Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Lapozás: OK   265 / 1320
(#) MPi-c válasza user hozzászólására (») Aug 20, 2008 /

Idézet:
„de az RA4-es lábon lévő led soha nem kapcsol be.”

Tessék megnézni az adatlapon, mit lehet csinálni az RA4-es lábbal! (Segítek: 3-4-es táblázat -> "OD"!)

A c-ben beírt programban minden sor után ott van a megjegyzésben a magyarázat - Na jó, a while(1) után nincs, de ezt az utasítást minde c könyv tartalmazza : ez egy végtelen ciklus. A többi meg le van írva angolul. Azt nem érted?
(#) Bazsi válasza watt hozzászólására (») Aug 20, 2008 /

Kössz!
(#) googa válasza trudnai hozzászólására (») Aug 20, 2008 /

Köszi a segítséget. Egyébként én tudok egy magyar oldalt, talán erre gondoltál.
(#) menyus hozzászólása Aug 20, 2008 /

Sziasztok !

Nem pont PIC es téma, de mivel PIC es áramkörben használnám, talán befér ide is ez a kérdés...

Egy GSM modul tápját kéne kapcsolgatnom a PIC egyik kimenetével. A modul egy tápról jár a PIC el, csak felhúzgál csúcsokban 1,5 A - t is. Egy FET re gondoltam, találtam is olyat ami megfelelne csak az adatlapon nem értem miért szerepel szinte minden minusz előjellel, pl. az "Abszolut Max. Ratings" táblázatban. Rá tudna nézni valaki aki látott már ilyet? Én nem értem...DATASHEET

Köszönöm előre is
(#) Norberto válasza menyus hozzászólására (») Aug 20, 2008 /

Azért van minden mínusz jellel jelölve, mert P típusú az általad kiválasztott példány.
(#) menyus válasza Norberto hozzászólására (») Aug 20, 2008 /

De hogy miért minusz azt még mindig nem értem. Sebaj, utána olvasgatok.

Köszönöm.
(#) viktorka0011 hozzászólása Aug 20, 2008 /

Sziasztok valaki tud nekem segíteni abba hogy 18f2550-et szeretném égetni az égetővel! és nem akar sikerűlni az csak a T1 tranyo kezd melegedni és nem is folytatom (Pararell port szofverrel) az ic-prognál nincs ez a jelenség de nem ismeri a picet!!Lehet hogy a foglalat nem stimmel?
Az égető valosznűleg műkődik mivel 12f675-őt és 12f629 mér égetet
(#) trudnai válasza viktorka0011 hozzászólására (») Aug 20, 2008 /

Idézet:
„T1 tranyo kezd melegedni”

Namost sokat segitene a kapcsolas is, hogy tudjuk mi az a T1 tranyo
(#) trudnai válasza googa hozzászólására (») Aug 20, 2008 /

Igen, erre gondoltam
(#) Norberto válasza trudnai hozzászólására (») Aug 20, 2008 /

A történet a PICKit2 klónos topikban kezdődött, ott fentvan a kapcsolás is.
(#) szilva válasza viktorka0011 hozzászólására (») Aug 21, 2008 /

Nem tudom, hogy tetted be a PIC-et és mit állítottál be, én a rajz alapján a következőt látom:

1. a PIC 1-es, a kapcsolási rajzon bal felső lábát kell igazítani, alul marad üresen a foglalat.

2. Ha a T1 melegszik, az elég nagy baj, mert azt jelenti, hogy a 2550 6-os lábára (RA4) akarja az égetőfeszültséget kapcsolni, ami nagyon nem jó (PIC túlélte?).

3. A 18F2550-nél (és más, 28 lábú PIC-eknél is) a T3-nak kellene a Vpp-t kapcsolnia a PIC 1-es lábára, ezt kellene ellenőrizni multiméterrel, mielőtt PIC-et teszel a foglalatba.
(#) szilva válasza szilva hozzászólására (») Aug 21, 2008 /

Megnéztem az IC-prog által ismert PIC-eket, én a 18F4550-et próbálnám meg kiválasztani a 18F2550 helyett, az az ő nagy testvére, esetleg a 18F4520-at (a memória szervezése és mérete is ugyanaz, mint a 18F2550/4550 esetén).
(#) viktorka0011 válasza trudnai hozzászólására (») Aug 21, 2008 /

A linket elfelejtettem bocs!Kapcsolás
(#) viktorka0011 válasza szilva hozzászólására (») Aug 21, 2008 /

Meg néztem minda kető picet kikvélasztva az ic-prog-gal beolvasa a picet de irni nem tudja és tőrőlni sem!A hibaűzenet "Verfy failed at address 0000h!"
(#) watt válasza viktorka0011 hozzászólására (») Aug 21, 2008 /

A T1 tranyó a Vpp-t kapcsolja(13V). Ha bekapcsolod a programmal(PIC nélkül) a Vpp-t, akkor megvan ez a feszültség a T1 kollektorán?
(#) watt válasza watt hozzászólására (») Aug 21, 2008 /

Ja és még valami! Melyik piros LED világít, amikor égetni próbálsz? (PIC nélkül próbálkozz a vonalak ellenőrzésével, és csak akkor köss rá PIC-et, ah minden vonalat leellenőriztél, hogy működik rendesen!)
A T1 tranyó körében van egy 680ohm. Szerintem arra semmi szükség, ettől simán melegedhet a tranyó is.
A T3-as tranyóra sincs szükség, be sem szabad kötni a vonalat. Egy Vpp vezérlő vonal elég, ha ICSP kivezetéssel kötöd be az égetendő PIC-et.
(#) viktorka0011 válasza watt hozzászólására (») Aug 21, 2008 /

Megvan és a D4-re van álltva a programba!!

Amikor égetni probálok akkor a T3 tranyo collektorán lévő led villan fel!

Igen, mivel a D4-re van irányítva a Vpp.
A kérdés már csak az, hogy a T3-as kollektorát vezetted ki az ICSP-re, vagy a T1-et?
A T1-es LED-je nem parázslik? Mekkora fesz van rajta égetés közben? (PIC-et most se köss rá, ezt nem is írom többé!)

Ha a Vpp a D4-re van állítva, akkor nem stimmel, hogy a T1-en jelenik meg a Vpp. A D4-gyel a T3-at kellene vezérelni, és azzal kapcsolni a Vpp-t. Már, ha tényleg a rajz szerint raktad össze az égetőt.

Watt!

Abban tökéletesen igazad van, hogy felesleges a több Vpp és ez az össze-vissza drótozott foglalat. De ha már így építette meg, akkor viszont a D3 és D4 biteknek a helyes ágon lévő Vpp-t kellene kapcsolnia, mert ahogy nézem, abban a foglalatban a bekötés alapján meg kellene szólalnia a 2550-nek - már ha az eddigi kisérletezést túlélte.

T collektorán 0-2v kőrűli fesz mérhető égetés kőzben!(De nem vezettem ki icspt mivel úgyéreztem hogy a foglalatba belepesszol vagy nem???!!!

Jó lenne tudni, hogy pontosan mit építettél meg, mivel akarod használni és hogy állítottad be hozzá a programot.

Pontosan azt éítettem meg amit belinkeltem még a nyák is vasalva van és nincs modosítva rajta!!(a T1-en nem jelenik meg a 13v)"most"
A beálítások pedig:
Vdd D2
Vpp D4
Clock D1
Dat out D0
Dat in s6
(#) watt válasza szilva hozzászólására (») Aug 21, 2008 /

Igazad vad, de nekem eszembe se jutott, hogy foglalatos égetőt épített valaki, miután itt és máshol is erről igyekeztünk lebeszélni mindenkit, évek óta.
Ez a történet pont szemlélteti, hogy sokkal nagyobb problémát okoz egy rosszul beállított program, mint ha kellően foglalkozni kell az égetéskor az ICSP vezetékek helyes bekötésére minden PIC esetében. Igaz az a mondás, hogy ami nagyon univerzális, az semmire se jó...

Igazándiból ezt az égetőt arra építettem hogy a18f2550 et égesem velé és megépítsem a pickit klont!!

Az a beközés jónak tűnik. A hardware check-ben ellenőrizted multiméterrel, hogy minden szint a helyén van-e?

Gondolom a PIC-et jól helyezted be a foglalatba, azaz a vékony foglalat felső részére került az 1. láb?
Ha a T1 melegedett, akkor azon áram folyt, az pedig a 2550-es RA4-es lábára is kerülhetett.
A T1 nem nyithat ki, miközben 2550-est égetsz. Ezt a programnak elvileg tudnia kéne, ha jól volt beállítva(nem tudom, hogy melyik program ismeri ezeket a kiosztásokat, illetve, hogy kell e valami beállítást tenni az ügy érdekében.)

Ez az égető jó kivitel, de lehet elektronikus és szoftveres buktató is, ezért javasoljuk, hogy szépen csekkold végig a program erre való részével a lábakat és mérd meg a szinteket.
A DATA IN pipának ki kell jelölődni magától, amikor a DATA OUT- ot bepipálod(ha nem, vagy ellenkező fázisban, akkor hiba van az áramkörben, vagy a beállított fázisban). A szinteknek akkor kell magasnak lenniük, amikor beteszel egy pipát. Az adat vonalak csekkolásakor a Vdd-nek bekapcsolva kell lennie.

3-as láb 3.3v Vdd
1-es láb 12v Vpp
27-es láb clock 3.3v
25-ős láb dat out 3.3v
(#) viktorka0011 válasza viktorka0011 hozzászólására (») Aug 21, 2008 /

Dat in és dat outra egyszerre jelenik meg a két pipa!
A foglalatba igy helyezem be!
A 6- lábon -2,3vot mérek
Következő: »»   265 / 1320
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem