Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Napelem alkalmazása a lakás energia ellátásában
Lapozás: OK   29 / 241
(#) westhorses hozzászólása Márc 21, 2011 /
 
Üdv! Észrevehető különbség van az "A" és a "B" osztályú napelem cella között? Gondolok itt a teljesítményre és az élettartamra.
(#) westhorses hozzászólása Márc 21, 2011 /
 
Eszembe jutott még egy kérdés... Különböző teljesítményű napelemeket össze lehet kötni? Gondolom csak párhuzamosan.... vagy?
(#) Barret válasza westhorses hozzászólására (») Márc 21, 2011 /
 
Sorba is kötheted,de akkor a kegkisebb áramerősségű cella lesz a max áramerősség!
Nem éri meg sorba kötni a külömböző áramerősségű cellákat.
Párhuzamosan,meg csak egyforma feszültségűeket szabad.
(#) westhorses válasza Barret hozzászólására (») Márc 21, 2011 /
 
Kösz a választ!
(#) K_Dani válasza westhorses hozzászólására (») Márc 21, 2011 /
 
Én azt olvastam hogy számot tevő különbség a teljesítményben A és B között nincs csak esztétikai.
valahol olvastam, hogy azt írta az eladó, hogy 1,8W cella a sérülés miatt max 1,4 és 1,5 W tud ez az egy olyan cikk volt ahol azt láttam hogy teljesítmény különbség is van A és B között.
remélem nem hülyeséget írtam
Többiek mit mondanak?
(#) westhorses válasza K_Dani hozzászólására (») Márc 21, 2011 /
 
Igazából én is csak ennyit tudok róla, vagyis csak ennyit olvastam róla, csak mert éppen most akarok építeni napelemet és azon gondolkoztam hogy inkább veszek először olcsóbb cellákat hogy ha összetöröm őket a forrasztáskor akkor ne legyen olyan nagy károm.
(#) Barret válasza westhorses hozzászólására (») Márc 21, 2011 /
 
kb 100 ft-ot spórolsz darabján
Nekem még nem tört össze forrasztás közben.
Inkább a nem-odafigyelés miatt törik el!
(#) westhorses válasza Barret hozzászólására (») Márc 21, 2011 /
 
akkor a forrasztásal semmi gond nincs??? Az könnyen megy?? Mert igazából csak tóól félek egy kicsit!
(#) HeZ válasza fpali53 hozzászólására (») Márc 21, 2011 /
 
Nem kutakodni szeretnék a pénztárcádban, csupán érdeklődni, hogy az évi 1000 forintos villanyszámlád bekerülési költsége mennyi volt. Azaz a rendszered főbb elemei mennyibe kerültek: 10x180 W napelem, inverter, áramszolgáltató díjai (mérő csere, engedélyeztetés, stb). Mennyi kb az éves áramfogyasztásod (KWh)?
(#) fpali53 válasza HeZ hozzászólására (») Márc 22, 2011 /
 
A 10db napelem 10x115000Ft, 1700w-os inverter 270000Ft. Áramszolgáltatónak nem kellett fizetni, de 5000Ft-omba került a bekapcsolási rajz, mert igaz, hogy én is villanyszerelő vagyok, de a saját lakásomról nem adhatok rajzot, csak Démász-partner. A szerelést én végeztem potom pénzből. Kb 900kWh az kb az évi, és 1000kWh körül termeltem. 2 hete bővítettem 7-ről 10 napelemre a rendszert. A mai termelés 8,5kWh lett. Ennyit még soha sem láttam.
(#) kameleon2 válasza fpali53 hozzászólására (») Márc 22, 2011 /
 
Sziasztok!

Bocsánat -és nem feltétlenül reklámozni akarom magam, de nálunk van 280W-os napelem is (polykristályos), valamint kisebb hatásfokú ragasztható napelemtekercs is és olcsóbban adom készen, mint amennyiért vennétek az összes szereléket. Az invertert sajnos nem tudom olcsóbban adni - csak ha szigetüzemre kell (pld. tanya, ahol nincs szolgáltató), vagy 50kW (nem lakossági) felett, mert ott nem köti meg a szolgáltató a típust. Viszont, ha a holnapi napom jól alakul akkor van finanszírozóm az energiamegtakarítás terhére történő beruházásainkhoz - még ha az állam még nem is ocsúdott fel. Nyilván, ha a pályázatok (talán jövőre) elkészülnek, sokkal jobb lehetőségek nyílnak.
(#) soczolaci válasza fpali53 hozzászólására (») Márc 22, 2011 /
 
Üdv fpali!

Kicsit számolgattam. A mostani rendszered ítad évente 1000Kwh-t termel. A rendszer bekülési költsége a napelem és az inverter 1420000. Ha 50 ft/kwh-val számolok ebbe bele fér az áram+apdílj+egyébb járulék. Akkor évi 50.000 ft értékű áramot termel. ennek a megtérülési ideje 28.4 év. ami kb megegyezik a rendszer élettartamával. Valamit elszámoltam volna? Én is rajta vagyok, hogy legyen egy saját rendszerem, de valóban megéri-e? Tisztelettel: soczolaci
(#) Barret válasza soczolaci hozzászólására (») Márc 22, 2011 /
 
Szerintem kihagytál valamit!
Ugye nem gondolod hogy 28 év múlva is ugyan-ennyit fizetünk 1 KW elhasznált energiáért?
Tudom,ez nem számolható...
De benne van a pakliban,mindannyian tudjuk.
(#) fpali53 válasza soczolaci hozzászólására (») Márc 22, 2011 /
 
Egyet kifelejtettem, amikor süt a nap, és a lakásban van fogyasztás, akkor az nem számolódik sehova, igaz, hogy az is mérhető, ahogy az amerikaiak mondják, hogy ami mérhető, azt mérni kell. Lehet, hogy hosszú a megtérülési idő, de Barret jól látja, ki tudja, mennyi lesz a villany ára. Én legalább tettem valamit, hogy kevesebb atomenergiára legyen szükség. Nem elég hangoztatni, de tenni is kell valamit. Én már tettem, most rajtatok a sor.
(#) westhorses válasza fpali53 hozzászólására (») Márc 22, 2011 /
 
Én is tenni is szeretnék érte és tenni is fogok... Ha elfogy a benzin akkor mi lesz az áramnak nagy jelentősége lesz a jövőben, hidrogén előállítása például... És mind a cukor, benzin, olaj....minden drágulni fog, csak az emberek bérei nem növekedik.
(#) soczolaci hozzászólása Márc 22, 2011 /
 
Valóban kifelejtettem, hogy vajon hogy alakul a villamos energia ára a jövőben. Valószínű hogy sok jóra nem lehet számítani. Bár villanyszerelő vagyok, de a közelemben még nem láttam és nem ismerem pontosan az oda-vissza mérő órákat, de benne van a nevében. Elvileg akkor látható az elfogyasztott és a hálózatba betermelt energia is, nem? Ezek gondolom már digitális villanyórák.
(#) pudding1 válasza soczolaci hozzászólására (») Márc 23, 2011 /
 
A másik apróság amit sokan nem vesznek figyelembe, hogy a 30 évvel ezelőtt gyártott monokristályos panelok még mindig 80%-os hatásfokkal üzemelnek. Egy 80%-os panelt pedig tuti hogy senki sem fog leszerelni, könnyen előfordulhat hogy akár 50 évig is fenn lesznek. Az ad-vesz órák digitálisak, folyamatosan váltogatják a kijelzőn a termelt és a vételezett mennyiség kiírását. Április végén nekem is lejár az egy évem, eddig 1760kWh-nál tartok. (1800W-os rendszer.)
(#) K_Dani válasza pudding1 hozzászólására (») Márc 23, 2011 /
 
Ha 323 nappal számolok akkor az kb. azt jelenti, hogy eddig az éves átlagos napi termelésed az kb 3 óra pontosan 3,027 óra az a netten található adatoktól elmarad ott 4-5 órákat találtam. rossz év volt?
Van akinek a napkövetős rendszeréről tudna hasonló adatot mondani már csak az össze hasonlítás végett?
(#) pudding1 válasza K_Dani hozzászólására (») Márc 23, 2011 /
 
Ha így számolsz akkor soha nem kapsz valós adatokat, hiszen még hátra van másfél hónap ami ráadásul pont az egyik legtermelékenyebb időszakra esik. (Viszonylag hosszú üzemidő de alacsony panelhőfok. Nyáron 16 üzemóra alatt 10,5kWh napi teljesítmény jött le róla, most 3 napja folyamatosan napi 12 óra alatt 11kWh)
(#) kameleon2 válasza greenpower hozzászólására (») Márc 23, 2011 /
 
Sziasztok!

Sok kicsi doboz drágább, mint egy nagy!

Hidd el, most számoltuk ki egy 150kW-os rendszernél, mert mi is agyaltunk rajta. A németek sem h...ék! A 400V-ot 10db napelemmel már el is érted (280W-os napelem!). Maximum pedig 800-1000V-osak az inverterek. Átlagban 6-os, 12-es mezőkben szokták használni őket. Persze vehetsz kínai 300W-os invertereket is 8-10.000Ft-ért, csak éppen egy fogyasztót tudsz táplálni róla, mert nem fürtözhető és négyszög a kimenete. Én dolgoztam párt évig inverteres közekben (UPS) , de a nagyobb gépek túl komolyak ahhoz, hogy olcsóak legyenek. Szinkronizálni kell, túlterhelés ellen védeni, feszültséglépcsőt állítani (1-5V-onként), 3 fázis esetnén asszimetriára figyelni, védeni, az okosabbak naplóznak stb. Nem gyerekjáték egy ilyen inverter. Főleg, ha a tönkretehetetlen kategóriába tartozik. Nem az eszközök drágák, mi keresünk keveset
(#) DRAWS hozzászólása Márc 23, 2011 /
 
Sziasztok. Érdeklődnék, ha valakinek volna eladó << ASI-12 >> vagy hasonló paraméterekkel rendelkező napelemtáblája eladó,akkor írjon rám! Üdv!
(#) greenpower válasza kameleon2 hozzászólására (») Márc 23, 2011 /
 
Hello

Ebben egyet értek veled ha SMA vagy hasonló márkás cuccokról van szó és 50-100kW-s rendszeröl.
De a kicsi 300-1000W-os házi rendszerhez nem fogok venni egy 1,7kW-os SMA invertert, nem fogok 300-400V DC-t használni.
A házi rendszert (0,5-3kW) én úgy képzelem el hogy minden panelnek van saját 20-40V-os mikroinvertere ami 1-2m-es DC kábellal van rákötve és egy közös 220V-os dugaszba mennek. Mivel minden panelnek külön invertere van nem kell fürtözni és minden panel párhuzamosan a saját maximális munkapontján termel.

Ezek az inverterek 0.5$/W árban mozognak. Szerintem ha az SMA és hasonló nagyok be akarnak törni a házi naperőmű piacra rá lesznek kényszerítve hogy ők is kifejlesszenek olcsó 300-700W-os mikroinvertereket mert a Hong-kongi cuccok kiszorítják őket a piacról ugyan úgy mint anno az IT piacon történt.

Most tesztelek egy 200W-os 10,8-28V-os visszatápláló inverter meg kell mondjam hogy november óta sokat fejlődtek, és ha valaki honosítaná őket nálunk, pár hónap alatt a kis rendszereknél teljesen kiszorítanák a nagyokat a piacról.
(#) kameleon2 válasza greenpower hozzászólására (») Márc 24, 2011 /
 
Azt hiszem tévedsz. Hivatalosan 3x16A a HKE definíciója Bővebben: Link Ha egy-két fogyasztót akarsz napelemmel ellátni , többe kerül a leves, mint a hús - persze van kivétel, mint például az én kapunyitóm, ami egy kisebb napelemről is elmegy egy darab 12AH akksival. De ez nem termel vissza a hálózatra. Márpedig azt éri meg felszerelni, mert még a KÁT-os áron is hoz pénzt. Ha 3 napelemet felteszel, este mit hajtasz meg róla? Nappal meg amikor termel és nem vagy otthon, akkor mire jó? Az SMA nem foglalkozik a magyar piaccal, nem ebből él meg. A magyar piac meg pang, mert nincs fizetőképes kereslet.
(#) greenpower válasza kameleon2 hozzászólására (») Márc 24, 2011 /
 
Köszi a prezentációt. Sok dolgot megtudtam belőle. Pl. egyfázisú házi erőmű max. 5kVA.
A hálózati puffer rész érdekel engem a legjobban, mert ebben az esetben csak áramszünet esetére kell akku áthidalás, a többi energiát visszatáplálja a hálózatba és mikor kell akkor pedig felhasználja a rendszer.
Az én 130W-s rendszerem most márciusban 350Wh termelt napos időben és ~40Wh-t esőben naponta. ha bővítem 5-600W-ra akkor majdnem megtermeli a ház áramszükségletét. Én nem eladni akarom az áramot, hanem 70-80%-ban kiváltani napelemmel. A 800-1000Ft/W költség ami a prezentációban volt pedig nagyon magas, ha saját magam gyártom akkor le lehet menni 300Ft/W alá is.
(#) Skyline hozzászólása Márc 24, 2011 /
 
Sziasztok!

Hol lehet viszonylag jó árban kapni jó hatásfokú napelemet? Ti melyiket használjátok/ajánljátok?
Köszi!
(#) westhorses hozzászólása Márc 24, 2011 /
 
Meg tudja esetleg valaki akár saccolni is a házilag gyártott napelemek élettartamát?? A cellák ugye bírják.... de mi a helyzet a "csomagolással" ?
(#) tbence3 válasza westhorses hozzászólására (») Márc 24, 2011 /
 
Maga a csomagolás szerintem a pénztárcádon múlik a legjobban. Akkor a legjobb ha teljesen letudod zárni a két tábla szélét mint fizikális behatás mint csapadék végett fontos.
Sziló szerintem majdnem, hogy örök élet, ha raksz rá alu keretet is akkor maga a tökély véleményem szerint. Csak mint mondtam, a megfelelő ragasztással és gondos kivitelezéssel lehet hosszú élettartalomra számítani.
(#) westhorses válasza tbence3 hozzászólására (») Márc 24, 2011 /
 
2 üveg köré jó betenni?( Persze alu keretben) vagy? esetleg a SYLGARD-ról mi a vélemény???
(#) greenpower válasza westhorses hozzászólására (») Márc 25, 2011 /
 
Hello

SYLGARD ideális megoldás ha va rá 50$-d panelenként, ha ezt használod hátlapra nincs is szükséged.
Két üveg közé én is próbáltam csak nagyon nehéz lesz tőle a panel, ezert aztán maradtam a LEXAN polikarbonát hátlapnál. ALU kerettel 4mm üveggel és LEXAN hátlappal egy 3*6 colos cellákból épített 18V-os 65Wp-s panel kb. 5kg.
(#) kameleon2 válasza greenpower hozzászólására (») Márc 25, 2011 /
 
Sziasztok!

Én csak azért javasolom a hálózati visszatáplálást, mert bevétel, ha pedig nem teszed, elpazarolt forintokká válik. A ház energiaszükségletével egy baj van általában: napközben amikor süt a nap - az ember nincs otthon, tehát minimális a fogyasztás - hacsak nem megy automatán a mosógép, a bojler, hűtő, stb. Éjszaka azonban, amikor nem süt a nap - világítani kell, TV, számítógép stb. megy. Ezért jó az ad-vesz mérőóra, mert éppen akkor táplálod a családi házról a hálózatba az áramot, amikor az ipar és az irodák fogyasztanak, és akkor veszed vissza az energiát, amikor éppen tényleg szükséged van rá. Nyilván a bojlert is elő lehet fűteni nappal - de ehhez több napelem kell - lehet, hogy érdemesebb ilyenkor kollektort is használni. A napelem laminálási folyamat olcsósítható - bár munkában benne lesz az árkülönbözet, hiszen nem magától szerelődik össze és érdemes a sziló alu profil stb. árát is számolni, mert az sem olcsó. Azért arra kíváncsi vagyok, hogy az invertert hogyan teszed olcsóvá...
Következő: »»   29 / 241
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem