Fórum témák
» Több friss téma |
Bocsi de a szurófény alatt mit értesz kérdezi az autós barátom..
Akkor ez nem véletlenül ködfényszóró....
Oke! Ezt nem vettem figyelembe... :hide:
Nem tudom mit akar belőle. De megnéztem a videót. Eléggé brutális fénye van. Mondjuk 9A az áramfelvétel. Még szép hogy jó a fényereje.
Azért kell háromféle "fényerő", mert kb 3.1A-on a legjobb a hatásfoka, viszont 9A-en mérhető a 2250 lumen. Ezen felül a pár mA érthető.
Ha autós a barátod, akkor tudnia kellene: az autóra szerelt plusz távfényszóró aránylag kis szöge van a sugarának. Nem ködlámpa, az más kategória. De mivel nem ezt és ennek jogszabályait szeretném megvitatni, arra adjatok nekem légyszi tanácsot, mivel hajtsam meg... Olyan motyó kell, ami kb 10-től 15V-ig terjedő betáppal működik.
Nem biztos, hogy magadra kell venned. Ha az akció azzal jár, hogy egy újabb marhával több jön velem szemben az úton olyan fényforrással, ami az én nyugodt és biztonságos közlekedésemet veszélyezteti, akkor ugyan nem fogok tanácsot adni ehhez. Félre ne értsd, nincs semmi kifogásom alternatív fényforrások ellen, amíg azok a jogszabályokon innen vagy túl a józan ész és a kölcsönös látni és látszani passzusnak eleget tesznek, de sajnos a legtöbb esetben elég egyoldalú a dolog és szkeptikus vagyok.
Amit te keresel az az áramgenerátor. Kerres rá, találsz néhány topicot. Ugyanakkor osztom azok véleményét, hogy ez elég veszélyes dolog, pl. egy nagyobb dombról lefele a szembejövőt telibekapja egy ilyen (még ha kicsi is a szórási szög, sőt annál inkább!), annak kapáltak. Ésszel felhasználva persze nagyon jó dolog is lehet belőle.
Hidd el én is rühellem a köd nélkül ködlámpával közlekedőket és a hülyén beállított tompítottat stb. Mivel ez a fórum nem erről szól ezért tettem fel a driverről a kérdésem. A szúrófény egy terepjáróra fog kerülni, amin NEM közúton lesz használva. Ha láttatok már ilyet, akkor tudjátok miről beszélek. Ezeken a pilácsokon rendszerint van egy sapka, pont azért, hogy ne közúton legyen használva. Szóval visszakanyarodva, mivel ez a topic nem erről szól (plusz, ha nem írtam volna mihez kell, csak szárazon a problémámat, akkor a fentiek fel sem jöttek volna), ki tud nekem ebben segíteni? Menjek át egy másik topicba? Mármint keressek egy áramgenerátoros topicot?
Köszönom. Este átnézem a linket, remélem találok megfelelő kapcsolást.
Gondolom vadászlámpád halogén. Ez a kb 35 wattos LED annak a majdnem a dupláját tudja fényerőben. Az ára kb 6e Ft, a hozzá tartozó alu foncsor kb 2e, a gyári drivere nincs 2e Ft. Annyira nem vészes összegekről beszélünk. Egy jobb vadászlámpa ennek a többszörose. Az igaz, hogy a kész végösszeg több lesz, minyta vennék két gyári Hella pilácsot, de szeretek barkácsolni.
Szerintem a nagy LED-ek melle tegyel modjuk 2-3 kis 20mA-os feher "extra bright" LED-et ..ezek adnak a derito fenyt ..mikor kell sok feny bekapcsolod a negyereju LED-eket.
Mint latom a legolcsobb es jo megoldas a kinai lampakban.. 4,5V -ra egy aramkorlatozo ellenallason keresztul , az NiMh akuk eseteben 3,6 V pont OK..aztan van ilyen szaraz/zseles akuval is lampam ket eve birja az iramot .
Sziasztok
Én egy puskalámpát szeretnék készíteni. Egyenlőre még led-et nem választottam. Csak annyi a biztos eddig hogy 12v-os 7Ah-ás aksirol menne. Kérdés hogy ide kell-e bármilyen meghajtó vagy bármi? Esetleg elég ha szépen rákötöm őket mondjuk 4db 3voltosat sorba és egy kapcsoloval ki-be kapcsolgatom?
Üdv!
Hát ha a nagyon minimálra törekszel akkor még egy áramkorlátozó (linearizáló) ellenállás is kelleni fog a kapcsolásba a LED-ek pozitív TK-ja miatt. A fehér teljesítmény LED-ek általában 3.6V-on működnek ezért négyet már nem nagyon tudsz sorba kötni. Ha "profit" akarsz csinálni akkor egy áramgenerátorra is szükséged lesz, ennek az az előnye hogy kisebb rajta a veszteség mint a soros ellenálláson. Esetleg még fényerő szabályozást is lehet vele csinálni. Ha ilyen érdekel akkor tudok kapcsolást is küldeni vagy találhatsz a neten is. Hátránya viszont hogy az 1db ellenálláshoz képest sokkal bonyolultabb.
Igazából azért törekszem a minimálra mert nemigazán értek ilyen szinten a dolgokhoz.
Maximális fényerő kell és azt se túl sokáig mondjuk max 1perc mondjuk 6-8 ilyennel Bővebben: Link De ha nem egy nagy ördöngősség akkor azért belefér egykis fényerőszabályozás
Hello!
Azért kijavítanálak, ha nem haragszol, mert egy kezdőnek ez így, elég félreérthető. - Az áramkorlátozó ellenállás, maximum előtét ellenállásnak nevezhető, de nem "linearizáló"-nak, mert azt más fogalomkörben használjuk. - Az áramgenerátor vesztesége csak akkor kisebb, ha az kapcsolóüzemű, mert ha analóg-disszipatív, akkor ugyan annyit fűt el, mint az ellenállás. De elsődleges előnye, nem a hatásfok, hanem hogy nagyobb tápfeszültség tartományban állandó lehet az áram, ellentétben az ellenállással. A kapcsolóüzemű, az valóban sokkal bonyolultabb, de az analóg elég egyszerű lehet. üdv! proli007
Üdv!
Abban igazad van hogy az áramgenerátor vesztesége csak akkor kisebb ha kapcsolóüzemű. Ekkora teljesítmény mellett nem is jutott eszembe analóg áramgenerátor használata, pedig az sem kizárt csak én biztos nem tennék bele (mert nálam a hatásfok az elsődleges telepes táplálás esetén). Az áramkorlátozó ellenállást pedig nyugodtan lehet linearizáló ellenállásnak hívni mivel ha sorba kötjük egy nemlineáris elemmel akkor a kettő eredő karakterisztikája kiegyenesedik (persze nem teljesen). Nagyobb áramoknál gyakorlatilag az ellenállás egyenesével párhuzamos lesz az eredő karakterisztika. Erre nyugodtan lehet mondani hogy linearizáló hatása van.
Szia!
Itt olvasgatom miket írtok, nekem kerékpárra kellene olyan megoldás amivel lehet látni, 3W-os LED nem tudom elég e, ne legyen túl nagy és drága az aksi. Szeretném ha legalább két órát bírna. ha tudtok ilyet akkor ha lehet az attila393@gmail.comra írjatok ott egyszerűbben megtalálom. Üdv!
Skori kimerítően foglalkozik vele: Bővebben: Link
Vagy ezen az oldalon találsz leírást. Mást is érdekelhet a téma ezért nem privizünk.
Köszi!
tényleg itt van minden
[off]Az e-mail címed ne írd ki nyíltan! Aki akar el tud érni privátban is! :dumcsi:
Zseblámpás topic Dejóó
Üdv mindenki. Találtam pár ledet(kb 30 darab) amire ha egyesével 5V-ot(annyit!) kapcsolok hatalmas fényerővel világít és épphogy melegedik. Ebböl 8-at szeretnék felhasználni egy zseblámpához. Ennek vezérlés(nem PIC) is kéne mivel szeretnék pár funkciót. Az alap hogy legyen egy olyan hogy a 8(vagy 9 és akkor lehet 3×3-as alakzatba rendezni) ledböl világít 1, és ez lenne a "kisfény" mód, utána egy olyan hogy az összes világít: "nagyfény" mód. Ekkor lehetne potival szabályozni a fényerőt akár. És végül egy vaku, erre nincs elképzelésem csak annyi hogy kisül egy kondi amiröl max fényerőn felvillan az egész ha benyomok egy gombot. Ezeket a funkciókat vissza is kéne jelezni kicsi piros(vagy zöld) leddel, ha lehetséges(nem fontos). Multifunkciós zseblámpa lesz ugyhogy jöhet még ötlet. Majdnem elfelejtettem, a tápellátásnak 2db 9V-s elemet vagy egy 12V-os 1300mAh-s Ni-MH akkupackot szeretnék használni. Előre is köszi a segítséget.
Nos, álltalában a fehér ledek olyan 3-3.5V-os feszültségről üzemelnek, gondolom neked mezei 5mm-es ledjeid lehetnek.
Ha egyszerűben gondolkodunk csak többállású kapcsoló jöhet szóba. A fényerőszabályzást meg feleslegesnek gondolom mivel ha ledeket egyessével kapcsolnád ugyan azt a hatást érnéd el. Egyébként meg 9ledtől ne várj csodát, ha már lámpa akkor rakd bele mind a 30-at.
Igen, 5mm-esek. De a laposabb fajtábol. Már egy led is csodát művelt mikor rákapcsoltam egy 9V-s elemet egy 7805-el. Nem akarom egyesével kapcsolgatni fényerő-szabályozáshoz mert az ugy nagyon fokozatos, ezért kellene valami potis megoldás, ami szépen fokozatmentesen csökkenti/növeli a fényerőt. Nem akarom belerakni mind a 30-at több okbol:
Nincs annyi hely. Nem birja sokáig az akku. Több állású kapcsolóval 30 ledet? Ahhoz kéne egy 30 állású kapcsoló ha egyesével akarom. Ha lesz időm lemérem hány mA-esek a ledek. Esetleg fotózok is.
Többmint valószínű hogy 20mA, ha csak nem 5chip-es, de azt kétlem.
Pwm szabályzás túl komplikált 9 ledhez igyhát valami feszültség szabályzós kapcsoláson kell gondolkodni. A ledeket ha 12Vról hajtanád akkor hármassával sorosan kötve plusz egy ellenállás és így a hármat párhuzamosítva meglehetne oldani.
A PWM miért nem jó? Esetleg 1-2 nagyobb tranzisztorral vagy FET-tel?
Itt van a kapcsolás is. Ez elé vagy 3db 7805. Potim pont van 50kohm -os. Ráadásul tolópotméter.
Pwm-re egy példa: http://www.reuk.co.uk/LED-Dimmer-Circuit.htm
|
Bejelentkezés
Hirdetés |