Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Tina

Témaindító: Ferix_, idő: Márc 29, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   17 / 49
(#) emmzolee válasza steelbird hozzászólására (») Jún 19, 2011 /

Háháá!

Így működik nálam is ez a kapcsolás.
Már azt hittem, hogy nem is jó az én Tinám.

A 4017 hol kapja meg a táp feszt? Biztos meg kapja, mert működik. De hol?
(#) steelbird válasza emmzolee hozzászólására (») Jún 19, 2011 /

Passzolom, egyik digit ic -nél sincs tápfesz láb, lehet, hogy a Tina alapból, szoftveresen úgy veszi, hogy 5V.
Én is azért tettem az egyik kimenetre egy mérőpontot, hogy megtudjam, mennyi a kimenőfeszültség, onnan tudom.
(#) emmzolee válasza steelbird hozzászólására (») Jún 19, 2011 /

Aha,

A 4017-ről az adatlapjában 3-15V-os tápot adnak meg.

Azt írja hogy HIGH Level |IO| < 1.0 mA

Ha a táp VDD = 5V a kimenet azaz Output Voltage = 4.95 V
Ha a táp VDD = 10V a kimenet azaz Output Voltage = 9.95 V
Ha a táp VDD = 15V a kimenet azaz Output Voltage = 14.95 V

Érdekes, hogy ezt az 5V-ot fejből kitalálta a Tina. Pedig ki találja, mert nálam is működik táp nélkül. >
(#) steelbird válasza emmzolee hozzászólására (») Jún 20, 2011 /

Igen, csak arra nem gondoltak, hogy mi van akkor ha a júzer más feszültséget akar, mert mondjuk ő egy 15 V ról működő áramkört szeretne építeni....
Idézet:
„HIGH Level |IO| < 1.0 mA”

Hát, ja... csak az a bibi, hogy a te kapcsolásodban már az 5,6 KOhm -okkal is 3,6 mA volt a kimenő áram, és a led még nem is derengett.
A led 10mA körüli áramnál gyújt be, azzal meg már nem foglalkozott a Tina, hogy az ic nem is tud ekkora áramot kinyögni magából....
Látod, 560 Ohmmmal működik...
(#) emmzolee válasza steelbird hozzászólására (») Jún 20, 2011 /

Hát vannak csodák :hehe:
(#) gyulank hozzászólása Jún 21, 2011 /

Sziasztok!
Itt találtam ezt a linket, amin ki lehet számolni, hogy milyen alkatrészek kellenek ahhoz, hogy 5V-ból 12V 100mA-t állítson elő.
A kérdésem az, hogy én rontottam el valamit, vagy a Tina rossz, vagy csak nálam rossz? A frekvenciát 555-el állítom elő ez alapján. Nekem sem 12V nem jön ki, sem 100mA. Max. 9V 60mA, de az is akkor, ha teljesen más értékeket adok meg... de ettől több nem jön ki sehogy...

Boost.TSC

(#) p_istvan válasza gyulank hozzászólására (») Jún 21, 2011 /

Szervusz!

A Tina jól számol!
Az 555 kimenőfeszültsége 5V-ról a katalógus szerint 3,3V ez pedig nem nagyon tudja kinyitni a MOS FET-eket (kevés kivételtől eltekintve)
Használj (kapcsoló)tranzisztort pár száz ohm bázisellenállással.
(#) gyulank válasza p_istvan hozzászólására (») Jún 22, 2011 /

Kipróbáltam FET helyett bipolárissal, és úgy is, hogy azon keresztül ment a FET-re, de a helyzet ugyanaz. Ha a feszültség tizen valahány Volt, akkor az áram pár nanoAmper. Illetve, ha a bázisellenállás 100 ohm volt, akkor már alapból 8V-on is nanoAmper volt.
(#) p_istvan válasza gyulank hozzászólására (») Jún 22, 2011 /

Én csak találomra lecseréltem a fetet egy tranzisztorra és 1 K ohm bázisellenállásra és kifogástalanul üzemelt.
Milyen üzemmódban indítottad a szimulációt?
(#) gyulank válasza p_istvan hozzászólására (») Jún 22, 2011 /

Transient; Zero inital values; 1s; 1s; 1s.
A számolás szerint 200uH 32µF kell ahhoz,
hogy 12V 100mA legyen.
Ez nálam NPN +1k bázissal 8V 67mA.
(#) p_istvan válasza gyulank hozzászólására (») Jún 22, 2011 /

A kondenzátor csak a hullámosság értéke miatt érdekes.
A frekvencia és a kitöltési tényező (impulzusszélesség)értéke határozza meg a kimenő feszültséget és áramot (teljesítményt), a bemenő feszültség és az induktivitás értéke mellett.
Ezek mekkorák a "számolás" szerint?
Az 555-ös helyett tegyél be feszültséggenerátort a tranzisztor meghajtására, abban egyszerűen megadhatod a vezérés frekvenciáját és kitöltési tényezőjét a tesztelgetéshez.
Majd utána ráérsz az 555-ös időzítésével bajlódni...
(#) steelbird válasza gyulank hozzászólására (») Jún 22, 2011 /

Működik az, de ahogy előttem már írta p_istvan, a fet meghajtásához nem elég az 5V.
Én megemeltem a feszültséget 10 V -ra, meg betettem a CONT lábra a hiányzó kondit, és máris megy az áramkör, 20V a kimenő feszültség.
Az viszont már megint a Tina hülyesége, hogy betesz az ember egy izzót a 20V -ra, beírja a paramétereihez, hogy 20V -os, 1W -os izzó, és csak 20nA áram folyik a körben.
Ha beteszel egy mezei ellenállást a 20V -ra, máris folyik rendesen az áram.
Itt van, nézd meg, csatoltam. Az 555 -ös tápfesz lábát ellenőrizd, mert nekem arrébb esett egy raszterrel és nem volt bekötve, mikor megnyitottam a fájlt.

Boost.TSC

(#) gyulank válasza steelbird hozzászólására (») Jún 23, 2011 /

Köszönöm!
Igen, nem volt tápon. De mindegy is, mert nekem 5V 100-200mA-ből kell 12V és kb. 100mA. De kicseréltem a FET-et NPN-re, és így néha felment a feszültség. Áramot nem mérek, mert így nincs értelme... De már mindenhogy azt írja ki, hogy 5V. Az előbb pl. szimuláció közben beállítottam 200uH és 32µF-ra, felment kb. 18V-ra. Megállítottam, újra elindítottam, és 5V, és ha változtatok valamit, akkor is 5V.
(#) steelbird válasza gyulank hozzászólására (») Jún 23, 2011 /

Nekem jó, akárhányszor indítom.
30µF pufferelkóval, 100 mA terhelő árammal a kimenő feszültség 10,08 és 10,18 között van, változik ugyan, de ez a két érték között.

Boost.TSC

(#) gyulank válasza steelbird hozzászólására (») Jún 26, 2011 /

Hát nem tudom... néha begajdul, de most jó, köszönöm!
Bár 50uH és 5µF-nál, de 12V jön le a szimuláció szerint.
Lennének még alapvető kérdéseim, mint, hogy
mit rakjak be a rajzba, hogy a nyákon forrasztási pont legyen vezetékeknek?
Lehet-e ellenállásokat, és diódákat állítva beültetni, vagy csak hosszában?
Ha valamilyen alkatrészt nem találok, akkor hol keressem?
(#) gyulank hozzászólása Jún 26, 2011 /

Ja, és mielőtt elfelejteném, egyúttal megkérdezem, hogy mit tehetek, hogy minden megjelenjen a nyáktervezőben?
Azt írja, Warning:Footprint of C1 not definied. és még pár cuccnál, aztán Error: Can not find footprint '???10n' of component C1' component removed! Szóval mit csináljak a rajzban, hogy minden oké legyen?
(#) blackdog hozzászólása Jún 27, 2011 /

Sziasztok!

Csináltam egy egyszerű 4013 IC használatával szimulációt. Ahogyan olvasom másnak is volt hasonló gondja, de eddig nem tudtam megoldani.
A lényeg: 12V tápot használok. Az IC kimenetein a következő fesztültségek vannak:
H szint: 3,4V
L szint: 200 mV.
Nos ez a 3,4V H szint nekem nem tetszik. Erre ezt találtam:
Idézet:
„In some components (e.g. gates), Ground and Vcc are not established by default, and you must explicitly make these connections using jumpers. When you doubleclick a gate component, you will see both a Ground and a Vcc field. Fill in these fields with the names you’ve used for Ground and Vcc, and the part will be connected with the corresponding jumpers in the circuit.”

Tettem jumert a kapcsolásba és az IC tulajdonságainál megadtam a jumper nevét.
Az eredmény nem változott
Hogyan kell helyesen beállítani?
(#) steelbird válasza blackdog hozzászólására (») Jún 27, 2011 /

Az IC tulajdonságainál az üres Vcc sorba beírod mondjuk azt, hogy ABC.
Aztán teszel egy feszültségforrást az áramkörbe, aminek a negatívja GND -re megy, a pozitívja meg egy Jumper -re.
A Jumper tulajdonságainál pedig a Label sorba beírod, hogy ABC.
Működik...
(#) steelbird válasza gyulank hozzászólására (») Jún 27, 2011 /

Én a nyák tervezőjét nem használom, megpróbáltam, de sosem akart összejönni. Egy halomra dobálta az alkatrészeket, a panel fele meg üres maradt legtöbbször, így feladtam a próbálkozást, úgyhogy abban nem tudok segíteni. Alkatrész kereső meg a jobb felső sarokban van, kattints a kézre.
(#) blackdog válasza steelbird hozzászólására (») Jún 28, 2011 /

Én elhiszem, hogy működik, de én valami akkor rosszul csinálok. Mi ebbe a hiba?
(#) steelbird válasza blackdog hozzászólására (») Jún 28, 2011 /

Nekem működik. 11.95V a H level.
(#) gyulank válasza steelbird hozzászólására (») Jún 28, 2011 /

Az oké, de amit úgy nem találok...
A másikra rájöttem, hogy az érték felett 2-vel kell kiválasztani olyat, ami jó. Bár pl. kondenzátor se lehet más, csak a piros, különben ugyanazt írja ki, hiába választom ki pl. az elkót, szóval nem egyszerű kitalálni, és egyenként kell végigpróbálni, vagy alapból azt használni. A nyáktervezőben is lehet változtatni valamit, de nincs kép, csak próba, és név alapján lehet cserélni pl. nagyobb ellenállást. Nem találtam olyat sem, hogy állítva helyezzem be az alkatrészeket. Talán ezen is segítene, ha tudnám, hogy lehet bővíteni. Pl. nem tudtam USB csatlakozót berakni a rajzba, de a nyáktervezőbe ment. A kivezetéseket nem tudom, hogy kell csinálni, így, ha rajzolok, meg kell keresni, és ha egymás mellé akarom rakni, akkor nehezebb így. Amúgy az EAGLE is egymás mellé felsorakoztatja az alkatrészeket. Ez sem rakja teljesen egymásra. Mondjuk, ha be tudnék állítani 1 oldalas nyákot, és auto huzalozást, akkor talán egyszerűbb lenne pár alkatrészt alrébb húzni, mint az egészet szétrakni, hogy ne keresztezzék a vonalak egymást, de nem tudom, hogy kell.
(#) BEMcorp válasza steelbird hozzászólására (») Jún 28, 2011 /

Nem tudom mi lehet a probléma, de nálam is 3,4V a H szint, akármekkora a tápfesz (1. kép). Még azt is kipróbáltam, hogy 0 (azaz nulla) tápfesznél mit csinál, de akkor a CMOS technológia átvált szubtér kapcsolatra, és a nullponti energiával felvértezve úgy is kiadja magából a 3,4V H szintet (2. kép)...
(#) steelbird válasza gyulank hozzászólására (») Jún 28, 2011 /

Mondom, ebben nem tudok segíteni, én a PCB123 -at használom nyák tervezéshez.
Hátha valaki más majd többet tud a Tina nyáktervezőjéről.
(#) steelbird válasza BEMcorp hozzászólására (») Jún 28, 2011 /

Pedig én a te kapcsolásodat néztem meg, és semmit nem módosítottam. Nyomtam egy tranziens gombot és megy, itt a kép.
De jó... feltalálták a nullponti energia hasznosítását? Gyorsan építsd meg és szabadalmaztasd!!!

Clip.jpg

(#) blackdog válasza steelbird hozzászólására (») Jún 28, 2011 /

Nem igazán értek még a tinához. Leírnád, hogy konkrétan, hogy mit csinálsz? Nekem nem jön össze.
(#) BEMcorp válasza steelbird hozzászólására (») Jún 28, 2011 /

Akkor itt márpedig beállítási probléma tényállása forog fenn...
(#) steelbird válasza blackdog hozzászólására (») Jún 28, 2011 /

Tényleg, semmit. Csak nyomok egy DC interaktív módot, ahogy Te.
Elvileg a beállítások is mentve vannak a tsc fájlban, de sosem lehet tudni, nem-e valami beállítás mégis a gond.
(#) Skori hozzászólása Júl 3, 2011 / 1

A Texas Instruments-től ingyen letölthető a TINA-9 Texas-os verziója, amely legálisan használható, és általában jóval kevesebb korlátozást tartalmaz mint a demo verziók.
A telepítő zip-elve majdnem 70Mb.
(#) Skori válasza Skori hozzászólására (») Júl 3, 2011 /

Következő: »»   17 / 49
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem