Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Témaindító: Kutyuli, idő: Márc 29, 2008
Témakörök:
Helló mindenkinek. Lenne egy olyan kérésem hogy nem tudná-e valaki felrakni a Videoton Velence de Luxe RA 2102 kapcsolási rajzát? Vagy esetleg a trafó bekötését ha valaki leírná, azt nagyon megköszönném!
Gyorsan két kép a végkifejletről, bár nem tul jók. Köszönöm a segitséget!
Üdvözlöm az urakat!
Ma ideért a Terta T422-esem.Postára kellett érte menni,ha nincs ott a haverom,hogy segítsen,nem jutok el vele hazáig gyalog.12,5Kg-ot nyom a rádió + nincs rajta fogás.Kicsit nagyobb,mint amire számítottam.Eléggé leharcolt állapotban van,ám némi kontaktjavító és masszírozás következtében sikerült behoznom a Kossutot.A varázsszeme is működik.Képeket majd holnap rakok fel! Máté. Megj.:Ahhoz képest,hogy a hangszórója surlódik,egész jó hangja van! ![]()
Én a 425 öst biciklivel, nagy utazótáskában hoztam el. Valahogy sikerült úgy felrakni a kormányra, hogy lassan tudtam tekerni. 2 és fél km ről másfél óra alatt értem haza.
![]()
Itt a Velence de Luxe rajz, a szám nem azonos, de állitólag csak a doboz változott, a kapcsolás maradt.
A két típus lényegében ugyan az.
3+2 (ECL86, EBF89, ECH81, EZ80, EM84) csöves, hat hangoltkörös, két hullámsávos (R-K), váltóáramú hálózati középszuper rádióvevő nyomógombos hullámváltóval, EM84-es hangolásjelzővel, fakávában. A rádió a Velence sorozat tagja. Előző változata az R4360-as volt, amiben a régi Velencék szerkezete lett beépítve. Az RA2102-nél viszont már módosítottak a belsőn, nyomógombos hullámváltóval szerelték. Módosították a skálalap rajzolatát. Egyes készülékekben az EZ 80-as hálózati egyenirányító cső helyett szelén egyenirányítót alkalmaztak.
Nagyon köszönöm mindkettőtöknek a segítséget. Most már be tudom azonosítani a trafót.
Teszek fel egy jobban használható rajzot.
Nálam is van egy Velence de Luxe, de még nem dugtam be, állitólag műköképes a kis rondaság.
![]()
Hát amit kaptam az nagyon rossz állapotban volt. Panelek kettétörve, csövek hiányoztak, kimenőtrafó sincs meg. Egy ECL86-os vagy egy EL84-es erősítőhöz talán jó lenne a trafója. A csőfoglalatokon, az EM84en (vagy 87), hangszórón és a trafón kívül semmi sem volt menthető belőle sajnos.
Mivel nem vagyok nagyon még a témába otthon, szeretném megkérdezni hogy ennek az alkatrésznek mennyire szabad melegednie? Van egy VT Badacsony rádióm, s az orion 122 ben is tüzesen forró... (a tekercsre gondolok a képen)
Egy másik kérdés : Az olyan fajta rádióknál ahol a sávváltó a forgó potméter tengelyének ki/be tolásával állítható lehetséges hogy a kapcsoló hibája, oxidációja miatt nagyon "brumm"-os a rádió? Mivel ennek a sávváltónak a mozgatásától néha teljesen megszűnik a "brum"ogása. Néha meg még erősebb lesz. Vagy az ilyen mindenképp a szűrő elkó hiba? (mert akkor kicserélem az elkót)
A hull. váltónak semmi köze a brummogáshoz, valószinüleg csak a mechanikus mozgatás hatására változik a dolog, nem kell az elkót cserélni, vedd ki és tisztítsd meg a peremét, ahol érintkezik, és húzd meg a csavarját, (ha csavaros). Ha nem ez a hiba, akkor egy szigetelt valamivel, (ecsetnyéllel) próbáld megmozgatni az alkatrészeket, hogy hol van a kihagyás, forr. hiba.
Üdvözletem!
Ma volt időm kissé behaóbban foglalkozni a Tertával.Ami rögtön szembetűnő:1.Az egyik skálaizzó kiégett.Kérdés:Lehet még kapni ilyet?(6,3V-os)Ha igen,hol?2.A sávváltó igen kontaktos.Nehézkesen beáll,de azután működik.Kérdés:Hogyan lehetne megtisztítani?3.A réz díszek csúnyák.Kéréds:Hogyan,illetve mivel lehetne őket szebbé varázsolni?4.A hangszóró súrlódik.Ez utóbbival nem tudok mit kezdeni,de ha már úgyis írok,legalább elpanaszolom. Köszönettel:Máté. [OFF]U.I.:5.Szeretem a dolgokat pontokba szedni.Kérdés:Nem zavaró ez? ![]()
Szia. A 3. pontodra a válasz, legalábbis ami nekem a leggjobban bevált, az az autokhoz használatos "standard" polirpaszta. Egyszerü használni, és nem olyan drága, és sok festékboltba kapni.
Ja, és a skálaizzó a nagy falat, mert én szerencsésen találtam egy boltba, és felvásároltam mindet! Ez pontosan 5db volt ![]()
Itt hasonló nagyon olcsón vanBővebben: Link
Hangszóró ügyben keress meg privátban!
Értem,köszönöm!
A pasztát mindenképp kipróbálom.Skálaizzó ügyében meg majd szétnézek a helyi boltokban.Fontos betartani a 300mA-t? Máté.
Ha jól tudom a 6V-2W, az éppen 300 mA-t bir.
Viszont a Velencének hitt rádióm egy Melodija luxus lett, most hogy előbányáztam. Viszont tényleg üzemképes a kicsike, csak a dobozát lessz nehezebb rendbevágni, mert hiányzik róla egykét diszitő elem.
Nem fontos betartani a 300 mA-t skálaizzónál.
Sajnos börzén sem lehet már kapni, különösen a klasszikus hosszú búrájút. Szerintem a HE tagok már röhögnek rajtam ahogy kérdezek minden ismerőst hogy hol láttak esetleg árulni ![]() Ugyanakkor Tungsram márkaboltban elvileg létezik...
Fejlemények:3.probléma megoldva.Ugyan nem polírpasztával,hanem polírpapírral.Szerintem jók lettek.2.probléma:Haldok vele.Ugyan néha határozottan kell vele bánni.Apropó! Mit ajánlanátok:fessem és lakkozzam vagy csak simán lakkozzam a kávát?Látszik,hogy lakkozva volt,de az már felrepedezett rajta.
Máté. U.I.:Képek majd holnap...Lesz rendes megvilágítás! (Kiégett az izzó a csillárban ![]()
Lenyúltam mind a 20 db.-ot, de szívesen adok belőle, ha megkaptam(ingyér!!!).
[OFF]Ha nem kapnék a boltban,mennyiért adnád?
![]()
Ezt lakkozni kell, a 60-s években már javában műgyantalakkokat használtak a gyártók.
Értem,köszönöm.[OFF]Még jóhogy,mert festéket nem tudom honnan kerítettem volna...
![]()
No,rászántam magam és lőttem néhány fotót a rádióról.Sajna nem tudok előtt-után képet mutatni a réz díszekről.Maholnap lecsiszolom és mehet rá a lakk.
Máté. U.I.:Hát nem kiégett a másik skálaizzó is?! ![]()
Nyugi, tudod, hogy van(lesz)mááásik!
Üdv
Az elkó mozgott mert lelazult a csavarja, most már jó, igaz még recseg de hallgatni lehet vele adókat.
![]() Az orion 122nek készül az új doboza, antenna hiányában csak sistergést bírtam belőle kihozni. Plusz van egy orion 325 rádióba amibe most szereztem UY1N csövet de az meg se szólal (még).
Egy kis érdekesség itt
![]()
Üdv !
Nagyon szépek. Hogy mi munka van ezekbe! Öreg T |
Bejelentkezés
Hirdetés |