Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Gitár torzító / Effekt / Erősítő / Pickup
Lapozás: OK   181 / 316
(#) karpi válasza DenaturáltSas hozzászólására (») Okt 18, 2011 /

Gonmdolom szornyen es csunyan kellene torzitson , de 9 V-al ? Irja is lent hogy jobb lenne 12 V anodfeszultseg .
A masodik cso racsa fel van huzva az anodfeszultseghez , nem is lattam meg ilyen kapcsolast az a cso "szaturalva" van a hangjel ami az elso csobol jonne neha lehuzza a racsot ..igy valami aszimetrikus csunya jel kellene hogy megjelenjen.

Nem lattam ilyen cso alkalmazast torzitasnak .

En epitettem hasonlot hasonlo eloerositovel ami felhuzza a jelet arra a nivora hogy a csoveket hatarolas kozelbe hozza igy aztan a "tube drive" csohang lessz ..szep folyamatos atmenetu hatarolas a szinusztol a "negyszog"-ig aminek kerekitett sarkai llesznek igy szep gitarnakl valo torzitast produkal .
(#) DenaturáltSas válasza karpi hozzászólására (») Okt 18, 2011 /

szóval ne tartod túl jónak? hasonló kapcsolást tudsz mutatni, ami tényleg jó?
(#) skylooker válasza DenaturáltSas hozzászólására (») Okt 18, 2011 /

Hogy mi a jó, attól függ, milyen hangzást akarsz. A Chandler tubedriver kb. ugyanilyen - ha éppen nem ez az- és annak is jó hangja tud lenni, persze ha egy Marshall-ba dugod be. Egy tranyós hifiu jellegű erősítővel nulla.

Felhúzott rácsra egyébként van számtalan példa, főleg az ilyen kis feszültségű csöves cuccoknál.
A kis tápfesz eleve nagy torzítást és kisebb sávszélességet jelent, tulajdonképpen alkalmas torzítónak, a tápfeszek 9-től 50 voltig terjednek ezeknél. A valódi csöves előfokot semmiképp nem pótolja, de egy próbát megér, egyszerű. Az eredmény attól függ, milyen láncba kerül.
(#) Adam Sun hozzászólása Okt 18, 2011 /

Sziasztok, szert tettem egy Hughes & Kettner QX4-es processzorra és sajnos semmien információt nem találok róla a net-en. Érdekelne minden ezzel kapcsolatos információ. Zenekarban szeretnénk használni.
Belekukkantottam hibának, égésnek semmi stb. nyoma, de még nem volt alkalmam kipróbálni.
nem tudom érdemes-e vele foglelkozni vagy csak b***am ki az ablakon.
Válaszotokat megköszönném.

U.I.: csak úgy mint egy csecsemőnek nem kifejezetten ez a szakterületem.
(#) witti válasza Adam Sun hozzászólására (») Okt 20, 2011 /

Szia! Szintén nem találtam róla semmit. Írd le balról-jobbra, hogy milyen feliratok szerepelnek a ki és bemeneteknél. Esetleg még pár adatot ami érdekes lehet, (mert nem igazán látni a képen.)
(#) ZsoltiD hozzászólása Okt 21, 2011 /

Sziasztok!

Nemrég jártam egy hangszerboltban, ahol nézegettem különféle kapcsolópedálokat a következő cél megvalósításához. Mivel két elektromos gitárom van, az effektemnek csak egy gitár benete, ezért olyan pedálra van szükségem, amibe mind a két gitárt bedugom egyszerre, de csak az egyetlen kimenetén egy kapcsolóval tudok váltogatni a két bemenet között.
Tehát a kapcsoló egyik állásánál az OUT és az 1. gitár van összeköttetésben, a másik állásnál pedig az OUT és a 2. gitár.
Erre valami csendes működésű dolgot kéne kitalálni.
Gondoltam arra, hogy lehetne relével, de az kattog, meg stb.
Esetleg relé nélküli megoldást tudtok-e, van-e ötletetek, vagy valami kapcsolási rajzotok kiindulásként. Nem hinném, hogy egy ilyen kapcsolónak az alkatrészára tényleg 10 000 forintba kerülne mint a boltokban.
Zsolti
(#) Bigpeterson válasza ZsoltiD hozzászólására (») Okt 21, 2011 /

Lehet hogy ez túl egyszerű, de mikrokapcsolóval is megoldhatnád. Mondjuk ilyennel.
Ha lenyomod a kapcsolót, az egyik gitár szól, ha nem, akkor a másik. nem sok minden kell hozzá. Bedobozolod, és kész is. Ha sztereót akarsz,akkor két kapcsoló kell.
(#) Massawa válasza ZsoltiD hozzászólására (») Okt 21, 2011 /

Sokkal egyszerübb, jobb, abszolut csendes egy kis keveröt odarakni (elvileg passziv is lehetne, de az néha zajokkal jár), ahova mind a két (akár több) gitárt is bedughatod, és a gitar VOLUME potijával azt kevered be amelyiket akarod.
(#) Adam Sun válasza witti hozzászólására (») Okt 21, 2011 /

Köszönöm hogy foglalkoztál a témával.
Már is mondom mik szerepelnek a csatlakozókon.
Kimenetnél: input rechts, bass rechts, MID-HI rechts már ha jól értelmezem hogy ez a kimeneti oldal.
A másiknál pedig: MID-HI links, bass links, imput links, és végül a sub.-bass mono.
Teljesen összezavart, láttam már végfok processzort de ez valami más semmi szabályzási vagy állítási lehetőség nincs rajta csak a power gomb oszt szevasz. De a hátulját látva teljes nálam a zűrzavar, minden 6,3mm-es jack dugó. Semmi RCA vagy hasonló.
Bár lehet hogy félre tájékoztattak és ez valójában egy amolyan előfok.
De semmit nem találok róla.
(#) witti válasza Adam Sun hozzászólására (») Okt 23, 2011 /

Nos ilyen cuccal nem foglalkoztam. Ennyire egyszerű cuccot nem találtam a Net-en, mert általában több poti és kapcsoló is van rajtuk. De a Crossoverek-ről azt olvastam, hogy amolyan sávszűrők, hangváltók amikre különböző méretű hangszórókat, hangládákat lehet kötni, hogy elkülönítsék a basszus és magasabb hangtartományokat.
Azt nem tudom, hogy minek hiszed a cuccot (esetleg végfoknak?), de ha nincsenek rajta nagy teljesítményre utaló Watt értékek és hangszóró ohm értékek, akkor ez nem erősítő. Hanem csak valami közbenső szűrő a "végfokok!" elé. / De mivel hangváltó, így lehet hogy ebbe már közvetlenül hangfalat is lehet dugni. Ugye tudni kellene, hogy a gépezet belsejében csak hangváltó tekercsek vannak, vagy esetleg végfok is. De nincs rajta hangerőszabályzó, ezért kétlem, hogy végfok lenne. /
Ez olyan félig német, félig angol feliratozás.
1. input rechts: bemenet jobb oldal.
2. bass rechts: Basszus jobb oldal kimenet /ahol nincs input jelzés az kimenet lesz!/
3. "MID-Hi" rechts="Middle-High"="Közép és Magas" hangtartomány jobb oldal kimenet
4. MID-HI links= Közép-Magas hangtartomány bal oldal kimenet
5. bass links= Basszus hangtartomány bal oldal kimenet
6. input links, bemenet bal oldal.
7. sub.-bass mono. = szub basszus, szubwoofer kimenet
Magyarul van egy jobb és bal bemeneted. Aztán van külön közép és magas hangszórókhoz jobb-bal, basszus hangszórókhoz is jobb-bal és egy szub basszus hangszóróhoz való kimenet.
Mire számítottál mi ez, vagyis inkább minek szeretted volna használni a zenekarban?
(#) kefe13 válasza Adam Sun hozzászólására (») Okt 23, 2011 /

Csao.

crossover :
-a magas, közép és mély hangokat szétválasztó elektronikus szerkezet.
-Aktív Crossover : amikor külön tápegységről működő, külön dobozolt készülékről beszélünk
-Passzív Crossover: amikor pl. hangfalba szerelt, tápegységgel nem rendelkező tekercsek választják szét a hangokat.
(#) marone hozzászólása Okt 23, 2011 /

Helló !
A tapasztalt erősítőépítőket kérdezném, hogy tudnának-e olyan előfokcsövet mondani, aminek karakteres hangja van.
Pl.: Az EF80 olyan hangot ad, mintha egy teremben szólna a zene.
Szóval ilyesmire gondolok. Gitárhoz kellene.
Kösz !
(#) Bassmester válasza marone hozzászólására (») Okt 24, 2011 /

Csinálj egy(két) alap kapcsolást és próbálgasd ki a különféle csöveket, aztán abból építs amelyik tetszik.
Triódák: ECC 83,ECC 81, 6N2P, tetróda: 6E5P, pentódák: EF 86, 6AU6, E180F és még néhány szubminiatűr ruszki cső is jól szól gitárral. Azt azért ne feledd, hogy a hangszórón múlik leginkább az a bizonyos "karakter"
(#) marone válasza Bassmester hozzászólására (») Okt 24, 2011 /

Hát, ja. Az is igaz. (hangszóró)
(#) ZSozsóó hozzászólása Okt 24, 2011 /

Sziasztok!
Nemrég értem haza, gyorsan kattintottam párat, majd csinálok jobbat is, készül az új fejem...Hét végére szólnia kell! Kicsit a határidő rázós, de remélem meglesz...addig pár gyors kép...Millió köszönet Mesteremnek érte, aki rengeteget támogat az elkészítésben! Talán tranzisztor terror lesz a neve, egy kis matricát majd csináltatok még a készenlét kapcsoló melletti térre vagy hasonló, de egyelőre így marad. Kis 15W-os méregzsák lesz, 2 csatornával. Sajnos az IEC csatlakozót elméreteztem, ezért azt reszelni kellett (milyen jó, hogy van cnc a világon....sajnos nagyon sürgetett az idő, de sebaj, takarja a csatlakozó a ronda reszelést, vágást).
Bővebben: Link
Mi a véleményetek eddig? Zs.
(#) kefe13 válasza ZSozsóó hozzászólására (») Okt 24, 2011 /

Csao !
Minden elismerésem !!
Nekem kell egy ilyen bordás lemez előlappal ha lehetne

mástéma..
Ma volt egy kis időm összedobtam egy fetzer valve deluxe -t.
(Mivel nem vagyok okos, csak lelkes, a level poti szerepét nem igazán értem, alap kapcsolásban lehúzza 1megommal , de miért jó ha változtathatom ?)

Érdemes volt, olyan strato jellegűen színezi a hangot csak lestem, SG ből is nagyon csettegős sand jön...
(hang később).

Rs=1,8K, Cp=100nF a fet fesz=4,7V, még nem válogattam fetet, de remek így is.

a kapcsolás

ui:
Zsolti ez tényleg hihetetlen minőség így képről !!!
(#) ZSozsóó válasza kefe13 hozzászólására (») Okt 24, 2011 /

Szia Majsztró! Rég hallottunk felőled, azt hittem már beszippantott teljesen a PO-d
Az a level poti az én olvasatomban annyi, hogy leosztja a jeled, ami azért jó, mert a bemeneti "rottyanásod", ami a j201 nél elég kis feszültségnél (jellemzően 4-600mV bekövetkezik, azt vissza fogja, lineárisabb legyen a jfet. Jobban érvényesüljön a tisztasága, nem grízesedik be, nem reccsen, nem olyan tolakodó közép dús a szand. Szerintem, hozzáteszem!
Köszi az elismerő szavakat, igazából csak a terv és a végösszerelés az en munkám; Mesterem, kárpitos, asztalos utómunka stb mind szakira lett bízva, hogy így kijöjjön ,sajnos nincs lehetőségem itthon ilyen munkát végezni, meg nem is biztos, hogy menne így. Elég tisztességes treffentyű is van benne, 15W létére kemény jószág lesz, nagyon nagyot szól! Majd csinálok normális hangot belőle, azt szeretem már elsőre benne, hogy könnyen hordozható Zs.
(#) Bassmester válasza ZSozsóó hozzászólására (») Okt 24, 2011 /

Hali!
Nagyon szép lesz, Grat
Ez a fekete bőr honnan van? Ez az amit az Etronic-ban adnak horror áron? Te bőrőzted?
Én most egy 2x30-as sztereó kombót építek, multieffekt pedálhoz és hangkártyához (FCA-202) optimalizálva. A gitár bemeneten kívül sztereó szimmetrikus bemenete és kimenete is lesz, 2 db 6N2P előcső, TL 074 -es szimmetrikus bufferek, 7294 végfok (+/- 25V-ról)
Gondolkozom még beépített ECM-kapszulás mikrofonozáson is, de nem tudom hogy a nagy dinamikát és hangerőt hogyan lehetne levenni vele... majd kisérletezek.
Íme két kép:
(#) ZSozsóó válasza Bassmester hozzászólására (») Okt 24, 2011 /

Hali!
No, ez a szerkezet sem szégyenkezhet, látom nagyon igényes a bőrözés és a huzat is, minden elismerésem! A legnehezebb nekünk a szövet felhúzása egyenesen a megfelelő feszítéssel tűnik...Valamiért tökéletesre még soha nem sikerült A mostaniban is van hiba, de élőben nem olyan feltűnő,mint a képen.
Megmondom őszintén, nem tudom a bőr honnan van, ezt a fajtát használjuk, megtervezzük a dobozt, a cnc levágja a lapokat, ragasztunk, csiszolunk, felső marózunk, glettelünk, csiszolunk, megy az asztaloshoz aki a sarkokat megfelelően megmunkálja, hogy jól rámenjen a sarokvédő, aztán irány a kárpitos, aki ráteszi ezt a bőrt, de szerintem nem etronicos. Közben sasszi tervezés, szintén cnc, galván, közben előlap, hátlap gravírozható műanyagra, ráragaszt a sasszira, front elkészítés, cicomázás, megfelelő rögzítések (hál istennek ez már majdnem szériában megy a gépen, van egy jól bevált szisztéma), lábak, szellőzők, rácsok,foganytúk, sarokvédők,csimbókok felfúrása...ilyesmi. Én úgymond a végén csak legózok,sajnos a jóisten nem adott ekkora kézügyességet, meg nincs elég helyem és műhelyem itthon . De nagyon jó érzés, mikor minden passzol és öröm dolgozni vele!
A mikiről annyi tapasztalatom van, hogy "szereti", ha áramgenerátorról jár (én egy plussz jfettel srpp szerű kapcsolást csináltam vele), nem egyszerűen egy soros ellenállásról, így lineárisabb a kimenete, kicsit nagyobb hangnyomást is elbír. Kísérleteztem ECM-el meg nemrég egy panasonic wm kapszulával csináltam is mérést, hogy lássam a kettő közti különbséget, az ECM kicsit a WM -hez viszonyítva emelte a magast (abszolút nem drasztikusan, pár dB), de ez egy kondival akár söntölhető is. Aztán a kérdés persze az, hogy aECM emelt vagy a WM volt gyengébb a magasban ,de szubjektíve a WM jobbnak tűnt, kiegyensúlyozottabbnak, viszont ár/értékben nálam az ECM az ász! Zs.
(#) Bassmester válasza ZSozsóó hozzászólására (») Okt 24, 2011 /

Volna esetleg egy rajzod az áramgenerátoros ECM kapcsolásról? Kipróbálnám. A WM-61 -et mérőmikrofonnak használom az ARTA progihoz, de az ECM-2000 -esek is majdnem olyan jók. Akkor szerinted megvalósítható ez az ötlet? Egy kapcsolóval lehetne váltogatni hogy az előfok kimenetét, vagy a mikrofonokat küldjem a szimmetrikus kimenetekre. Az ECM a hangszóró kivágásba, a hangszóró fölé lenne befúrva az mdf lapba.
(#) marone válasza kefe13 hozzászólására (») Okt 25, 2011 /

Ez valami előerősítő ?
Mekkora a bétája egy ilyen J201-nek?
(#) icy68 válasza ZSozsóó hozzászólására (») Okt 25, 2011 /

Megpróbáltam az IC cserét, igazad lett sajnos minden változatlan.
Azt honnan tudom melyik az invertáló láb?
Bocs ha ostobaságot kérdeztem csakhát annyira nem vagyok otthon a témában.
(#) ZSozsóó válasza Bassmester hozzászólására (») Okt 30, 2011 /

Szia!
Bocsi a rajzot még nem küldtem! most volt egy erősítő építő találkozónk, arra kellett készülnöm, arra készült a kis fej is, egész meggyőzően szólt, kaptam rá ugyan kritikát is (a tiszta az csak kiegészítő, semmi extra nincs benne, a torz megtámogatására készült és nagyon steril..), de amúgy pozitívak voltak az észrevételek, a torz is elég tisztességesen szól, még a fanatikus csöves rajongók is azt mondták, hát ilyet félvezetőből még nem hallottak Szerintem a lényeg az, hogy valami tisztességesen legyen összerakva, ne amolyan gyári összelapátolt holmi...aminek a lényege úgyis az, hogy lejárassa a kategóriát és a drágábban, nagyobb haszonnal adható terméket vásárolja meg a zenész. Majd mutatok képeket is, meg hang is lesz, ha minden igaz :hide: Utólag is elnézést a késlekedésért, Bővebben: Link ajánlom figyelmedbe az oldalt, ott van egy olyan pont, hogy "Linearizing the Panasonic WM61A Electret Microphone", abban van ez az "áramgenerátoros" - "srpp" szerű dolog. Én az osztó helyére egy trimmert tettem, így a munkapontját is lehet variálni, érdemes vele kísérletezgetni, ha jól emlékszem egy kicsit magasabb tápfesszel próbáltam 9-12V körül! Ezután meg egy DoZ-t kötöttem, szerintem elég tisztességesen meg tud szólalni! Érdemes elolvasni a leírást is, belemegy a megfelelő beállítás részletezésébe is, meg ,hogy milyen Idss-ű jfetet érdemes oda tenni, meg vannak jó kapcsolások is. Szerintem az egész oldal elég jó!
(#) ZSozsóó válasza icy68 hozzászólására (») Okt 30, 2011 /

Szia!
Nézdd meg az ic feliratát, hogy milyen típus majd Bővebben: Link ide írd be, erre talál neked több gyártótól származó adatlapot. Bármelyik jó lesz ,ezek a kis műveleti erősítők szabványos lábkiosztásúak, szóval nem gond. Látni fogsz benne az IC tokról egy felülnézeti rajzot, és ott keresd a "non inverting" vagy "-in" vagy hasonló lábat. Ugyanígy megtalálod a "+in" meg az "out" lábat is értelem szerűen. Lesz még +/-Ut is, azt ne keverd össze a bemenetekkel, az a tápfesz láb! Így megtudhatod melyik az invertáló és a nem invertáló, de egyszerű, mert a visszacsatolásod (poti, diódák stb) a kimenet és az invertáló között vannak, ha erősítőről (negatív visszacsatolás) és nem oszcillátorról (pozitív visszacsatolás) beszélünk!
(#) Something hozzászólása Okt 31, 2011 /

A segítségeteket kérném nem kívánt zajok kiszűrésében. Már csináltam pár effektet, de némelyik hajlamos összeszedni mindenféle zajt nagyrészt brummot(medvét), és igen zavaró tud lenni. A földeléssel is lehetnek alapvető gondok(sajna suliban ilyenről szó sem esik, pedig elektronika szakközépbe járok). Minden segítséget, tapasztalatot szívesen fogadok
(#) ZSozsóó válasza Something hozzászólására (») Okt 31, 2011 /

Hali!
Sok helyről jöhet ilyen jelenség...leggyakoribb,ha valami 2 irányból kap földet, magyarán földhurok van.
Lehet,hogy összeszedi az árnyékolatlanság miatt (aranyszabály: nagy impedancia + kis jelszint = érzékeny pont, mindenképpen árnyékolni!).
Tápból is jöhet, ha pl olyan áramköröket építesz ,aminek a tápfeszültség elnyomása kicsi, mint pl diszkrét tranzisztoros,csöves stb erősítő fokozatok,aminek a munkaellenállása nem áramgenerátor, a műveleti erősítők jobbak ebben,de szerintem a hangra gyakorolt hatásuk már annyira nem.... Persze nagy torzításnál fontos egy jó tiszta táp, 2-5mV max "zajjal". Megfelelő táp kialakítás, egy stabilzátor, ami a táplálandó készüléknél van közvetlenül (nem tőle 3cm re vagy 30 -ra...) és akkor minden a legnagyobb rendben lesz.
Konkrétan mesélj arról, hogy egy adott esetben mire gondolsz, úgy könnyebb tanácsot adni! Zs. :yes:
(#) Something válasza ZSozsóó hozzászólására (») Okt 31, 2011 /

Például ennél a torzítónál. még elemmel is elég brummos a helyzet, adapternél meg még jobban. A kis hely miatt elég zsúfolt a belseje. A ki- és bementi jack aljzat, a potik, és a tápcsati is a dobozra van szerelve(nem találtam jó megoldást az elszigetelésre). Tudomásom szerint úgy egészséges, ha a Faraday kalicka(esetünkben a fém cukros doboz) egy ponton van földelve. Akkor leárnyékolja és nem lesz zajos. Nem tudom hogyan oldjam meg
(#) Something válasza Something hozzászólására (») Okt 31, 2011 /

Már a fejemben van egy tápelosztó, (mivel az effekteim nagy része adapterről megy) amiből kb 5 kábel távozna. Az áldozat már megvan: egy kapcsüzemű 12voltos 1.25Amperes adapter. Rámérve stabil 12,3V jön belőle. A kis dobozba kell majd varázsolnom valami stabilizátort(7809), meg még valami szűrőt.
(#) Massawa válasza Something hozzászólására (») Nov 1, 2011 /

Egy torzitot soha ne épits müanyag dobozba.
A torzitás lenyege a hatlamas erösités, abbol meg az következik, hogy mindent felszed a gitár rossz árnyékolásátol kezdve a rossz kábelen át a jackeket is beleértve, egészen a dobozig.
Azaz szereld át a cuccot egy földelt fém dobozba, majd onnan kezd az elháritást.....(és csakis elemmmel - táppal az soha sem lesz jo.
(#) ZSozsóó válasza Massawa hozzászólására (») Nov 1, 2011 /

Szia!
Azért pár kijelentéssel vitába szállnék, én is szoktam hi gain dolgokat műanyag dobozba tenni, csak nagyon oda kell figyelni a nyák tervezésnél pl, hogy az érzékeny pontokat pl egy ground plane-el körbe kell venni, minél kiterjedtebb felületen (az is jó, ha az alkatrész oldalt nem maratjuk le és azt is negatívra kötjük pl, az alkatrész lábaknál meg egy 3mm-es fúróval mélyítünk, hogy ne legyen zárlat a beültetésnél) , meg az is segít, ha az egész áramkör alá egy teli nyáklemez vagy bármilyen fémlemezt teszünk, azt meg az áramkör legnegatívabb pontjára tesszük stb stb. Persze olyan "tökéletes" nem lesz, mint egy masszív fém doboz, de az is elég, ha egy "föld" felhőt hozol így létre az áramkör körül. A doboz annyiban más csak,hogy az magába záródik.
Nyilván egy elemmel lehet a "legtisztább" tápot csinálni, de azért nem kell megijedni a kihívástól...Egy jó stabilizátor sokat segíthet, de az is csak akkor, ha a használata korrekt. Magyarán, ha beteszel egy 7809 -et pl, de nem a táplálandó áramkör mellé, hanem mondjuk bele az adapteredbe, hogy az milyen bulis...valóban az, csak a használati értéke csökken. Így belevonod a visszacsatolásába a tápmadzagodat is stb stb...Nem lehetetlen jól megtáplálni hájgén dolgokat, majd próbálok rendes mikis felvételt csinálni a mostani hi gain fejemről és megmutatom mennyi az alapzaja...Döbbenet, mondogatom is, valamit biztos elrontottam...Az elő fokozat tápja diszkrét stabilizátor, a "performansza" lenyűgöző Üdv: Zs.
Következő: »»   181 / 316
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem