Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Lapozás: OK   144 / 581
(#) vikipapa hozzászólása Feb 23, 2011 /

Helló mindenkinek. Lenne egy olyan kérésem hogy nem tudná-e valaki felrakni a Videoton Velence de Luxe RA 2102 kapcsolási rajzát? Vagy esetleg a trafó bekötését ha valaki leírná, azt nagyon megköszönném!
(#) ticseboy hozzászólása Feb 23, 2011 / 1

Gyorsan két kép a végkifejletről, bár nem tul jók. Köszönöm a segitséget!
(#) MaTe193 hozzászólása Feb 23, 2011 /

Üdvözlöm az urakat!
Ma ideért a Terta T422-esem.Postára kellett érte menni,ha nincs ott a haverom,hogy segítsen,nem jutok el vele hazáig gyalog.12,5Kg-ot nyom a rádió + nincs rajta fogás.Kicsit nagyobb,mint amire számítottam.Eléggé leharcolt állapotban van,ám némi kontaktjavító és masszírozás következtében sikerült behoznom a Kossutot.A varázsszeme is működik.Képeket majd holnap rakok fel!
Máté.
Megj.:Ahhoz képest,hogy a hangszórója surlódik,egész jó hangja van!
(#) moltam válasza MaTe193 hozzászólására (») Feb 23, 2011 /

Én a 425 öst biciklivel, nagy utazótáskában hoztam el. Valahogy sikerült úgy felrakni a kormányra, hogy lassan tudtam tekerni. 2 és fél km ről másfél óra alatt értem haza.
(#) Janó bácsi válasza vikipapa hozzászólására (») Feb 23, 2011 /

Itt a Velence de Luxe rajz, a szám nem azonos, de állitólag csak a doboz változott, a kapcsolás maradt.
(#) hatvanasjocó válasza vikipapa hozzászólására (») Feb 23, 2011 /

A két típus lényegében ugyan az.

3+2 (ECL86, EBF89, ECH81, EZ80, EM84) csöves, hat hangoltkörös, két hullámsávos (R-K), váltóáramú hálózati középszuper rádióvevő nyomógombos hullámváltóval, EM84-es hangolásjelzővel, fakávában. A rádió a Velence sorozat tagja. Előző változata az R4360-as volt, amiben a régi Velencék szerkezete lett beépítve. Az RA2102-nél viszont már módosítottak a belsőn, nyomógombos hullámváltóval szerelték. Módosították a skálalap rajzolatát. Egyes készülékekben az EZ 80-as hálózati egyenirányító cső helyett szelén egyenirányítót alkalmaztak.
(#) vikipapa válasza hatvanasjocó hozzászólására (») Feb 23, 2011 /

Nagyon köszönöm mindkettőtöknek a segítséget. Most már be tudom azonosítani a trafót.
(#) hatvanasjocó válasza vikipapa hozzászólására (») Feb 23, 2011 /

Teszek fel egy jobban használható rajzot.
(#) ticseboy hozzászólása Feb 23, 2011 /

Nálam is van egy Velence de Luxe, de még nem dugtam be, állitólag műköképes a kis rondaság. Holnap lehet kipróbálom.
(#) vikipapa válasza ticseboy hozzászólására (») Feb 23, 2011 /

Hát amit kaptam az nagyon rossz állapotban volt. Panelek kettétörve, csövek hiányoztak, kimenőtrafó sincs meg. Egy ECL86-os vagy egy EL84-es erősítőhöz talán jó lenne a trafója. A csőfoglalatokon, az EM84en (vagy 87), hangszórón és a trafón kívül semmi sem volt menthető belőle sajnos.
(#) remington hozzászólása Feb 23, 2011 /

Mivel nem vagyok nagyon még a témába otthon, szeretném megkérdezni hogy ennek az alkatrésznek mennyire szabad melegednie? Van egy VT Badacsony rádióm, s az orion 122 ben is tüzesen forró... (a tekercsre gondolok a képen)

Kép0511.jpg

(#) remington hozzászólása Feb 23, 2011 /

Egy másik kérdés : Az olyan fajta rádióknál ahol a sávváltó a forgó potméter tengelyének ki/be tolásával állítható lehetséges hogy a kapcsoló hibája, oxidációja miatt nagyon "brumm"-os a rádió? Mivel ennek a sávváltónak a mozgatásától néha teljesen megszűnik a "brum"ogása. Néha meg még erősebb lesz. Vagy az ilyen mindenképp a szűrő elkó hiba? (mert akkor kicserélem az elkót)
(#) Janó bácsi válasza remington hozzászólására (») Feb 24, 2011 /

A hull. váltónak semmi köze a brummogáshoz, valószinüleg csak a mechanikus mozgatás hatására változik a dolog, nem kell az elkót cserélni, vedd ki és tisztítsd meg a peremét, ahol érintkezik, és húzd meg a csavarját, (ha csavaros). Ha nem ez a hiba, akkor egy szigetelt valamivel, (ecsetnyéllel) próbáld megmozgatni az alkatrészeket, hogy hol van a kihagyás, forr. hiba.
(#) MaTe193 hozzászólása Feb 24, 2011 /

Üdvözletem!
Ma volt időm kissé behaóbban foglalkozni a Tertával.Ami rögtön szembetűnő:1.Az egyik skálaizzó kiégett.Kérdés:Lehet még kapni ilyet?(6,3V-os)Ha igen,hol?2.A sávváltó igen kontaktos.Nehézkesen beáll,de azután működik.Kérdés:Hogyan lehetne megtisztítani?3.A réz díszek csúnyák.Kéréds:Hogyan,illetve mivel lehetne őket szebbé varázsolni?4.A hangszóró súrlódik.Ez utóbbival nem tudok mit kezdeni,de ha már úgyis írok,legalább elpanaszolom.
Köszönettel:Máté.
[OFF]U.I.:5.Szeretem a dolgokat pontokba szedni.Kérdés:Nem zavaró ez?
(#) ticseboy válasza MaTe193 hozzászólására (») Feb 24, 2011 /

Szia. A 3. pontodra a válasz, legalábbis ami nekem a leggjobban bevált, az az autokhoz használatos "standard" polirpaszta. Egyszerü használni, és nem olyan drága, és sok festékboltba kapni.
Ja, és a skálaizzó a nagy falat, mert én szerencsésen találtam egy boltba, és felvásároltam mindet! Ez pontosan 5db volt Azt hiszem 6V/2W-osak.
(#) hatvanasjocó válasza MaTe193 hozzászólására (») Feb 24, 2011 /

Itt hasonló nagyon olcsón vanBővebben: Link
Hangszóró ügyben keress meg privátban!
(#) MaTe193 válasza ticseboy hozzászólására (») Feb 24, 2011 /

Értem,köszönöm!
A pasztát mindenképp kipróbálom.Skálaizzó ügyében meg majd szétnézek a helyi boltokban.Fontos betartani a 300mA-t?
Máté.
(#) ticseboy válasza MaTe193 hozzászólására (») Feb 24, 2011 /

Ha jól tudom a 6V-2W, az éppen 300 mA-t bir.
Viszont a Velencének hitt rádióm egy Melodija luxus lett, most hogy előbányáztam. Viszont tényleg üzemképes a kicsike, csak a dobozát lessz nehezebb rendbevágni, mert hiányzik róla egykét diszitő elem.
(#) Gafly válasza MaTe193 hozzászólására (») Feb 24, 2011 /

Nem fontos betartani a 300 mA-t skálaizzónál.
Sajnos börzén sem lehet már kapni, különösen a klasszikus hosszú búrájút. Szerintem a HE tagok már röhögnek rajtam ahogy kérdezek minden ismerőst hogy hol láttak esetleg árulni
Ugyanakkor Tungsram márkaboltban elvileg létezik...
(#) MaTe193 hozzászólása Feb 24, 2011 /

Fejlemények:3.probléma megoldva.Ugyan nem polírpasztával,hanem polírpapírral.Szerintem jók lettek.2.probléma:Haldok vele.Ugyan néha határozottan kell vele bánni.Apropó! Mit ajánlanátok:fessem és lakkozzam vagy csak simán lakkozzam a kávát?Látszik,hogy lakkozva volt,de az már felrepedezett rajta.
Máté.
U.I.:Képek majd holnap...Lesz rendes megvilágítás! (Kiégett az izzó a csillárban )
(#) gkari válasza Gafly hozzászólására (») Feb 24, 2011 /

Lenyúltam mind a 20 db.-ot, de szívesen adok belőle, ha megkaptam(ingyér!!!).
(#) MaTe193 válasza gkari hozzászólására (») Feb 24, 2011 /

[OFF]Ha nem kapnék a boltban,mennyiért adnád?
(#) gkari válasza MaTe193 hozzászólására (») Feb 24, 2011 /

Ezt lakkozni kell, a 60-s években már javában műgyantalakkokat használtak a gyártók.
(#) MaTe193 válasza gkari hozzászólására (») Feb 24, 2011 /

Értem,köszönöm.[OFF]Még jóhogy,mert festéket nem tudom honnan kerítettem volna...
(#) Gafly válasza gkari hozzászólására (») Feb 25, 2011 /

Előre is köszönöm
(#) MaTe193 hozzászólása Feb 25, 2011 /

No,rászántam magam és lőttem néhány fotót a rádióról.Sajna nem tudok előtt-után képet mutatni a réz díszekről.Maholnap lecsiszolom és mehet rá a lakk.
Máté.
U.I.:Hát nem kiégett a másik skálaizzó is?!
(#) gkari válasza MaTe193 hozzászólására (») Feb 25, 2011 /

Nyugi, tudod, hogy van(lesz)mááásik!
Üdv
(#) remington válasza Janó bácsi hozzászólására (») Feb 25, 2011 /

Az elkó mozgott mert lelazult a csavarja, most már jó, igaz még recseg de hallgatni lehet vele adókat. Így az Orionette legalább működik a VT Velence rádióval együtt.

Az orion 122nek készül az új doboza, antenna hiányában csak sistergést bírtam belőle kihozni. Plusz van egy orion 325 rádióba amibe most szereztem UY1N csövet de az meg se szólal (még).
(#) Lázár Péter hozzászólása Feb 26, 2011 /

Egy kis érdekesség itt
(#) oregtamas0202 válasza Lázár Péter hozzászólására (») Feb 26, 2011 /

Üdv !
Nagyon szépek.
Hogy mi munka van ezekbe!
Öreg T
Következő: »»   144 / 581
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem