Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Akkumulátor töltő
Üdv!
Tudna valaki ajánlani egy egyszerű kapcsolást egy 9voltos 160mAh NI-MH akku töltésére? Egy mini erősítőbe lenne benne, hogy ne kelljen kivenni az akkut ha lemerül. A hely nagyon kicsi, így ha lehet a töltőáramkörnek minél kisebbnek kellene lennie. Sima dugasztápról szeretném ha megoldható. Előre is köszönöm!
Hello!
Ehhez elég egy mezei soros ellenállás is, csak időre kell tölteni. És persze jó, ha a dugasztáp, legalább 12V-os, hogy az áram ne változzon. Vagy egy 16mA-es áramgenerátor két tranyóból. üdv! proli007
Mekkora ellenállás kellene, és milyem teljesítményű? 12 voltos tápom is van, de 9voltos is.
Hello!
Igen egyszerű lenne a kérdés. Az aksit a kapacitásának tizedével illik tölteni. Tehát itt 16mA-el. Az ellenálláson eső feszültség, a töltő,és az aksi különbsége. Ha a töltő 12V-ot ad le, akkor (12V-9V)/16mA=190ohm. Apró hiba, hogy a dugasztápok kevés kivétellel nem stabilizáltak, és ilyen kis terhelésre nem 12V-ot adnak le, hanem jóval többet. Vagy is hogy megtudd a valóságot, meg kell mérned a feszültségét, kb. a 16mA terhelés mellett. Azért jobb a 12V-os, mert ott nagyobb a feszültség különbség a táp és az aksi között. Ugyan is az aksi feszültsége is nő a töltés alatt, így az ellenállásra jutó feszültség a töltés alatt csökkenni fog. Vagy is a töltőáram a töltés elején nagyobb lesz mint a végén. Ha a feszültség különbség nagy, akkor ez már jelentéktelen mértékű lesz. A teljesítmény egyszerű, az ellenállásra jutó feszültség és az áram szorzata. Tehát pld. a 3V*16mA=48mW, szóval ezzel nem lesz gond. ellenállást, persze olyant kell választani, ami a szabványos sorban a legközelebb áll a kiszámított értékhez. 16mA esetén, tehetsz egy Led diódát is sorba az ellenállással, akkor látod is hogy folyik a töltőáram. Mindössze a táp és az aksi feszültség különbségéből a Led feszültségét még le kell vonni a számításnál. Ez kb. 2V, ha piros, vagy zöld Led-et használsz. Persze ez akkor jó, ha van feszültség tartalékod. Ja, és a töltés így kb. 13 órát fog igénybe venni, tekintve, hogy az aksinak nem 100% a hatásfoka. Feltéve, hogy le van merülve teljesen. üdv! proli007
Üdv!
Köszönöm a kielégítő választ, így már menni fog a dolog!
szia!
Régebben regeneráló tőltő építésével kapcsolatban kértem tőled tanácsot,akkor nagyon bonyolultra sikeredett a kapcsolás,most az egyszerűbb megoldást akarom megépíteni TL-431-el,kiegészítve egy kisűtést lekapcsoló áramkörrel,azt szeretném megoldani hogy pont fordítva működjön az adapter,tehát mikor folyik a kisütés a relé meghúzott állapotban legyen,mikor elérte a beállított Pl:13V-ot akkor engedjen el és ezzel megszünne a kisütés. Ezt hogyan tudnám elérni? Előre is köszi!
Hello!
Tessék! Ha erre gondoltál.. üdv! proli007
Köszi!
Ha a kisütés végén,a relé elenged akkor erre gondoltam A lényeg hogy mikor átvált kis áramú töltésre a töltő akkor a relé már ne terhelje feleslegesen. Közben nézegettem az eredeti kapcsolást és az vetődött fel bennem ha an npn tranzisztorok helyett pnp tranzisztort tennénk bele? Üdv!
Hello!
Azt is lehet. De akkor emitterkövetőnek. Kollektora a negatívon, emittere a relé felé, 220ohm-47k-10k nem kell. Rövidre zárni 220ohm-ot és a 10kohm-ot, 47k-t kivenni. üdv! proli007
Uhh nem nagyon értem le tudnád rajzolni ha megkérlek?
Hello!
Pedig nem komplikált.. üdv! proli007
Köszi!
Ez így tökéletes lessz Nem akarom túl bonyolítani,az a lényeg hogy egyenlőre ez így működjön aztán később ha úgy adódik lehet szépíteni a kapcsolást Mégegyszer köszi a segítséget! Üdv!!
Tisztelt Hobbielektronika Mesterek!
Az lenne a problémám, hogy volt egy átlagos autós akksi töltőnk, kölcsönadtuk (valami munkagép akksiját töltötték vele) mikor visszakaptuk, már nem ment... (gondolom ráindítottak mikor még rajta volt az akksin) Szétszedtem, nem láttam különösebb durva hibát, gondoltam kicserélem a két IC-t. Ez megtörtént, bedugom, búg, világít, nah mondom van e 'feszej' összeérintem a két végét, szikrázik nagyot, de látom hogy az egyenirányító (rectifier) izzik. Kihúztam, kicseréltem, most viszont ha bedugom csak 0.43 V feszültséget mérek. Mi történhetett? Megint meghalt a két IC? Illetve miért lehetett az, hogy a két pólus összeérintésére ez történt? Köszönöm a segítséget, elnézést kérek, elég "szelíd" a jártasságom ilyen téren! Üdv: w21.
A félvezetős áramkörök vizsgálatánál a szikroszkóp használata nem a legideálisabb módszer. Többnyire alkatrészhalál a vége. Más vizsgálati módszerek vezetnek eredményre, pl. multiméter használata, és azért az sem árt, ha tudod is használni, meg egy kissé ismered az áramkört is, amit vizsgálsz. Nem a legegyszerűbb az "átlagos" töltőd ment tönkre, amiben IC-k vannak, az nem annyira átlagos.
Nem hogy nem ideális de egyenesen tilos a szikráztatási próba minden akkutöltőnél. Szerencsés esetben csak a bizti bánja.
Sziasztok!
Építettem egy aksi töltőt a következő kapcsolás alapján: http://www.vt52.com/diy/myprojects/other/charger/charger_sch_2.gif A gondom az, hogy a töltőáram túllépte a beállított értéket. Tegyek még valamit az akkumulátor elé?
Ha túl nagy a töltőáram, akkor a negatív ágban lévő, "see text" feliratú ellenállás értékét növeld meg egy kicsit, azzal tudod beállítani a maximális áram nagyságát.
Hello proli 007.
Na eddig tartott az örömöm.A töltő tökéletesen működött mindeddig,én balga viszont kölcsönadtam egy zseninek.Elmagyaráztam hogyan kell használni.Erre az illető bedugta és rövidre zárta,hogy szikrázik-e.Most úgy működik,hogy 10-20 másodpercenként ad egy nagyobb löketet és lekapcsol.Leellenőriztem ismét az áramszabályzást az álltalad leírt módon.Ha minimumra tekerem az árambeállító potit akkor is 4 amper folyik és az égő világít(reflektor égő).Ha tekerem a potit akkor egyre fényesebben ég az égő és felmegy 7-8 amperre az áram.A potin 120 milivolt mérhető.Az ic lábán szépen megy a fesz a poti tekerésével 10-120 milivoltig.A 6-os lábon 4.5 volt van.Tippem szerint a két fet halálozott el,de ebben nem vagyok biztos.Kéne a megerősítésed.Most két buz 11-es van benne.Ezeket helyettesíthetem mással is.Írhatnál pár tipust ami kompatibilis ebben a kapcsolásban.Meg lenne mégegy kérdésem.Most a két fet fel van csavarozva a hűtőbordára a borda pedig a töltő házára ami földelt.Ez maradhat így vagy szigeteljem el a háztól a bordát.Eddig így használtam és működött csak most méricskélés közben jöttem rá,hogy nem biztos hogy ez így teljesen jó.Segítségedet előre is köszönöm. üdv
Hello!
- Alapvetően a rövidzártól nem szabadna tönkremenni semminek. Csak éppen a FET-eknek óriási a disszipációja, és nem tudod megfelelően hűteni. - Ha a potiról 0mV érkezik a műveleti erősítő bemenetére, akkor a kimeneti áramnak is nullának kellene lenni. Ez annyiban nem igaz, hogy a erősítőnek lehet offset feszültsége, ami elérheti a 3..6mV értéket is, így ha az offset pozitív értékű, lehet kimenőáram ekkor is. - Ha a Fet-re gyanakodsz, akkor azt könnyen ellenőrizheted, egyenkénti kiemeléssel. Hogy a Drain földelve van a házhoz, itt nem lehet gond, csak akkor az aksi negatív fele is földelve van a házhoz. Viszont az áramkör más pontját (pld. GND pontot) nem földelheted a házhoz. (De ez egyébként sem lenne célszerű.) - A BUZ helyett használhatsz IRFZ44-et vagy bármely más nagyobb teljesítményű Fet-et. (Célszerűbb is, mert a BUZ-nál már sokkal nagyobb teljesítményűek vannak forgalomban. - Az ellenőrző mérésnél, ara figyelj, hogy a Shut ellenálláson ugyan akkora feszültségnek kel lenni, mint ami a poti felől érkezik. Ha ez nem így van, akkor vagy szakadt az áramhurok az aksi(terhelés) felé, vagy a műveleti erősítő mondta fel a szolgálatot. - A CA3041 6-os lábán, pedig mindig akkora feszültség van, ami szükséges a Fet kinyitásához (Gate Threshold Voltage), plusz adott áramelérésez szükséges feszültség. Ha szakadt az áramhurok, akkor ennél sokkal nagyobb lesz a Gate feszültsége. Ha az OPA nem képes lezárni a Fet-eket, mert azok esetleg meghibásodtak-átvezetnek, akkor a Fet VGS(TH) küszöbfeszültségénél kisebb lesz az OPA kimenete. Ennyi amit mondani tudok. üdv! proli007
Idegbajt kapok, amikor összeérinteve-szikráztatva nézik meg a töltőt, hogy jó-e...
A múltkor egy szerelő küldte vissza a töltőt, hogy ez rossz. Megnéztem, semmi baja, adja a feszültséget, és az áramot is, szépen feltöltött egy akkut. Feltűnt, hogy ebben a verzióban nincs késes bizti. Szétszedtem, egy soros öngyógyuló hőbizti van benne, úgy néz ki, mint egy négyzet alakú, nagy kerámia kondi. Tehát szikráztatás->rövidzár->túláram->túlmelegedés->hőbizti dolgozik... - Mé' nem szikrázik?! Ez rossz! - Nem rossz. - De! - Nem, jöjjön be és megmutatom, hogy nem. - Ne nézzen hülyének, értek én hozzá, hiába érintem össze, nem szikrázik! Ez egy kalap ....! - Nem, nincs semmi baja. (User error) - Na, ebből elegem van! (és kinyomja a telefont) Üdv Inhouse
Hello!
Meg kell Őt erősíteni, hogy igaza van, otthon a konnektorban is így kell megnézni hogy van-e villany vagy sem. üdv! proli007
Helló
Ismételten köszönöm a segítséget.Rendeltem alkatrészt és jó tanulség volt ez.Ezt a töltőt élő ember mégegyszer ki nem viszi a kapun üdv
Sziasztok! Ide is beírom a kérdésemet hátha valaki tud segíteni:
Van 2db zselés akkumlátorom és sajnos mélykisütött állapotba estek. A kapocsfeszültségük 10V alatt van. Normál 1/10-ed es töltést nem akarják felvenni. Milyen módszerrel lehet őket újból használható formába hozni? Előre is köszönöm a segítséget.
Hello!
Öreg barátom szokott összegyűjteni valaha ilyen "döglött aknákat". Aztán jó meleg vízbe teszi. Hogy milyen eredménnyel azt ne kérdezd, mert az Ő véleményére nem lehet adni. ("Minden cigány a maga lovát dicséri" jeligére.) üdv! proli007
Köszi!
Közben már másik topikban is jött megoldás az 1/10-ed árammal töltés továbbra is. Most estére feltettem töltődni. Reggelre meglátjuk javul-e. üdv!
Szia.
Én már olyan gépkocsiinditó akksit ami piilanatok alatt kicsi áramerősségtöl elérte a 14.4V-ot élesztettem fől úgy hogy megküldtem egy pár percre.Értsd úgy hogy felteketrem a töltőt 20-30A-ra.(ipari kivitel) Persze pezsgett benne a sav.Majd egyí pár pec után csepptöltés.Esetenként megismételve.5 böl 2-3x beszokott jönni. Esetedben talán labortáp hejett lüktető egyenáram jobb lenne,főleg ha ráteszel egy kis izzót kisütés gyanánt.
Sziasztok!
Ceruzaakku 1,6V feltöltés az egyenlő a kinyirásával?
Nem feltétlenül.
Nagyobb árammal töltő töltők is dolgoznak 1.5-1.6V körüli értékkel. De azok érzékelnek hőmérsékletet, meg -deltaU-t is...
Szia minden hozzáértőnek.
Azt szeretném megkérdezni, hogy a képeken látható szünetmentes táppal lehet tölteni a szintén képen látható 6v- os akkut. üdv dava
Nem, hacsak kettőt sorba nem kötsz.
A szünetmentes tápban 12V-os akksik lakoznak. |
Bejelentkezés
Hirdetés |