Fórum témák
» Több friss téma |
Ügyes vagy, örülök, hogy már itt tartasz! A nagy memóriaigényről az jut eszembe, hogy a különféle tömörített formátumokat erre találták ki (GIF, PNG, JPEG, TIFF). Más kérdés, hogy téged az sem vigasztal, ha a memória a képméret helyett a bonyolult algoritmusok miatt a programmal csordul túl...
unsigned char bitmap[] --- ez a RAM-ban próbál helyet foglalni a tömbnek. A RAM viszont 512 bájt, ennyi fér bele (a veremtárral együtt). const char bitmap[] --- ez a flash memóriában foglal helyet a tömbnek, ott valamivel jobban elfér...
Köszönöm szépen, ezzel így sokkal könnyebb a C nyelvet is tanulni
Ha jól értem, a külső memória az optimális megoldás. Az LCD átállítható 4000 színre (12 bites), ami egy képnél kb 25-32 kB memóriát igényelne, tehát egy 256 kB-os chipbe majd 10 kép férne bele. Melyiket ajánlanád, I2C, vagy spi? Van olyan memória chip, amelyik 16 bites spi? Ez esetben ki lehetne használni az msp gyorsaságát. Aztán majd meg kellene oldani, hogy az msp az IAR segítségével írja bele a memóriába az adatokat.
Köszi szépen. igen sztem is szépen mozog, amúgy vmiért behalt a g2231-esemnek az a kivezetése amire a LED2 van kötve. Ez mitől lehet? és lehet orvosolni? (mondjuk addig használom a másikat, viszont abba meg nincs ADC és ha minden jól megy, akkor hamarosan kell majd a robotom fejlesztéséhez
Köszi neked is és gratulálok a te eredményedhez is. Én egyenlőre maradok 2x16.os karakteresnél.
Viszont nagyon bájos teremtés jelent meg neked a képernyőn, csak nem a kedvesed? amúgy sztem jó 5let lenne, ha lenne olyan kép is ahogy éppen mond valamit, meg felrakni egy speakert, összerakni a szájmozgást a beszéddel és lenne egy digitális nőd Idézet: Nem volt még időm a soros perifériával foglalkozni, de ha belenézel a gyári mintapéldákba, rögtön elmegy a kedved az I2C-től. Az USI periféria nagyon kevés hardver támogatást nyújt hozzá. Az SPI mód kezelése jóval egyszerűbbnek tűnik, ráadásul gyorsabb is.„Melyiket ajánlanád, I2C, vagy spi?” Idézet: A memóriát általában laponként (tipikusan 64 bájt) olvassuk, s neki mindegy, hogy a bitfolyamot 8 vagy 16 bájtonként értelmezed.„Van olyan memória chip, amelyik 16 bites spi?” Idézet: Szerintem az emulátor biztosította soros kapcsolaton keresztül kellene leküldeni a képeket, s a mikrovezérlőnek kellene kiküldenie a memóriába. „Aztán majd meg kellene oldani, hogy az msp az IAR segítségével írja bele a memóriába az adatokat.”
Én nokia 3410 kijelzővel játszadoztam és ott is belefutottam a hely problémába igaz ott csak kb 800kB-ot foglal egy kép. Én egy 24lc256 i2c EEPROM-ot használtam, ez 32kB méretű ebbe belefért kb 35 kép.
Ha jól látom akkor a hardveres spi-ről hajtod a kijelzőt, akkor hogy akarsz spi EEPROM-ot használni?
SPI eszközöket is lehet buszra fűzni, s egy Chip Select jel címzi meg a megszólított eszközt.
Idézet: A pici lányom „nagyon bájos teremtés jelent meg neked a képernyőn” Idézet: Nagyon frappáns Már próbálkoztam beszédtárolással a "Hangtechnika PIC-cel" topikban, de gyűjtöm az ötleteket, mire lehetne még használni az LCD-t.„összerakni a szájmozgást a beszéddel és lenne egy digitális nőd” A PWM is érdekelne, amit fölraktál, az már a végleges progi?
Úgy látom, sokkal egyszerűbb a dolog, mint ahogy elképzeltem Az spi egyszerűbb, gyorsabb, de itt van egy kis probléma.
A memória írás-olvasásnál ki lehet használni a 16 bitet. Az LCD-be lehet 16 bites adatokat írni, de akkor az adatfolyamnak sajnos 17 bitesnek kell lennie, tehát egyszerűbb a 8 bites megoldás, mert az már működik. Kezdek keresgélni mintapéldákat.
Sziasztok.
Gőzerővel próbálom tanulni az MSP430 uc. felépítését és működését "icserny" úr cikkei alapján, de a II. részben rögtön az elején elakadtam és nem tudok továbblépni. Ha esetleg valaki meg tudna erősíteni, hogy jó értelmezem-e a leírtakat. Ha az MCLK-t beállítom, mondjuk 2MHz-re, akkor ugye a processzor 2Mhz-en megy. Ezt idáig tiszta. Az nem világos, hogy evvel egyidőben, mondjuk az AD vagy PWM vagy Timer modulnak be tudok más frekit állítani az SMCLK-val? Tehát a program 2MHz-en megy, de a Timer modul csak 1Mhz-en számol?
akkor hajrá. Valami olyat kéne összehozni, mint az "én a robot"-ban a biztonsági rendszer.
Egyébként az a kód, majdnem megegyezik icserny cikkében találhatóval (8_4. lista: a pwm_cont program főprogramjának listája) csupán át alakítottam a saját célomnak megfelelően Idézet: Hát persze, pont ezért van a külön SMCLK órajel. „Az nem világos, hogy evvel egyidőben, mondjuk az AD vagy PWM vagy Timer modulnak be tudok más frekit állítani az SMCLK-val?”
Köszönöm, így már érthető, bár még rengeteg dolog összezavar, (ki-bemenet állítás stb..) főleg a C operátorok, amik nem mennek a fejembe
A cikksorozat első részének végén van egy linkgyűjtemény. Azt érdemes nagyon komolyan venni! A Kernighan-Ritchie könyv kihagyhatatlan.
Igen olvasom azt is, csak egyszere minden nehezen megy. Meg nehéz a "kényelmes" PIC ASM után a C, legalábbis számomra, de mindenképpen C-ben szeretném ezt a fajta controllert programozni.
Nem tudom hallottal-e a konyvespolcrol. Ott a SW books alkonyvtarban talalsz egy par C irodalmat. Az emlitett KR_C is koztuk van. Ez az alapmu a C tanulashoz.
Igen hallottam, és csak gratula hozzá, jó összeállítás. Az igazi baj szerintem a felfogásomban van, bár aztmondják 40 körül az ember nehezen tanul.
Megnézem, és köszönöm. PL. hogy idézzek egy sort icsernyi programjából "P1OUT &= ~BIT6;", hogy ez hogy kapcsolja ki a port 6. bitjét, ezt nem értem. Idézet: „P1OUT &= ~BIT6; - ez hogy kapcsolja ki a port 6. bitjét?” BIT6 = 0b0100 0000 ~BIT6 = 0b011 1111 // ~ a bitenkénti komplementálás jele P1OUT &= ~BIT6 másképpen így írható: P1OUT = P1OUT & 0b10111111 Ha P1OUT tartalma eredetileg 0bxxxx xxxx volt, akkor 0bx0xx xxxx lesz belőle, mivel 0 AND x = 0. Esetleg ezen az oldalon is nézz körül!
Köszönöm már "kezdem" érteni. Az zavar össze, hogy nézegetve más-más mintákat, mindenhol máshogy van leírva ugyanaz a művelet.
PL. Mint nagyon kezdő C-s, jobban megértettem az első cikkben szereplő Led villotatást, ahol a Port adott bitjének váltását egy egyszerű XOR (P1.OUT ^= BITx) művelettel hajtottad végre, amit szerintem a fent említett (P1.OUT &= ~BITx) helyett is lehetett volna alkamazni. Csak akkor most nem tudnám mit jelent a (&7 ~). Inkább olvasom a könyvet szorgalmasan, mert lehet, hogy ez off téma itt, és nem szeretnék kikapni. Mégegyszer köszönöm szépen a segítséget. Idézet: Ja, hogy ne legyen olyan egyhangúan unalmas! „Az zavar össze, hogy nézegetve más-más mintákat, mindenhol máshogy van leírva ugyanaz a művelet.” Összefoglalva: P1OUT ^= BITx Ez a bit átbillentés (toggle) P1OUT |= BITx Ez a bit '1'-be állítása P1OUT &= ~BITx Ez a bit törlése ('0'-ba állítása) Idézet: „Köszönöm már "kezdem" érteni. Az zavar össze, hogy nézegetve más-más mintákat, mindenhol máshogy van leírva ugyanaz a művelet.” Ezért mondják tanulóbarátabbnak pl. a pascal-t, ott sokkal könnyebben megérthetők a különböző operátorok. Viszont sajna msp-hez még nem láttam pascal fordítót...
Sziasztok!
Szerintetek mennyire pontos ezeknek a mikrovezérlőknek a hőérzékelője? A Launchpad gyári demó szerint 17,22 °C van a szobában. Ellenben szerintem és mások szerint is melegebb van érzetre. Lehet ezt kalibrálni? Vagy legalább leellenőrízni a pontosságát? Idézet: „Ja, hogy ne legyen olyan egyhangúan unalmas!” Szerintem meg, hogy nehezebben lehessen mások programjait megérteni. Igaz mindenkinek van valami bevált programozási stílusa. De ahogy az általad ajálott könyv írja " A tömörségen túl az értékadó operátorok alkalmazásának további előnye, hogy jobban megfelel az emberi gondolkodásnak. Általában azt mondjuk, hogy ?adj kettőt i-hez? vagy ?növeld i-t kettővel?, ahelyett, hogy azt mondanánk ?vedd i-t, adj hozzá kettőt, majd tedd az eredményt vissza az i-be?, sokal egyszerűbb megérteni. Mégegyszer köszi. Ha lesz elég bátorságom, és nem boldogulok a C-vel, lehet, hogy nyitok egy "Általános C Kezdöknek" topikot,ami nem a PIC vagy MSP430 vagy AVR hanem tényleg csak az általános C-ről szól, ha még nincs ilyen.
Ebben igazad van, Annó még amikor csak AT 286-ok voltak tanultam a Pascalt és sokkal érthetöbb volt.
Bár akkor kb. 20 évvel fiatalabb voltam Idézet: „Lehet ezt kalibrálni?” Nem csak lehet, hanem muszáj is, mert van gyártási szórása. Ha csak szűk tartományban mérsz, akkor elegendő egy hiteles hőmérővel összemérni, s az eltolást a programban figyelembe venni. Szélesebb tartományban való használathoz legalább két ponton kell ellenőrizni, s a meredekséget is korrigálni kell (a névleges érték az adatlap szerint 3.55 mV/°C).
Szia!
Köszönöm a gyors választ! Hőmérőt szeretnék belőle készíteni. Szobahőmérsékletet mérnék, esetleg kintit. Az analóg folyadékos hőmérők elég pontosak, hogy olyanhoz mérjem? Van ugyan egy DS1621-et használó PIC-es hőmérőm, az viszont gyanúsan sokat mutat, ahhoz semmiképpen se mérném. Idézet: Azokban is van sok gagyi. „Az analóg folyadékos hőmérők elég pontosak, hogy olyanhoz mérjem?”
Ha nincs elég olvasnivaló, akkor itt érdemes keresgélni:
https://sites.google.com/site/msp430ref/ti-reference-library
Szia!
Volt egy kis időm befejeztem a 3510i drivert, ilyen kijelzőm van itthon. Megpróbálok 256 színű képet megjeleníteni rajta. Érdeklődnék, hogy milyen programmal alakítottad át képet hexa adattá. Esetleg az eljárás is amivel kirakod a kijelzőre is érdekelne feltéve ha publikus, mert akkor nem kinlódnék vele. Azon gondolkodtam, hogy kirakom a képeket SD-re és onnan fogom beolvasni, csak ahhoz meg kéne írnom az SD kezelést.
Lemaradt a driver. Hátha másnak is van ilyen kijelzője.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |