Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Szünetmentes táp építése
 
Témaindító: trtk, idő: Márc 6, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   3 / 6
(#) robing16 hozzászólása Júl 11, 2010 /
 
Sziasztok!

Hogy oldhatnám meg, hogy van 12V-os akksim, pl autó akksi, ami kb 14V feszültséget ad re, ám nekem 12V-ra van szükségem... Fontos, hogy 5-6 Amperról van szó, és stabil feszültséget kell biztosítani. Természetesen ez egy stabilizátorral megoldható, ám, ha az akkumulátor feszültsége 11V alá esik, akkoris tartsa a 12V-ot, és úgy körülbellül 9 V-nál kapcsoljon ki...

Hogy lehetne ezt elméletben megoldani? Utánna meg gyakorlatban is szeretném
köszi!
(#) potyo válasza robing16 hozzászólására (») Júl 11, 2010 /
 
Ha nem fontos a közös GND, akkor lehet használni stepup-stepdown konvertert. Ha kell a közös GND, akkor pedig SEPIC konverterrel lehetne a legjobb hatásfokot elérni. Ezen kívül még lehet olyannal próbálkozni, hogy előállítani 14V-ot, majd ebből állítani elő a pontos 12-t, de ennek természetesen a kettős átalakítás miatt rosszabb a hatásfoka.

Mire kell egyébként?
(#) robing16 válasza potyo hozzászólására (») Júl 11, 2010 /
 
Szia, köszi a választ.
Egy telepen kell kiépíteni 10 kamerából álló hálózatot, kameránként 400mA és 12V-on táplálható. Azt az árajánlatot fogadták el, ami szünetmentességet is biztosít kb 6 órát. Ehhez szükség van pár akkumulátorra.
Úgy terveztem, hogy külön körökre helyezem a kamerákat 4-esével, és az utolsó körben lehetséges, hogy még 2db a portát figyeli, így az a kör is telítődik...

Ezt egy komplett tápegységben szeretném elhelyezni, ami tölti az akkumulátorokat is, csepptöltéssel, figyeli és hozzá szerkeztek még egy PIC-es diagnosztikát is, hogy mutassa, hányszor és mikor volt áramszünet.

Ezeknek utánnanézek! Köszi!
(#) potyo válasza robing16 hozzászólására (») Júl 11, 2010 /
 
Én nem vagyok benne biztos, hogy szükség van itt a stabil 12V-ra egyáltalán. Kamerákat mindenképpen kipróbálnám 10V-ról, azzal biztosan nem megy tönkre, csak esetleg nem működik majd. Ólomakkut 10,5V alá nem szabad meríteni, úgyhogy ha 10V-ról működik a kamera, akkor felesleges a csökkenő tápot stabilizálni, így mindjárt csak egy step-down konverterre egyszerűsödik a dolgod. Meg a 14V se gond neki szerintem, ezek belül úgyis stabilizálnak maguknak 5V és alacsonyabb feszültségeket.
(#) Gyu válasza robing16 hozzászólására (») Júl 11, 2010 /
 
Hali!
14V-ról simán elmennek a kamerák, azt meg kipróbálnám, hogy melyik a legkisebb fesz, amiről még működik.Lehet, hogy nem is kell semilyen elektronika a töltőn kívül.
(#) robing16 válasza potyo hozzászólására (») Júl 12, 2010 /
 
Azért gondolkodtam ezen, mert a kamerához +-10% feszültésg határt írtak. Zselés akkumulátorra gondoltam, nem tudom, meddig lehet meríteni, de itt azon van a hangsúly, hogy áramszünet esetén mindenféleképpen kell biztosítani az áramellátást.
Emellett még van egy vevő egység, aminek 19V kell, 64W. Ennek gondoltam egy szivargyújtós invertert, amit Laptopokhoz használnak, 19V-ot lead, és megvan a gond.

Minél több idő kinyerése az akksiból, ez lenne a cél. Kamerát nem tudom megnézni, mert annyi lóvém most nincs, és potyára nem szeretnék most venni...
Egyébként valami kapcsolóüzemü PIC-es dolgon gondolkodok... Mint elméletet, is végig gondolom, hogy mi lenne a megoldás.

Köszi
(#) madar86 hozzászólása Aug 12, 2010 /
 
Helló!Valaki tud segíteni! olyan bajom lenne,hogy vagy egy Modem egy Router és ezen egy HDD usbn keresztül! mind a 3 12V os

ehhez szeretnék valami közös tápot akkumulátorral!áramszünet esetére!
(#) madar86 hozzászólása Aug 12, 2010 /
 
sajnos vihar esetén 1-2 másodpercre nincs áram és a HDD nagyon nem szereti az ilyen leállást! FTP szerverkén is üzemel stb! ezért árt neki!


Valaki tud valami megoldást! láttam olyan kütyüt hordozható DVD lejátszón,hogy ha kihúztam a töltőt akkumulátor ment tovább áram kimaradás nélkül!
Szóval minden 12V os üzemű!és pl egy PC tápból lehetne 12V ot kinyerni mindhárom eszköz számára!és 1-2 perc áthidalása lenne szükséges!
(#) potyo válasza madar86 hozzászólására (») Aug 12, 2010 /
 
Mondjuk a 12V-ot tudja biztosítani egy akku, ami egyszerűen párhuzamosan van kapcsolva a betáppal. Én is ilyenen agyalok, és jelenleg ott tartok, hogy ki kellene próbálni, hogy mit szól egy merevlemez a 13,8V-os tápfeszültséghez. Mert ha ez nem okoz neki problémát, akkor az lenne a legegyszerűbb, hogy fogni egy 13,8V-os tápot, arra rákötni az akkut is és a cuccokat is. Így ha elmegy az áram, akkor akkuról megy minden tovább, amikor meg van áram, akkor készenléti töltésen van az akku folyamatosan, mint ahogy a szünetmentes tápokban. Más holminak nem számít, hogy 12 helyett 13,8V-ot kap, mert belül úgyis stabilizálja magának néhány voltra. A merevlemez a kritikus a dologban, de ennek is elvileg csak a motorja üzemel a 12V-os ágról, annak meg nem kellene, hogy nagyon lényeges legyen a pontosság. De sajnos nekem még nincsenek meg a cuccaim, így konkrét eredménnyel nem tudok szolgálni...
(#) madar86 válasza potyo hozzászólására (») Aug 12, 2010 /
 
aha és egy stabilizátort nem lehet oda beiktatni valami úton módon?A routernek ill a modemnek 9-12V-ig üzemképes!
(#) madar86 válasza potyo hozzászólására (») Aug 12, 2010 /
 
megnéztem az usbs hdd üzemel 9 V ról is!
(#) madar86 válasza potyo hozzászólására (») Aug 12, 2010 /
 
már a 7.5V táppal nem üzemképes!
(#) potyo válasza madar86 hozzászólására (») Aug 12, 2010 /
 
Lehet stabilizálni, csak épp az a gond, hogy épp az akkufeszültség tartományába esik bele a kívánt kimenet, így nem lehet egyszerű step-up vagy step-down kapcsolást alkalmazni. Sepic konverter kellene, vagy pedig olyan, ami tud váltani step-up és step-down mód között (Linear Technology-nek van ilyen chipje, csak nem túl barátságos a tokozása). Ezért a legjobb lenne, ha direktben rá lehetne kötni a merevlemezt is a 13,8V-ra, akkor az ember megszabadulna a felesleges konverzióktól. Modemet és routert, mint írtam, egyáltalán nem tartom kritikusnak. De szerintem a merevlemeznek is el kell tudnia viselni ennyi többletfeszültséget.
(#) madar86 válasza potyo hozzászólására (») Aug 12, 2010 /
 
Felfelé nem tudom ill nem merem megnézni
(#) madar86 hozzászólása Aug 12, 2010 /
 
hát a tápja az pont 12V mindnek! meg terhelés alatt is tartja a 12V ot ellentétben a pc táppal
(#) madar86 hozzászólása Aug 12, 2010 /
 
rákötöttem a modemet 1.2V 1000mah aksikra! most nézem meddig bírja vele!
(#) madar86 válasza potyo hozzászólására (») Aug 12, 2010 /
 
egy nagyobb kapacitású kondival nem lehet áthidalni egy kis időt?
(#) potyo válasza madar86 hozzászólására (») Aug 12, 2010 /
 
A cuccaid fogyasztanak mondjuk 2A-t 12V-ról, akkor minden másodpercnyi áthidaláshoz kell nagyjából 1F kapacitás.
(#) madar86 válasza potyo hozzászólására (») Aug 12, 2010 /
 
Aha hát ez csak felvetés volt meg azzal a cuccal kísérletezem amit egy aku pack bol vettem ki! de az nem ilyen teljesítményre tervezték! hordozható DVD lejátszóé volt!
(#) tarimate hozzászólása Aug 18, 2010 /
 
Üdv

Én most egy kisseb szünetmentes tápon godnolkozok hogy rakhatnám össze tudok szerezni zselés akkukat amik direkt ezekhez vannak. Mert mostanság a nagy viharok miatt sokszor van áramkimaradás és van olyan hogy 1-2 napig nincs áram. És a gépem meg nem szereti hogy csak hirtelen kikapcsol. Többször is volt már emiatt újrarakva. Esetleg valami kapcsolási rajzot tudna valaki vagy segítséget?

Választ előre is köszönöm
(#) potyo válasza tarimate hozzászólására (») Aug 18, 2010 /
 
Hát nemtudom, de szerintem nem sok köze van az újrarakáshoz az áramszünetnek. Barátnőméknél is elég gyakran van rövid áramszünet (akár naponta többször is), mégsem kell a rendszert újrarakni havi rendszerességgel. Most raktam újra minimum két év, de az is lehet, hogy 4-5 év után, de ennek is a mindenféle vacak feltelepítése miatti lassúság volt az oka. Persze ettől függetlenül érdemes szünetmentest beszerezni, de az építésben egyáltalán nem vagyok biztos, hogy érdemes belevágni. Eldurrant az ember néhány félvezetőt a beállítás alatt, trafót kell szerezni hozzá, doboz sem árt, hogy nézzen is ki valahogy, gyors relé az átkapcsoláshoz, stb. Szerintem nem lehet jobban kijönni, mintha vennél egyet.
(#) tarimate hozzászólása Aug 18, 2010 /
 
hát nem tudom mostanság már nem volt ilyen gondom de mondjuk szeretnék összeépíteni egy szünetmentes tápot van érzékem valamelyest az elektronikához most leszek 11. es Elektronikát tanulok. De ennek igazából semmi köze ehhez
Tudtok esetleg egy kapcsolási rajzot szünetmentes táphoz???
(#) nemka válasza tarimate hozzászólására (») Aug 21, 2010 /
 
Sokkal olcsóbb és biztonságosabb venni egy használtat (a szükséges trafóhoz is csak így juthatsz hozzá ).
A topik első oldalán van rajz APC Back UPS-ekhez. De ezeket nem elég a rajz alapján összerakni, be kell kalibrálni, amihez ismerni kell az akkuk, a töltőelektronika és az inverter viselkedését is.
Ehhez nem "valamelyest" kell érzék, hanem vérprofinak illik lenni.

Ha mégis az építés mellet döntesz, alaposan járj utána a dolgoknak. Már egy 12V/7Ah-s akku is hatalmas energiát tárol, óvatosan bánj vele. A 230V veszélyeire gondolom nem kell figyelmeztetni.
(#) tarimate hozzászólása Aug 22, 2010 /
 
Természetesen figyelek mindég a veszélyre és ha olyan dlog van akkor inkább kihagyom vagy szakértőhöz fordulok tanárhoz és inkább megkérdezem tőle. Köszi a választ.
(#) potyo válasza tarimate hozzászólására (») Aug 23, 2010 /
 
De miért mindig új kérdésként írod a válaszaidat?
(#) saraha hozzászólása Okt 7, 2010 /
 
Sziasztok.
Készítenék egy nagy teljesítményű UPS-t.Az inverter és a töltő része már megvan.Már csak valami jó kis átkapcsoló elektronika kéne.Tud nekem ajánlani valaki valami jól bevált kapcsolást erre?
(#) kisedison hozzászólása Márc 7, 2011 /
 
Hello

Építettem egy invertert amiről a gép megy. Az akkut napelem tölti. Hogyan lehet megcsinálni azt hogy a windows (XP) érzékelje hogy mennyire van töltve az akku (nagyjából úgy mint a laptopoknál)?
(#) örni hozzászólása Ápr 2, 2011 /
 
Helló
Egy 12 V-os szünetmentes tápot akarok készíteni. Aksi + táp ami töltő is egyben. Tud vki erre egyszerű "olcsó" megoldást??
(#) kisedison hozzászólása Okt 22, 2011 /
 
Hello

Tud valaki olyan rajzot feltenni ami a géphez soros porton csatlakozik, és küldi a gépnek az akku töltöttségi szintjét. Lépcsőknek jó a 0%-10%-20%......100% kijelzés csak lássam a gépen hogy mennyi szufla van még.
(#) kisedison válasza kisedison hozzászólására (») Okt 22, 2011 /
 
Senkinek semmi ötlete?
Következő: »»   3 / 6
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem