Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » VFD óra IV-6 csövekkel
Témaindító: rockersrac, idő: Jún 28, 2010
Témakörök:
No igen, a katódra nem gondoltam. Sajnálom!
Semmi gond, nem kell sajnálni! Előfordulhat velem is, hogy olyasmit írok, ami nem helytálló...
Szia! A soros váltóáramú fűtést én is gondoltam csak nem írtam ide még.. Van nekem is hat darab ilyen csövem valószínű építek majd belőle egy órát én is.. Érdeklődve várom a kísérleteid eredményeit! Piros ledes alávilágítással nagyon baró de a zöld is jól néz ki ezt már kipróbáltam Majdnem van olyan szép mint a nixie
Szia!
A váltóáramú fűtés alkalmazásának mellőzésére már pár indokot megemlítettem, de még mondok... Az áramkört szeretném hasonló formációban elkészíteni, mint ahogy a nixie csöves órát a topikjában megépítik. Kijelzőpanel, alatta pedig a vezérlő azonos méretben. Mivel itt viszonylag kisméretűek a csövek, és kicsi, kompakt formát szeretnék elérni, így a panelon nem tudok hálózati trafót elhelyezni. (Egyébként is úgy szeretném, hogy dugasztápról menjen...) Ha hálózati trafó is kerül a szerkezetbe, akkor azt megfelelően kellene méretezni, hogy az áramkör továbbra is jó hatásfokkal tudjon üzemelni. Ez viszont jócskán bonyolítja a dolgokat, amit szeretnék kerülni. Megoldható lenne egyszerű dugasztáppal is, hogy a csövek fűtése váltóárammal történjen. Pl H-híddal... Könnyen megoldható, nem is kellene hozzá több alkatrész, mint a buck konverterhez, viszont továbbra is disszipatív a megoldás, mivel előtétezni kell a fűtést. Ezért esett a választásom a kapcsolóüzemű konverterekre. Jelen pillanatban 6W körül fogyaszt az áramkör, amit szeretnék 4W alá szorítani. Persze ez csak az a teljesítmény, amit a dugasztáp kimenetén mérek, nyilván a hálózatból ennél valamivel többet vesz fel. Lehet túlkomplikálom a dolgokat, viszont pazarlásnak tartom, hogy feleslegesen fogyasszon az áramkör "sokat", amikor "csak egy óra"... Azt hiszem ehhez a részhez most ennyit. : D Gondolkodtam én is a csövek alulról történő megvilágításán... Nixie csőnél eszméletlenül tetszik, de valahogy itt nem tudom elképzelni. Ki fogom azért próbálni, mert akkor fogom tudni eldönteni, hogy tetszik-e, vagy sem. Továbbá a jelenlegi panelterv ezt a lehetőséget nem engedi meg, hogy alulról megvilágítsam a csövet. Ha úgy érzem, hogy kellően látványos alulról megvilágítva, akkor megpróbálok alávarázsolni LED-et is! :heureka:
A vfd-knél is szoktak alávilágítani, bár inkább a nagyobb csöveknél látványos. Viszont egy arányos kicsi óránál ugyanúgy szép lehet.
Ez az óra tomkrúznak készült, fogadjunk...
Én sárga színt tudok odaképzelni, ami jól mutathat, esetleg piros, bár a világító dolgokban nem szeretem annyira a pirosat.
Szia! A képen nem igazán látni de a valóságban sokkal szebb A piros a jó ezek alá abból ís a legsötétebb szinte bordó..
Lehet azt kapcsolni is de esetleg RGB leddel még variálni is nem túl bonyolult..
Azok elvetemült módon RGB ledek, itt van róla egy video.
Nem rossz...
Bár a nixie csöves jobban megfogott, főleg, hogy a kedvenc csövemmel épült. :szeret:
Feltúrtam a LED-készletemet... Próbáltam úgy állítani a LED-et, hogy minél jobban bevilágítsa a csövet, illetve úgy nézzen ki, mintha alulról lenne megvilágítva. Képek alant láthatóak. A "diff" diffúz LED-et, a "vt" víztiszta LED-et jelöl. (Nem akartam már wc-t írni... )
Bocsánat a sok képért... És ahogy sejtettem, a sárga lett a favoritom!
Következő adag...
Utolsó előtti...
És az utolsó...
Sajnos legrosszabb felvételi paraméterekkel sem tudtam 2MB alatt maradni, így az RGB LED-es változat ITT tekinthető meg! Remélem tudtam valamit segíteni ezzel.
Én erre szavazok: 3mm_zöld_vt.JPG
Néhány óra alatt rászenvedtem a LED-eket a panelre, a csövek alá. Igazi ínyenc dolog az elkészítése. :finom: 3mm-es LED-et terveztem a csövek alá, de 5mm-es LED is beültethető, csak akkor magasabbra kerülnek a csövek, de ez nem gond, a kivezetéseik hossza ezt bőven megengedi. De SMD LED is alkalmazható, ha "átdrótozzuk" a túloldalról, vagy furatszerelt LED-et készítünk az SMD-ből.
Szia! Én SMD-re gondoltam az minden fényt a csőre vetít,lapos..
Szerintem én is SMD-t teszek bele, mert az sunyiban elfér a csövek alatt... Csak már SMD pad-et nem tudtam a csövek alá tenni, mert a huzalozás nem engedte. Most kezdem a vezérlő panelt megtervezni, hát feladtam magamnak a leckét ezzel a mérettel...
Segítek ha gondolod Az SMD egyszerűbb,kisebb nem kell fúrni Esetleg gyári nyák?? De ezt majd meg kell beszélni
Köszönöm a felajánlást, de megbirkózom vele! Az SMD-t szeretem, azért is építem javarészt abból... Gyári nyákot majd max akkor, ha a prototípus hardveresen működőképes. Úgy volt, hogy 1206-ból építkezem, ebből szoktam igazándiból. De csak felhelyeztem a szükséges alkatrészeket, és alig maradt helyem, szóval maximum 0805-ös ellenállást használhatok majd a vezérlő panelen. De ez is lehet, hogy furatszerelt ellenállásokat alkalmazok, mert az alatt több hely van... Majd holnap délután tudok ezzel leghamarabb foglalkozni, de akkor nekigyűrkőzöm. :yes:
Sajnos tegnap délután nem tudtam a panel tervezésével foglalkozni... Ma sem készült még el, csak az egyik oldal, de így már tudom, hogy rá fog férni a kétoldalas nyákra!
Szia!
Szép ez az alávilágítás, de engem jobban érdekelne a tápellátás. Ha nem titok, fel lehetne tenni a buck konverter rajzát, illetve a további fejlesztéseket? Nekem kocsiba kellene ez az óra és ott nagyon fontos a széles határok között üzemelő táp, ami egyben takarékos is.
Üdv!
buck converter Kapcsolást még nem teszek fel, mert nem látom értelmét. Még nem vagyok kész a végleges kapcsolással, csak ~60%-ban. És ami eddig elkészült, azon is biztos fogok még alkatrészt csere-berélni, minden változtatásnál meg minek tegyek fel rajzot? Ha majd minden flottul működik, akkor papírra vetem, és felteszem ide.
Ma délután a szoftvert pofozgattam picit, lehet le kell vennem a kesztyűt, mert nem azt akarja, amit én...
Sajnos nem tudom kellő fényerő mellett a scrollozás sebességét növelni. Szóval vagy relatíve gyors (kb 2x gyorsabb, mint a videón), de akkor halvány, vagy pedig, mint a videón... Megpróbálok egy másik módszert kiagyalni, mert szerintem valamit kitekerten akarok megoldani, és zabálja az időt... A NYÁK tervvel nem haladtam semmit még. VIDEÓ
Ez egyre jobban tetszik ! (bár már 3/4 kettő)
Akkor majd nézd meg máskor is, hogy akkor is tetszik-e...
Egyébként örülök neki, ha tetszik! Szeretném majd úgy megcsinálni, hogy a scrollozási sebesség és az álló helyzet ideje is állítható legyen. Továbbá a LED-es alávilágítást is szeretném ugyanígy scrollozni. Csak ott fog világítani, ahol van is valami kijelzés. Ezért lettek egyesével kivezetve a LED-ek. De ezt majd csak akkor, ha elkészül a vezérlő/tápegység panel is, mert addig nem akarok új kijelzőpanelt készíteni.
Nézegettem az orosz vfd csövek lábkiosztását:
IV-6: 1-b,2-a,3-g,4-f,5-e,6-d,7-h1,8-h2,9-G,10-c,11-dp,12-nc IV-11:1-h1,2-G,3-c,4-dp,5-b,6-a,7-g,8-f,9-e,10-d,11-h2,12-nc (short pin) IV-12:1-e,2-h1,3-h2,4-G,5-d,6-c,7-b,8-a,9-g,10-f a-g=szegmensek , h1,h2=katód(fűtés), G=rács,dp=tizedespont, nc=nincs bekötve vagy hiányzikvagy rövid láb
Sziasztok!
Van egy rossz ébresztősórám és 4db(jó) IV-6-os csövem. Segítséget szeretnék kérni, hogy a kettőt összhangba tudnám-e hozni. TMS3450NL van az órában, bekapcsolás után a másodpercmutató(két pont az óra és perc közt) felvillan, majd elhalványul. Nem tudom, mi lehet a baja. Ha ez az IC lehet az órám alapja, akkor foglalkoznék vele, viszont ellenkező esetben ezzel az IC-vel nem is foglalkoznék. Programozni én nem tudok, de a közelben segítenek, akár programot is írnak hozzá. Azt hozzátenném, hogy még nem csináltam órát. Zoli |
Bejelentkezés
Hirdetés |