Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Teljesen kezdő mit vegyen és hogyan kezdje?
Lapozás: OK   3 / 4
(#) vagnerjazon hozzászólása Márc 27, 2009 /

Üdv!
Milyen típusú UV fénycsővel érdemes kezdeni egy kezdőnek? Mert velem az történt, hogy bementem a villamossági boltba, és ott nem tudják :no: , hogy az ott lévő csövek milyen hullámhosszon világítanak, a nyákhoz meg ugyebár 400 nm körüli kell. Rögtön azt kérdezte az eladó, hogy milyen típusú kell. Csakhát én azt meg honnan tudjam? Ezért kérem a segítségeteket. (Lehetőleg ne legyen drága.)
(#) jozsika2000 hozzászólása Okt 9, 2009 /

Sziasztok!

Eutekikus (63/37) forrasztóónt lehet itthon kapni? Ha igen, hol?
3-ból 3 üzlet nem is hallott róla...

Köszi,
j
(#) lgyk válasza jozsika2000 hozzászólására (») Okt 9, 2009 /

Szia!

A legtöbb nem ólommentes forrasztóón közel eutektikus összetételű, általában 60 m/m% ónt és 40 m/m% ólmot tartalmaz, amihez néhány % forrasztást elősegítő adalékot, folyasztószert adnak.

Régebben használtak eutektikus összetételt is, a kettő között elektronikai értelemben nincs számottevő különbség (kb. 5 K olvadáspont-különbség).

Kevés helyen találtam, de itt kapható (Alpha Vaculoy 63/37).
(#) jozsika2000 válasza lgyk hozzászólására (») Okt 9, 2009 /

Köszönöm a bolt tippet.
Külföldi fórumokon csomó postban ajánlották a 63/37 összetételt, mondván, hogy sokkal kisebb a cold jointok valószínűsége (ha megszilárdulás közben mozgatod a forrasztott elemeket), mert - ha jól értem - folyékonyból azonnal megy át szilárd állapotba, nincs átmenet.
(#) yohnsee hozzászólása Máj 14, 2010 /

Sziasztok!
Kérdezném, ha valaki valaha belebotlott ilyen IC-be: LC7820
Hol lehetne ilyet szerezni, mert 1,5 óra keresgélés után már egybefolynak a betűk, és inkább megkérdezlek Titeket, hogy volt-e dolga valakinek ilyennel. VAGY van-e esetleg valakinek ilyen működő, bontott darabja?
Köszi a válaszokat.
üdv
(#) Robika hozzászólása Dec 18, 2010 /

Hellósztok
Elektronikában előszöris a digitális elektronika érdekelne.
Milyen dolgokat kéne megvennem? Az elektronikához semmim nincs szinte,

elsőizben rendeltem egy pic16f88a-s ic és vele együtt egy programozót,ami rsr232n kommunikál, egy usb->rsr232 kábel. Assemblyhez értek,szóval ez a része nem lesz nehéz.
Meg 100 darab 1/4wos ellenállást,meg 150 ledet,s egy pár darab 4n25ös optocsatolót, mit lenne érdemes még venni,ami kezdőként jól jöhet?

Elsőként,amivele szeretnék foglalkozni az a robotépítés,mert ott minden egybevehető, motortól kezdve minden

Léptető motor

Ezt a léptető motort rendelnék,de ez egy kereket meghajtana,amin lenne egy ház,a panel,esetleg pár darab elem, "teherbírásra" elég nekem?

Forrasztópákánál mindegy,hog milyet veszek, hestoreba van forrasztóállomás,meg forrasztópákás is,melyik lenne jobb, hogy ne vágjam haza a picet?
állomás: Link
a páka: Link

vezetéken,és próbapanelon kivül még mit ennétek a helyembe,hogy ne kelljen xszer kifizetnem a postaköltséget?

esetleg egy ledkijelző ,az aksit azt úgy gondoltam,hogy 5x1,2 és valami ic-vel stabilizálom.

léptető motorhoz fogasokat hol találok?
Bocsi a sok kérdésért
(#) vilmosd válasza Robika hozzászólására (») Dec 18, 2010 /

Hali
Ez a "PIC kezdoknek" topikba illene. A PIC jo valasztas lehet, de inkabb egy 16F690, vagy 887. A programozot feletsd el, mert nem fog mukodni, ezt mar most boritekolom. inkabb egy PK2, es egy 16F887 probapanel. A kinlodast meg fogod takaritani. Az USB-RS232 vari altalaban nem mukodik semmilyen egetovel. Eloszor a helyedben csinalnek egy probapanelt, (a PIC mirtek es hogyanokban talalsz) majd elkezdenem a LED villogtatassal, 7 szegmenses kijelzovel, gombok kezelesevel, lepesrol lepesre. Utana johetne esetleg a robotepites. Gondolom nem programoztal meg PIC-et, ezert eloszor az alapokat kellene megtanulni, es utana elkezdeni a komolyabb projekteket.
Csa Vili
(#) satlokk válasza csinidani hozzászólására (») Nov 18, 2011 /

Szerintem inkább az elektronokáját eredetiben ujitsd fel,nem rossz kis gép a maga nemében!
(#) csinidani válasza satlokk hozzászólására (») Nov 18, 2011 /

Szia!
Hát igen,ezen agyalok én is.Nem tudom hogy hogyan érne többet :eredeti,felújított állapotában,vagy a fenti átalakításokkal,igényes zenehallgatásra átépítve.Szerinted?Még azon is gondolkoztam,hogy csak a DIN aljzatokat cserélem ki normálisakra,valamiért kifejezzetten gyűlölöm a DIN-t .Attól félek,hogyha már szétkapom lehet,hogy nem bírnám ki,és átalakítanám az egészet.
(#) csinidani válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Nov 18, 2011 /

Szia!
Hát ezek az árak elég érzékenyen érintették a kis lelkemet.Azonban egyvalamit még mindig nem értek:egy szkópon mi kerül 200k-be??
Üdv!
(#) pinyó39 válasza csinidani hozzászólására (») Nov 19, 2011 /

Kezdetben elég egy tápegység, hangfrekis generátor, multiméter ezeket innét is megépítheted, aztán majd jöhet a szkóp de ne 200E ért amíg tanulod a szakmát.
(#) csinidani hozzászólása Nov 19, 2011 /

Na,a labortáp már megvan(megépítettem 280 W-os ATX tápból 3.3V,5V,12V)a multiméter hétvégére meglesz.Ez a "hangfrekis generátor,,mit takar,és mennyi?
Ja és köszi mindenkinek a választ!
(#) Frankye válasza csinidani hozzászólására (») Nov 19, 2011 /

Hangfrekvenciás generátor.
Azért egy ATX táp még nem labortáp, annak ui. az a jellemzője, hogy a kimeneti árama korlátozható, egészen 0 mA-ig. Márpedig ezt egy számítógép-táp nem tudja megvalósítani átalakítás nélkül. De például ebben a témában olvashatsz róla bővebben is.
(#) csinidani hozzászólása Nov 19, 2011 /

Szia!
Hát igen,ezzel én is tisztában vagyok,de már annak is örülök,hogy ez van.Most így a karácsony közeledtével a szülők is "elnézőbbek",szóval felvetem a labortápot a fa alá témát. A linkeket köszönöm,mindjárt átolvasom őket.
Üdv!

Ha valakinek a hozzászólására válaszolsz, akkor használd a "Válasz"-linket, hogy tudjuk, mire írod a válaszod, kinek szól. Köszi!
A labortápot meg is lehet vásárolni, de akár építeni is lehet egyet. Erre is van a fórumban téma. Tudom ajánlani Attila86 tápját is, de akár az Alkotó/proli007 féle tápot is. Mind a kettőt megépítettem már, és kiválóan működnek. (Kezdetnek jó lehet akár ez a táp is, de nem szeretnék szerénytelennek tűnni...)
A táp építése egyfelől jó "ujjgyakorlat" a kezdőknek, másfelől sokat lehet belőle tanulni, és nem utolsó sorban hasznos is a későbbiekre egy ilyen táp megépítése.
(#) csinidani válasza Frankye hozzászólására (») Nov 19, 2011 /

Szia!
Bocsi,csak nem figyeltem oda..Ami azt illeti,építenék én,de a NYÁK-kal és a dobozolással bajba lennék.Inkább az a biztos ha egy gyárit veszek,mert attól félek hogy valamit elkötök,vagy hozzányúlok egy feltöltődött kondenzátorhoz,és hát a 230-cal nem jó kezet fogni.

Egyrészt ha elektronikával akarsz foglalkozni, akkor meg kell tanulnod a panelkészítést is. Lehet ugyan lyukraszteres kész lemezt venni, és azzal dolgozni, de csak egy határig jó, és elég drága.
Másrészt az igaz, hogy a 230-cal kezet rázni ártalmas az egészségre, de egy tápegységben "csak" a bemeneten van ott a nagyfesz. Ha az kellően biztonságosan le van szigetelve, akkor majdhogynem veszélytelen. (Persze a kellő óvatosság soha nem árt, sőt feltétlenül szükséges is!)
A dobozolás sem olyan ördöngösség, ha nem akarsz magad dobozt gyártani (eleinte), akkor megteszik a készen kaphatóak is. Létezik belőlük műanyag kivitelű is, ami nem engedi, hogy megrázzon, ami benne van.
Nem véletlenül írtam, hogy:
Idézet:
„A táp építése egyfelől jó "ujjgyakorlat" a kezdőknek, másfelől sokat lehet belőle tanulni, és nem utolsó sorban hasznos is a későbbiekre egy ilyen táp megépítése.”
(#) Doszpot válasza csinidani hozzászólására (») Nov 19, 2011 /

Szia!
Érdemes megnézni a HE-Store-ban kapható KIT-eket is. Ott is láttam egy-két állítható tápot; labortápot. Itt a NYÁK-gyártásra nincs gond, mégis lehet belőle tanulni sokat. A gyárinál talán olcsóbban kihozható így egy táp. (főleg ha sikerül szerezned egy megfelelő dobozt, vagy egy jó bontott trafót.) Ez a dobozolási és készüléképítési tudást is nagyban növeli. (aztán utána megfogadhatod, hogy soha az életben nem hajtogatsz magadnak több dobozt. )
(#) Doszpot válasza Doszpot hozzászólására (») Nov 19, 2011 /

Na még egy-két KIT:
Bővebben: Link ebben a trafó és doboz kivételével minden benne van.
Bővebben: Link Itt is érdemes körülnézni, van egy-két jó holmi.
Az ilyen KIT-ekkel kapcsolatban biztos van valakinek tapasztalata itt a HE-n, csak kérdezősködni kell.
(#) satlokk válasza csinidani hozzászólására (») Nov 20, 2011 /

Szerintem az már olyan mintha újat építenél!?És oda van a régi varázsa.
(#) csinidani válasza Doszpot hozzászólására (») Nov 20, 2011 /

Szia!
Köszi!Valamit majd megpróbálok összehozni.De a trafó azért nem olcsó dolog,nem!?
(#) csinidani válasza satlokk hozzászólására (») Nov 20, 2011 /

Szia!
Igazad van.Most nézegetek egy másik ilyen rosszabb állapotban lévő erősítőt,hogy majd azt alakítom át.
(#) elektrorudi válasza csinidani hozzászólására (») Nov 20, 2011 /

Szerintem két dolog kell a műhelyedhez:
- DMM (Digitális Multi Méter) 2.000,-
- Oszcilloszkóp (Használtan 5-10MHz) 10.000,-
Ennyi.
Ez igen messze van az 50-60 ezer forinttól!!!
A maradékból vegyél szerszámokat és alkatrészeket:
- NYÁK fúrót
- NYÁK csináláshoz ezt azt.
Az összes többi műszer, már lehet a produktum.
Azaz: kétszíthetsz
- labortápot
- hangferekis generátort stb. stb. stb.
- NYÁK levilágítót vagy laminálót...
(#) Doszpot válasza csinidani hozzászólására (») Nov 20, 2011 /

Egy új trafó nem olcsó. Ha minden alkatrészből újat vennél, akkor akár vehetnél egy gyári labortápot is. De rengeteg dolog bontható, újra felhasználható. Első labortápom trafója egy régi irodagép tápegységéből került ki. 4-500Ft-ért vesztegették a lomisok a vásárban. Most is néztem egy jó kis régi laptop-töltőt. (vagy valami olyasmit) kimenetén 24V dc, és 100W körül volt terhelhető. Egy pillanatra megfordult a fejemben, hogy lehetne ebből is labortápot építeni.
Itt is ilyet használt az építő: Bővebben: Link A legutolsó képen látszik.
Szóval kezdésnek nem drága eszközök kellenek, hanem találékonyság és tanulás. Hogy tudd, mit honnan tudsz beszerezni, kitermelni.
Elsőre nekem egy multiméterem és egy pákám volt. Ezekkel tudtam építeni egy labortápot. (ezek után már jöhetett egy-két kisebb erősítő, stb.) Ezzel párhuzamosan vesződtem egy hangkártyás oszcilloszkóppal. (hangfrekvencián ez sem volt rossz.) Az első rendes szkóp megszerzése után jött az igény egy jelgenerátorra. Ezt is meg tudtam magam építeni. (szkóp nélkül tényleg nehéz)
Újabban inkább mikrokontrollerek programozásával vesződök, ahhoz sokkal több műszer nem kell. Az aktuális, amire igény mutatkozik egy meleglevegős forrasztóállomás. (az mondjuk nem a saját építésű kategória már.)
Összefoglalva: páka, multiméter, a többi összehozható fantáziával. Többet tanulsz belőle, mint a kész szerkezetek megvételéből, az biztos.
Ezen túl egy-egy műszer hiánya a találékonyságot is nagyban fejleszti.
Másik: elég fiatal vagy még, bőven lesz időd műszereket bespájzolni. (aztán azt veszed észre, hogy nem férsz el tőlük)
És még valami. Szerezz be egy-két jóféle könyvet. Akármilyen jó ez a fórum, egy igazi papír-alapú könyvet kezdésnek nem tud helyettesíteni. (irány a könyvtár!!! )
(#) csinidani válasza elektrorudi hozzászólására (») Nov 20, 2011 /

Szia!
Ezzel most megnyugtattál..Most egy forrasztópákánál,egy ATX PC labortápnál(tudom,hogy kéne egy rendes),és lassan egy multiméternél tartok.Azért írtam 50-60-at mert sokan kb.egy egész elektrotechnikai gyár kapacitását felsorolták,hogy mi kell egy kezdő műhelybe.
Üdv!
(#) csinidani válasza Doszpot hozzászólására (») Nov 20, 2011 /

Ez egy jó ötlet!Van egy ismerősünk,aki ilyenekkel foglalkozik,lényegében ő vezetett rá az egész elektronikára.Tőle szoktam tanulni.Mennyi minden jó kis ketyerét dobtam ki,istenem..Valamint azt is szoktam csinálni hogy a HE keresőbe beírom ami éppen érdekel,és onnan tanulgatok.A padláson találtam pár Rádiótechnikát,és Ezermester magazint,(ami most éppen nincs meg) azokat szoktam olvasgatni.Ebbe a hangkártyás projektbe egyszer belekezdtem,egy a pincében talált számítógéppel,de egyszer csak beleuntam,és abbahagytam.Most a karácsonyra ilyen cuccok lesznek a fa alatt.
Üdv!
(#) nagy hoho válasza csinidani hozzászólására (») Nov 20, 2011 /

Van néhány kiló Rt újság, évkönyv, ELV zsurnál osztrák elektronikai folyóirat nyákfilmekkel. Ezen kívül néhány szakkönyv. Szívesen Neked adom ha elviszed.
(#) Gafly válasza nagy hoho hozzászólására (») Nov 20, 2011 /

Tőlem is lehet vinni ingyen...
(#) pinyó39 válasza nagy hoho hozzászólására (») Nov 20, 2011 /

Az ELV-ket nem lehetne közé tenni? Melyik évfolyamból valók? Gyűjtöm őket csak azért kérdezném, akár másolás céljára is.
(#) janikukac válasza csinidani hozzászólására (») Nov 20, 2011 /

Szervusz Dani, most olvastam mit írtál, és eltűnődtem rajtad !
Elsősorban: örülök, hogy téged is megfogott a téma, ugyanúgy, mint engem 14 éves koromban, azaz decemberben lesz egy éve !
Ahogy én kezdtem: Ledeket babráltam, meg kapcsolókat egy pisztolypákával, kb 2 hónapig, és nem sokra mentem, főleg, hogy nem olvastam eleget. (most sem :| )
Ezután kaptam egy rossz 220V-os rúd pákát, aminek egyből megköszörültük a hegyét, persze nem tudtuk, le fog törni ezért ...
Ez idő alatt elkészítettem egy astabilt (az első " komoly " munkám ), majd egy VU meternek estem.
Szerintem itt rontottam el az elején. Nagy fába vágtam a fejszét... Nem ment, össze vissza csak kapkodtam. Ezt már próbapanelre építettem, majd nyomtam neki az ónt... Sok mindent elbénáztam, aztán kicsit segítettek fizikailag is, nem csak szóban, de nem ment... féretettem.. Aztán kicsit szüneteltem, mondjuk 2 hetet..
Sok apró dolgot építettem, ám bezsongtam, mivel meghallatom, hogy lehet menni elektróból műszaki versenyre.. Ekkor a 8.-at koptattam.. Ez idő alatt lett egy pákám, egy Fahrenheit állomásos, 6000ft-os, és egy 3500ft-os , kezdő multim, MASTECH gyártmányú. Ekkor sok apróságot építettem, pl morse.
Neki estem a versenynek, nagy lélekkel, egy TDA2003-at szerettem volna, 2-t, 2*10W-ot, mert volt itthon 2 szép hangszóró, valami Japán, örököltem. Hát úgyszint nagy fába vágtam a fejszét. Ez sem ment igazán. Itt készítettem el az első panelomat filccel, majd szereltem. Elég csunya lett, először nem működött. Egy mester megbuherálta, és nagybátyám dobozt készített , majd ez idő alatt még egy panelra szereltem egy VU metert, és ezt házasítottam. Így mentem el a községi versenyre.. 3. helyet értem el, dehát, nem volt nagy konkurencia.. Ez azt jelentette, hogy kvalifikáltam magamat a körzetire. Ide sokat készültem suli, és felvételi mellet. Új dobozt kapott, szebb szerelést, majd a körzeti versenyre eljutva, az 1. helyezést hoztam haza, tehát az országosra is kijutottam. Nem kell elfelejteni, ez Szerbia, azaz Vajdaság, ahol élek. Sajnos nem volt pénz, persze teljesen be voltam zsongva, és szerettem volna kijutni, de nem engedtek... Pedig tervem lett volna.. Egy világ dőlt bennem össze. Rossz érzés volt. Aztán átsuhantam felette. Szabadidőmben fociztam, és forrasztottam. Tovább is apró dolgokkal foglalkoztam, de emellett már 2 műszert gyártottam Alkotó úr tevei alapján, egy Volt, és Ampére métert , ami az egyszerű, de nagyszerű LM317T-s tápomba ment. Nagyon sok segítséget kaptam a táp körül Köb Zoli bácsinak, és Vicsys-nek, akik fülét sokat rágtam, de mindig segítőkészek voltak, köszönöm ! Aztán a sok munka után a tápot is a nyáron bedobozoltam, hiszen volt időm.
Nem műszaki suliba mentem, nem engedtek egyéb okok miatt, hanem gimibe. Te se keseredj el, ha nem mehetsz műszakiba, a szüleid csak jót akarnak neked, ha nem oda küldenek, ezt ők tudják ! A legfontosabb egy nagy adag türelem, sok olvasás, és figyelem ! Ezt kívánom neked, legyen meg !
Mára már oda jutottam, hogy smd-t forrasztok, hangkártyákat készíték, ÉS most kezdek PIC-et tanulni. Emellett suliba járok, és sokat olvasom a fórumokat!

Uh, ez hosszúra sikeredett, lehet fele off is volt, csak nem szeretném ha elmenne a kedve Dani barátunknak véletlenül is ! Ezúton szeretnék köszönetet mondani számomra a legkedvesebb fórumtársaimnak is: Köb Zoli bácsinak, Viktor Vicsysnek, Slogannek a sok anyagi támogatás miatt, gulasoftnak a nyákos segítségben, ezek mellet Dávid Zsombor barátomnak, és Mybuster Tamásnak akikkel egymásnak tudunk segíteni, mint gyerekek, valamit minden kedves fórumtársamnak, akik a fórumban segítettek, illetve valamivel hozzájárultak a tanulásban !
Neked pedig, Dani, kívánom, hogy ne kövesd el azt amit én, hogy butaságommal néha megbántottam a társainkat, nem olvastam eleget, stb.. Kívánok sok szerencsét, tanulj sokat ! Ha valami kell, írj nyugodtan !

Egy ismerősöm mondta, hogy segítsek másoknak, ahogy tudok, ők is segítenek nekem ! Te is tégy így!
Szép estét, és bocsi a modiknak... : ))
Üdvözlettel: János!
Következő: »»   3 / 4
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem