Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PC táp átalakítás

Témaindító: kand, idő: Nov 13, 2005
Lapozás: OK   86 / 200
(#) Geri86 hozzászólása Szept 22, 2011 /

Most találtam itthon egy rossz atx-es tápból két db SBL1040CT diódát. Azokkal nem lehetne helyettesíteni? Persze csak két lábbal. És akkor bemenne a két dióda helyére a két SBL. Plusz még annyi, hogy amikor bekapcsolom a tápot a 60wattos izzó felvillan egy kicsit az baj?
(#) kadarist válasza Geri86 hozzászólására (») Szept 22, 2011 /

Ha a hálózattal van sorba kötve az izzó és villan, az nem baj. Addig világít, ameddig a hálózati pufferkondik fel nem töltődnek.
(#) Geri86 válasza kadarist hozzászólására (») Szept 22, 2011 /

Köszi szépen a gyors választ.
(#) Inhouse válasza Geri86 hozzászólására (») Szept 23, 2011 /

A lényeg a diódáknál, hogy paraméterekre jók legyenek oda és be lehessen kötni őket közös anódosra, ezt egy közös katódossal nem tudod megcsinálni, mert akkor párhuzamosan lesz a 2 dióda.
Tehát ha ebből kettőt használsz (és a tokon belül lepárhuzamosíthatod a 2 diódát), akkor mehet. A hűtőzászló szigetelésére ügyelj, az a katódokkal áll összeköttetésben!

Üdv
Inhouse
(#) Geri86 válasza Inhouse hozzászólására (») Szept 23, 2011 /

Köszi a választ de inkább veszek 2db MBR1045-öt.
(#) Geri86 hozzászólása Szept 23, 2011 /

Lenne még egy kérdésem, az Amarton féle átalakítással kapcsolatban. A trimer helyére én egy 40k-s trimert tettem. (kb. 22 voltig megy fel ha a trimer teljesen be van tekerve) Ahogy veszem fentebb a feszültséget a védő izzó elkezd halványan izzani az most jó vagy rossz? Plusz még hogyha a trimer helyére egy sima átkötést csinálnék akkor elvileg teljes gázon menne a tápegység, ettől még az 50k-s potméterrel tudnám szabályozni a kimenő feszültséget?
(#) PetAd válasza PetAd hozzászólására (») Szept 23, 2011 /

Sorbakötöttem minden szekundert, így kijön belőle 20V felett csak leesik a fesz a terhelés után, bárhova is tekerem a potikat. Valami ötlet, vagy dobjam ki az egészet?
(#) Ge Lee válasza PetAd hozzászólására (») Szept 23, 2011 /

Ki semmiképpen ne dobd, inkább add nekem. :yes: Kell csinálnom még néhány PC labortápot.
(#) PetAd válasza Ge Lee hozzászólására (») Szept 23, 2011 /

A kidobás nálam azt jelenti hogy kiszedem a nagyobb alkatrészeket a panelt az aprólékokkal együtt meg elrakom egy dobozba, "jó lesz még valamire" alapon
Amúgy ha épp a közelben laknál van 1-2 féligmeddig szétbontott tápom meg alkatrészem amik csak a helyet foglalják.

Én meg közben rájöttem a megoldásra, hogy miért esik le a kimeneti feszültség, egyszerűen azért mert a bemeneti is leesik, köszönhetően az égőnek, ami nem tudom mekkora teljesítményű, de elég fényesen szokott világítani már akkor is mikor 2 ventit dugtam rá. Ezért nem tudott hova szabályozni a táp. Most már csak vissza kell drótozni a trafót és folytatni az átalakítást.
(#) Ge Lee válasza PetAd hozzászólására (») Szept 23, 2011 /

Amikor ilyeneket olvasok hogy izzót kell sorba kötni valamivel (erősítő, táp, stb.) mindig mosolyognom kell.
(#) pipi válasza Ge Lee hozzászólására (») Szept 24, 2011 /

pedig bevált amatőr "védő" kapcsolás
(#) ha9pi.feri válasza Geri86 hozzászólására (») Szept 24, 2011 /

Szia! A helyedben én 100V-os diódákat vennék. 15V kimenő feszültség felett már nem szoktak 45V-os diódát használni.
(#) Inhouse válasza PetAd hozzászólására (») Szept 24, 2011 /

Az izzót csak próbára kell betenni, terhelés nélkül, vagy ha anélkül nem indul, akkor minimális terheléssel. Ha minden rendben, akkor ki kell venni, persze, hogy nem tudod terhelni a kimenetet, ha le van korlátozva a bemenő áram...

Üdv
Inhouse
(#) Inhouse válasza Ge Lee hozzászólására (») Szept 24, 2011 /

Pedig bevett, bevált, egyszerű áramkorlátozó védelem kapcsoló üzemű tápok élesztéséhez...

Üdv
Inhouse
(#) Ge Lee válasza Inhouse hozzászólására (») Szept 24, 2011 /

És legalább annyira szakszerű mint mondjuk a szikroszkóp. Arról nem is beszélve hogy léteznek olyan kapcsolóüzemű áramkörök amiknek kifejezetten árt a soros izzó.
Fillérekből lehet csinálni egy egyszerű áramkorlátos tápot, arról aztán el lehet indítani szinte mindent, sőt még a kapcsolóüzemű táp primer körében is méricskélhetünk az áramütés veszélye nélkül. Ha valami igazán bevált, akkor ez az.
(#) kadarist válasza Ge Lee hozzászólására (») Szept 24, 2011 /

A primer oldal áramkorlátozásához hogyan csinálsz egyszerű áramkorlátozós tápot? Az izzó egy nagyon jó és bevált élesztőszer.
(#) Geri86 hozzászólása Szept 24, 2011 /

Idézet:
„Szia! A helyedben én 100V-os diódákat vennék. 15V kimenő feszültség felett már nem szoktak 45V-os diódát használni.”

Köszi megfogadom a tanácsodat. Lenne még egy kérdésem, az Amarton féle átalakítással kapcsolatban. A trimer helyére én egy 40k-s trimert tettem. (kb. 22 voltig megy fel ha a trimer teljesen be van tekerve) Ahogy veszem fentebb a feszültséget a védő izzó elkezd halványan izzani az most jó vagy rossz? Plusz még hogyha a trimer helyére egy sima átkötést csinálnék akkor elvileg teljes gázon menne a tápegység, ettől még az 50k-s potméterrel tudnám szabályozni a kimenő feszültséget?
(#) Ge Lee válasza kadarist hozzászólására (») Szept 24, 2011 /

Használd egészséggel.
(#) PetAd válasza Inhouse hozzászólására (») Szept 24, 2011 /

Igen, most már én is rájöttem 2-3 nap intenzív próbálkozás után
Azon kezdtem el gondolkodni, hogy egy ilyen táp mennyire lehet zajos? Ha már megvan a doboz és a tápfesz meg van hely, dobhatnék bele XR2206ra épülő jelgenerátort. A tápfeszt rendesen megszűrném a nyákot meg beleraknám egy bontott árnyékoló shieldbe, a jelet is árnyékolt kábelen vezetném, csak kérdés hogy beleszólna-e a kimenetbe a táp.
(#) Inhouse válasza PetAd hozzászólására (») Szept 24, 2011 /

Autórádiókat járattam róla sokat, aminek jó a saját szűrése nem volt gond. Manapság már szinte mindennek kapcsolóüzemű tápja van, a kábelmodemektől a routereken át az erősítőkig...
Ha műszert akarsz járatni róla, akkor nem árt a plusz szűrés, aztán nézz rá szkóppal, hogy milyen lett...

Üdv
Inhouse
(#) Inhouse válasza Ge Lee hozzászólására (») Szept 24, 2011 /

Légyszíves mutasd már be neked milyen egyszerű, szabályozható, áramkorlátos, fillérekből összedobott megoldásod van primer oldalra (230V 50Hz)! Kép és rajz is érdekel, szeretnék okulni...

Üdv
Inhouse
(#) peter1995 hozzászólása Szept 24, 2011 /

Hello. Egy pc táp átalakításán dolgozok. A táőban SG6105-ös IC van. Ennek az IC-nek a működéshez kell 3,3V 5V és 12V-is. Mivel én csak egy szimmetrikus feszültséget akarok így arra gondltam hogy ezt a régi 12V-os ágban hozom létre. A gyári 3,3 és 5V részeit mnd kiszedtem. Az IC a készenléti 5V-ról kapja az 5V-ot a 3,3at pedig ellenállás osztóval szintén a készenlétiről. A trafót még nem tekertem át így üresjáratban 27V-ot ad. Az IC a 12V-ot újabb ellenállással a 27V-ról kapja. Viszont azt a 27V-ot nem lehet terhelni. Ha rákötök egy 24V 20W-os izzót a feszültség visszaesik 16V-ra az IC a 12V visszaesik 6V-ra. De nem ad rá kakaót. Próbáltam hogy ne a készenlétiről kapja az 5 és 3 voltot így a 27V-ról másik ellenállásokkal csináltam 5V-ot és arra ment a 3V ellenállásai de úgy nem indul.
Mi lehet a gond? Én még arra tudok gondolni hogy ugye 27V a mostani kimenet. Erről van véve az 5V ami nélkül nem idul a táp. De mikor ráadom a PS-on-t akkor egy pillanatra bekapcsol viszont csak kb 10V-ig megy fel a fesz és így a csökkentett 5V talán 2-3V és ezt keveselné az IC. Nemtudom.
Ha valaki tudna segíteni az nagyon jó lenne. Akármilyen ötletet meghallgatok.
Előre is köszi.
(#) erbe válasza Inhouse hozzászólására (») Szept 24, 2011 /

Kb. 25 éve használok kapcs. üz. tápok javításánál 100-as égőt, kisebbeknél 25-öst. Eddig még olcsóbbat és egyszerűbbet nem találtam. Toroiddal megtáplálva nyugodtan el lehet érni azt a szintet, hogy amikor elindul, megy vele a bizti meg a tranzisztor is.
Áramkorlátos triacos táp? ???
(#) Ge Lee válasza Inhouse hozzászólására (») Szept 25, 2011 /

Egy szóval sem mondtam hogy közvetlenül a hálózatról indítom! Egyébként azt is lehet, graetz-kondi-áteresztő áramkorláttal, csak ez még mindig ráz. Van egy 0-tól +/-95V-ig szabályozható tápom áramkorláttal (egyszerű önrezgő kapcsitáp, a végén áteresztő fettel), ami ugye mindenképpen kell a különféle tápfeszű végfokok élesztéséhez. Ennek a 190V-járól indítom a tápokat (akár hegesztőt is), a beépített analóg műszeren pedig rögtön látom hogy mekkora áramot vesz fel. Bátran lehet vizsgálódni a táp primer körében is ( mert néha bizony muszáj) és véletlenül sem tudom a drága félvezetőket tönkretenni.
Az izzós módszerrel egy pici flyback tápot 2-3s alatt tönkre lehet tenni.
(#) kadarist válasza Ge Lee hozzászólására (») Szept 25, 2011 /

Köszönöm! Még nem csalódtam az izzólámpában!
(#) Inhouse válasza Ge Lee hozzászólására (») Szept 25, 2011 /

Akkor, hogy egy tanult barátomat idézzem:
Idézet:
„Használd egészséggel.”

Üdv
Inhouse
(#) hangszoros hozzászólása Szept 26, 2011 /

Kérném valaki segítségét ehhez: kapcs rajz lellenne.
Köszönettel a fáradozást

550W táp.jpg

(#) tipy válasza hangszoros hozzászólására (») Szept 29, 2011 /

üdv jobban jársz ha beütöd a vezérlő ic számát a gugliba, ott fogsz találni hozzá nagyon hasonlót.
(#) tipy hozzászólása Szept 29, 2011 /

Üdv mindenkinek! Amarton féle at-s tápom már 1 éve jol működik, mostanába jött elő egy olyan hiba, hogy ha letekerem a feszültséget 8v alá akkor leáll, és csak áramtalanítás után kb 5 perc eltelte után indul ujra, nagyobb feszkón teljesen jol működik.
Gondoltam semmi baj , kicseréltem az összes elkót "kivétel a két nagy 400-v ost" de továbra is ugyanezt csinálja. Találkozott-e valaki ilyen hibával?
(#) Ge Lee válasza tipy hozzászólására (») Szept 29, 2011 /

Az lenne a csoda ha nem állna le. Az AT tápban nincs külön segédtáp mint az ATX-ben ami ellátja energiával a vezérlést, az ehhez szükséges 12V-ot a szekunderről nyeri. Ha a szekunderen nincs feszültség a 494 sem fog menni.
Következő: »»   86 / 200
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem