Fórum témák
» Több friss téma |
Hát igen, ez attól függ, hogy tényleg beáll-e a féltáp a kimeneten. Ha igen, akkor kicsivel több is lehet 1W -nál a teljesítmény.
Az 1-1,5 W miért nem stimmel a fejhallgatóhoz? Sok, vagy kevés? A barátom nemrég vett magának egy Pioneer Monitor 10R tip. stúdió monitor fejhallgatót, 32 Ohmos és 3 Wattos. +/- 18 V -ról megy a végfok, amit építettünk hozzá.
Üdv! Az 1-1,5W teljesítménnyel az a bajom, hogy gondatlan kezelés esetén halláskárosodást okozhat. A fejhallgatós topikba felraktam azt az ESP-t amit +/-12V-ra építettem és ott jeleztem, hogy erősen korlátoztam a jelerősítést. A bevásárló központok polcain található fejhallgatókat tapasztalatom szerint már 0,5W-tal tönkre lehet tenni
Számolgattam az erősítő kimenetén lévő feszültséget, és a nyugalmi áramot (az 1ohm-on eső feszültség miatt) de úgy tűnik meghatározó a tranzisztorok áramerősítési tényezője és a hőmérséklete
Hali.
Holnapra , illetve ahogy nézem az időt, mára..csinálok neked egy rendesen méretezett és szűrt, tápegység rajzot a tda 2030-hoz.
A 2ős táp nem szükségeltetik, a stereo meghajtáshoz, én csupán jó áron láttam most ezt a 2secunder leágazásos toroidot, és mellesleg elég is neked 2 végfok ic hajtásához, nem utolsó sorban meg hát ugye szimetrizálható a toroid..
Olcsóbban jössz ki a sima 1secunderes táppal, mert ott a puffer-t nem kell kétszer alkalmaznod, valamint Gratze-ből is elég 1 . Viszont ha későbbiekben valamihez +-18V kellene, akkor lesz egy olyan trafód, ami majd ezt tudja 50W-on. Ezt kell elsősorban majd eldöntened, h céleszköz lesz a trafóból, vagy esetleg univerzális célra is felhasználható legyen.
SZia,
nem hat, a mostani fejemmel azt gondolnam, hogy ez ebben az erősítőben lesz és kész. Nézegettem a többi erősítőt, es ott tényleg minden duplán van, :eek2: Alkalmas erre ez a KIT? Bővebben: Link ebből kellene akkor két db összekötve és kiegészítve ezzel : Bővebben: Link ezt hogyan tudnám összekötni, hogy működjön sztereoban? A toroid trafóról meggyőztél azt hiszem veszek egyet készen. A toroid es a kapcsolások közé akkor nem kell semmit tennem? vagy félreértettem valamit? Szerkesztve : Használd a LINK gombot a válaszablakban !
menet közben talaltam a neten egy TDA2030 hoz valo sztereo nyakot feliratozva, hogy hova milyen alkatresz kell. csak az ertekek hianyoznak. Ha esetleg meg tudom szerezni, es felteszem a kepet rola, akkor meg lehet mondani, hova milyen ertekű alkatreszek valók?
köszönöm előre is
Üdvözletem!
Ha bármilyen elektronikai KIt-et is vásárolsz, abban biztos lehetsz, hogy kapni fogsz hozzá kapcsolási -illetve beültetési rajzot feltüntetve a megfelelő értékekkel. A toroid trafó és az erősítő panel közé igenis kell tenni pár dolgot. Mivel a trafóról váltakozó feszültség jön le, és neked egyenfeszültség kell. Egyenírányítás, pufferelés, szűrés. Röviden ennyi a teendő a trafó és az erősítő között. Megrajzoltam neked, hogyan kivitelezd. A bekötési sorrend: Van valamilyen bemeneti jeled, pl. számítógép hangkártyályának kimeneti jele. Ez stereo. Ezt kell kötnöd az LM1036 hangszínszabályzó bemeneti jelére. Az LM1036 kimeneti jele pedig megy a TDA2030 panelek bemenetére. A TDA2030 kimeneteit pedig a hangszorókra kötöd. Ellátod a hangszínszabályzót 12V egyenfeszültséggel. Azután a TDA2030-at is elleátod tápfeszültséggel. Ennyi volna. Ha valami nem egyértelmű kérdezz nyugodtan! A 230V-al nagyon óvatossan. Megérinteni tilos! Üdv.: Kistotti
Sziasztok.. Nagyon kezdő vagyok még.. azlenne a kérdésem hogy trafón kívül ehhez még mikell hogy "remegtesse az ablakaimat" : http://www.d-audio.hu/images/medium/amp02_med.jpg
Tápegység és hűtőborda, meg egy doboz sem árt. De az ablakodat csak akkor remegteti majd, ha hozzávágod !
de ugy értem hogy semmiféle előerősítő,hangszínszabályzó stb. nemkell hozzá?
Kelleni nem kell, de jó ha van! Sőt, kell hangszóró is !
[OFF]Szerintem hangszínszabályzó nélkül még egy jó erősítő is szarul szól, ez meg sokminden, csak nem jó erősítő . . .
rendben.. akkor igy magában is működik.. nagyon szépen köszönöm sokat segítettél! ezen a fórumon mindenki olyan rendes...
u.i: tudom a hangszóró alap xD
Azért ez egy kicsit bátor kijelentés:
Idézet: „Szerintem hangszínszabályzó nélkül még egy jó erősítő is szarul szól,” Egy erősítő nem attól lesz jó hangú mert nagy mélyeket és erős magasakat enged, át (ami egy hangszínszabályzóval min +-6Db -el erősítünk) Hanem attól , hogy az erősítő arra törekedjen, hogy a bemeneti hangfrekvenciás jel, fázis,, ill értékhelyes legyen a kimenetivel.. "magyarul, az jöjjön ki ami bemegy"! Az én végfokomban is van előfok, ami egy jó minőségű műveleti eresítőből, és még pár alkatrészből áll, és ugyan mondhatom, nem kell szégyenkeznem abszolulte a hangjával. , mondom ezt mindenféle hangszínszabályozó nélkül
SZia,
köszönöm a valaszod. A rajzod egyelore ertem azt hiszem, sztem egy probanyakon el is tudnam kesziteni. A PRE02 tartalmazza a LM1036-ot, uh gondolom arra gondolhatsz. Annak van akkor balos es jobbos kimenete, es ezekre kell tenni a AMP02 vegfokokat. Ez igy tiszta. Ha fogom a toroid trafomat, akkor ezeket a paneleket siman parhuzamosan rakotogetem oda, ahova rajzoltad, es mar mukodik is? Vagy a eloerositonek kulon aramforras kell majd? Elnezest a "buta kerdesek" miatt.
Igen, ha a rajzot amit megrajzoltam, és elkészítted, mehet az erősítőre. Ha kap bementi jelet már meg is szólal. Értelemszerűen az erősítők + részét a táprész pozitivjára, a negatívat a negatívjára kösd. Az előerősítőnek stabil 12V-ot kell létrehoznod. A 2030-nak létrehozott táp sok neki, tönkremenne tőle. Tehát 2 lehetőség van: másik külön tápforrásról hajtod meg, vagy pedig az erősítő tápját stabilizálod 12V-ra. Ha a 12V-os stabilizálás mellett döntesz, akkor készíttek neked hozzá rajzot.
Szia,
nagyon köszönöm a sok segitseget. Par ora mulva kiderul, hogy sikerul-e megszereznem a képen mellékelt nyákot, amihez elvileg van alkatrészlista is. Ahogy nézem, erre már rá van integrálva a graetz is a pufferkondi is, uh ha ezt sikerul megszerezni, akkor sztem egyszerűbb egy külön táp, 12V-tal. De ha nem zavarlak, akkor szivesen feltennék neked még kérdéseket, sztem lesz meg par dolog, ami homályos. Egyelore ugy tunik elvben mindent értek, ill az nem tiszta, hogy a toroidom mekkora teljesitmenyu legyen, 35VA eleg neki? Nem bömböltetni szeretném, uh nem a max teljesitmeny a lényeg. Köszönöm előre is!
Ha nem akarod teljesen kivezérelni, (max hangerőn hallgatni huzamosabb idejig), akkor elegendő, de a hosszantartó teljes kivezérléshez kevés.
toroid 24V 35VA
pl ezzel akkor jól ellenne? Sztem ha kibír 1-2 ora zenet, mar boldog ember vagyok Inkabb otthoni hatterzenere kellene ez munka mellé, nem bulira.
Sziasztok!
Egy olyan kérdésem lenne, hogy akarok csinálni egy erősítőt (csatolt fájl), megvan hozzá majdnem minden alkatrészem csak a 2 végfok tranyó hiányzik, de viszont itthon vannak darlington párok. Az lenne a kérdésem, hogy a darlingtonokkal is ugyan úgy mennének a végfokok? üdv: Roland
HEllo van egy gyari erositom pa 2040 a tipusa 2 darab tda 2030 van benne ha kicserelnem 2 db 2040 re jobb teljesitmenyt tudnak kiszedni belolle?
Az R2, R3 ellenállások értékét megnövelném 1,5-2 szeresre, a darlingtonok magasabb bázis-emitter feszültsége miatt.
sziasztok
meg epitettem ezt a kapcsolast, es az a problemam, hogy ha 25%nal foljebb hangositom akkor kezd gerjedni. mi lehet a problema???
van fold is. egy pc-tappal hajtom meg es az is le van foldelve.
Szerintem koncsik03 a földhurokra gondolt...
Igen!
pontosan hogy nem ér e valamihez hozzá.
Hat neztem de nem er semihez hozza es sehol sem huz ossze. Az goond lehet-e hogy pc tapot hasznalok a meghajtashoz?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |