Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1475 / 3985
(#) sanykaraj hozzászólása Okt 16, 2011 /

Üdv az a kérdésem hogy hogyan lehet eldönteni hogy egy potméter lineáris vagy nem
(#) sanykaraj válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Okt 16, 2011 /

Igen de akkor lineárisan tehát fokozatosan fog emelkedni az értéke vagy mit kéne látnom rajta ?
(#) bodnar00 válasza sanykaraj hozzászólására (») Okt 16, 2011 /

Szia! Beállítod közép állásba a potmétert, és megnézed a két végén az ellenállásokat. Ha ugyan akkorák az értékek vagy nagyjából egyeznek akkor lineáris, ha az egyik oldal jóval nagyobb ellenállást mutat mint a másik akkor logaritmikus.
(#) sanykaraj válasza bodnar00 hozzászólására (») Okt 16, 2011 /

Kösz
(#) EgyGabor hozzászólása Okt 16, 2011 /

Sziasztok!Bővebben: ez milyen műszer ?
(#) EgyGabor válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Okt 16, 2011 /

és meg ér 5000 jó magyar forintot ?
(#) mindenes válasza EgyGabor hozzászólására (») Okt 16, 2011 /

Szkópra hasonlító valami, de inkább orvosi műszer lessz az már ha csak a gyártóból is indulunk ki.
(#) EgyGabor válasza mindenes hozzászólására (») Okt 16, 2011 /

Akkor ilyen az ami nekem kellene ?? javítható szerintetek ?? érdemes vele foglalkozni ?? menyit ér meg ??
(#) mindenes válasza EgyGabor hozzászólására (») Okt 16, 2011 /

Hát ha van hozzá szkópcsöved meg 1 év az életedből amit rááldozol + 1 halom pénz, akkor jó választás lehet.
Ha tényleg szkópot akarsz venni és használhatót is akkor nézz szét az apróhirdetések között ott találsz több féle tudásu, és típusut is.
(#) gyulank válasza gyulank hozzászólására (») Okt 16, 2011 /

Az oké, csak a képeken, és azokon, amik nálam vannak, a ~~+- jeleken kívül mást nem láttam, és azt hittem, nincs is semmi jel, mint ahogy az ellenállás kódban sincs teljesítmény. De azóta mindenfelől, mindenhogy néztem, és látok rajta valami mást is, halványan. foszlányokban. Végül is elolvasni nem tudom, de ez is valami.
(#) urakarpad1984 hozzászólása Okt 16, 2011 /

Sziasztok. Találhattok **

* Ezen a felületen, tilos a reklámozás ! Van apróhirdetési lehetőségünk, használd ingyen van .
(#) zolika60 válasza gyulank hozzászólására (») Okt 16, 2011 /

Ezek egyenirányításra való graetzek. Az adatait az adatlapján keresd. Például a LINK-eden a PDF.
(#) qvasz2 válasza gyulank hozzászólására (») Okt 16, 2011 /

Én is nemrég előkotortam egy gyerekkori nagyítómat, mert vagy a feliratok lettek kisebbek, mint régen, vagy a látásom lett kisebb . . .
(#) speedbump hozzászólása Okt 16, 2011 /

sziasztok,

szeretnék "lépcsőház világítást" készíteni, vagyis olyan kapcsolást aminél ha a delikvens megnyomja a gombot akkor felgyullad a lámpa aztán néhány perc múlva magától kialszik. Tudom vannak időzítőrelék amik alapból tudják ezt, de engem kapcsolás érdekelne. Ha valakinek van ilyesmi akkor megköszönném ha megosztaná. (555-essel gondolom meg lehetne csinálni, de főleg olyan érdekelne, ami nem igényel digitális áramköri elemeket)

köszönöm.
(#) zolika60 válasza qvasz2 hozzászólására (») Okt 16, 2011 /

Vagy mindkettő.
(#) zolika60 válasza speedbump hozzászólására (») Okt 16, 2011 /

Ha például itt szétnézel, biztosan találsz megoldás.Bővebben: Link
(#) speedbump válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Okt 16, 2011 /

aha... véletlenül rossz helyre írtam, aztán itt meg csodálkoztam, hogy miért nem látom a kérdésem. Az hittem valami a fórum motorral.

