Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1445 / 3993
(#) freechat hozzászólása Szept 12, 2011 /

Sziasztok!

Kérlek magyarázzátok meg nekem a következő jelenséget. Majd' leestem a székről:
Adva van egy mozgásérzékelő aminek a hangszóróját kivettem és két vezetéket vezettem ki helyette. Ha erre rákötök egy hangszórót akkor hallom a hangot amit a mozgásérzékelő ad ki (valami ti-dö, ti-dö hang).
Csináltam egy kapcsolást ahol egy BD68x tranyó és egy 4N25 opto csatoló van bekötve megfelelően. Ceruzaelemet kötve a 4N25 1,2. lábára szépen elindul egy nagyobb nyomtatómotor.
A tranyóra pedig egy 7.4V-os akksi van kötve.
Gondoltam poén lehet a 4N25 1,2-es lábára rákötni a mozgásérzékelő "hang" kimenetét. Végül is 2,4V jön ki rajta talán elindul a motor.
Elindult és lejátszotta a hangot is!!!
Vagyis a mozgásérzékelő le van választva a mozgásérzékelőről teljesen.
Összesen a hangszórójának a helyéről lekötött vezeték van az opto 1-2-es lábához kötve, saját áramforrása van 4db ceruza elem.
A motor mégis lejátsza pontosan azt a hangot amit a mozgásérzékelő ad!
Közben meg szépen forog.

Mozgásérzékelő
(#) freechat válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Szept 12, 2011 /

Én is erre gondoltam, de az opto csatolón nem megy át csak 1 vagy 0.
És ezért arra számítottam, hogy max a motor sebessége (PWM) fog változni, de hogy még ingyen hangszórót is kapjak a fene nem gondolta a mai CHF árfolyam mellett.

Mindenesetre ha nem szeretném, hogy hangszóró is legyen akkor mit is kéne tennem?
(#) qwertz0 válasza qwertz0 hozzászólására (») Szept 12, 2011 /

Ha jól értem, akkor hiába kötök össze 10 db 1.2 V-os elemet, mindenképp a legkisebb kapacitású határozza meg az össz. teljesítményt!?
(#) kendre256 válasza freechat hozzászólására (») Szept 12, 2011 /

Tegyél a 4N25 kollektora és emittere közé egy kondenzátort. Pár mikrofarados kellhet, ki kell kísérletezni.
(Én még megpróbálnám kíváncsiságból azt is, hogy a kivezetett bázis és az emitter közé tenném a kondit. Oda sokkal kisebb kellene, ha működik egyáltalán...).
Az optocsatolón simán átmegy párszáz kHz-es szinusz is, megfelelő beállításban.
(#) freechat válasza kendre256 hozzászólására (») Szept 12, 2011 /

Valóban megoldotta egy 10µF-es kondi.
Remélem jól kötöttem be és nem fordítva
(#) wmati hozzászólása Szept 12, 2011 /

Sziasztok

Hogy lehet olyan átalakítót építeni amivel a koax kábelből rca csatit tudok csinálni kép és hangot zárt láncú tv hálózathoz kellene szóval max 3 csatorna menne fordítva már megy

Üdv
(#) kendre256 válasza freechat hozzászólására (») Szept 12, 2011 /

Emitterre kell a kondenzátor negatív pólusa.
(#) Baxi hozzászólása Szept 12, 2011 /

Hi Mesterek!

Csináltam egy stab IC-is usb töltőt a kocsiba, mert a GPS hamar leszívja a telo aksiját. A gondom az hogy ha szabadon hagyom az usb-n az adatvonalat egyből érdeklődik a telo hogy miként kapcsolódjon. Szóval az lenne a kérdésem mekkora ellenállással rakjam le őket földre, hogy ne érdeklődjön a telo?
Segítséget előre is köszönöm.
(#) Sick-Bastard válasza bbalazs_ hozzászólására (») Szept 12, 2011 /

Persze, hogy nem mV-okra gondoltam. Kb. 2-4V közötti jelet tudtam generálni, csak egy FET-et hajtottam volna meg, aminek ez kevés.
Gondoltam hogy a kapcsolás hibás, csak gyorsan összedobtam valamit, hogy mi is az elképzelésem.

Egy újabb kérdésem támadt, most a triac-kal kapcsolatban.
Z 0107 MA

Akárhol néztem, a triacról azt találom, hogy ha a gate lábára feszültséget adok (esetemben 5mA társaságában), akkor a 2 anódja nyit és mindkét irányban oda-vissza tud folyni az áram és ezt minimális feszültség eséssel (1-2V) végzi el.

Na most itt próbálgattam és valahogy tök mást tapasztalok. Az addig stimmel, hogy ha gatere feszültséget adok, akkor nyit, de a 15Vból amit az egyik anódra kötöttem a másik oldalt csak 5-6V jelent meg. Azaz 9-10V a feszültség esés az 1-2V helyett.

A másik, hogy ha 180 fokban megforgatom a triacot, tehát gate marad ahol volt, csak a 2 anódját cserélem fel, akkor a 15V gate-en megjelenik.
(#) kadarist válasza Sick-Bastard hozzászólására (») Szept 13, 2011 /

Szia!
A triak főáramkörében ne csak a multimétered legyen a fogyasztó, hanem valamilyen rendes ellenállás, izzólámpa stb. Triak tesztelő
(#) Stefan válasza Sick-Bastard hozzászólására (») Szept 13, 2011 /

Azért kicsit pontosítok.
Induljunk ki a tirisztirból: Akkor nyit ha az anódja pozitívabb mint a katódja, és a gate-en pozitív feszültséget kap("gyújtó impulzus"). A gate fesz megszűnése esetén is nyitva marad mindaddig, amíg "meg nem fordul" az anód katód feszültség.
A tirac ebből adódóan egyszerre csak egyik irányban nyit, és ahogy a kolléga mondta, terhelni is kell valamivel.
(#) proli007 válasza Stefan hozzászólására (») Szept 13, 2011 /

Hello!
"Azért kicsit pontosítok."
Amíg meg nem szűnik az anódáram. (Pontosabban a tartóáram értéke alá nem esik.)
üdv! proli007
(#) kadarist válasza kadarist hozzászólására (») Szept 13, 2011 /

Úgy látom nem működik a link. Egy másik tesztelős rajz: Bővebben: Link
(#) misi93 hozzászólása Szept 13, 2011 /

Sziasztok! Van egy nokia mono headsetem. Ebből, hogy lehet sztereót csinálni? soros párhuzamos kapcsolás zserintem nem jó, de arra gondoltam hogy valami fesz osztót belefabrikálni? Amúgy a kimenete 3,5mm-es jack lesz.
(#) sanykaraj hozzászólása Szept 13, 2011 /

Ilyet hogyan lehet csinálni? vagy van ilyen fórum Bővebben: Link
(#) Abukodonozo válasza sanykaraj hozzászólására (») Szept 13, 2011 /

A második "mondatod" kérdés akar lenni vagy egyből válaszoltál is magadnak?
(#) sanykaraj válasza Abukodonozo hozzászólására (») Szept 13, 2011 /

Kérdés?
(#) bbalazs_ válasza sanykaraj hozzászólására (») Szept 13, 2011 /

Sok ledet kell sorba kapcsolni, ezeket aramgeneratorral megtaplalni, majd ezeket az agakat parhuzamosan kotni (minden agon egy aramgenerator).
(#) sanykaraj válasza bbalazs_ hozzászólására (») Szept 13, 2011 /

Aszt hitem bonyolultabb
(#) bbalazs_ válasza sanykaraj hozzászólására (») Szept 13, 2011 /

A celbaloves a legegyszerubb dolog a vilagon: A 10-esre kell celozni es meghuzni a ravaszt.
(#) misi93 válasza misi93 hozzászólására (») Szept 13, 2011 /

Közben próbáltam valamit kitalálni hát ez lett belőle:
Szerintetek melyik a jobb? (szerintem az "1" ellenállásos )
(#) mindenes válasza misi93 hozzászólására (») Szept 13, 2011 /

Helló!
Ezt kicsit bővebben i s kifejthetnéd hogy mi a monó, egy "csipogó" a fülbe egy csatornán, vagy kettő sorba kötve? Vagy hogy is?Vannak egyébbként Cél ick ammikel a mono jelet ugymond lehet sztereóvá javítani. Mindjárt miondok is egy típust..
(#) chocob válasza bbalazs_ hozzászólására (») Szept 13, 2011 /

Köszönöm az infót!
(#) chocob hozzászólása Szept 13, 2011 /

Szeretnék Avr-hez soros portot csatlakoztatni. Egy icl232 szintillesztőt szereztem plusz az adatlapja szerinti 5x1µF kondenzátort Bővebben: Link. Viszont kondenzátort még sosem használtam ezért nem vagyok tisztában pár dologgal.
Ha jól tudom µF alatt nem számít a polaritás, ellenben a boltban tudtak adni nem elkó kondenzátort 1µF méretűt polaritás nélkül, illetve elkót polaritással. Az egyik kérdésem az lenne hogy hogy van ez, min múlik hogy számít e a polaritás. A másik kérdésem az lenne hogy a választott elkó kondenzátornak melyik az anód lába. A hosszabb hasonlóan a ledhez? Sajnos semmi név/gyártó/szám nincs rajta amihez adatlapot kereshetnék, két szó mégis olvasható rajta: non polar.
Ezt végképp nem értem, miért non polar hiszen biztos nem véletlenül hosszabb az egyik lába. Megköszönném ha valaki segítene tiszta vizet önteni a pohárba.
(#) wallair válasza wallair hozzászólására (») Szept 13, 2011 /

Lehet, hogy rossz helyre írtam a kérdésemet?
Erre gondolok: (#1062098) wallair
(#) zolika60 válasza wallair hozzászólására (») Szept 13, 2011 /

Vegyél olyat mint az eredeti volt és biztosan jó lesz. A nagyobb ellenállás, a maximális kimenő teljesítményt csökkenti, de szerintem a hangminőség nem változik. A kisebb ellenállású már okozhat problémát, ha nem bírja a végfok.
(#) misi93 válasza mindenes hozzászólására (») Szept 13, 2011 /

A nokián egy 2,5mm es jack van, aminek 4 érintkezője van. és egy mono hangszóró van bekötve plusz egy mikrofon plusz egy nyomógomb. (egy füles). Én leszedtem az "elektronikát" és ide akarom berakni a 3,5mm-es jack aljzatot.

szerk.: Természetesen két fülessel
(#) neogeo2 válasza chocob hozzászólására (») Szept 13, 2011 /

Ha elkó akkor számít a polaritás. Ebben az esetben jelölve kell legyen, hogy melyik láb melyik. Talán ha egy fotót raknál ide róla, könnyebb volna segíteni. Amúgy a rajzon elkót használnak...
(#) wallair válasza zolika60 hozzászólására (») Szept 13, 2011 /

kösz a választ!
(#) jokerkiller hozzászólása Szept 13, 2011 /

Hali !Van egy samsung galaxy s II telefonom , és ehhez szeretnék készíteni usb otg/host kábelt, emellett szeretnék csinálni egy usb toldót , ami esetleg megfelelne erre a célra amíg meg nem csinálom meg az otg kábelt. köszi a helpet előre is !
Következő: »»   1445 / 3993
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem