Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » 25 W-os Texas erősítő

Témaindító: punkkazy, idő: Okt 11, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   26 / 50
(#) Directors válasza reloop hozzászólására (») Ápr 8, 2011 /

A végtranyóknál a testhez képest mértem.
De lemértem a táphoz képest is.
PNP végtranyó C 22,3V E 15mV
NPN végtranyó C 16V E 10mV
(#) reloop válasza Directors hozzászólására (») Ápr 8, 2011 /

No várjunk csak! Úgy tudtam +/- 35V tápod van. A mérésed szerint +23/-16V a tápfeszültséged. Hogy lehet a táp aszimmetrikus? A -16V-ról persze, hogy nem tud áramot felvenni az IC

Igen +-35V-os csak nekem +- tápágban van 1-1 izzó áramkorlátnak. (Nem világít egyik sem.)
Mind a kettő 60W 230V.
Ám ezt én is furcsálom.Eddig izzó után is mértem a megfelelő feszt.

Épp a minap mértem, a 60W izzó hideg ellenállása 62 ohm. Az pont jó erre a célra.
Akkor, csak próbálkozik a szerkezet, hogy a kimenet a mínusz irányába elmozduljon, de valamiért nem tud ezért szívja a tápot. A kimenetre nem kötöttél valamit? Ha igen, azt vedd le és mérj újra.

Az 1k potit úgy kéne állítani, hogy zárja össze a BC182 bázis-kollektorát. A nyugalmi áram ne zavarjon be a mérésbe.

+- tápágba 35V-van,hogy nincs terhelés és a Bázis Kollektort összezártam a potival. Még az IC is megkapja a megfelelő feszt.
Akkor most mi a helyzet?

A kimenetre mérj rá, van-e rajta egyenfeszültség?

0,9mV

Árnyékra vetődtünk
Az izzókat vedd ki/hidald át. A hálózati csatlakozó egyik ágába tegyél egy 60W izzót, hogy az világítson ha baj van. Ha minden jó, bekapcsoláskor az izzó felvillan, majd elhalványul. Mehet rá a műterhelés, vagy a hangszóró.

Érdekes így szól.
De a nyugalmival akkor mi lesz?
A másiknál izzóval állítottam be a nyugalmit.Itt meg akkor izzó nélkül,vagy hogy?
Mert míg a potit nem tekertem el ennél addig a nyugalmi itt be volt lőve frankón.

A "belőtt" nyugalmi áramod túl nagy volt, a mínusz ágban lévő izzó ha nem is világított, de az ellenállása elszaladt.
A hálózati körben lévő izzó elég védelmet nyújt arra az estre, ha a nyugalmi áramot túltekernéd, vagy a poti csúszkája nem jól érintkezne valamely ponton (ekkor ugyanis ugrásszerűen megnő a nyugalmi áram).
A nyugalmi áram beállítás szokásos menete: nagyon halk (alig hallható) muzsika, és addig tekerni a potit, míg a kásás hang éppen el nem tűnik.

Rendben. Köszönöm a rengeteg segítséget és a türelmedet.

A 0,22 ohm ellenállásra tegyél voltmérőt, 22mV-nál (100mA nyugalmi áram) ne nagyon húzd feljebb, mert nagyon fog melegedni
(#) Directors válasza reloop hozzászólására (») Ápr 9, 2011 /

Nos véglegesen üzemel.
Most már csak a dobozolás van.
Hihetetlen mit tud ez a kis jószág. Nem hittem volna,hogy ilyen hangerőt produkál.Végül is kisebb trafót kapott.+-25V mert +-35V-nál nagyon melegedett a végtranyó 4 ohm-nál.A legszebb az egészbe,hogy alig kell neki hűtőborda.Vagy csak jó minőségű ami rajta van.Hajtottam olyan15-20 percig teljes hangerőn és a tranyókra simán rábírom rakni az ujjam és nem süt.
(#) reloop válasza Directors hozzászólására (») Ápr 9, 2011 /

Örülök, hogy tudtam segíteni
(#) Ferenti Ioan hozzászólása Ápr 9, 2011 /

Vegul is hany voltal mukodik ez a vegfok?
(#) Directors válasza Ferenti Ioan hozzászólására (») Ápr 9, 2011 /

Az attól függ milyen félvezetőket használsz.
(#) Ferenti Ioan hozzászólása Ápr 11, 2011 /

Na jo en egy abszolut amator vagyok .Tudnal e egy konkret tippet adni ? koszi.
(#) Ferenti Ioan hozzászólása Ápr 11, 2011 /

Vegul is gitart szeretnek vele hangoztatni vele, egy EMINENS , viszonylag regi difuval kb ;30-35w koszi.
(#) reloop válasza Ferenti Ioan hozzászólására (») Ápr 11, 2011 /

A példa kedvéért A 35W 4 ohm-on +/-18V, 8ohm-on +/-25V tápfeszültséggel érhető el. A zener diódák előtti ellenállások értékét 3,3k-ról 1k-ra ajánlott csökkenteni.
(#) rolandosss21 hozzászólása Jún 6, 2011 /

Üdv! Most készülök megépíteni egy Texas-t. Minden megvan hozzá itthon találtam csak a BD-s tranyókat vettem meg. Van egy trafóm, de ez 2*26V-ot ad le ami egyenirányítva +-37V. Ezt a rajzot találtam hozzá: http://www.bgsf.eoldal.hu/cikkek/erositok/60w-os-texas-erosito.html

De ennél a rajznál max +-35V-ot ír. Nem lenne baj ha 37V menne rá? vagy ha igen akkor mivel lehetne megcsinálni, mert nem vennék fölöslegesen trafót ha már van egy csak épp egy kicsivel erősebb.
(#) kadarist válasza rolandosss21 hozzászólására (») Jún 6, 2011 /

Szia!
Az a 2 voltnyi többlet nem oszt, nem szoroz.
(#) rolandosss21 hozzászólása Jún 6, 2011 /

Oké és akkor a kondenzátort ami az egyenirányítóhoz megy én 10.000µF-ra gondoltam de elég lenne a 35V-os vagy inkább rakjak nagyobbat?

63V-osnál ne tégy oda kisebbet. Egyébként is nagyobb lesz a feszültséged, mint 35V, és ezért sem lenne jó a 35V-os kondenzátor.
(#) rolandosss21 válasza kadarist hozzászólására (») Jún 6, 2011 /

Oké köszi szépen! Még éppen van 2db 63V-os itthon úgyhogy akkor azt rakom bele! Ismered ezt az erősítőt? van valami amire oda kell figyelni? Meg nem rakok bele hangszínszabályzót mert van egy keverőpultom. Hangszóróvédelem nélkül is normálisan működik?

Már sokan megépítették teljes sikerrel. Ha odafigyelsz, akkor te sem fogsz csalódni benne. Ha nem zárod rövidre a kimenetét, akkor normálisan működik védelem nélkül is.
(#) yagi válasza kadarist hozzászólására (») Jún 6, 2011 /

Azért ha éppen van neki 50V-os kondija azt még beteheti, de ha vásárolnia kell akkor valóban érdemesebb a 63V-os. Egyébként a 2x26V graetz-el egyenirányítva 35V, nem 37V, a diódák nyitóirányú feszültségét le kell vonni, de tényleg nem számít az a kettő volt, úgyis esik még terhelés alatt.
(#) Mayan hozzászólása Jún 22, 2011 /

Mekkora a texas kapcsolásban a tranyós rész feszültségerősítése, illetve mi határozza meg azt ? Köszi!
(#) steelbird válasza Mayan hozzászólására (») Jún 22, 2011 /

11 -szeres az eredetiben, és a végtranyók kollektora és a meghajtók emittere közötti feszültségosztók állítják be.
(220 Ohm/22 Ohm)
(#) Mayan válasza steelbird hozzászólására (») Jún 22, 2011 /

Köszi !
Következő: »»   26 / 50
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem