Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok!
Szeretnék az 500ft-os PMR-em helyett egy jobbat építeni. A szabvány 500mW hellyett, mondjuk 5W legyen kb. a kimenő(hasznos) teljesítménye és legyen rajta CTCSS, VOX, stb. Lehetséges ez? PIC is érdekel. ![]() ![]()
Lehetséges,csak akkor már nem PMR,minthogy a dolognak szabványnak történő megfelelési vonzata van.
Mindegy minek hívjuk, csak a PMR-ek frekvenciáján menjen. Asszem 446,***MHz.
Korántsem mindegy,minthogy ha nem teljesíti a szabványt,akkor nem minősül engedélymentesnek.
Remélem Te is ugyanúgy fogsz majd bosszankodni a mások 5...10W-jától,mint ők a tedtől.
Az a gond barátom, hogy, Ha én pl segítenék neked, akkor az nekem nem lenne jó. Senki másnak, csak Neked.
![]()
Viszont van egy másik megoldás, az antennával is variálhatunk
![]()
De mondd csak! A közeljövőben nem várható, hogy ide is begyűrűzik az amerikai (?) "PMR" szabvány, amely tán 16 csatorna és 0,8W? A freki is kb 446...
A rossz hatásfokú antennát induktíven csatolva még kevesebb power megy ki a 0,3-0,5 wattból.
![]() ( a kapcsolathoz adni is kell..... )
És milyen antenna a legjobb PMR-hez? Úgy emlékszem, hogy legaláb hullámhossznyi hosszú antennát illik kötni a rádiókra. De van mindenféle huzalantenna parabola stb.. Azok nem jók ide?
![]()
Nemtudom.
Ha begyűrűzik,akkor vszeg mégnagyobb kimenőteljesítményeket és mégnagyobb antennákat kíván majd a "tuningos". A folyamat már elkezdődött,hogy hová jut a dolog azt nem vagyok képes megjósolni. Az látható,hogy aki csak rendeltetésszerűen akarja használni a rádióját,az már hátránnyal indul.
Felénk is már 20-50 wattos (!) végfokokkal "talpalják" a csávók... aztán beterítik a fél megyét.
Sajnos, pár szakember besegít...
Felmész a tetőre és ráteszed az 5/8-ost, amit a neten megtalálhatsz...
Lentről nem oké, mert elveszik a kábelen a power. ![]()
Szevasztok!! Én már megcsináltam az antennatuningot a PMR-emen. A hatótáv sokkal jobb lett (városban kb 3 km). Az antennát egy 17 cm-es rézdrótból csináltam (gyárit leforrasztani, drótot rátenni)
Saját tapasztalataimat megoszthatom ha akarod....
1. BNC-t a rádióra, tetőre egy jó antennát+jó kábel és pl nekem 20km lazán megvan sima pmr-el(több is megvan az csak nincs ki válaszoljon ![]() ![]() 2.NE ÉPÍTS! Egyrész mert látom te rádiót szeretnél azt meg így nem lehet....végfokot, na azt lehet de ahoz kell egy bnc-s rádió....nem mindegy! ![]() 3.vegyél pl egy puxingot vagy woxunt...24eFt, 5W CTCSS és minden ami kell....és az egyész 70cm-es sávon megy! Nem egy csúcsminőség de ennyiért bőven jó... ![]() Ha komolyan gondolod a rádiózást akkor: Kétsávos Yaesu.... -Ha csak stabilba kell akkor FT 7800r -Ha kézből akkor: FT-50r, FT-60r ( nekem ft-50r-em van ) Még ami megéri stabilba az a motorola 2000 és az ericsson hotline! Ez is tapasztalat...nekem motorola van stabilba...25W....ebből használok talán 2W-ot...a nagy kraftnak annyi az értelme hogy a kicsit sokáig bírja melegedés nélkűl....ennyi Az egész cakk-pakk 30eFt-ból megvan ha te viszed el a készüléket átalakíttatni.... Kell egy táp meg egy jó antenna....ajánlanám a Szénási Józsi féle 9dB-es antennát...sokaknak bevállt, nekünk is...itt a link: http://invitel.hu/szilviusz/eladoante.html Kicsit hosszú lett de te döntesz....lehet 25W-os végfokod, cseszheted ha szar az antennád + gagyi rg-6 van fent xar csatikkal és válaszolni nem tud senki de mindenki hall téged....meg gyagyi pmr-ből csinálod és no vételi érzékenység... Amúgy még a pozició is sokat számít....gödörből nem fogsz kiszolni.... De ne feledd: A helyes forgalmazás és a másokkal szembeni udvariasság megköveteli, hogy az összeköttetés fenntartásához szükséges legkisebb teljesítményt használjad!!! Ha valami nem tiszta akkor kérdezz bátran! :yes:
Kösz a segítséget. És ehhez bármilyen végfok jó?
![]()
Nem....kifelyezetten erre a frekire szánt végfok jó csak...nézz utána a neten!(én ilyenben nem tok segíteni)
sziasztok! egy gyors kérdésem lenne:
adatkommunkiáció mennyire valósítható meg pmr-en, Manchester kódolással gondolom, milyen sebesség érhető el 50-100m-en belül, 2400bps esetleg? valaki próbálta már? Köszi a válaszokat!
Hasonló körülmények között ( módosítatlan hangátviteles URH FM készülékekkel ) 1200 baud szokásos rádióamatőrök között. Csomagrádiózásról.
AFSK ( 1200 Hz 2200 Hz ) NRZI kódolásos AX.25 protokollal. 2400 baud-dal kísérleteztek, de kevés állomás rendelkezett vele. 55 de Gábor
köszi, ezel már tudok valamit kezdeni, valószinüleg akkor nekiállok fejleszteni,
![]()
köszi, ilyen moduljaim nekem is vannak, csak gyengék nagyon. meg iszonyatos a zaj ezen a frekin ahol használni szeretném. Igazából midnen frekin hatalmas a zaj, mert még wifi is bedöglik 10 m után.
Sziasztok
Az lenne a kérdésem hogy lehetséges csinálni-e egy jeladót a 446,***MHz-es valamelyik PMR sávra? Előre is köszönöm!
Sziasztok!
Én egy kezdő lennék, szeretnék többet tudni a pmr-ezésről. Van készülékem és szeretném tudni, hogy hogy lehetne javítani a hatásfokán. Természetesen a törvényes kereteken belül. (persze azért kisseb kihágást megengednék magamnak. ![]() üdv!
Itt nézelődj:
http://www.garazs.de/radio/
Tipikusan olyan kérdéseket tettél fel, amikkel pl. a rádióamatőrök is foglalkoznak. Jól összeszedett leírás, tankönyv itt: http://tankonyv.ham.hu/ és http://wiki.ham.hu/index.php/Kezdőlap.
Az antenna azért van feltekerve, hogy fizikailag kisebb, rövidebb legyen, de az elektromos hossza megfelelő maradjon. Feltekerve persze rosszabb a hatásfoka.
Köszi szépen! Átolvasgatom amit küldtetek és ha kérdésem van jövök vissza.
![]()
Hello!
Lehet,de nem szabad! Ezt a sávot kizárólag csak hangfrekvenciás kommunikációra szabad használni. 346/2004(XII.22) Kormány rendelet foglalkozik a frekvencia kiosztással,ebben részletezik,hogy mely frekvencia sávok mire használhatók. Üdv. Ottó
Sziasztok!
Valahol olvastam ha rárakok pmr-re egy lepke tipusú tv antennát akkor 20km-t is át lehet vele lőnni. Nos kipróbáltam (persze csak próba képp) és nekem nem működött. Rosszabb volt mint saját antennával. Gyanítom azért, mert az antenna frekijei között nem találtam a 446MHz-et plusz az antennába van valami aktív áramkör. Találtam rajta tranzisztorokat is és gyanítom, hogy adásra nem dolgoznak. Bár a vétel se volt vele jobb mint gyári antennával. Esetleg valakinek van valami ötlete, hogy mégis működjön ezzel a tipusú antennával? Vagy halott ötlet az egész? Köszi előre is! |
Bejelentkezés
Hirdetés |