Kösz a választ mindkettőtöknek.
(#) proli007 válasza Silious hozzászólására (») Okt 16, 2011 /

Hello!
Ha nem válaszolsz a kérdéseimre, biztos, hogy nem tudok segíteni, vagy olyant ajánlok, ami után "Anyám én nem ilyen lovat akartam!" válasz lesz.
Legalább "De jobb lett volna, ha leírod, mihez szeretted volna használni, vagy mit szeretnél készíteni/elérni vele." erre válaszoltál volna..
üdv! proli007
(#) proli007 válasza speedbump hozzászólására (») Okt 16, 2011 / 1

Hello!
A "digitális" áramkörök sem ördögtől valóak. Az 555-el, pont az a gond, hogy 1perc feletti időzítéskor már nem lehetnek üzembiztosak a kondi szivárgási árama miatt. Vagy is korrekten kb. 1perc a maximálisan elérhető késleltetési idő. Vagy is a helyes megoldás egy számláló áramkör. Itt van egy példa, ahol 1óra az időzítés, de ha az R6 ellenállást nem a Q14 kimenetre teszed, hanem a Q13-ra, akkor feleződik a beállított idő, és így tovább. R3 ellenállást potira cserélve, az idő be is állítható.
üdv! proli007
(#) mcdavid hozzászólása Okt 16, 2011 /

Hali!
Segitségeteket szeretném kérni. Nem vagyok kezdő az elektronikába, de mégsem tudom eldönteni, hogy a mellékelt képen a trafo primerje 11 menetes és szekundere pedig 2x3,5 menetes? Mi a vélményetek?
(#) zolika60 válasza mcdavid hozzászólására (») Okt 16, 2011 /

Hol a kép?

Akor most nekem épp pehkem van

Hali,

Akkor most megpróbálom körülirni,a trafó primerjénél azt irja, hogy 11T,szekundernél pedig 2x3,5 T
(#) mylan14 hozzászólása Okt 16, 2011 /

Ha van egy 600w os nátrium lámpaszettem akkor azt, hogy tudom megcsinálni hogy működjön pl egy 150es izzóval?
Ha csak gyújtót kicserélem 150esre akkor a 600as folytóval elmegy?
(#) EgyGabor válasza mindenes hozzászólására (») Okt 17, 2011 /

Milyen szkópot ajánlasz nekem?? Kapcsolóüzemű tápot meg erősítőket akarok javítani/építeni!! nem kell nekem digitális meg ilyenek csak annyi a lényeg hogy amire szeretném tudjam használni!! Meg nem árt ha nem kerül 100 ezrekbe indulásnak elég egy olcsób típus!!
Válaszod előre is köszi!!
(#) mindenes válasza EgyGabor hozzászólására (») Okt 17, 2011 /

Helló!Ha csak kapcsoló üzemű tápokhoz és erőssítők vizsgálatához kell, akkor plez a 20Mhz tökéletesen megfelel .
(#) jacis hozzászólása Okt 17, 2011 /

Szisztok, *

*Törölve ! Kettővel előtted szóltam, hogy a felületen nem árulunk , nem reklámozunk !

IMAG1136.jpg

(#) speedbump válasza proli007 hozzászólására (») Okt 17, 2011 /

Szia,

egyáltalán nem ördögtől valóak Sőt nagyon tetszett a linkelt megoldás. Azért kiváncsi lennék, hogy régen például a lépcsőházakban hogyan oldották meg ugyanezt a problémát. Mert azon csodálkoznék ha mondjuk 1980-ban digitális áramkört használtak volna az időzítéshez.

Köszi a válaszod.
(#) Hp41C válasza speedbump hozzászólására (») Okt 17, 2011 / 1

Ha jól emlékszem, bimetálos, relés szerkezettel. A bekapcsolt állapotban a bimetál lassan melegedett föl és görbült meg, amint elérte a megfelelő elhajlást, a relé önntartását bototta.
(#) Silious válasza proli007 hozzászólására (») Okt 17, 2011 /

Egy lámpa motorjának adná a jelet, tehát ha 10 V van beállítva, akkor kapcsolás nélkül a lámpa az adott helyre áll be.
Kapcsolással ez, úgy nézne ki, hogy 10V-t kapcsolok és fokozatosan 0V-tól menne fel 10V-ra, kb. 3 másodperc alatt.
Következő: »»   1475 / 3985
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem