Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Témaindító: Kutyuli, idő: Márc 29, 2008
Témakörök:
Néztem már azt a kapcsolót és ugy tünik eléggé ki van kopva. Holnap megnyulkálom hogy brummog e?
![]() Rajzot találtam hozzá, és elkezdem kiméregetni pontosan mi mennyi, bár nekem nagyon rumlisnak tünik ez a légszerelés. Köszönöm az eddigieket mindenkinek. Valószinü még lesz kérdésem. ![]()
Ni-ni,itt egy rajz hozzá.Sokat segíthet!
Máté.
Kedves Fórumozók!
A napokban tettem szert egy Ráva Mestermű típusú rádióra. Némi győzködés (kontakt tisztítás) után megszólalt. Nem túl érzékeny, jelenleg csak a Kossuth Rádiót tudom megfogni, a "helyétől" 4-5 centivel arrébb. A készülék egyébként szépen egyben van, csak a skálaüveg feliratai kezdenek leválni. Tudtok-e valami trükköt, amivel az elhalványult EM-4 varázs-szem életre kelthető? Illetve hogy tudnám a skálaüveg hátsó részét megtisztítani úgy, hogy a felirat ne sérüljön? Segítségetek köszönöm!
Méregettem egy kicsit, és 100V minuszba vagyok az anodfesszel. Merre keressem a hibát?
Gondolom terhelve kell meglennie az elöirtaknak.
Nagyon irigykedek. Szerintem el van hangolódva, az EM4 lehet, hogy emissziógyenge, vagy kevés a tápfesz.
Én a skálát inkább hagynám koszosan, esetleg próbálj egy újat csináltatni, vagy ha ez nem megy, finoman fixálható a nyomat(persze a kosszal együtt)-pl."Akrilan" lakkal.
Ha ez azt jelenti, hogy 100V-al kevesebb a kelleténél, akkor kezdd a trafóval, hogy az AZ1 mindkét anódja tényleg csatlakozik-e, ill. a középtől a két szélső végén van-e min. 200V AC., persze, lehet az eir.cső is gyengus.
Bekapcsoláskor felmegy 300 fölé jóval de aztán szépen lassan visszaesik ahogy az összes csö felfűt egészen 120V -ig. Elöirtak szerint 230-280V kellene.
Ha egyébbként szól a készülék, akkor valószínü nincs zárlat, és az is valószínü, hogy gyenge az AZ1-es egyencső. Ha nem akarsz újat helyette akkor az anód-fűtőszál közé tegyél mindkét oldalra egy-egy legalább 700V-os diódát, és mérjél újra. Ezzel ugyan romlik az eredetiség "fíling"-je, viszont sokkal jobb lessz a készülék és a varázsszem is feléled valószínüleg. Kossuth-ot az oszcillátor tekercs vasmagjával hangold a helyére, és a modulátorral hangod maximumra a hangerőt, érzékenységet. Üdv:
Azt nem mondanám hogy szól, mert ugyebár semmi nem fogható, legalább is ebben a felállásban, és búg is a hangerő növelésével, de úgy tűnik tényleg nem zárlatos sehol.
Üdv ! Halgass Janóbácsira . Egy kis zsiványság : Gvarnis vagy mipolán csőbe eldugod a diódát mintha a vezetéket védenéd. Az AZ fűt a helyén és a készülék muzsikál.
Öreg T
Itt a hevenyészett rajz. Ja és ha csak kisebb feszültségü dióda van akkor bátran lehet sorbakötni többet is. Öreg T mondta, el kell dugni varniscsőbe.
Nem gond az ekkora dióda, holnap beszerzem! Köszönöm!
Holnap jelentek a változásokról. ![]()
Üdv ! Valóban, Janó bácsi -é a piross pont. Jobb ötlet mint az én két biztosítékom amit írtam, sőt olcsóbb is.
Két soros dióda ritkán üt át egyszerre. ( 1N4007) Igaz valami kicsit esika feszültség ,de nem az AZ gyengeség mértékét. Öreg T
Ha már a diódáknál tartunk, had osszak meg egy ötletet: a zemberek széltibe-hosszába dobálják el a hibás energiatakarékos fénycső izzókat, PEDIG ABBAN ÉRTÉKEK VANNAK! Van benne pl. egy 4-10 µF-os 400V-os elkó jó hosszú kivezetéssel, ami nagyon jó szolgálatot tud tenni restauráláskor, résszürésre,vagy kiegészítésre. Van még benne 4 db nagyfesz dióda, például az előbb tárgyalt egyencső megsegitésre, meg van benne egy nagyfesz tranzisztor, ami nagyon jó a pump tápok javításához. Meg kimenthető még belüle 1-2 ohm-os "biztosíték" ellenállás, stb. Szóval nem eldobni, hanem bontani! Üdv.
Csak hogy mindenkinek tiszta legyen, ment egy kis PÜ beszélgetés is
![]()
Bekötöttem a diodákat! Ha eddig nem volt zárlatos, most az lesz, mert valahol füstölt! De még nem jöttem rá hogy hol, és mi.
![]()
Egyszer már megbeszéltük, hogy a rajz alapján mérd végig a csövek anód-segédrács feszültségeit. (összesen 8 mérés) Valamelyik ellenállás utáni csatoló, vagy hidegítő kondi zárlatos, azért ég az elötte levő ellenállás.
Találtam, egy a teljes látképbe nem beleillő ellenállást ami lehet hogy kisebb értékű? Addig nehéz mérni amig nem állnak be a feszültségek, és ezalatt pirosra sül szerencsétlen. Az a bordó a kép közepén!
Kiszedtem, 2K-s. A rajzba nem is szerepel ilyen érték.
De bizony szerepel, a szűrőkörben (2,2K), ha az lefüstöl(t), akkor valahol zárlat van, vagy rossz munkaponti beállítású cső szívja a tápot-azt az ellenállatot cseréld ki legalább 5W-osra, és mérjél feszeket úgy, hogy csövek nélkül, majd az EBL-el, stb. az oszc.kör felé haladva-így kiderülhet az esetleges zárlat helye.
Üdv ! Mielőtt bármit csinálsz , az anód körbe tegyél egy 400mA biztosítékot. Meg kell óvni a hálózati trafót, ugyanis most a diódák (kérdés mit tettél be) 1A tudnak.
Öreg T
Találtam egy zárlatos kondit, viszont nem igazodok ki a feliratán: 01mF 2100V??? A többi olvashatatlan
Üdv ! Én nem tennék 5W ellenállást , mivel ami égett az max 1/2W lehet.
Janó bácsi mondta " keress zárlatot" ! Öreg T
Kérdés mi van előtte ? Az kb. 10nF lehet.
A 100 nF az igen méretes. 1000V-kat rádióba nem használtak , max 630V-t. Öreg T
Bocs, közbe el kellett mennem, de látom haladunk, Szóval ez egy 100nF vagyis 0.1µF hidegítő, közvetlenül a második elkón van a rajz szerint. Legalább 630V-os kell bele. A 2.2K ohmos szűrőellenállás a rajzon 3 W-os.
Holnap beszerzem mindkettöt, és folytatás. Bár remélem nem lesz több bibi.
Addig is köszönöm.
Üdv! A második képen lehet látni a 0.1mF .
Mint Janó bácsi mondta 100nF. Dehogy 2100V ? Az meglepett ! Öreg T
Üdv. Mivel hogy 100n-t nem találtam, ezért 330n-630V lett ideiglenesen beletéve. A feszültség beállt 255 körül, viszont csak valami operákat sugárzó adást fogok rajta, de legalább alakul, és egyenlőre nem füstöl. De gondolom antenna nélkül nem igen lesz más rajta.???
Ott is hagyhatod, nem kényes az érték, mivel gyakorlatilag párhuzamosan van kötve vele a 47µF-os elkó. Természetesen kell antenna, 8-10m vezeték padlásra, erkélyre, udvarra, kilógatva, vagy valami nagyobb fémtárgyhoz kötve (vizcsap, radiátor) és a szélső hüvelybe kell dugni. Nem tudom merre laksz, valószinű a legközelebbi adó jön antenna nélkül.Ja és a hull. váltó legyen középhullámon, illetve meg kell nézni nem fordult-e el a tárcsa, amin a tekercsek vannak. Állítsd a skálamutatót a Kossuth körülre, tegyél bele valami drótót és addig tekerd finoman a tárcsát, (a hull. váltót,)mig be nem jön, legalább nyomokba. Próbállkozni kell vele.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |