Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Commodore 64 perifériák
Témaindító: hadnagyakos, idő: Jún 10, 2008
Témakörök:
Hello!
Énis már régóta megakartam csinálni ezt a kis kapcsolást, és szintén cd-ről terveztem betölteni a játékokat. Viszont ugye ez úgy megy c64 esetében, hogy beírod hogy load...akkor elindítod a cd-n az adott tracket, majd tölt...utána kiírja h ready. Eredetileg a magnó ekkor leáll. Te hogy oldottad meg, hogy a cd játszó is megálljon ekkor, majd a run kiadása után újra fusson?
Igen töltés után megáll egy kicsit. Kiírja, hogy mit talált és mit fog tölteni. Aztán folytatódik a töltés. A run parancs után már elindul a játék.
Egyébként nem bonyolítottam túl a dolgot. A C64 casette porton a 3lábra (Motor vezérlés) tettem egy ellenállást és egy led-et. Amikor kialszik megnyomom a pause gombot. Ha újra világít akkor play. De a képernyőn is látszik. Ha megáll a töltés akkor a képernyőn nem futnak a színes sávok.
Értem! Én majd ezt szeretném automatizálni. Esetleg egy C64 magno kábeled nincs fölösbe?
A deckemnél úgy oldottam meg, hogy ezzel a leddel sorba kötöttem egy opto csatolót. Az vezérelt egy BD139-et. Az pedig egy relét ami a motorra adta a tápfeszültséget. CD-nél se lehet nehezebb megoldani. Sajnos nekem sem volt magnó kábelem. Egy DVD-ből kibontottam az S-videó csatlakozót. Kifúrtam a gépházat belecsavaroztam a csatlakozót és kész is. Esztétikus, praktikus, olcsó. :smoke:
Az jutott eszembe , hogy két monostabillal megoldható. Az egyik felfutó élre a másik lefutó élre ad impulzust. ezekkel kapcsolható a play és pause gombok. Van ilyen áramkör egy tokban CD4528. Bővebben: Link
Én sajnálom szétfurkodni. Gyári dobozos példány és ehhez túl jó állapotú. Inkább keresgélek hibás magnót amit szétbontok.
Az elmentés sikerült(írtam egy 2 soros programot) vissza már nem olvasta. Úgy gondolom az olvasási szálban van probléma vagy a magnóban vagy a gépben. Szeretnék maradni a hagyományos módszernél a programok betöltését illetően.
Azért érdekelne: a múltkor csatoltál egy képet és egy kapcsolási rajzot az áramkörről amire a CD lejátszót kötötted. A fényképen két csatlakozót láttam. Némi módosítás van rajta?
Egy kicsit belekontárkodok, ha nem gond...
Azt figyelembe veszitek, hogy a C64 magnójánál teljesen más bias beállítással ment a felvétel? (ha volt gyáltalán) Minél kisebb a bias, annál inkább négyszögesedik a jel, ami jót tesz az impulzus alakjának. Itt nem analóg módon kell rögzíteni a jelet, hanem digitális négyszögimpulzusokat kell rögzíteni. Valószínűleg jelformáló áramkör is volt a lejátszó erősítőben (komparátor?) mert egy C64 -es magnóban a sima audió felvétel nagyon torzan, szinte felismerhetetlenül szólt. Sokmindent nem olvastam vissza, így bocs, ha olyat írtam, amit már más megtett. Egy audió célra készült kazettás deck a felvételi munkapontok és egyéb szükséges módosítások nélkül elég kétséges eredményt ad. A lejátszó erősítő pl. az audió készülékeknél korrekciós erősítő, elég erőteljes magasfrekvenciás vágással, ami nagyon nem tesz jót a lejátszott C64 -es digitális jel alakjának...
Ahhoz mit szólsz, hogy nem olvassa vissza a mentést?(legutolsó hozzászólásom) Pedig a "felvétel" rajta van a dekkben megnéztem.
Hangkártyás szkóppal lehetne mérni ?
Talán egy hasznos oldal ahol PC-ről lehet floppy-ra vagy kazettára menteni a d64 vagy t64 file-okat. Bővebben: Link
Igen, nem pont neked ment a hsz, bocsi. Több helyen magnódecket írtak, arra írtam.
Mindenképpen valami jelalak probléma lesz. Ha a szalagról visszajövő jelnél nem jó az amplitudó, vagy a motor sebessége ingadozik (pl. periodikusan ingadozik, ami audiónál a nyávogásnak felel meg), akkor a kiolvasáskor a korántsem négyszög alakú jel miatt más időpillanatokra fog esni a lejátszó erősítő komparálási pontja, nem fog egyezni a lejövő négyszögjel a szalagra menővel. Itt ugye, fontosak az időtartamok. Ha kóvályog a fel, vagy lefutó él időben, akkor a gép nem tud mihez szinkronozni, nincs értékelhető adat. Sok C64 -es magnónál a motor nyávogása miatt nem volt kiolvasás, cseréltem pár motort emiatt annak idején. Az eredeti Commodore magnókban, meg a legtöbb utángyártottban is mechanikus röpsúlyos regulátor van a motorban. Ezek a motorok elég gyakran hajlamosak voltak a rángatásra, nyávogásra, főleg, ha már megkopott, vagy beégett a röpsúlyoknál a kapcsolóérintkező. Ha meg ráadásul ez még felvételnél is így van,márpedig a motornak mindegy, hogy most épp felveszel, vagy lejátszol, akkor végképp értékelhetetlen lesz a jel a gép számára, hiába meglesz a szép négyszögjel, meg az amplitudó.
A hangkártyás szkóppal(http://www.zeitnitz.de/Christian/scope_en) ki lehet mérni? A +5V miatt kérdezem.
Nem tudom, elvileg ha teszel sorba a jellel egy kondenzátort, akkor az egyenszinted le lesz választva. De akkor is nagy lesz a jel, mert 5Vp-p impulzus van a read szálon, az meg sok a hangkártyának, még a LINE bemenetnek is.
Oszd le, és a leolvasásnál vedd figyelembe az osztást.Az a baj, hogy egy ilyen "nyávogásos" hibát szkópon nehéz észrevenni. Én egy egytranzisztoros fokozattal meghajtott kis piezo hangszórót tettem mindig a read szálon lévő jelre. Azt nem tudom, mi a szabványos adatfolyam a C64 -nél, viszont a jel elején mindig van egy bevezető rész, ahol egy állandó frekvenciájú sípolás volt, gondolom, ez az alap frekvencia (órajel?), amihez szinkronozott a gép. Ezt fülelve mindig hallható volt, ha nyávogott a magnó, mert akkor nem volt egyenletes már hallásra sem a jel, hanem "grízes", nyávogós hangja volt. (a moduláció miatt, amit a gyors sebességingadozás okozott). Megszokható fülre is, hogy milyen a jó jel, mert ha a Write szálon felvétel közben az elejét meghallgatod, akkor már megvan az eredeti, hibátlan hangminta. Szerintem ez szkópon nézve nehezebben azonosítható, mint fülre (legalábbis, én így voltam vele) Valószínű, hogy a nézve a jelet, a négyszögjel mocorog jobbra, balra, ha ilyen hiba van és a sebességingadozás mértékében változik a kitöltési tényezője is.
Gondoltam egyet és a dekkben lejátszottam a magnóhoz kapott kazettát [scope1] (amit régen vettek fel rá) és azt amit most rögzítettem [scope2] . A képen ugyan nem látszik de a [scope 1] szinte stabilan egyhelyben van a [scope2] pedig folyton hol jobbra hol balra tűnően mozog. Mintha víz hullámzana. Remélem érthetően fogalmazok!
Szerintem nyávogás, vagy egyéb sebességingadozás. Motor csere, és jó lesz, én arra tippelek.
De előtte alaposan tisztítsd meg a görgőt, a hangtengelyt, és ellenőrizd a felcsévélő kuplungot. Szokott a kuplung is egyenetlenül, rángatva húzni. Ha nem ezek, akkor motor.
Igenisss! Érrrtettem!
A fej-tengely-görgő tisztítást már tegnap megcsináltam a kuplungra nem is gondoltam! Pedig eléggé magnó-buzi vagyok Megnézem azt is!
Kuplung úgy tűnik egyenletesen húz a motor is látszólag egyenletesen fut. Nem értem a hibát!?!
Közvetlen a fejre kötöttem a szkópot. Mindegy hol jár a szalag, milyen a sípolás ezt a képet adja :
"...a motor is látszólag egyenletesen fut"
Hmm.. ránéztél, és úgy állapítottad meg? :eek2: Azt nem fogod látni, hogy az nem egyenletesen húz, hanem "nyávogva", remegve. Próbáld ki egy audio kazettával, a fej jelét meg kösd rá egy mikrofon bemenetre, akár a számítógépre. Talán elég lesz ahhoz a jel, hogy halld. Sok lesz a magas, azt vágni kellesz eq-val. Vagy egy másik (pl. hordozható) magnó lejátszóerősítőjére vezesd át a jelet és hallgasd meg. Ha gyengén kezded lassítani a felcsévélő orsót, akkor nem érezhető rajta egy remegés? Nekem több olyan mechanika hibám volt, aminél a műanyag fogaskerekek kopása miatt a kuplung kicsit rezegve húzott, a fogaskerekek fogainak összeérésével egyidőben mindig ingadozott a húzóerő. Ez inkább erős kuplungoknál jelentkezett.
Egyszerű... forgás közben kezdd el fékezni a motort, úgy, hogy a tárcsa tetejére, a szélénél, elkezded szorítani az ujjadat. Ha fékezés közben remegést érzel a forgásban, akkor motor hibás.
Sajnos, ez nekem nem sokat mond...
Ha már egy kicsit is hozzáérek a motor tengelyéhez érzem a remegést! Már ha fogom a motortestet azon is érzem, sokkal enyhébben! Tehát ez már rossz?
Az audiokazettával nem vettem észre semmi különöset .
Kezdd el terhelni, és ha úgy a tárcsán újjal érzed, hogy remegve húz, az gyanús, hogy motor hiba. Hasonlítsd össze egy jó magnóval.
Egy idegen kazettával nem biztos, hogy feltűnő a hiba, de saját felvételén összeadódik a lejátszási és a felvételi sebességingadozán, duplán jelentkezik a hiba.
Lementés és ugyanaz visszajátszva. Lejátszáskor tényleg hullámzó hangot lehet hallani!
A mérővezetékek a kombináltfejen voltak.
READ szálon mértem, folyamatosan hullámzik:
Próbálj bele egy motort, ha van...
Látszik, hogy egy alacsonyabb freki megmodulálja. Így már a komparátor nem tudja a helyes jelet visszaállítani, mert az egy adott ponton (nullaátmenet?) kapcsol.
Sajnos nincs másik motrom. Halk búgás tényleg hallatszik és csak akkor "hullámzik a vonal" ha forog a motor, tehát pörgetéskor is.
Egyébként direktbe kötöttem a hangkártyára a READ szálat. Ez ugye nem változtat semmin. Lehet ilyen motort venni, és mennyiért?
Ez tipikus motorhibára utaló hang. De esetleg megpróbálhatod szűrőáramkörökkel szűrni a motor tápját.
A tápfeszültségre, vagy a GND -n keresztül a lejátszó erősítőre kerül rá a hang a motorból. Valószínűleg nagy áramot is vesz fel. Ez elektromos zavar. Ha nem sikerül kiszűrni, akkor csak a motor csere a megoldás. De ezekben ráadásul, ha nem csal az emlékezetem, 6V -os motorok voltak. Nem tudom, egyáltalán hol lehet még motort kapni, biztosan van, de aranyárban mérik. Először nézd meg, hány voltos a motor, meg hogy CW -s, vagy CCW -s -e? |
Bejelentkezés
Hirdetés |