Fórum témák
» Több friss téma |
a #100312-ben megírtam........................
a #100327 mehet.
Na velünk az történt már mint a haverokkal hogy vettünk ilyen mozgásérzékelős lámpát. Nekünk külön kellet ezért szészedtük a reflektort és a mozgásérzékelőt. Na eddig nincs is gond. Csak a mozgásérzkelőbe van egy relé amit a 220-at kapcsol és nem lehet szétszedés nélkül úgy bekötni hogy kevesebbet kapcsoljon mert csak 3 kábel jön ki belőle. Mi erre egy ledet akarunk tenni hogy ha látunk valakit akko világítson a led. A mozgádérzékelőn van potméter hogy meddig világítson ezzel nincs is baj. Csak a led nem bírja a 220-at. Hány ohmos ellenállás kell e ledhez hogy bírja? Itt olvastam hogy 10k-s elég. Gondoltam hogy inkább megkérdezem ne hog valamit tönkre tegyek. Válaszotokat előre is köszönöm. A mozgás érzékelőt nem akarjuk szétszedni mert kint lesz és nem szeretnénk hogy beázzon mert 220 van benne ezért érthető is.
A #100327-ben van rajz, abból egy-egy LED is elég, de bővíthető akár 10-20 db-ig is...
De ha ez sok... és ragaszkodsz 1 db-hoz, akkor rákötsz ellenpárhuzamosan 1 db bármilyen diódát, sorosan a 10k 5-10 wattos ellenállásodat és kész.
Hogy ne melegedjen, a 10k ellenállás helyett tegyél egy 330nF-os 400V-os kondenzátort, és vele sorba egy 220ohm körüli ellenállást.
Nem teszek be, hi...
Ha nem láttad volna, ott a több LED-ből álló kapcs, az így van. (#100327) Jelen esetben a kérdező akarta így ( 10k). (.. nem lehet mindenkinek a kedvére tenni..) Bocs.
Akkor amit te feltettél azt lehet bővíteni is? Mert találtam még 1 ledet itthon így már van kettő. A dióda az milyen típusú? Amúgy a kondi az jobb? Mert nem sokáig kell a lednek világítnai. Csak azt nem tudom milyen sűrűn
#100327.
Folyamatos üzemre kondis kell, ( -5 watt..), csak "elhaladásra" nem muszáj. Ha "leragasztják", akkor gond van persze az ellenállásossal... akkor forró.
Van itthon 15k 8w az szerintem elég lesz. Van 8k2 de legyen ikább nagyobb az ellenállása.
8k2-ön már a led meghalna nem? Már kész van csak nem mertem még kipróbálni Előszöt 60v-al fogom inkább azon halványan kell világítania?
A dióda lehet 1N4148. De ha két ledet használsz, akkor a másik ledet kösd a dióda helyére, és akkor nem kell dióda.
Szevasztok.
Szerintem meg mindkét rajz rossz. Az első ábra azért, mert a C1 és R2 eredő ellenállása 50 Hz-en kb 18 kOhm, ami kb 12 mA-ra korlátozza a led nyitóirányú áramát. Az R1 teljesen felesleges, mert nem befolyásolja számottevően az áramot. Ide nagyobb kondit tenni veszélyes, mert például 1 mkF-nál már kb 50 mA folyna a leden, és azt nem mindegyik bírja ki. A második ábra azért rossz, mert vagy D5 vagy D4 felesleges. Mindkettő a leden kialakuló túl nagy zárófesz ellen véd, és erre elég egy dióda is. A led árama kb 3.3 mA, igy az ellenállásokon kb 0.36W lép fel. Létezik 0.9W-os kisméretű ellenállás is, abból elég lenne 1 db 68k-s. A led már 1 mA-től is jól láthatóan világít, igy egy 220kOhmos soros ellenállás is elég lenne, és csak 0.22W lépne fel rajta. Ekkor mindössze csak 3 alkatrész kellene, 220k sorosan, a led és a vele párhuzamos dióda. Amúgy ilyen három alkatrészből álló áramkört építettem be a lakás villanykapcsolóiba, a két pólus közé. Igy éjjel látszik hol a kapcsoló. Amikor bekapcsolom a villanyt a led elalszik.
Szerintem meg nem rossz egyik sem.
Szerintem meg mindkét rajz rossz. Az első ábra azért, mert a C1 és R2 eredő ellenállása 50 Hz-en kb 18 kOhm, ami kb 12 mA-ra korlátozza a led nyitóirányú áramát. Az R1 teljesen felesleges, 1., Miért baj a lednek a pl. 12 mA? 2., Az ellenállás bekapcsoláskor véd egy kicsit, az a funkciója... miért spórolnék vele? Watt itt nem érdekes. Nem ide tartozik,de láttál már kicsi kapcstápokban a betáppal sorban pár ohmos ellenállást? Ide nagyobb kondit tenni veszélyes, mert például 1 mkF-nál már kb 50 mA folyna a leden, és azt nem mindegyik bírja ki. Ki akart 1 mikrós kondit idetenni? A második ábra azért rossz, mert vagy D5 vagy D4 felesleges. Nem tudom, miről beszélsz... ahol 1 (!) dióda van sorbakötve, az biztonsági okból van - ha megszakad az egyik ág, nem hal meg a másik.... A led árama kb 3.3 mA Ha akarod, annyi,.... de én nem azt akartam. Végül: a saját villanykapcsolódba és éjjelre az is jó, persze... nekem is vannak a tiédhez hasonló ledjeim, de nem tartozott a témához. sound.man Itt a 3 verzió és azt választod, amelyik tetszik... Az a., oszlopban , ha az egyik ág megszakad, megmarad a másik, a b., és a c., nem éli túl. A felső sor nem melegedik, az alsóban a 15k igen. A kondi értékekkel a fényerőt (áramot ) tudod befolyásolni.
Az ellenállás a bekapcsolási tranzienst korlátozza. A led nem komálja, ha úgy hirtelen 500A-el indul.
Csak megnyugtatásképpen feléd... szétkaptam egy régebben összerakott "éjjeli lámpámat", amiben 2x5 led megy a már említett módon és belemértem.
Kondi 2x680 nF sorban, 640 ohm sorban ( ~14,6V...), 2x5 led+1-1 dióda (~ 11,..V ) és 21-22 mA folyik a váltóban, ez annyi mint 11 mA félperiódusonként a soroknak effektíve.... és semmi bajuk (természetesen). Ha kiakasztom az egyik ágat ( szakadás ), sötét lesz, mert a kondi feltöltődik és annyi, de visszakapcs után oké minden. Remélem, érthető.
Helló
Kösd össze (#73032) MaSTeRFoXX kapcsolását, egyszerü és működik. A mozgásérzékelőkbe triak szokott lenni, bár lehet hogy a tiéd relés. Ha triakos lehet hogy nem fog működni.
Kérdés: ha egy mozgásérzékelőben triac kapcsolja a 230-as "valamit", megmondanád, miért nem működik erről pl. a ledes cucc?
Kész és működik
Szia ferci
Erről beszéltem: http://www.circuitsonline.net/circuits/sch/000077.gif 1.A lednek jó a 12 mA. A kapcsolást azért neveztem rossznak, mert olyan alkatrészek vannak benne, amire semmi szükség nincs. 2.Az említett ellenállás nem véd semmitől, mivel nem befolyásolja a led áramát az általam kiszámított kb 18k-hoz képest. Az ugye mindegy, hogy 12.1 vagy 11.9 mA ? 3 Az áramkörök elemeit nem azért választják a tervezők ilyenre vagy olyanra mert éppen olyat láttak valahol. Hanem kiszámítják, hogy milyen kell. 4. Az egyik hozzászólásban láttam, hogy a kondi lehet 470n, 680n vagy akár 1 mikro is. Egy másik hozzászólás táblázatot is közölt a külöféle kondikon folyó áramokról, melyek tapasztalati és nem számított értékek. Azt ugyan nem közölte, hogy hány százalékos kondikkal végezte a mérést, milyen osztálypontosságú müszerrel mérte a hálózati feszt, meg az áramot. De az értékek elég rosszak, akárki utánaszámolhat már ha tud. 5 A diódákkal kapcsolatban arról beszélek, hogy ahova egy dióda kell, oda nem érdemes kettőt berakni. A megbízhatóság növelésének nem az a módja hogy kettőt teszünk, hanem hogy alkalmasan választjuk meg azt az alkatrészt amit használunk. Minden plusz alkatrész növeli a várható meghibásodások számát.
Az az érzésem, hogy nem egy dologról beszélünk...
úgy vettem észre, 2 diódát emlegetsz ua. funkcióval - az én rajzomon nincs ilyen - kopizd be, jó? Melyik ellenállásról beszélsz? Azt is, légyszi... képet kérek.
Hozzászólnék a kapcsolásokhoz én is:
Az elötétkondival mindig kell soros ellenállás, mert ha a bekapcsolás pillanata éppen a szinusz maximumára esik (kb. 310V) és a kondi ki volt sülve, akkor csak az ellenállás korlátozza a tranziens áramimpulzust (300ohm esetén, kb. 1A-re). A nagyobb áramimpulzusok löecsökkentik a LED élettertamát (nem feltétlenül megy tönkre azonnal) A kondival párhuzamosan is kell egy Mohm nagyságú ellenállás, hogy a kikapcsolás után a kondi ne maradhasson feltöltve - mert a kikapcsolt szerkezet is megrázhatna valakit. Érdemes graetz-et használni és egy elkót is, mert ekkor az elkó el tudja nyelni a tranziens impulzust bekapcsoláskor. Tehát a legkorrektebb megoldás: elötétkondi, 2 ellenállás, graetz, elko, és led (vagy sorbakapcsolt ledek) Persze ez az igények és a felhasználás módjának ismeretében egyszerüsithetö. Ja még valami: a LED elvileg elvisel valamekkora záróirányú feszültséget, de ezt nem mindíg specifikálják, ezért érdemes szükség esetén soros (v. párhuzamos) diódával megvédeni a zoirányú feszültségtöl.
Megnyugtat, hogy többen is így látjuk...
Az elötétkondival mindig kell soros ellenállás, mert ha a bekapcsolás pillanata éppen a szinusz maximumára esik (kb. 310V) és a kondi ki volt sülve, akkor csak az ellenállás korlátozza a tranziens áramimpulzust (300ohm esetén, kb. 1A-re). ........ ezért érdemes szükség esetén soros (v. párhuzamos) diódával megvédeni ........ Igen, a kísérletező kedvűeknek ajánlatos: A kondival párhuzamosan is kell egy Mohm nagyságú ellenállás
hello
Ezért irtam hogy lehet. Ha a triak anodárama (terhelés)mértéke nem haladja meg a gate áramot (pár miliamper-töl néhány száz miliamper-ig) nem marad bagyujtva. Megpróbáltam, kialutt. (8mA led áram 25A triak!) sound.man
Ez rendben is van - nem is volt arról szó, hogy úgy kell maradni, csak jelezzen.
Különben tartóáramról nem ebben az esetben beszélünk.
Lerajzoltam amiröl beszéltem, + modelleztem tinával.
Ha a triak nem marad bekapcsolva a félperióduson belül sem, akkor csak ms-nál rövidebb idöre villan fel a led (a gyujtóimpulzus idejére, néhány ľs lehet) ilyen rövid villanást a leden lehet, hogy észre sem veszel.
Ha nem marad bekapcsolva, persze.. nem is vitás. De én begyújtom egy diac impulzusával és világít a LED.... ameddig kapja a tüskéket a gate.
Szerintem azert ezek sem tokeletes megoldasok!
Legnagyobb problema veluk, hogy a kondis aramkorlatok nem eppen felvezetok kozvetlen meghajtasara lettek "kitalalva". Az 1k miatt elofordulhato kb 325mA , ami egy nehany mA tartos aram elviselesere keszult eszkoznek nem egy egeszseges uzemmod, meg akkor sem ha relative rovid ideig all fent ez az allapot!! A hidas kapcsolasok egyik hatranya a bonyolultsag, es meret. Mivel a kondinak(100uF) legalabb 350V-osnak kell lennie(ha netan megszakadna a terheles), ellenkezo esetben nagyot fog "szolni", es erosen balesetveszelyes! Ekkora kondi viszont nem egy kis meret... A 250V-os kondi(220nF) ugye csak eliras ? Egyebkent user45 eszreveteleivel nagymertekben egyetertek, nem kene alapban lehurrogni az altala megfogalmazottakat(ezt nem neked szantam Skori)! |
Bejelentkezés
Hirdetés |