Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
Lapozás: OK   616 / 1385
(#) kistotti01 válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Júl 14, 2011 /
 
Tudom, hidegebb időben szoktam is alakalmazni, igaz hőlégfúvóval. De vigyázni kell, hogy a lakk ne égjen rá. De jobb szeretem, ha magától szárad meg 1 nap alatt. Csak, ha nagyon sűrgős akkor segíttem be a száradást. Ilyen időben elég, ha a sötét dobozomban kiteszem a 35 fokos melegben a napra. Olyankor a napon van 50 fok.
(#) Crea hozzászólása Júl 14, 2011 /
 
Sziasztok, bocsi egy nagyon alap kérdés, hogy hívják azt a fehér dugogasgatós panelt amibe csak beleszúrod az alkatrészeket és nem kell beforrasztani? és milyen árban van, hol lehet kapni?
(#) janikukac válasza Crea hozzászólására (») Júl 14, 2011 /
 
A neve Breadboard , és minden elektronikai üzletben kapható!
(#) Frankye válasza Crea hozzászólására (») Júl 14, 2011 /
 
Próbapanelnek hívják, és például itt is kapható.
(#) ngexi hozzászólása Júl 14, 2011 /
 
Sziasztok
Megoldás érdekel a következő problémára:

Vasalós nyákot akarok csinálni, először. De nem tudom, hogyan juttassam el nekik a fájlt. Layoutot használok, ami ugye .lay fájlt ad befejezésül. layouttal lehet kezelni ezt a típust, és nyomtatni is. Ha én ezt viszem el nekik nem ér semmit. Ha telepítőfájllal viszem el nekik, elküldenek a búsba. Ha csinálok belőle egy .jpg-t, akkor az meg zöld lesz és négyzethálós. Erre kinek mi a módszere?

Köszi Kris
(#) storm válasza ngexi hozzászólására (») Júl 14, 2011 /
 
A megoldás a layoutview nevű progi amivel nem lehet szerkeszteni csak nyomtatni, és az egész nincs 2,5mb. belehúzod a tervet, majd kinyomtatod. Ha kell, adj egy e-mail címet, és elküldöm.
(#) Ricsi89 válasza ngexi hozzászólására (») Júl 14, 2011 /
 
Ha te akarod csinálni vasalással, akkor kinek is akarsz nyáktervet küldeni? Tegyél fel egy PDFCreator programot a gépedre, azzal tudsz pdf-be menteni, azt meg szerintem mindenhol elfogadják.
(#) ngexi válasza Ricsi89 hozzászólására (») Júl 14, 2011 /
 
Igen, azt elfelejtettem, hogy bérnyomtatok egy nyomdaipari cégnél. Ők nem preferálják, ha egy oldal miatt egy pendrive-ot viszek nekik egy programmal, amin egy központi gépre feltelepítendő program van...

Pdf-nek utána nézek, hogy is működik.

Köszi addig is. Kris
(#) J-O-E válasza ngexi hozzászólására (») Júl 14, 2011 / 1
 
Én most ezt használom " PdfFactory Pro v4.0" PDF-hez virtuális PDF nyomtatót hoz létre a Windowsba és Srint Layout-ból vagy bármiről amit a gépen használsz PDF-be is tudsz menteni tökéletes minőségben.
(#) ngexi válasza J-O-E hozzászólására (») Júl 16, 2011 /
 
Tegnap elvittem már a kész pdf fájlt a nyomdásoknak. Ott a srác megszaporítá nékem a rajzokat, két félét vittem, mindkettőből csinált össz. 4-et, így ha nem sikerülne a vasalás, akkor van még hova próbálkozni. A/3-as műnyomóra nyomatták ki. Mire hazaértem, a szél nem kicsit meggyűrte a rajzot (pedig akartam mappát vinni, affene...), de baja nem lett. Viszont a nyomtatás árát soknak tartom (600 pénz...ájj)
A vasalással kicsit töketlenkedtem ugyan eleinte, de szépen sikerült végül. Sőt, a papírral is hatalmas mázlim volt, megvasaltam, bele egy tál vízbe, és mire eltakarítottam magam után (~kb fél perc) és visszamentem megnézni a dolgot, már magától szépen leázott a papír, a festékről kelett csak ledörzsiznem. Biztos ami zicher alapon áthúztam még alkoholos filccel, és rajta is hagytam. Most áll a lötyiben, csak kicsit lassan teszi a dolgát a Na2S2O8, mert eléggé spórolok vele. Időm az van, pénzem meg egy kicsit kevesebb most maratóanyagra. Majd teszek fel képeket a ki mit készítettbe.

Kris
(#) bgsf válasza ngexi hozzászólására (») Júl 16, 2011 /
 
Túl bonyolítjátok az egészet! Kb 100 féle képpen lehet nyákot készíteni, és ki a pénz miatt sír ki a lemez miatt.....
Tudni kell hogy mit akarok-miből-mennyiért... Ennyi! Lehet elég egy csőszegecses bakelit is, de lehet hogy 2...vagy több réteges nyák kell!
Amúgy már egy két réteges nyákot is elég nehéz beültetni ha nem furatgalvanizált!
De sok sikert!
(#) ngexi válasza bgsf hozzászólására (») Júl 16, 2011 /
 
Mivel diák vagyok, és nem rendelkezem saját keresettel, szerintem érthető, miért sír a szám a pénz miatt. Ha neked is meg lenne szabva egy igen szűkös keret, ott spórolnál ahol lehet.

Kris
(#) janikukac válasza ngexi hozzászólására (») Júl 16, 2011 /
 
[OFF] Nekem is sokszor ez a bajom, de éngem sem értenek meg... Egy diáknak spórolni kell..
(#) bbalazs_ válasza janikukac hozzászólására (») Júl 16, 2011 /
 
Sracok, ha megnezitek, vannak, akik vallalnak kis szerias nyakgyartast amatorok reszere, es dolgoznak mindenfele allomanybol, eleg, ha e-mailban elkuldod nekik, postazzak is a kesz eredmenyt akarhova. Szerintem fajlagosan (vagyis ha osszeszamolod a nyomtatas koltseget, utazas, lottyok ara, bohockodas, anyukasirhogybudosafurdoszoba, stb) szerintem egalban van a ketto. Es keszitenek akar 1db-ot is.
A filmet is megorzi, ha kered, igy a kovetkezo rendeles gyorsabb es olcsobb lesz.
(#) ngexi válasza bbalazs_ hozzászólására (») Júl 16, 2011 / 1
 
Én inkább maradok a házi nyák készítésnél, mert sokkal nagyobb öröm az, ha az ember saját maga készíti a dolgait elejétől a végéig.
(#) bbalazs_ válasza ngexi hozzászólására (») Júl 16, 2011 /
 
Szivembol szolsz. Csak akartam egy alternativat mutatni.

Nalam, levilagitos modszerrel a pausz kinyomtatasa utan 15 percen belul ott a kezemben a kesz NYAK.
Mikor elindtom a levilagitast, bekapcsolom a rezsot a vaskloriddal, Aztan mire az elohivashoz er 7 perc mulva, mar kellemesen meleg, az elohivas 1 perc, a maratas 5 perc, mozgatom, figyelem vegig. Utana az acetonozas meg a gyantaval leontes 1 perc.
En nagyon sok szigetet alkalmazok a tervezesnel es csak SMD-t csinalok (utalok furni), igy a maratas gyors, a vasklorid is kimeletesen kerul felhasznalasra.

A kezdeti par ezres befektetes utan csak a gyari fenyerzekeny NYAK es a pausz koltsegei terhelnek. Viszont az SMD sokkal kisebb lehet, mint a furatos, igy az esetleges dragabb gyari NYAK ara visszajon a kisebb mereten. A vaskloridom het eves kb. Mar csak fel uveggel van meg, szoktam neha kis vizzel utanapotolni.
(#) Bigpeterson hozzászólása Júl 16, 2011 /
 
Sziasztok!

Elég sokáig kerültem a vasalásos technikát. Igazából nem volt hozzá semmim. De mint szerintem egyszer mindenki, én is meguntam a filces rajzolgatást. Sokat lamentáltam, végül bementem egy kinyomtatott nyáktervvel az egri Mill írószerbe (közel van) 90 Huf-ért másolnak egy A/4-es fóliára. Felvasaltam, áztatni nem kellett, kimarattam, és tökéletes lett. Ezután mindig így csinálom a nyákokat, és nem is értem mért nem kezdtem előbb vasalni. Szóval aki megunta a filcezést, annak ajánlom. Egrieknek pedig ezt az írószert
(#) janikukac válasza Bigpeterson hozzászólására (») Júl 16, 2011 /
 
Ügyes vagy ! Mutatsz képet a kész nyákról, és , hogy milyen papírra csináltad?
(#) Bigpeterson válasza janikukac hozzászólására (») Júl 16, 2011 /
 
Köszi Holnap lövök róluk képet, most nincs itthon a fotóapparát
(#) janikukac válasza Bigpeterson hozzászólására (») Júl 16, 2011 /
 
Okés, szép délután!
(#) slogan válasza Bigpeterson hozzászólására (») Júl 16, 2011 /
 
Alátámasztom az alábbi 2 képpel !

Annyit tennék hozzá ,hogy én már a vasalást is unom
Ezért készült egy lamináló .....
Ennek hosszú a históriája ,tacskóssal kezdtem ,majd mikor elolvadt ,lett helyette fénymásoló fixáló hengerpár.

Már rég feladtam volna ,de hála lidi -nek elkészült ,sőt többször átíródott a szoftvere és működik !
Nem semmi türelem kellett hozzá !

És nem utolsó sorban köszönet illeti kaqkk is ,aki szintén önzetlen a témában !

Felfűtés kb. 3-4 perc ,laminálás kb ugyanannyi.
(#) J-O-E válasza ngexi hozzászólására (») Júl 16, 2011 /
 
A gyári marató azért biztonságosabb, nem mar alá és nem kell 30-40perc mert az sem jó ha hosszú ideig maratjuk az is növeli az alámarás esélyét. Én TN150 -et használok enyhén melegítem forró vízbe teszem amíg le laminálom a nyákot kb. 2-3perc mert 6-szor átküldöm a nem buherált átlagos laminálómon és ennyi, aztán maratás. Ha gyengül a használattól akkor kicsit több melegítés így még mindig jól dolgozik a vas-klorid, összesen laminálással 15-20perc alatt elkészül a panel.
(#) ngexi válasza J-O-E hozzászólására (») Júl 17, 2011 /
 
Értem én. Jó is lenne, ha csak a maratás 30-40 perc alatt meglenne nekem, de ez a fránya na-peroxoszulfát órák(!) alatt képes csak lemarni egy nagyobb panelt. Kicsit kevesebbet teszek bele, nade akkor is... kénytelen leszek FeCl3-at használni, azért kezdtem na-peroxoszulfáttal, mert kertünk nincs, és az nem büdősít, de inkább legyen büdös, minthogy alámarjon.
(#) kaqkk válasza ngexi hozzászólására (») Júl 17, 2011 /
 
Tegyél bele több perszulfátot , és melegítsd fel 40 fokra !
Akár még bubis maratóedényt is érdemes készíteni hozzá .
(#) ngexi válasza kaqkk hozzászólására (») Júl 17, 2011 /
 
Melegíteni melegítem, de nem merem nagyon, mert nincs mivel megmérnem, holnap veszek egy lázmérőt erre a célra.

Kicsit fentebb írtam, hogy miért nem teszek bele többet. Úgymond takarékosság, mert iszonyú drága 10 dkg cucc... és a dealer is messze lakik : DD

Az a bubis edény mire való?
(#) kaqkk válasza ngexi hozzászólására (») Júl 17, 2011 /
 
Ha még nem süt akkor jó (kár lázmérőzni)
És nyugodtan tehetsz bele többet mert nagyon sokáig jó az oldat ! A bubis edény arra való hogy a marató oldatot a nyák körül folyamatosan mozgatja és oxigénnel dúsítja
(egy pici akváriumi levegőztető és egy kilugatott cső az edény aljában ) Itt a témában szerintem több képet is találsz ebben a témában.
(#) gulasoft válasza kaqkk hozzászólására (») Júl 17, 2011 /
 
50 fok környékén elbomlik. Túlmelegíteni nem érdemes.
(#) blackdog hozzászólása Júl 17, 2011 /
 
Sziasztok!

Életem első SMD forrasztása.
Mentségemre szóljon, hogy nincs flux-om, vékony ónom és hegyem. Itt 1mm ónt használtam. Majd veszek vékonyabbat. Az SMD 0805 méretű. Nekem nagyító kell hozzá.
Kezd tele lenni a hócipőm a vasalással. Sebaj már készül a levilágítóm.
(#) janikukac válasza blackdog hozzászólására (») Júl 17, 2011 /
 
Nem is gáz!!! Nekem sincs smd-s cuccom, igaz van 0,6-os ónom, de nem sokat tesz.
(#) adapter válasza mex hozzászólására (») Júl 18, 2011 /
 
Köszi, majd ki próbálom.... Eddig még nem próbáltam...

Üdv:L
Következő: »»   616 / 1385
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem