Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » TECHNICS erősítők, javításuk
Lapozás: OK   3 / 33
(#) viktorka0011 válasza Imi65 hozzászólására (») Jún 22, 2008 /
 
Sajna a félvezetőknél nem anyira vagyok képbe hogy tudom ellenőrizni hogy jo -e vagy hogy tudommeg hogy milyen kell hozzá hogy kicseréljem ezutobbi gondolom bonyolultabb mivel orosz egy egyszerű potmétert nehéz behejetesíteni!!!!!!!
(#) Mate78 válasza viktorka0011 hozzászólására (») Jún 22, 2008 /
 
Szia

Egy ötlet:
Nekem egyszer hasonló problémém volt egy Orion erősítővel.A gond ott is az volt hogy pár perc után elkezdett recsegni.A jelenséget kontakthiba okozta a hangszínszabályozó panelon.Átforrasztgatva a pontokat megjavult a cucc.Szerintem a melegedésel lehet összefüggésben.

üdv
(#) kuner hozzászólása Jún 22, 2008 /
 
Sziasztok!

Van egy Technics SU-X990D típusú erőlködőm, ami pár éve behalt. Akkor szét is kaptam és kiderült hogy 2 tranyó halt meg benne. Ki is szedtem, csak nem tudom, hogy mi volt a típusuk. TO-220-as tokozásúak voltak. Szóval ehhez a típushoz lenne szükségem kapcsolási rajzra.

Köszi előre is a segítséget.
(#) viktorka0011 válasza Mate78 hozzászólására (») Jún 22, 2008 /
 
Ez nekem is volt gondolatom te nem az mondjuk a hangerő potim néha recseg de nem hiszem hogy az lenne de viszont most ott tartok hoy már el se kezd mindig erősíteni vagy csak a méj hangokat és a háttérbe recseg a magas!
(#) djmagoo válasza viktorka0011 hozzászólására (») Jún 23, 2008 /
 
Szia!


cseréld ki benne a nF nagyságrendű kerámia tárcsakondenzátorokat, főleg ha van akkor a négyszögletes formájú rózsaszín (vagy piros) darabokat. Forraszd át a nyákot, az aluházas elkókat ellenőrizd. Időszakos pattogást recsegést az említett tárcsa kondenzátorok okoznak.

Üdv!
(#) viktorka0011 válasza djmagoo hozzászólására (») Jún 24, 2008 /
 
tédla alaku sőtétzőld van benne 0.5nf-es azokra gondolsz az elkokat mindet kicseréltem ,vannak menne mf nagyságrendű fekvőkondik úgynéznek ki mint egy ellenállás csak nagyobb!?Még lenne egy kérdésem, a nagy ellenőrzés kővetkezménye hogy a végfokon eltőrtem egy tranzisztort azt mivel tudom helyetesiten van belőle mégegy ami jo de ez alapján még nem tudok venni mivel orosz!az van rajta hogy,3107A de csak hasonlit az A-ra valami orosz csak nem ismerem az orosz abc-t!
(#) Norberto hozzászólása Aug 20, 2008 /
 
Hello mindenki!

Van nálam javításra egy SU-V4X típusjelű példány. Amit tudni kell róla, hogy 8 ohm-os terheléskor az egyik csatorna néhány perc üzem után elkezd pattogni (na persze a hangfal, nem az erősítő...), és egy pár ilyen pattogást egy, a többitől nagyobb pattanás követ, és azonnal bekapcsol a védelem benne, azaz lekapcsolja a hangfalakat a végfokról. Kisebb terhelés esetén (4 ohm) ezt a jelenséget egyáltalán nem produkálja! Amúgy ez kizárólag az egyik csatornán tapasztalható, ezt több, 8 ohm-os hangfallal is ellenőriztük.

A végfok az egy SV2004A jelzésű hibrid IC.

A kérdésem: ezt a pattogást mi szokta általában okozni? Lehet, hogy a végfok haldoklik? Vagy segíthet a dolgon, ha az erősítőben lévő összes kondit kicserélem?

