Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Transzformátor készítés, méretezés
Ha kérdésed van, az alábbiak segítenek a hatékony választ megadni:
Mag típusa: M, EI, UU/LL esetleg I-kből összerakott, tekercselt, toroid. Lehetőség szerint képpel.
Méretek: magkeresztmetszet a*b (amit a tekercs körbeölel) ablakméret, lánc és toroidnál, belső-külső méretek.
Primer-szekunder feszültség(ek), teljesítmény igény.
Helló mindenki!
Az a kérdésem volna, hogy miként lehet kiszámolni / ha valaki konkrétat tud mondani, hogy az alul írott toroid trafóra mennyit és milyen vastag drótot kellene tekerni ahoz, hogy kapjak egy második szekundert, 18V 150mA és egy harmadikat 9V 100mA paraméterekkel? A trafó: száma: 58-0050-030-S Primer: 230V Szekunder: 30V Szek. áram: 1,667A Üresjárási feszültség: 34,18V mérete: 80X33mm Ennyi adatot tudok róla. Előre is nagyon köszönöm: Csaby
150 mA elég lenne a 0,3 as drót. Rá kell tekerni próbából 10 menetet. Megmérni a feszültséget, és megszorozni annyival amennyi még kell a 18 volthoz.
Ha szigetelt toroid, kívülről rá lehet tekerni felxibilis bekötő huzallal. üdv: Joe
Köszi a segítséget, majd próbálkozok
Sziasztok.
Találtam itthon egy kis lakk szigetelésű tekercset. Azzal tekercseltem meg egy trafót, csak szekundert ahhoz még talán jó a lakkos. Szerintem már használt volt de nem láttam sehol sem sérültnek és minden sorba szigeteltem. A kérdésem az hogy mennyi hőt bír egy lakk szigetelésű tekercs °C-ban?
A vezeték osztályozásától függ, amely paraméter nem látszik rajta. 155 C és lehet magasabb is. A Villért honlapján megvannak az osztályok besorolásai.
Menetzárlat kizárására lehet szükség. Jellemzően szigetelés vizsgálatot is érdemes lenne elvégezni, használt huzalnál.Bővebben: Link
Helló !
Trafót szeretnék tekerni és a primerhez elég lenne a 0.365-öh huzal, de csak 0.5-ös lenne. Mondjuk hely van bőven, a gerjesztéshez elég lenne a menetszám így is. (Amúgy ált. hány menet kell voltonként ?) Szerintetek érdemes megtekerni vele, vagy inkább szerezzek vékonyabb huzalt, mégiscsak több menet fér úgy rá, nagyobb gerjesztés-jobb trafó stb. Kösz !
A 0,5-el tekerheted. Amúgy" általában" nincs menetszám.
A vas méretétől függ.
Van egy trafom, amin ezt irja:
Wofi Leuchten GmbH Tangens 2000 12 Volt 150 W 230V/50Hz Si 800 mAT A kerdesem az lenne: Mit jelent a "Tangens 2000" es az "Si 800 mAT" ? Koszonom.
Koszi a gyorsasagot
azt remeltem hogy valami infot kapok azzal kapcsolatba hogy az adott ertekekkel hogy birkozik, alulmeretezett, normal, vagy, tul meretezett. Vagyis maradhat hosszu ideig uresjaratba/ normal erteku fogyasztoval aram alatt. Koszi.
Tenyleg, csak igazad lehet "szaraz logika", nem fordult meg a kicsi agyamba, mert 0,5-0,6 os primer es 2 mm-es a szekunder tekercs, na es valami falra akasztos kis fem hazba van egyeniranyito nelkul
Helló.
Kipróbáltam a használt lakkos tekercset és úgy néz ki, hogy rendben van. Pont annyi feszültséget ad ki mint amennyit számoltam, menetzárlat kizárva. Igaz elég jó kis rétegszigetelést csináltam. Valami papír alapú cuccal narancssárga színű, de nem veszi fel a vizet, se egyéb mást, még az olajat se akarja, szóval szerintem jó lesz. Kiönteni lakkal meg nem akarom nem vettem észre h nagyon zúgna. Ha csend van és jól fülelek akkor azért halkan lehet hallani.
Gratulálok, de azért legközelebb szabványos szigetelést próbálj szerezni. Üdv Joe
Sziasztok!
Egy incidens miatt le kellett szednem egy hálózati trafó primerjéről 30 menetet. Az eredeti összmenetszám kb 250 lehet. Egy dolgot nem látok át a trafó méretezés szakirodalmából: Ha erre rákapcsolom az eredeti 230V-ot, akkor a beavatkozástól változik-e a voltonkénti menetszám? Ha igen merre? Valamint gondolom az átvihető teljesítmény csökken. Jól gondolom? Kísérletezek a szekunderrel, ahhoz kellenének a dolgok.
Üdv, változik a voltonkénti menetszám (nagyobb feszültség jut 1 menetre), ha a primerből letekersz, az áram meg fog nőni, jobban melegszik a trafó, attól függően, mennyivel lett túlméretezve a huzalátmérő. Megnő a szekunder feszültség is. Ha a vasmag is túl lett méretezve, akkor megnőhet a teljesítmény leadás is, és egyúttal a szekunder áram is, ami szintén túlmelegedést okozhat. De ha nem vészes a túlmelegedés, lehet bátran használni a trafót. Ha %-osan letekersz a szekunderből is, nagyjából ugyanaz marad a feszültség.
Helló !
Normál trafóvasnál a keresztmetszetet (cm2) kell szorozni 7-el, és akkor kapjuk meg hány VA-es. (legalábbis ezt olvastam valahol) Hiperszilnél mennyivel kell szorozni a vas keresztmetszetét ? Kösz !
helló
én szeretnék építeni egy trafót ami hálózati feszültségből csinál kb 500V-ot mert van egy coilgun-om és ehhez kellene egy töltő EI lemezeim vannak, pont olyan mint amilyet itt használtak. http://www.hobbielektronika.hu/video/video_71ff934d.html már próbálkoztam újratekercseléssel és Csináltam a szekunderen 33V-ot. Talán vékonyabb huzalt használnák akkor magasabb feszültség jönne ki? Vagy a primer tekercset kellene bővíteni? Még nem értek annyira a trafókhoz. Valaki tudna segíteni hogyan tudnám ezt megvalósítani?
Ez így, ebben a formában nem igaz, nem áll. Tekintsd meg a táblázatot, csak egy bizonyos méretre igaz, alatta-felette más-más az arány. Mg kell nézni egy idevonatkozó táblázatot.
Ejnye, ez 8. osztályos tananyag( Fizika)!
Ez úgy van, hogy a primer menetszámot a vasmagtól függően a hálózati feszültséghez méretezzük. A szekundert viszont az igényeinkhez. Az 500V-ot több, mint 2x-es szekunder menetszám szolgáltatja (függetlenül annak keresztmetszetétől), a feszültségekkel egyenes arányban. A hálózati áram nem játék! Súlyos tragédiák árnyékolják be a nem kellően hozzáértő felhasználók tevékenységét. Gondold át, mielőtt bármihez nyúlnál, hogy kellően felkészült vagy-e, tisztában vagy-e a veszélyforrásokkal, biztonságosan tudod-e a tevékenységet folytatni. Ha akárcsak egy válasz is nem, akkor - saját biztonságod érdekében - semmiképp se kezdj bele.
Kösz !
Ez nagyon hasznos. Tényleg csak olyan 50 VA körülire igaz. :worship:
Értem,
akkor átgondolom még egyszer a dolgokat. Köszi a választ.
Itt **
Na kezdjük az elejénél,azaz pl.; a Lapos elemnél,az is Tápáram forrás,de te gondolom nem erre gondoltál. Ez egy kissé összetett dolog amit kérdeztél,kértél,mert alapok nélkül a ház sem áll meg,legalábbis nem sokáig. Javaslom! 1, Antikváriumban elektrotechnika alapjai és hasonló könyvek megvétele és sajnos rossz hírem van mert ez MUNKA!!! megértése,megtanulása. -2 pl a Hobbi Elektronika füzetek és a Rádiótechnika lapok olvasása,és régi régi példányok beszerzése,azokban vannak mai névvel illetve "ONLINE"tanfolyamok,persze az interneten a Gogle-ba beütve is keresgélhetsz oktató jellegű témákat. -3, Fizika elektronika elektrotechnika tranzisztor működése stb címszavak segítenek. Ha van némi alapod a témában és tudsz érdemi kérdéseket feltenni,biztos sokan segítenek itt is és én is,ha tudok,de az ÁRAM NEM LÁTSZIK!!! és nem játék ezért VIGYÁZZ!!! Mert nem vigyáz rád senki,jó tanulást és sok sikert a szakmai előmeneteledhez. A fentieket nem sértésként írtam,szívesen segítek,üdv Gábor
Gratulálok. Sikerült válaszolnod egy több mint 6 éves hozzászólásra. Meglehet, azóta elvégezte a műszaki egyetemet is, de hogy okosodott, az biztos. A tanácsod igaz, jobb későn mint soha, de azért figyelmesebb is lehetnél, pláne, ha másoknak tanácsot adsz.
Most kezdte a fórumozást. Nyugi Amúgy tényleg vicces.
Tény, hogy az elmúlt majd két évben nem volt valami aktív, de azért körülnézhetett volna mielőtt lelép a járdáról. (vagy belép egy szobába)
Helló!
Elolvastam ezt és már van egy kicsit közelebbi fogalmam a trafóról, mint amit a suliban tanítanak. Mondom mit szeretnék csinálni és kérek szépen segítséget, mert a formulákba belebolondulok: Adott egy max55V amorf napelem (Ez nem töltésvezérlő akar lenni!!) Szeretnék egy trafót, ami 50V prim és 35V vagy kevesebb picit a secunder. 3A a max bemenet. A pri szaggatását PIC mikrovezérlő fogja csinálni, így a frekvencia annyi, amennyit mondtok. Amim van: Vasmagok (külső átmérő, belső átmérő, szélesség (mm) -40,23,10 -35,20,10 -1mm-es drót -0,8-as drót -utp drót (22AWG) A drót és a toroidok PC tápból vannak. Nem kell, hogy tökéletes legyen, ha ez működne, utána ráérnék csinálni hatékonyabbat is. Minden tanácsot köszönök.
A mellékelt rajzomon láthattok kétféle primer tekercset. Kérdésem az lenne, hogy teljesen egyformának vehető a két eset, vagy nem? Mindkét esetben ugyanannyi a föltekert réz mennyisége, és tulajdonságai. Pusztán az egyik 2db fele-fele tekercsben lett megtekerve. Azaz számít e valamit, hogy nem folytonosan vannak a fölcsévélt sorok, és nem a megszokott módon van kivezetve a felezés? Vagy ez teljesen lényegtelen a végeredmény ugyan az lesz? Bízom benne, hogy jó lesz így is, de inkább rákérdezem a biztonság kedvéért. Nem vagyok nagy trafótekercselő szakember, de most aktuálissá vált a kérdés. A segítséget persze előre is köszönöm.
A második rajzon jelölt módon elég nehéz lenne megtekerni. Bár látom, az első se teljesen korrekt.
A pr. tekercs megosztásának a működés szempontjából nincs jelentősége. Két okból lehet rá szükség. Ha magas a bemenő feszültség, illetve ha fontos, hogy a primer körnek kicsi legyen a saját kapacitása. 50 Hz-en ez gyakorlatilag nem számít, inkább az első lehet az ok.
A bemenet 220V de ez végül is lényegtelen, amire kíváncsi voltam azt megválaszoltad . A cél az is, hogy kevésbé melegedjék a tekercs ha ez is érvényesül az még csak plusz ráadás lenne. A rajz csak skicc gyorsan összedobtam az érthetőség végett. A lényeg:
Idézet: Köszi „A pr. tekercs megosztásának a működés szempontjából nincs jelentősége.” |
Bejelentkezés
Hirdetés |