Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Triakos vezérlés PC-re
És az a 10-15mA ami kijön egy lábon elég a szilárdtest relének?
Hát a leválasztás érdekes, senki nem fogja ki-be dugni mondjuk egy áramszünet alkalmával...
Ezek kesz HW elemek. Negy labbal rendelkeznek, ebbol a bemenet altalaban optoval levalasztva, 3-24 voltos, a kimenet pedig a kivant fesz es aram specifikaciok szerinti. Az adatlapok segitenek ezekben az adatokban.
http://lomex.hu/pdf/wga56d.pdf
Egy ilyen gondolom mindenhez megfelelő...
Nos ezzel az a baj, hogy 3 kimenet garantáltan kevés lesz, így is már abba gondolkodok, hogy usb-s LPT portokat veszek .
És a windózos programmal se tudok mit kezdeni, de ez a legkisebb gond.
Hidd el, hogy vezérli. Én a leválasztást úgy oldottam meg, hogy, az egyik LPT adatlábat impulzusszerűen kapcsolgattam az első induláskor. Ezt figyelte egy léptető IC. Amikor elérte a nyolc impulzust, egy másik adatlábon bekapcsoltam az illesztést (öntartásban). Amikor ez kiesett (áramszünet) az öntartás elejtett és kikapcsolt az illesztés. Fapados, de 10 éve örültem, hogy így is sikerült!
Aha, jó ötlet... Viszont akkor bukom az egyik kimenetet. Na mindegy ezt még túl lehet élni. Milyen IC-vel és hogy oldottad meg?
Egy LPT portton 12 kimenő bittel (D7..0, AUTOFD, INIT, SELIN, STRB) lehet vezérelni, egy gépbe 2 db normál (ISA) és még több PCI portot lehet beletenni.
A modern portok nem tudnak 10 - 15 mA áramot leadni (LSI tokok disszipációs problámái miatt), a szintek is változnak típusról - típusra (3.3V -- 5V). Mindenképen egy meghajtó fokozat kellene a kimeneti bit és a vezérelt elem közé (74HC125, 74HC126, 74HS244). A portra, a D7..0 vonalra tehetsz 3 db 74HC273 -et, az órajeleiket rendre vezérelheted a AUTOFD, STRB, SELIN jelekről, és máris 24 kimeneted van egyetlen LPT portról. A három 74HC273 törlő jele az INIT lehet... Ha még tovább bonyolítjuk, a D7..0 vonalra tehetsz 4 db 74HC273 -et, az órajelüket egy 74HC155 dokóderrel lehet vezérelni (A0 - AUTOFD, A1- STRB), az írás engedélyezése a SELIN. Ekkor már 32 kimetet lát el egyetlen port... Ha az adatokat kilépteted, akkor a kimenetek számát csak a két kapcsolás közötti idő korlátozhatja. Az adatvonalakra kösd rá egy-egy 74HC595 soros adatbemenetét, a léptető órajel legyen a SELIN, a regiszterbe való átíró órajele az AUTOFD. A shift regiszterek soros adat kimenete további shift regiszter soros adat bemenetére köthető... 8 db 74HC595 -tel 64, 16 darabbal 128 kimenet állítható elő egyetlen LPT portról. Az órajelek biztonságos vételének érdekében ezeket a jeleket 2 db sorba kapcsolt 74HC14 inverterrel fogadd. Tapasztalatok szerint az USB - LPT konvertereken csak a nyomtatók működnek rendesen, a portbitek egyenkénti állítása nem - ld. lpt portos programozó topikok...
Sziasztok
Jelenleg éppen az LPT portos vezérléssel kisérletezem, ezért megosztom veletek a teszt programokat, hátna tudja valaki használni. Az elsővel egy 74hc595 shift regisztert lehet meghajtani, ez 8 kimenetet tud és egymás után köthető több darab. A másodikkal egy MCP23s17 16 in-out io extendert lehet meghajtani. Ez egy SPI-vel kommunikáló programozhato 16 db ki vagy bemenetű ic és cimezhető, tehát ebből 7db-ot lehet kezelni. A programok Borland builderrel íródtak. Feltettem a forráskódot és az exe-t is. Arra jó, hogy tesztpanelen kisérletezzen az ember. Tapasztalataim szerint az LPT portra rádumál a nyomtató driver induláskor, meg amikor kedve van pl nStrobe piszkálásakor. Ezért valamilyen indulási védelemmel ellátott elektronikát szabad alkalmazni vezérlésre. Ha valakinek kell akkor elővadászom a soros porton hogyan kell vezérelni a RTS,CTS vonalakat. Csináltam TRIAC-os panelt egy kimenetre, amit rá leht kötn LPT vagy soros port vonalára. Ventillátort lámpát kapcsoltam vele. Feltettem a paneltervet is.
A shiftregiszteressel annyi a gond ha jól sejtem, hogy ahogy tolod ki a biteket, az ic kimenetén látszik a pörgés...
Idézet: „Egy LPT portton 12 kimenő bittel (D7..0, AUTOFD, INIT, SELIN, STRB) lehet vezérelni, egy gépbe 2 db normál (ISA) és még több PCI portot lehet beletenni. A modern portok nem tudnak 10 - 15 mA áramot leadni (LSI tokok disszipációs problámái miatt), a szintek is változnak típusról - típusra (3.3V -- 5V). Mindenképen egy meghajtó fokozat kellene a kimeneti bit és a vezérelt elem közé (74HC125, 74HC126, 74HS244)” Igen, ettől féltem én is... Idézet: „A portra, a D7..0 vonalra tehetsz 3 db 74HC273 -et, az órajeleiket rendre vezérelheted a AUTOFD, STRB, SELIN jelekről, és máris 24 kimeneted van egyetlen LPT portról. A három 74HC273 törlő jele az INIT lehet...” És itt a leválasztás hogy lesz megoldva? Ezzel az a gond, hogy self tesztkor amikor zongorázik rajta a bios vagy a driver, akkor kilátszódhat simán, ha a vezérjel megvan...
Az általam használt 74hc595 shift regiszternek külön lehet a latch beirását állitani ezért nem pörögnek a bitek. Beirom sorba a biteket majd átöltöm a latch regiszterébe igy nem villog és az outputot is lehet tiltani engedélyezni.
Szia!
A válasz arra szólt, hogy Idézet: „Nos ezzel az a baj, hogy 3 kimenet garantáltan kevés lesz...” A 74HC273 -nak van reset bemenete, amivel induláskor a kimenetek nullázhatók. A megoldási lehetőségek végtelenek, mindenki olyant építsen, ami neki megfelel.... A beírás valóban megtörténhet, és akkor a véletlen kapcsolás is lehetséges. Azonban egy két kimenetet felhasználva, egy kis hálózattal egy élesítő áramkört is lehet építeni... A léptető tárolós megoldásnál az is elképzelhető, hogy csak 5 adatkimenetre teszel shift regisztert, a maradék 3 adatvezetékkel vezérled... 5 db 74HC595 -tel 40 kimenet készíthető. Egyébként a 74HC595 egy léptető regiszterből és egy tároló regiszterből áll, a léptetés nem látszik a kimenetein... A reg állomány lebeszéli az XP -t a párhuzamos portokon való nyomtató keresésről. Talán megoldható újabb rendszereken is... A szilárdtest relék meglehetősen drágák (3000 - 15000 Ft / kimenet), a triakos vezérlés optocsatolóval (min 4 raszter lábtávolsággal, min. 7.5 mm szigetelési távolsággal) olcsóbban kihozható. Idézet: „A reg állomány lebeszéli az XP -t a párhuzamos portokon való nyomtató keresésről. Talán megoldható újabb rendszereken is...” Linuxot, BSD-t viszont biztos nem, a BIOS-t meg garantáltan nem És a triak is képes kapcsolni 230 váltóáramot akár?
Szia!
A triakot pontosan a nagyobb feszültségű váltakozó áramú fogyasztók tejlesítmény szabályzására fejlesztették ki. Egy 800V / 25 A példány néhányszáz forintbe kerül. A hátránya a szilárd test reléhez képest, hogy az életvédelmi szigetelést külön meg kell oldani, a bekapcsolása nem csak a hálózati feszültség nullátmeneténél történhet - fázishasításos teljesítményszabályzókben találhatsz triac -ot (porszívó, fúrógép stb). Bios: - A szabványos című (0x378, 0x278, 0x3BC) LPT portokat keresi meg, a POST törli az adatregisztert is. A POST lefutásáig a kimeneti adatbitek értéke sem ismert... - Ha nem szabványos a port címe (azaz nem 0x378 és nem 0x278 és nem 0x3BC), akkor a BIOS POST rutinja nem is keresi... A vezérlő jelek közül az INIT magas a többi alacsony szinten marad, a D0..7 határozatlan érték. Ha PCI -s az LPT bővítő, akkor garantáltan nem ezeket a címeket használja... |
Bejelentkezés
Hirdetés |