A hibrid végfok az nagy mulatság lenne, már csak azért is, mert már nem kapható, ha meg mégis, akkor mindenképp aranyáron.
(#) Norberto válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Aug 21, 2008 /
 
Köszi, próbálkozok vele majd!

Holnap írom a fejleményeket!
(#) taj1989 hozzászólása Aug 30, 2008 /
 
Sziasztok!
kaptam egy technics su-z35-as erősítőt, a jobb oldala nem működött és ha bekötöttem a hangfalat erre az oldalra akkor a bal sem. STK2028-as ic volt benne, amit kicseréltem egy ugyanilyenre, a különbség az, hogy az új ic-n van még egy 2k05-felirat ami a régin nincs. Betettem ezt az ic-t és most a jobb oldal ment vagy 4 mp-ig aztán búgás mind a két csatornán még akkor is ha leveszem a hangot. (megmértem műszerrel váltófeszre állítva kb 80-85 V de lehet hogy hülyeség) valamint volt még egy ellenállás a földelés mellett, az felizzott mint egy 100Wos égő (de lehet hogy azt egy zárlat okozta mert most ha bekapcsolom nincs a lábain feszültség és továbbra is búg). Egyébként nem melegszik fel az ic(az stk), de van 1 másik ic amelyik egy kissé igen(an70602), és ha minden igaz akkor ez egy előerősítő tranyó vagy nemtudom...nem nagyon értek hozzá. Arra gondoltam hogy a lábkiosztás különbözhet. ha így van le tudná valaki írni részletesen hogy hogyan kell kimérni ezeket az alaplapon és az ic-n???
Előre is köszönök minden segítséget!!
(#) taj1989 hozzászólása Aug 30, 2008 /
 
Sziasztok!
megint én. megnéztem alaposabban azt az ellenállást ami kiégett és a bemenetek test-ét kötötte össze a földelés kivezetéssel, szóval ez égett meg.úgy látom hogy enélkül is "működik" úgyhogy gondolom valamilyen biztonsági megoldás lehet. ja és amikor leégett nem volt bekötve a földelés. tudtok valamilyen ötletett adni hogy hány ohmos ellenállást tegyek a helyére. Amennyit kivettem ebből: 4 sávos:az első barna, az utolsó talán arany, a középső kettő meg fekete az égéstől .
köszi előre is
(#) cherio hozzászólása Szept 15, 2008 /
 
Sziasztok! Kérdésem a következő. Adott 1 SA-AX540 es erősítő. A probléma: az erősítő bal oldala halkabb. Ha van ilyen. Azért gondolom, mert megcseréltem az oldalakat és akkor a jobb volt halkabb. A másik gond, hogyha sokáig nem használom és bekapcsolom, a bal oldal egyáltalán nem szól. Viszont ha adok neki egy kis "kakaót" akkor beindul. Mi lehet a gond? Nem vagyok profi a szakmában. A segítségeket előre is köszönöm.
(#) tothszi hozzászólása Okt 2, 2008 /
 
Sziasztok, nemrégiben szert tettem egy Technics SU-X840 erősítőre, de sehol nem találok hozzá neten ingyenes kapcsolási rajzot. Nem tudna valaki segíteni ez ügyben?
Köszönettel: Szilárd
(#) Slope válasza cherio hozzászólására (») Okt 2, 2008 /
 
Hello Cherio!
Pont ilyen erősítőm van, pont ezzel a problémával. Már ami a néma csatornát illeti.
Elsőre úgy tűnt, valamelyik kicsatolókondi vacakol, de aztán feltűnt, h nem csak a hangerő emelésére, hanem egy erős potira csapással is "megjavul".
Szóval a gond oka forrasztási hiba. Forraszd újra a poti panelját (nekem azóta nem vacakol). Valószínű a halkabb csatorna oka is itt keresendő.
Egyébként jó kis erősítő... ezt leszámítva elnyűhetetlen, 8 éve használom minden nap. Hosszan hallgatható higgadt, de dinamikus hangja van, két csatornás módban hallgatva hatalmas tartalékkal. Nekem nem kéne másik... magam által épített sem.

Ja még valami... 8 év rendületlen tekergetés után sem recseg egy (Alps) poti sem benne. Ez ritka manapság!
(#) cherio válasza Slope hozzászólására (») Okt 2, 2008 /
 
Kedves Slope! Köszönöm a választ! A hétvégén megnézem. Én már túl vagyok a végfok cseréken, de más hibája nem volt. Ja kb nekem is azóta megvan. Remélem megtudom csinálni, mert nem szeretném szervizbe vinni. Köszi még 1x.
(#) Enorb hozzászólása Jan 9, 2009 /
 
Van egy Technics SU-V4X típusú erőlködőm, meghalt benne a végfok SVI 2004 A (hibrid IC) egyik fele. Szerintetek ez meg javítható valahogyan? Az IC-t már nem kapni. Esetleg van valami helyetesítője, ha nem javítható? Valakinek volna hozzá rajza?
Thenx
(#) DJBEBE hozzászólása Jan 26, 2009 /
 
Sziasztok!

Következő lenne a problémám: Mindig is szerettem volna olyan erősítőt amelyiken van kijelző, de a mai darabok nem az én pénztárcámhoz valóak
A minap egyik ismerősömtől kaptam egy Technics SU-Z980 típusút, amin van vákumcsöves kijelző (nagyon tetszik), csak az a gond, hogy elszállt a végfokja (SVI 3205). Lehet, hogy én nemjól kerestem, de semmit az égadta világon nem találok erről az IC-ről, a helyi szerelők tudnának bele szerezni, de az egyik 12000HUF-ot a másik több mint 20000HUF-ot mondott rá
Ha valakinek volt vagy van ilyen erősítője és cserélt benne végfokot, leírhatná, hogy honnan szerzett bele IC-t, mennyiért meg ilyesmi...
Vagy esetleg nem lehetne-e megoldani valami helyettesítővel, mert természetesen erről sem találtam semmi adatot, hogy mivel lehetne helyettesíteni.
Nem nagyon értek a belsejéhez, eddig csak 1 Quadban cseréltem végtranyókat, ilyen integrált cuccokkal még nem volt dolgom.
Lehet, hogy az utolsó kérdésemből derül ki a tudatlanságom, STK-val esetleg nem lehet helyettesíteni?
(#) bobogabor válasza DJBEBE hozzászólására (») Feb 1, 2009 /
 
Szia, az ára 12000ft környékén van.
(#) Dióda válasza DJBEBE hozzászólására (») Feb 1, 2009 /
 
Én ennyit találtam róla Bővebben: Link
Eléggé érdekes egy ic fajta ahogy elnézem.
(#) DJBEBE válasza Dióda hozzászólására (») Feb 1, 2009 /
 
Köszönöm a válaszokat!

Közben megtudtam, hogy ez speciális ic.
A technincs fejlesztése, más tipusokban nem is használják. Na mind1 megpróbálok szerezni 1et, kipróbálom, hogy ennyi pénzért mien minőséget produkál.
Azért nem lehet piskóta, elvileg 2x120W. Az erősítőnek is elég nagy tápja van 510W. Persze itthoni zene hallgatásra lenne, nem discozni. Meg van 1 igen gyors ventillátor is a hátuljában (gyárilag). Persze védelem is van a végfokhoz, elképzelésem sincs, hogy lehetett tönkretenni.
Rakok fel róla 1 képet, persze tunerom az nincs hozzá
(#) DJBEBE válasza bobogabor hozzászólására (») Feb 2, 2009 /
 
Szia!

Légyszi áruld el, hogy hol lehet 12000 Ftért venni, mert eddig ahol néztem 17 000 Ft-on alul+postaköltség, nem láttám sehol.
Esetleg telefonon vagy e-mailban lehetne rendelni?
(#) promise válasza DJBEBE hozzászólására (») Feb 2, 2009 /
 
www.sini.hu
(#) DJBEBE válasza promise hozzászólására (») Feb 2, 2009 /
 
Promise köszönöm a segítséget!
Remélem sikerül újraéleszteni a cuccot.
(#) patexati hozzászólása Feb 3, 2009 /
 
Sziasztok!Nekem egy Technics SA-R330 rádióerősítő rajza kéne ha valakinek megvan!A gonja,hogy csak a végfok megy az előerősítő nem mert elszállt két tranyó meg egy elko de nincs meg a 15V sem a panelon hol lennie kéne!Köszönöm!
(#) DJBEBE hozzászólása Feb 11, 2009 /
 
Sziasztok!
Még egy kérdésem lenne a Technics SU-Z980as erősítővel kapcsolatban:
Mivel még Ilyen Integrált IC-s erősítőt még soha nem javítottam, azt szeretném megtudni, hogy mire figyeljek még a végfok cserénél? Mert igen drága az ic és ennyi pénzért nem szeretnék egy marék füstöt venni
A panelt végig néztem nincs rajta égett vagy láthatóan tönkre ment alkatrész, a forrasztások jók(még nem volt belekókányolva) a hűtőbordán van még 2 tranyo ezek mérés alapján jónak tünnek. Ic nélkül bekapcsol az erősítő csak a védelem nem,de ahogy elnéztem az ic rajzát annak a bekapcsolását is ő végzi. Lehet még valami buktató amit érdemes megnézni az első bekapcs előtt
(#) Baxi hozzászólása Feb 28, 2009 /
 
Hi Mesterek

Segítséget kérnék hogy merre induljak a hiba feltárásban.
Ugyanis hozzám került egy Technics SA-404 típusú erősítő ami nem csinál semmit(nincs hang).

A táp működik világít minden rajta, bíztik jó.
Mit érdemes először megnézni?

Segítséget előre is köszönöm.
(#) ngyzoli válasza DJBEBE hozzászólására (») Feb 28, 2009 /
 
Hali. Nekem egy SU VZ 320-as porosodik a polcon,ebben is SVI 3204-es végfok ic van,ami 16ezret kóstál,és mind a két oldala halott...ezeknek úgy tűnik ennyi az ára.Ez egy speciális típus,tudtommal semmiféle STK-val nem kompatíbilis,mivel a koppanásgátló relét is az ic vezérli.Nincs más lehetőség,meg kell venni az eredetit.
(#) ngyzoli válasza Baxi hozzászólására (») Feb 28, 2009 /
 
Kérdés,milyen a végfok,ic-s,avagy tranyós(gondolom az előbbi).Az erősítők többségében van egy koppanásgátló relé,ami a két kimenetet is figyeli.(mármint a vezérlő áramköre).Ha bekapcs.után 1-2 sec.múlva ez a relé nem kattan,az már rossz jel...99% esély van rá,h valamelyik féltápfeszre "kiült"a kimenet,ezért nem old a védelem.Ilyenkor a végfok-ic lábain kell a plusz/mínusz tápot megmérni.Ha vissza lehet követni,melyik láb a kimenet,azon max.néhányszor 10mV hibafeszültség lehet,ilyenkor az alkatrész többnyire működik,de ha itt (is)tápfesz mérhető,(ált.+/-35-45V között),akkor csak a csere segít... Tranyósnál először a végtranyók,majd a meghajtók műszeres mérése a célravezető.
(#) Baxi válasza ngyzoli hozzászólására (») Feb 28, 2009 /
 
Hi
STK-1050 van benne 2 db.
Most keresgettem az adatlapot hogy legyen miután méregetni.
A relé nem húz be, semmit nem csinál.
(#) CHZ válasza Baxi hozzászólására (») Feb 28, 2009 /
 
Akkor az IC hibásodott meg , mérj feszültséget az az IC kimenetén . Ha tápfesz van valamelyik oldal kimeneti pontnáján , akkor biztos az a baj .
Ha leválasztod azt az oldalt ami a DC kimenetet produkálja , akkor a relé behúz és a hibátlan oldal működni fog .
(#) Baxi válasza CHZ hozzászólására (») Feb 28, 2009 /
 
Hi
Megvan az adatlap, de Én nem tudok kimeni belöle mék a kimeneti lábak a 0-9-ig.
A segítséget előre is köszönöm.
Következő: »»   3 / 33
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem