Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Végfokozat TDA2030-40-50-el

Témaindító: sasorr, idő: Jan 16, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   162 / 274
(#) steelbird válasza reloop hozzászólására (») Jún 6, 2011 /

Hát igen, ez attól függ, hogy tényleg beáll-e a féltáp a kimeneten. Ha igen, akkor kicsivel több is lehet 1W -nál a teljesítmény.
Az 1-1,5 W miért nem stimmel a fejhallgatóhoz?
Sok, vagy kevés?
A barátom nemrég vett magának egy Pioneer Monitor 10R tip. stúdió monitor fejhallgatót, 32 Ohmos és 3 Wattos.
+/- 18 V -ról megy a végfok, amit építettünk hozzá.
(#) reloop válasza steelbird hozzászólására (») Jún 6, 2011 /

Üdv! Az 1-1,5W teljesítménnyel az a bajom, hogy gondatlan kezelés esetén halláskárosodást okozhat. A fejhallgatós topikba felraktam azt az ESP-t amit +/-12V-ra építettem és ott jeleztem, hogy erősen korlátoztam a jelerősítést. A bevásárló központok polcain található fejhallgatókat tapasztalatom szerint már 0,5W-tal tönkre lehet tenni
Számolgattam az erősítő kimenetén lévő feszültséget, és a nyugalmi áramot (az 1ohm-on eső feszültség miatt) de úgy tűnik meghatározó a tranzisztorok áramerősítési tényezője és a hőmérséklete
(#) emersys válasza sportsboypaper hozzászólására (») Jún 7, 2011 /

Hali.
Holnapra , illetve ahogy nézem az időt, mára..csinálok neked egy rendesen méretezett és szűrt, tápegység rajzot a tda 2030-hoz.
(#) emersys hozzászólása Jún 7, 2011 /

A 2ős táp nem szükségeltetik, a stereo meghajtáshoz, én csupán jó áron láttam most ezt a 2secunder leágazásos toroidot, és mellesleg elég is neked 2 végfok ic hajtásához, nem utolsó sorban meg hát ugye szimetrizálható a toroid..
Olcsóbban jössz ki a sima 1secunderes táppal, mert ott a puffer-t nem kell kétszer alkalmaznod, valamint Gratze-ből is elég 1 .
Viszont ha későbbiekben valamihez +-18V kellene, akkor lesz egy olyan trafód, ami majd ezt tudja 50W-on.
Ezt kell elsősorban majd eldöntened, h céleszköz lesz a trafóból, vagy esetleg univerzális célra is felhasználható legyen.
(#) sportsboypaper válasza emersys hozzászólására (») Jún 7, 2011 /

SZia,

nem hat, a mostani fejemmel azt gondolnam, hogy ez ebben az erősítőben lesz és kész.

Nézegettem a többi erősítőt, es ott tényleg minden duplán van, :eek2: Alkalmas erre ez a KIT? Bővebben: Link
ebből kellene akkor két db összekötve és kiegészítve ezzel : Bővebben: Link
ezt hogyan tudnám összekötni, hogy működjön sztereoban?
A toroid trafóról meggyőztél azt hiszem veszek egyet készen. A toroid es a kapcsolások közé akkor nem kell semmit tennem? vagy félreértettem valamit?

Szerkesztve : Használd a LINK gombot a válaszablakban !
(#) sportsboypaper válasza sportsboypaper hozzászólására (») Jún 7, 2011 /

menet közben talaltam a neten egy TDA2030 hoz valo sztereo nyakot feliratozva, hogy hova milyen alkatresz kell. csak az ertekek hianyoznak. Ha esetleg meg tudom szerezni, es felteszem a kepet rola, akkor meg lehet mondani, hova milyen ertekű alkatreszek valók?

köszönöm előre is
(#) kistotti01 válasza sportsboypaper hozzászólására (») Jún 7, 2011 / 1

Üdvözletem!
Ha bármilyen elektronikai KIt-et is vásárolsz, abban biztos lehetsz, hogy kapni fogsz hozzá kapcsolási -illetve beültetési rajzot feltüntetve a megfelelő értékekkel. A toroid trafó és az erősítő panel közé igenis kell tenni pár dolgot. Mivel a trafóról váltakozó feszültség jön le, és neked egyenfeszültség kell. Egyenírányítás, pufferelés, szűrés. Röviden ennyi a teendő a trafó és az erősítő között. Megrajzoltam neked, hogyan kivitelezd. A bekötési sorrend:
Van valamilyen bemeneti jeled, pl. számítógép hangkártyályának kimeneti jele. Ez stereo. Ezt kell kötnöd az LM1036 hangszínszabályzó bemeneti jelére. Az LM1036 kimeneti jele pedig megy a TDA2030 panelek bemenetére. A TDA2030 kimeneteit pedig a hangszorókra kötöd. Ellátod a hangszínszabályzót 12V egyenfeszültséggel. Azután a TDA2030-at is elleátod tápfeszültséggel. Ennyi volna. Ha valami nem egyértelmű kérdezz nyugodtan! A 230V-al nagyon óvatossan. Megérinteni tilos!
Üdv.: Kistotti
(#) szunyi15 hozzászólása Jún 7, 2011 /

Sziasztok.. Nagyon kezdő vagyok még.. azlenne a kérdésem hogy trafón kívül ehhez még mikell hogy "remegtesse az ablakaimat" : http://www.d-audio.hu/images/medium/amp02_med.jpg
(#) qvasz2 válasza szunyi15 hozzászólására (») Jún 7, 2011 /

Tápegység és hűtőborda, meg egy doboz sem árt. De az ablakodat csak akkor remegteti majd, ha hozzávágod !
(#) szunyi15 válasza qvasz2 hozzászólására (») Jún 7, 2011 /

de ugy értem hogy semmiféle előerősítő,hangszínszabályzó stb. nemkell hozzá?

Kelleni nem kell, de jó ha van! Sőt, kell hangszóró is !
[OFF]Szerintem hangszínszabályzó nélkül még egy jó erősítő is szarul szól, ez meg sokminden, csak nem jó erősítő . . .
(#) szunyi15 hozzászólása Jún 7, 2011 /

rendben.. akkor igy magában is működik.. nagyon szépen köszönöm sokat segítettél! ezen a fórumon mindenki olyan rendes...

u.i: tudom a hangszóró alap xD
(#) szunyi15 válasza qvasz2 hozzászólására (») Jún 7, 2011 /

szerintem kezdésnek nagyon tökéletes

Ez így van: első erősítőnek tökéletes
(#) emersys válasza qvasz2 hozzászólására (») Jún 7, 2011 /

Azért ez egy kicsit bátor kijelentés:
Idézet:
„Szerintem hangszínszabályzó nélkül még egy jó erősítő is szarul szól,”

Egy erősítő nem attól lesz jó hangú mert nagy mélyeket és erős magasakat enged, át (ami egy hangszínszabályzóval min +-6Db -el erősítünk)
Hanem attól , hogy az erősítő arra törekedjen, hogy a bemeneti hangfrekvenciás jel, fázis,, ill értékhelyes legyen a kimenetivel.. "magyarul, az jöjjön ki ami bemegy"!
Az én végfokomban is van előfok, ami egy jó minőségű műveleti eresítőből, és még pár alkatrészből áll, és ugyan mondhatom, nem kell szégyenkeznem abszolulte a hangjával. , mondom ezt mindenféle hangszínszabályozó nélkül
(#) sportsboypaper válasza kistotti01 hozzászólására (») Jún 7, 2011 /

SZia,

köszönöm a valaszod. A rajzod egyelore ertem azt hiszem, sztem egy probanyakon el is tudnam kesziteni.

A PRE02 tartalmazza a LM1036-ot, uh gondolom arra gondolhatsz. Annak van akkor balos es jobbos kimenete, es ezekre kell tenni a AMP02 vegfokokat. Ez igy tiszta.

Ha fogom a toroid trafomat, akkor ezeket a paneleket siman parhuzamosan rakotogetem oda, ahova rajzoltad, es mar mukodik is? Vagy a eloerositonek kulon aramforras kell majd?

Elnezest a "buta kerdesek" miatt.
(#) kistotti01 válasza sportsboypaper hozzászólására (») Jún 8, 2011 /

Igen, ha a rajzot amit megrajzoltam, és elkészítted, mehet az erősítőre. Ha kap bementi jelet már meg is szólal. Értelemszerűen az erősítők + részét a táprész pozitivjára, a negatívat a negatívjára kösd. Az előerősítőnek stabil 12V-ot kell létrehoznod. A 2030-nak létrehozott táp sok neki, tönkremenne tőle. Tehát 2 lehetőség van: másik külön tápforrásról hajtod meg, vagy pedig az erősítő tápját stabilizálod 12V-ra. Ha a 12V-os stabilizálás mellett döntesz, akkor készíttek neked hozzá rajzot.
(#) sportsboypaper válasza kistotti01 hozzászólására (») Jún 8, 2011 /

Szia,

nagyon köszönöm a sok segitseget. Par ora mulva kiderul, hogy sikerul-e megszereznem a képen mellékelt nyákot, amihez elvileg van alkatrészlista is. Ahogy nézem, erre már rá van integrálva a graetz is a pufferkondi is, uh ha ezt sikerul megszerezni, akkor sztem egyszerűbb egy külön táp, 12V-tal.

De ha nem zavarlak, akkor szivesen feltennék neked még kérdéseket, sztem lesz meg par dolog, ami homályos. Egyelore ugy tunik elvben mindent értek, ill az nem tiszta, hogy a toroidom mekkora teljesitmenyu legyen, 35VA eleg neki? Nem bömböltetni szeretném, uh nem a max teljesitmeny a lényeg.

Köszönöm előre is!
(#) kistotti01 válasza sportsboypaper hozzászólására (») Jún 8, 2011 /

Ha nem akarod teljesen kivezérelni, (max hangerőn hallgatni huzamosabb idejig), akkor elegendő, de a hosszantartó teljes kivezérléshez kevés.
(#) sportsboypaper válasza kistotti01 hozzászólására (») Jún 8, 2011 /

toroid 24V 35VA

pl ezzel akkor jól ellenne? Sztem ha kibír 1-2 ora zenet, mar boldog ember vagyok Inkabb otthoni hatterzenere kellene ez munka mellé, nem bulira.
(#) roland9 hozzászólása Jún 16, 2011 /

Sziasztok!

Egy olyan kérdésem lenne, hogy akarok csinálni egy erősítőt (csatolt fájl), megvan hozzá majdnem minden alkatrészem csak a 2 végfok tranyó hiányzik, de viszont itthon vannak darlington párok.

Az lenne a kérdésem, hogy a darlingtonokkal is ugyan úgy mennének a végfokok?

üdv: Roland

er.jpg

(#) doomkiller válasza roland9 hozzászólására (») Jún 16, 2011 /

Hali! Nekem tip122/127 és Tip142/147-el is ment igaz az enyém aszimmetrikus táppal volt megépítve és +33Vról ment.
(#) psychodaddy válasza _JANI_ hozzászólására (») Jún 16, 2011 /

HEllo van egy gyari erositom pa 2040 a tipusa 2 darab tda 2030 van benne ha kicserelnem 2 db 2040 re jobb teljesitmenyt tudnak kiszedni belolle?
(#) reloop válasza roland9 hozzászólására (») Jún 16, 2011 /

Az R2, R3 ellenállások értékét megnövelném 1,5-2 szeresre, a darlingtonok magasabb bázis-emitter feszültsége miatt.
(#) Arpika92 hozzászólása Jún 20, 2011 /

sziasztok
meg epitettem ezt a kapcsolast, es az a problemam, hogy ha 25%nal foljebb hangositom akkor kezd gerjedni. mi lehet a problema???
(#) koncsik03 válasza Arpika92 hozzászólására (») Jún 20, 2011 /

Földelés...
(#) Arpika92 válasza koncsik03 hozzászólására (») Jún 20, 2011 /

van fold is. egy pc-tappal hajtom meg es az is le van foldelve.
(#) pixels válasza Arpika92 hozzászólására (») Jún 20, 2011 /

Szerintem koncsik03 a földhurokra gondolt...
(#) koncsik03 válasza pixels hozzászólására (») Jún 21, 2011 /

Igen!
pontosan hogy nem ér e valamihez hozzá.
(#) Arpika92 válasza koncsik03 hozzászólására (») Jún 21, 2011 /

Hat neztem de nem er semihez hozza es sehol sem huz ossze. Az goond lehet-e hogy pc tapot hasznalok a meghajtashoz?
Következő: »»   162 / 274
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem