Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Rádióamatőrök topikja
Lapozás: OK   18 / 252
(#) pucuka válasza MaTe193 hozzászólására (») Szept 17, 2011 /
 
Még ezt az oldalt is ajánlom figyelmedbe, unalmas óráidban olvasgasd. Ezekben minden benne van, ami a vezeték nélküli hírközlést érinti.
Bővebben: Link
Minden tekintetben naprakész.
(#) pucuka válasza pucuka hozzászólására (») Szept 17, 2011 /
 
Még annyit, hogy nézz körül érintés-, és villámvédelem témában, de ha konkrét kérdésed van, akkor tedd fel.
Azt sem felejtsd, hogy az antenna méreteitől függően építési engedély köteles. Szóval van jogi ismeret bőven.
(#) szendi001 hozzászólása Szept 27, 2011 /
 
Sziasztok! Melléktermékként sikerült felfigyelnem az SI570 es csip paramétereire. Komplett URH VFO-t lehet kapni 40 USD körül. Nem kell hozzá PLL ismeret, egyből be a jel az oldalába a DDS ből. Kiemelten jó 2 méteres megfiygelő vevőhöz és RH társaihoz.Bővebben: Link
(#) takacspityke válasza (») Szept 28, 2011 /
 
Köszi szépen és bocs.
(#) MaTe193 hozzászólása Okt 11, 2011 /
 
[OFF]Sziasztok!
No, ma kaptam levelet az NMHH-tól, 20.-án mehetek vizsgázni Budapestre. Necces lesz, hogy időben odaérjek, 4:20-as vonattal kell induljak. Legalább lesz időm átnézni az anyagot. Egyébként elkezdtem átmazsolázni a műszaki részt, ne legyen vele probléma.
További szép napot:Máté. 73!
(#) szendi001 válasza MaTe193 hozzászólására (») Okt 12, 2011 /
 
Honnan hová mész? Lehet hogy jön pont arra OM.
Ha kérdésed vam inkább ide tedd fel és megkeressük a pontos vélaszt, hogy legyen értelme korán kelni. Mi van a biztonságtechnikai résszel?
Vardd már ide az érintésvédelem fogalmát, aztán átbeszéljük ugatás nélkül segítő szándékkal. A vizsgaanyag biztosan belefér a topicba.
(#) MaTe193 válasza szendi001 hozzászólására (») Okt 12, 2011 /
 
Debrecenből megyek Budapestre. Nem szeretnék senkinek terhére lenni, jó a vonatozás is.
Szóval az érintésvédelem fogalma...Hm. Nos szerintem leginkább azt jelenti, hogy az esetleges üzemzavarkor megvédje az embert az áramütéstől. Az érintésvédelemnek két fajtája van, passzív (elkerítés,szigetelés) és aktív (védőföldelés).
Gondolom én.
(#) szendi001 válasza MaTe193 hozzászólására (») Okt 12, 2011 /
 
A vizsgára felkészítő könyvben megnézem az erre vonatkozó kérdéseket. Nem volt túl sok, megpróbálom beszennelni.
(#) pucuka válasza MaTe193 hozzászólására (») Okt 12, 2011 /
 
Azért te sem szeretnéd ha elkerítenék előled a RIG -et
(#) MaTe193 hozzászólása Okt 20, 2011 /
 
Szépjónapot mindenkinek!
Ma megvolt a vizsga Budapöstön és ezúttal sikerült!!!
Két hét múlva jön a bizonyítvány, aztán lehet igényelni a hívójelet.

További szép napot:Máté.
(#) Gafly válasza MaTe193 hozzászólására (») Okt 20, 2011 /
 
RH vagy URH?
(#) MaTe193 válasza Gafly hozzászólására (») Okt 20, 2011 /
 
Tyű, hirtelenjében ezt a megnevezést nem tudom, csak a "hivatalosat", ami CEPT Novice.
(#) kendre256 válasza MaTe193 hozzászólására (») Okt 20, 2011 /
 
Ha még érvényes, akkor a következő táblázat szerinti frekvenciák használhatók:
http://www.ha8kci.hu/kci/frekvenciakiosztas.pdf
Egyébként gratulálok!
(#) kojano válasza MaTe193 hozzászólására (») Okt 20, 2011 /
 
Először is gratulálok, remélem gyorsan meg lesz a lis is.
2006. óta nincs külön RH meg URH vizsga, csak "Novice" meg "HAREC". (Na jó, van még "entry" is, de nem tudom vannak-e tízen akik ilyen vizsgát tettek.)
73! János
(#) Gafly válasza kojano hozzászólására (») Okt 21, 2011 /
 
Megfigyelő van még?
(#) kojano válasza Gafly hozzászólására (») Okt 21, 2011 /
 
Elvileg van, de ahhoz semmilyen vizsga nem kell. A megfigyelő "hívójelek" (számok) kiadását azt hiszem a MRASZ a koordinálja, de ez nem biztos.
(#) Gafly válasza kojano hozzászólására (») Okt 21, 2011 /
 
És akkor vissza sem vonják aktivitás hiányában?
Hurrá, akkor olyanom van
(#) kojano válasza Gafly hozzászólására (») Okt 21, 2011 /
 
Azt nem tudom. Lehet, hogy még az enyém is érvényes, pedig már legalább 35 éves?
(#) MaTe193 hozzászólása Okt 22, 2011 /
 
Üdvözletem!
Túl a vizsgán elkezdtem gondolkodni egy nemkevéssé fontos dolgon, mégpedig magán, az adóvevőn. Milyen típust ajánlanátok? Első körben egy kisebb, kéziben gondolkodom, de láttam például Yaesu FTL-2011 -es mobil rádiót, 9000Ft-ért. Vajon megérné?
Máté.
(#) pucuka válasza MaTe193 hozzászólására (») Okt 22, 2011 /
 
Először egy kézi rádiót javasolnék, ha lehet kétsávost 2m/70 cm. Ezzel sokáig el lehet lenni, szerezhezsz sok ismerőst, aztán nézelődj, hogy melyik felel meg legjobban az érdeklődési körödnek. (gondolom morse vizsgád nincs) Aztán készülj a HAREC -re.
(#) MaTe193 válasza pucuka hozzászólására (») Okt 22, 2011 /
 
Értem. Egyelőre örülök a Novice vizsgának, szerintem jó darabig elleszek vele, aztán amikor már DX-ezhetnékem támad, jelentkezem HAREC-re. Akkor visszatérve a kézi rádióra: mindenképp kétsávosat szeretnék, persze az ár sem utolsó szempont. A közelben, Nyíregyházán, van az Anico Kft. , esetleg az ő kínálatukból szemezgethetnék vagy akár kezdésnek az eBay-ről is lehetne rendelni egy "noname" japán rádiót. Éppen ezek miatt kérek Tőletek segítséget, ugyanis nehéz átlátom a helyzetet, lévén nem ismerem jól a rádiókat, pontosabban a márkák milyenségét. Nyilván az is szempont, hogy két hét múlva is működjön az adott készülék.
Köszönettel:Máté.
(#) pucuka válasza MaTe193 hozzászólására (») Okt 22, 2011 /
 
Mielőtt vásárolsz, kérdezz.
(#) MaTe193 válasza pucuka hozzászólására (») Okt 23, 2011 /
 
Feltétlenül fogok. Sőt, szavadon is foglak, találtam egy kínai/japán rádiócskát, WOXUN KG-UV3D a típusa. Weblapja itt található. Mi róla a vélemény?
Máté.
(#) erobi82 válasza MaTe193 hozzászólására (») Okt 23, 2011 /
 
Bocsi hogy bele vau-vau Én már rendeltem ebből párat ismerős rádióamatőröknek. Pontosabban Kg UVD 1P-t Meg vannak vele elégedve. Némelyik darab kicsit löket szegény, de lehet rajta állítani.De ha nem nyúlsz bele sincs semmi.Nekem csak az antennája nem tetszik, a vastagból vékony átmenetnél hamar elhajlik, ezért fogok magamnak inkább venni egy FDC kétsávosat. Ez pár hónapja jelent meg. Egyébként nemhiszem hogy óriási különbségek lennének a kínai rádiók belseje között ( Wouxung, puxing Fdc, wieri stb-re gondolok)
(#) MaTe193 válasza erobi82 hozzászólására (») Okt 23, 2011 /
 
Egyáltalán nem beleugatás, sőt! Nagyon hálás vagyok, amiért leírtad a tapasztalatod. Most látom csak, számítógéppel kell/lehet programozni? Az UVD 1P-vel is ez a helyzet (megtaláltam azt is, $10 a különbség) ?
(#) erobi82 válasza MaTe193 hozzászólására (») Okt 23, 2011 /
 
Hát az a helyzet, hogy anno én is építettem mindenféle progizót motorolához, yaesuhoz icomhoz stbstb, hogy majd milyen jó meg mennyire kell. Öszintél szólva azt sem tudom hogy hol vannak. Csak addig volt fontos míg meg nem csináltam. Nyílván egy táblázatot könnyebb kitölteni számítógéppel(shift, repeater +/- power stb) és úgy feltölteni mint nyomkodni a gombokat. De nem vészes gombról sem, bár én azt a KGUVD1P-t annyira nem szeretem nyomkodni szerintem elég idióta a menükezelése. Nekem VX-7em van, meg 2db FDC 70cm-es
(#) MaTe193 hozzászólása Okt 23, 2011 /
 
Köszönöm a válaszokat.
Olvasgattam, méregettem, számvetettem és arra jutottam, hogy egy WOXUN KG-UVD1P megfelelő lenne számomra. Fordulok most azokhoz, akik találkoztak már ilyen készülékkel: Amíg töltőn van, lehet vele adni/venni? (Ha nem, megfontolandó lehet egy pótakksi beszerzése) Gondoltam arra is, ha már rendelek veszek hozzá egy teleszkópos antennát. Valóban nagyobb hatótávot lehet vele elérni? (Egyébként innen szeretnék rendelni.)
(#) erobi82 válasza MaTe193 hozzászólására (») Okt 23, 2011 /
 
Ismét csak válaszolok ha nem baj
Mivel asztali töltő van hozzá elég furcsán néznél ki forgalmazás közbe, hacsak nincs hozzá külső mikrofonod. A vétel természetesen gond nélkül megy. Ha hagyod hogy a kopp üres akkud töltődjön pár percet akkor utána lehet vele forgalmazni. A linkelt forrás jó, megbízhatóak gond esetén lehet velük levelezgetni, és olyan 10 nap alatt meg is jön. Teleszkópos antenna?? Ehez a típushoz én nem találtam, de én nem költenék rá. Bár ez csak az én véleményem. Attól függ, hogyan használod a rádiót. Én kipattanok a kocsiból, majd vissza, felmászok egy antenna árbócra szerszámokkal, majd le, nekem nem lenne ideális. De ha Te mondjuk felmész a Kékestetőre, és szimplex QSO-t akarsz csinálni mint QRP fanatikus akkor biztosan hasznos lehet.
(#) DRoland válasza MaTe193 hozzászólására (») Okt 23, 2011 /
 
DR OM!

Először is gartulálok a vizsgához. Nekem ez a típus van, kb egy éve vettem az Aniconál. Teljesen meg vagyok vele elégedve. Többször voltam már hegyen rádiózni, általában 3-4 órát akksija jól birja, de lehet venni hozzá akksi-eliminátort is, aminek a vége egy szivargyújtó-csatlakozó. Mind adás és mind vételben teljesen jó, amit ezzel nem hallasz meg az az adás nincs is
Programozni lehet billentyűkről is, csak ugye kicsit tovább tart, mintha gépről csinálnánk.
Viszont a gyári antennája elég kicsi, ezért vettem hozzá Nagoya kétsávosat.
Töltön is lehet vele forgalmazni, csak kicist nehézkes

KGUVD1P.jpg
    
(#) MaTe193 válasza DRoland hozzászólására (») Okt 23, 2011 /
 
Köszönöm a gratulációt és az információkat! Pontosan erre gondolok én is: az akksi egy véges dolog, 1-2 év múltán nem bírna végig egy hosszzab QSO-t. Az az említett eliminátor ól hangzik, biztosan hasznos.
erobi82: Már hogy lenne baj?! Hálás vagyok mindkettőtöknek amiért megosztjátok a tapasztalatotokat.
Következő: »»   18 / 252
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem