus.
(#) ticseboy válasza gkari hozzászólására (») Feb 21, 2011 /

Bekapcsoláskor felmegy 300 fölé jóval de aztán szépen lassan visszaesik ahogy az összes csö felfűt egészen 120V -ig. Elöirtak szerint 230-280V kellene.
(#) Janó bácsi válasza ticseboy hozzászólására (») Feb 21, 2011 / 1

Ha egyébbként szól a készülék, akkor valószínü nincs zárlat, és az is valószínü, hogy gyenge az AZ1-es egyencső. Ha nem akarsz újat helyette akkor az anód-fűtőszál közé tegyél mindkét oldalra egy-egy legalább 700V-os diódát, és mérjél újra. Ezzel ugyan romlik az eredetiség "fíling"-je, viszont sokkal jobb lessz a készülék és a varázsszem is feléled valószínüleg. Kossuth-ot az oszcillátor tekercs vasmagjával hangold a helyére, és a modulátorral hangod maximumra a hangerőt, érzékenységet. Üdv:

Azt nem mondanám hogy szól, mert ugyebár semmi nem fogható, legalább is ebben a felállásban, és búg is a hangerő növelésével, de úgy tűnik tényleg nem zárlatos sehol.
(#) oregtamas0202 válasza ticseboy hozzászólására (») Feb 21, 2011 / 1

Üdv ! Halgass Janóbácsira . Egy kis zsiványság : Gvarnis vagy mipolán csőbe eldugod a diódát mintha a vezetéket védenéd. Az AZ fűt a helyén és a készülék muzsikál.
Öreg T
(#) Janó bácsi válasza ticseboy hozzászólására (») Feb 21, 2011 /

Itt a hevenyészett rajz. Ja és ha csak kisebb feszültségü dióda van akkor bátran lehet sorbakötni többet is. Öreg T mondta, el kell dugni varniscsőbe.
(#) ticseboy válasza Janó bácsi hozzászólására (») Feb 21, 2011 /

Nem gond az ekkora dióda, holnap beszerzem! Köszönöm!
Holnap jelentek a változásokról.
(#) oregtamas0202 válasza ticseboy hozzászólására (») Feb 21, 2011 /

Üdv ! Valóban, Janó bácsi -é a piross pont. Jobb ötlet mint az én két biztosítékom amit írtam, sőt olcsóbb is.
Két soros dióda ritkán üt át egyszerre. ( 1N4007)
Igaz valami kicsit esika feszültség ,de nem az AZ gyengeség mértékét.
Öreg T
(#) Janó bácsi hozzászólása Feb 21, 2011 / 1

Ha már a diódáknál tartunk, had osszak meg egy ötletet: a zemberek széltibe-hosszába dobálják el a hibás energiatakarékos fénycső izzókat, PEDIG ABBAN ÉRTÉKEK VANNAK! Van benne pl. egy 4-10 µF-os 400V-os elkó jó hosszú kivezetéssel, ami nagyon jó szolgálatot tud tenni restauráláskor, résszürésre,vagy kiegészítésre. Van még benne 4 db nagyfesz dióda, például az előbb tárgyalt egyencső megsegitésre, meg van benne egy nagyfesz tranzisztor, ami nagyon jó a pump tápok javításához. Meg kimenthető még belüle 1-2 ohm-os "biztosíték" ellenállás, stb. Szóval nem eldobni, hanem bontani! Üdv.

Csak hogy mindenkinek tiszta legyen, ment egy kis PÜ beszélgetés is mivel még csak tanulgatom a dolgokat.
(#) ticseboy hozzászólása Feb 22, 2011 /

Bekötöttem a diodákat! Ha eddig nem volt zárlatos, most az lesz, mert valahol füstölt! De még nem jöttem rá hogy hol, és mi.
(#) Janó bácsi válasza ticseboy hozzászólására (») Feb 22, 2011 /

Egyszer már megbeszéltük, hogy a rajz alapján mérd végig a csövek anód-segédrács feszültségeit. (összesen 8 mérés) Valamelyik ellenállás utáni csatoló, vagy hidegítő kondi zárlatos, azért ég az elötte levő ellenállás.
(#) ticseboy válasza Janó bácsi hozzászólására (») Feb 22, 2011 /

Találtam, egy a teljes látképbe nem beleillő ellenállást ami lehet hogy kisebb értékű? Addig nehéz mérni amig nem állnak be a feszültségek, és ezalatt pirosra sül szerencsétlen. Az a bordó a kép közepén!
Kiszedtem, 2K-s. A rajzba nem is szerepel ilyen érték.

P2210020.JPG

Az AZ1 lábán gyorsan mértem egyet, ott most 299V jön ki.
(#) gkari válasza ticseboy hozzászólására (») Feb 22, 2011 /

De bizony szerepel, a szűrőkörben (2,2K), ha az lefüstöl(t), akkor valahol zárlat van, vagy rossz munkaponti beállítású cső szívja a tápot-azt az ellenállatot cseréld ki legalább 5W-osra, és mérjél feszeket úgy, hogy csövek nélkül, majd az EBL-el, stb. az oszc.kör felé haladva-így kiderülhet az esetleges zárlat helye.
(#) oregtamas0202 válasza ticseboy hozzászólására (») Feb 22, 2011 /

Üdv ! Mielőtt bármit csinálsz , az anód körbe tegyél egy 400mA biztosítékot. Meg kell óvni a hálózati trafót, ugyanis most a diódák (kérdés mit tettél be) 1A tudnak.
Öreg T

Találtam egy zárlatos kondit, viszont nem igazodok ki a feliratán: 01mF 2100V??? A többi olvashatatlan
(#) oregtamas0202 válasza gkari hozzászólására (») Feb 22, 2011 /

Üdv ! Én nem tennék 5W ellenállást , mivel ami égett az max 1/2W lehet.
Janó bácsi mondta " keress zárlatot" !
Öreg T

Kérdés mi van előtte ? Az kb. 10nF lehet.
A 100 nF az igen méretes. 1000V-kat rádióba nem használtak , max 630V-t.
Öreg T

Ime a ludas (remélem)
(#) Janó bácsi válasza ticseboy hozzászólására (») Feb 22, 2011 /

Bocs, közbe el kellett mennem, de látom haladunk, Szóval ez egy 100nF vagyis 0.1µF hidegítő, közvetlenül a második elkón van a rajz szerint. Legalább 630V-os kell bele. A 2.2K ohmos szűrőellenállás a rajzon 3 W-os.

Holnap beszerzem mindkettöt, és folytatás. Bár remélem nem lesz több bibi.
Addig is köszönöm.

Üdv! A második képen lehet látni a 0.1mF .
Mint Janó bácsi mondta 100nF.
Dehogy 2100V ? Az meglepett !
Öreg T
(#) ticseboy hozzászólása Feb 23, 2011 /

Üdv. Mivel hogy 100n-t nem találtam, ezért 330n-630V lett ideiglenesen beletéve. A feszültség beállt 255 körül, viszont csak valami operákat sugárzó adást fogok rajta, de legalább alakul, és egyenlőre nem füstöl. De gondolom antenna nélkül nem igen lesz más rajta.???
(#) Janó bácsi válasza ticseboy hozzászólására (») Feb 23, 2011 /

Ott is hagyhatod, nem kényes az érték, mivel gyakorlatilag párhuzamosan van kötve vele a 47µF-os elkó. Természetesen kell antenna, 8-10m vezeték padlásra, erkélyre, udvarra, kilógatva, vagy valami nagyobb fémtárgyhoz kötve (vizcsap, radiátor) és a szélső hüvelybe kell dugni. Nem tudom merre laksz, valószinű a legközelebbi adó jön antenna nélkül.Ja és a hull. váltó legyen középhullámon, illetve meg kell nézni nem fordult-e el a tárcsa, amin a tekercsek vannak. Állítsd a skálamutatót a Kossuth körülre, tegyél bele valami drótót és addig tekerd finoman a tárcsát, (a hull. váltót,)mig be nem jön, legalább nyomokba. Próbállkozni kell vele.
Következő: »»   143 / 581
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem