Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Tina
Heló! igen tettem de ezt írja ki elég kezdő vagyok úgyhogy elég csúnya lett bocsi.
Szia! Transient módba elindul a szimuláció.
Hello!
A Tina honlapjáról le tudod tölteni. Ez csak demó változat, de tökéletesen használható. A teljes változat drága móka...
OK köszi, de sajna nem tudom megnyitni valamiért. Hol lehe beállítani azt a módot?
Köszi!
Interactive / transient, de a hibákat javítsd ki amiket az ERC kiad.
Hello
Azt szeretném kérdezni, hogy mit jelent az Operating Point Not Found ezt írja ki nekem analíziskor. El olvastam a helpet, de nem lettem okosabb. Kössz
Hello!
Amikor egy analóg áramkört szimulálunk, először ki kell számolnia a kezdeti állapotot, vagy is a munkaponti áramot-feszültséget. Ha egy digitális dolgot szimulál (pld. egy 555-van benne), ezt nem tudja megtenni, ezért szól. De analóg áramkörnél is lehet gond, ha túl sok az iteráció, egy poti változtatható ellenállásnak van használva és 0% vagy 100%-on áll, nincs tápfeszültség bekötve, vagy feszültség forrás zárlatban van kötve stb. ekkor nem tud munkapontot számolni. üdv! proli007
Esetleg, ha nincs földelés téve az áramkörbe, akkor is tud hasonló érdekes dolgokat kiírkálni. pl.: a hálózat nem reguláris stb... Továbbá analíziskor ne felejts el vezérlőelemet választani. A vezérlőelemmel azt az alakatrészt tudod kiválasztani, aminek az értékét az analízis folytán változtatni fogja a Tina. Analízisnél még az is problémaforrás, hogy adott alaktrészt bemenetnek, vagy kimenetnek van kiválasztva.
A potim 50%-on áll elindul az amalízis. Nincs más, mint egy egyenes vonal.
Földelésem van.
Idézet: „a hálózat nem reguláris stb..” Ez nem tudom mit jelent. Idézet: „analíziskor ne felejts el vezérlőelemet választani.” Ez lehet, hogy gond, mert nem tudom hogy kell. Lehet tényleg ezzel van a gond. A programot szeretném valamennyire megtanulni használni, de eddig mindig falakba ütköztem. Idézet: „Analízisnél még az is problémaforrás, hogy adott alaktrészt bemenetnek, vagy kimenetnek van kiválasztva. ” Ez hogy néz ki ha bemenetnek, vagy kimenetnek jelölök ki egy alkatrészt. Biztos aki érti a program működését, az tudja mik ezek, de nekem ez így nem érthető. Kössz a türelmet.
Tegyél már fel egy tsc fájlt a kapcsolásról, és megnézzük, mi a gubanc vele -meg írd le, hogy mit szeretnél az áramkörön szimulálni. Dc analízist, ac analízist, vagy tranziens viselkedést szeretnél az adott áramkörrel végezni, stb...
Azért tsc fájl legyen, mert abban a szimulációs beállításaid is ott vannak és meg lehet nézni, hogy mi nincs jól beállítva.
Ha gondolod nekem van egy nagyon jó jegyzetem a Tinához, amit az iskolában használtunk a program megtanulásához. Nagyon részletessen le van írva minden magyarul, rengeteg példafeladattal. Ha szükséges, akkor beszkennerem neked.
Azt közkinccsé tehetnéd, ha megoldható. Szerintem sokunknak jó lenne.
Sziasztok!
Elkészültem a Tina segédlet szkennelésével és feltöltésével. Elég hosszadalmas volt, hiszen közel 60 oldalas, de meglett. Az alapoktól fogva, a program minden egyes része nagyon részletesen el van magyarázva mintafeladatokkal. Ebből bárki megtanulhatja kezelni, használni a programot. Remélem sokaknak segíteni fog. Ha valakinek nem megfelelő a tárhely ahova feltöltöttem, akkor szóljon és feltöltöm máshova is. Innen tölthető le. Üdv.: Kistotti
Köszönjük a fáradozást!
Nekem lejött a fájl, nincs vele gond.
Húú de jó!
Köszönöm szépen. El fogom olvasni!
Rá jöttem mi lehet a gond a Tinával nálam.
Föl akartam tölteni ide a rajzot, amivel gondom van. El akartam menteni, de nem lehetett. Akkor jöttem rá, hogy ez csak demó változat. Valaki tud segíteni a meg okosításban? De priviben, hogy ne sértsük a modik jó ízlését.
Sziasztok!
Meg tudná valaki mondani, hogy hogy tudom szimulálni ezt a feszültség átalakítót? Nem talál operating pointot, pedig már mindent áthúztam, és tele van pontokkal. Kivéve a voltmérőt, mert azt utólag tettem rá, de előtte sem volt jó. Illetve előtte működött egy ideig, bár 220V helyett 11V-ot mért a kimeneten, de gondoltam, valami biztos nem oké, és széthúztam, hogy jobban látszódjanak az alkatrészek, és utána ezt írta ki. Aztán töröltem pár összeköttetést, és újrahúztam, aztán megint működött. Aztán megint nem. Mit lehet ezzel csinálni ilyenkor? Minden összeköttetést töröljek, és kezdjem az elejéről? Ha rámegyek a több infóra, kiírja, hogy U1. Az U1, az 555, és a RESET lábán nincs semmi, de nem is kell a rajz szerint, és volt, mikor működött anélkül is.
Helló. Nem kellett volna újrahuzalozni főleg nem ráhuzalozni a már meglévő összeköttetésekre. A másik hogy a szimulációt transient módban kell elindítani és a transient mód beállításainál ki kell választani a Zero initial values-t és menni fog. Szépen megy is fel a fesz a voltmérőn de a tina csak ilyen 50us-os lépésekben szimulálja a bekötést ezért egy kicsit sokáig tart míg elér a 220V-hoz. A RESET lábat a tápra kell húzni. Működik anélkül is de biztos ami biztos.
Köszönöm!
Lehet, hogy az időzítést is rosszul állítottam be, mert percekig 11V volt, de már jó minden.
Úgy értem, hogy nekem 10-20mV-ot halad másodpercenként. Ettől nem is lehet gyorsabb?
Sziasztok,
Egy 103 oldalas magyar nyelvü leírást le lehet tölteni az #572455-es hozzászólásnál megadott címröl is.
Igen, ezt én is megnéztem. De mivel itt a nagytöbbségnek pontosan azért kell segédlet, mert angol az álltaluk használt program, és ahogy beletekintettem ebben is angol programot használnak. Tehát az én álltalam közzétett segédletben megtalálhatók a dolgok magyar megfelelői, elég részletesen. Én ennek a segítségével tanultam meg a programot kezelni, én erre teszem a voksot. Az én segédletem is a beszkenneltnél jóval hosszabb, én csak a közvetlen lényeget tettem közzé. Van még rengeteg mintafeladatom, de az már nem a program megtanúlásával összefüggő, hanem vizsgákra felkészűlési segédlet. Én amondó vagyok, hogy kinek mi... ízlések és pofonok.
Sziasztok
Azt szeretném megkérdezni, hogy a 4017-es ic 13-as lába mire jó?
Ha logikai "1" -re kötöd az IC megáll a számlálásban, a kimenetek az éppen aktuális jelszinteken maradnak.
itt találsz egy kis kapcsolást a 4017 -el
Szia!
Ha még nem késtem el vele: A Tina nem szereti, ha olyan alkatrészláb van, ami a levegőben lóg, mindent be kell kötni. A másik pedig az, hogy az ilyen tranziens szimulációhoz a tranziens szimuláció beállításainál a "Calculate Operation Point" beállítás nem jó, használd a "Use Initial Conditions" -t, és egyből menni fog. Lecsökkentettem az időzítő kapacitást, mert lassan megy a szimuláció, így viszont már látható is a működés, villognak a ledek. Ja.. a 4017 -es iniciális tápfeszültsége 5V a Tinában, ezért az 5,6 kOhm -os előtét-ellenállások nagyok voltak a ledeknél, csökkentettem 560 Ohm -okra. Csatoltam, nyomj egy tranziens gombot és megy. (Tina8) |
Bejelentkezés
Hirdetés |