Fórum témák
» Több friss téma |
Nem is féltem én, csak még pofozgatok a programon, meg átkókányolom horozhatóra, és szerzek valahonnan elemet.
Na megjárta a mélyhűtőt
Bírta a strapát. Viszont most vizes.. kicsit lecsípódott rajta a pára, ahogy kivettem a hűtőből.
Na, ne csigázz! Milyen lett a végeredmény? Mit mutatott? (Hamarosan az ablakban is tesztelhetsz...)
Egyelőre mégcsak azt írta ki, hogy "255", mert ugye a 7. bit az előjel, a többi meg a komplemens miatt "1".
A második bájtot nem néztem, most írom vissza, hogy binárisan írja ki a két bájtot. Egyébként ha pozitív a hőmérséklet, akkor a kapott értéket nem kell alakítgatni, az maga a hőmérséklet, de mindjárt rakok róla fel képet. Szerk.: mármint akkor írta ki hogy "255", mikor a hőmérséklet lement 0 alá. Szerk2.: + rendbeszedem a programot, mert néhol kicsit kesze-kusza.
Kiírtam még mögé hogy "°C", az elején a 0 ott maradt, de majd kiveszem.
Most meg megyek vissza a hűtőbe, megnézem mit ír ki ha hideg van. Szerk.: bal oldalon van a szenzor, fincsi SOT23-as tokban.
A kettes komplemens muveletekhez nezz szet itt: PICList. ASM peldak sokasaga klf matematikai muveletekhez.
Köszi, de elboldugolok vele, nem tűnik olyan vészesnek. :yes:
Ok. De azert erdemes szetnezni az oldalon, a fiuk mar sok mindent megoldottak.
Köszi, valószínűleg átrakom 7szegmenses kijelzőre, fél fokos kijelzéssel. :yes:
Szerintem az MCP9700 és 9701 termisztorai egyeznek a 9800 hőérzékelő termisztoraival.
Egy 887-es 500 Ft-os mikrovezérlő 14 analóg bemenetéből 13-at 9700-asokra kötve és a 14.-et (AN3) referenciaként használva egy MCP1525-tel kész a 13 csatornás hőmérőnk. A többi 887-es szabad portokat, LCD , RS485, I2C, rf kommunikáció stb.-re használva, tetszőleges hőmérő rendszer alakítható ki. Igaz, a felbontás csak 10 bites, de +/- 0.2 C felbontás elérhető. Amit csináltál, ezektől függetlenül tetszik, de több csatornához már nehézkesebb.
Új étel: Lazacos-zöldborsós hőmérő...
Majd a végleges (nyákos) verziót is szeretnénk látni! Hogyan lesz a szenzor kivezetve? Vagy a panelon lesz?
En is ezt szoktam mondani. 2,56 V ref fesznel 1/4 C felbontast lehet vele elerni. Ja es el lehet vinni messzire a jelet. De viszont ha azt nezzuk, hogy Tomi tanult egy par uj dolgot, az is eredmeny..
Persze GPS-t is lehet rárakni, de én csak egy egyszerű hőmérőt akarok csinálni, ami kijelzi hány fok van és kész.
Viszont köszi az ötletet. vicsys: lazac nem volt, de répa igen A szenzor szerintem a NYÁK-on lesz, vagy valahol a doboz nem látható felületén. Viszont a kész verzió még odébb van, még csak majd most kezdek hozzá megtervezni a NYÁK-ot, meg még el kéne dönteni milyen PIC-kel csináljam. Csak 18F2550-em van, kár lenne "elpocsékolni" egy ilyen egyszerű projektre, de ha vennék egy kisebb PIC-et, akkor postával többe kerülne, mint egy 18F2550
Bocs, nem akartam zavarni a tanulási folyamatodat, csak pont ilyen téma foglalkoztat.
Egy fűtési rendszer adatait próbálom majd elmezni, a csövekre és a helyiségekbe elhelyezett érzékelőkkel. Az említett 887-es rf adóval küldi majd a jeleket, melyek a PC soros portja veszi és regisztrálja. Minden részlet tesztelve van, csak be kellene fejeznem.
A ChipCad-től veszem Telecontrolli RR3-RT6 páros.
Nyílt terepen 100 méter biztos. Soros port utasítással illendőségből egy 100 Ohmos ellenálláson keresztül ad a PIC egyik lába. A vevőt szintén egy védőellenálláson keresztül közvetlenül kötöm a PC soros portjára. Az adást többször megismétlem 300 vagy 1200 baud értékkel, és a feldolgozó program csak akkor veszi tudomásul, ha kétszer megismétlődik az egyedi protokol szerinti 4-6 byte. A gyorsaság hőfokmérésnél elhanyagolható szempont. Lakáson belül, a falak ellenére, 17 cm-s antennával stabil.
Ez a kétszeres küldés jó ötlet. Majd én is ki akarom próbálni ezt az RF kütyüzést, csak sokan írják hogy sok a zavar.
Mit kétszer ! TIZSZER !
Pl.: 6 byte= 48 bit , ha kétszer egymásután egyezik, akkor fogadom el. Véletlenül, vagy zavarjel esetén 2^48 -on egyezzen, lehetetlenség. Elengánsabb Modbus szerinti CRC bájtokat, vagy különböző kódolásokat is küldeni, de így egyszerűbb volt. Nyílván gyorsaságot is ígénylő rendszereknél, más a járható út.
És kit zavar !
PL.: egy 12f675 AD-ja leméri a hőfokot és 0.5 sec alatt leadja 10x. (akár 3 helyen is) Fél másodperc alatt le sem tudnál olvasni egy hőmérőt. Költségei: 12f675 200 Ft MCP9700 55 Ft ( 3 csatorna esetén 165 Ft) MCP1525 70 Ft ( referencia IC) Telecontrolli adó 800 Ft RT6 - vevő 800 Ft RR3 ( a soros PC portra) A fiók aljáról a többi.
Mutattam a videómat anno... Gáztöltő, és pillanatok alatt le lehet fagyasztani a szenzort! Igaz, hűtő nagyobb valószínűséggel van a háztartásban.
Tudom, emlékszem rá, de csak hűtő van...
Hello!
Használtam már 9801-et. Igaz csak plusz fokokhoz (fűtővíz hőfokot mérnek) . 3db 3méteres, 1db meg 1 méteresen. Mindegyiken 100nF kellett meg lassú i2c. Ami probléma volt hogy már kétszer kellett cserélni. Egyszer amikor a lakás földelésén megjelent vagy 40 V (szomszéd ház kéményszerelője összekötötte a kéményeket) máskor meg a gáztüzhely szikráztatója ment tönkre és áthúzott a földelésre. Most már csillámszigetelést tettem alájuk Üdv
Az mitől lehet, hogy bekapcsoláskor 20.0°C-ot mérek, de egy fél óra múlva már 21.5°C-ot mérek? Nem hinném hogy mindig pont akkor változik a szoba hőmérséklete mikor bekapcsolom. Vagy de?
One-Shot, vagy folytonos konverzió van beállítva? Ha folytonos, akkor annyira nem meglepő, mert a konverzió során nagyobb teljesítményt vesz fel az IC, mely nagyobb hőleadással párosul, ami fűti magát az érzékelőt is.
Az első gondolatom nekem is az volt, hogy az IC saját magát fűti, csak nem tudtam megmagyarázni miért, de nem gondoltam, hogy hatással lesz magára a hőmérésre.
Most, hogy nézem, a One-Shot ki vna kapcsolva, szóval valószínűleg úgy lesz, ahogy írtad. Honlap kipróbálom One-Shot módban. Köszi hogy írtál! |
Bejelentkezés
Hirdetés |