Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Tápegység készítése
 
Témaindító: josephx, idő: Dec 14, 2005
Lapozás: OK   11 / 24
(#) sketchifun válasza proli007 hozzászólására (») Okt 22, 2011 /
 
És azt a kapcsolást hogyan kell elképzelni/megvalósítani/lerajzolni?

Sorban egy 1,5kOhm-os ellenállás, egy fehér led, és a multiméter a 12 V-on?
(#) proli007 válasza sketchifun hozzászólására (») Okt 22, 2011 /
 
Hello!
Igen egy ellenállás, sorba a Led-el. (Ellenállás a +12V-on, Led katód a GND-n.) De a Led-en lesz meg a 3V, ami a műszer tápfeszültsége lesz..
üdv! proli007
(#) sketchifun válasza proli007 hozzászólására (») Okt 22, 2011 /
 
Csatolok egy képet. Megfelelő az elképzelésem, vagy tényleg szó szerint sorba minden?
(#) proli007 válasza sketchifun hozzászólására (») Okt 23, 2011 /
 
Hello!
Igen megfelelő így, de a feszültség polaritásokat, illett volna jelölni. Valamint ez sem ne egy sematikus ábra, sem egy "nézeti kép, mert ha előző, akkor a dióda rajjelét kellett volna rajzolnod, ha az utóbbi, akkor a Led-et, vagy legalább a a diódánál a katódot egy vonallal jelölni..
üdv! proli007
(#) sketchifun válasza proli007 hozzászólására (») Okt 24, 2011 /
 
Sajnálom, Ledet nem tudom hogy kell jelölni. Nézd el a hiányosságom, de próbáltam úgy csinálni, hogy azért látszódjon, hogy az ott egy LED!

A polaritásokról pedig azt mondanám csak, hogy az Elektrotechnika Tanárom azt tanította, hogy minden felül van a pozitív, és mindíg vízszintesen kezdjük a kapcsolási rajzot.
(#) proli007 válasza sketchifun hozzászólására (») Okt 24, 2011 /
 
Hello!
"Sajnálom, Ledet nem tudom hogy kell jelölni." Ha ezt tanulod, akkor főleg illik utána nézni. Mindössze annyit kell a kugliba beütni, hogy LED.. És aha a képeket nézed már is láthatod pld. ezt.
Az, hogy valami felül van megszokásból, még nem jeleni azt, hogy nem kell jelölni. Főleg ha az ember kezdő.
üdv! proli007
(#) erbe válasza sketchifun hozzászólására (») Okt 24, 2011 /
 
Képzeld el, hogy néhány évtizede, mikor még a germánium tranzisztor volt divatban, minden kapcsolási rajzban a + volt alul, mert az volt a test.
(#) Luy hozzászólása Nov 26, 2011 /
 
Sziasztok!

Lenne egy olyan kérdésem, hogy miképpen tudnék a legegyszerűbben és a lehető legolcsóbban kivitelezni egy 5V 4A-es tápegységet?
Kaptam egy kicsi számítógépet, szerintem valami hálózati cucc lehetett, és annak halt meg a tápja. Úgy próbáltam ki, hogy leforrasztottam az eredeti tápjáról a vezetékeket és összedugtam egy asztali gép tápjával. Tökéletesen működött, csak az elhelyezés nem a legegyszerűbb.
A lényeg, hogy szeretnék csinálni hozzá egy tápegységet, amit az eredeti helyére be tudnék tenni, és akkor nem foglalna akkora helyet.
A többi feszültséget egyszerűen meg tudom oldani, mivel azoknak nem kell akkora áram. +12V, -12V, 3,3V, ezeket egyszerű alkatrészekkel gondoltam megvalósítani, mint 7812, 7912, a 3,3V-ra pedig veszek valami hasonló stabilizátort.
Az 5V-on is gondolkoztam, hogy esetleg 7805-ből rakok bele 4-et, vagy biztonság kedvéért 5-öt, és párhuzamosan bekötöm.

Szerintetek így működne a dolog? Vagy esetleg más ötlet? Előre is köszönöm a válaszokat és a segítséget!
(#) Sebi válasza Luy hozzászólására (») Nov 27, 2011 /
 
Éppen működhetne, de hogy az eredeti helyére be nem tudod paszírozni, az biztos. A halott táp nyilván kapcsolóüzemű volt, ahol a melegedés ennél a teljesítménynél szinte elhanyagolható. Az analóg (disszipatív) tápok hővé alakítják a be -és kimeneti fesz különbségéből és az áramfelvételből adódó teljesítményt.
(#) Luy válasza Sebi hozzászólására (») Nov 27, 2011 /
 
Köszi a segítséget, akkor majd megpróbálom úgy megoldani. Az elhelyezés szerintem megoldható, mivel olyan sok helyet ezek az alkatrészek nem foglalnak, inkább a hűtőborda, de azt én csinálom majd, úgyhogy olyanra tervezem, hogy jó legyen bele. Plusz hűtésnek pedig van hely egy ventilátor számára, ami talán elég lesz már, legalábbis remélem.
Mellékelek két képet a cuccról, hogy nagyjából lehessen látni, hogy hova kell beférnie.
Köszi szépen!
(#) laszlokunstar válasza Luy hozzászólására (») Nov 27, 2011 /
 
Nem javítható? Költség, időhatékonyságot és megbízhatóságot figyelembe véve bontóból, esetleg ilyennel, vagy hasonlóval.
(#) laszlokunstar válasza Luy hozzászólására (») Nov 27, 2011 /
 
Látom a meleget nem bírták a kondik, és jó párat már kitermeltél belőle. Érdemes lenne az összeset kicserélni a félvezetők ellenőrzése után. Ha jól látom a Schottky diódák mellett levő kondi is cserére szorul. Ha szerencséd van a kondicserével megúszod, ebben az esetben csak egy intenzívebb hűtést kellene beletenni. Számos táppal találkoztam ami a lerakódott por, vagy a ventilátorleállás miatt ment tönkre. Egyébként milyen gép is ez pontosan?
(#) Sebi válasza Luy hozzászólására (») Nov 27, 2011 /
 
Meg kell javítani szerintem is. Milyen a vezérlő IC?
Mit csinál a táp? (cicereg, pumpál, semmit) ép-e a bizti?
Próbához az +5V kimenetre tégy egy 6V-os izzót (biciklilámpában volt régen fél A-es).

Nem látszik durva hibának azért írom le ezeket. (persze kellhet vele dolgozni, de korántsem annyit, mint az új építésével)
(#) Luy válasza Sebi hozzászólására (») Nov 27, 2011 /
 
Hú, most megleptetek.

laszlokunstar:
Ez a gép pontosan egy ilyen szerkezet: Bővebben: Link

Én is a kondikra gondoltam, azért is kezdtem el cserélni őket. Az az 5 darab, ami bal oldalt van, azok púposak voltak, de kicserélve sem volt jó, a többit már nem próbáltam, mivel nem volt olyan kondim. A legnagyobb probléma, hogy már nem emlékszem, hogy az az 5db milyen értékű volt, de az biztos, hogy ugyanakkora. Az pedig könnyen előfordulhat, hogy a hűtésével volt gond, mert a ventilátornak csak a helye van kialakítva, a venti meg valahogy "elpárolgott".

Sebi:
A panelon fektetve 4 IC van, ebből 3 ugyanaz (V243T), a negyedik pedig 1H0165R. A bal szélére állítva van beforrasztva egy 7912, a hűtőbordához csavarva, bal oldalt egy 7812, jobb oldalt pedig egy 1M0365R.
A táp konkrétan semmit nem csinál, biztosíték jó.

Keresek valami kondikat, vagy rendelek, és kicserélem az összeset, aztán ha nem jó, akkor csinálok bele új tápot. Azzal az 5 kondival vagyok kicsit gondban, mert vagy 4,7 vagy 47 vagy 470 mikrós volt, de mind ugyanaz.
Teszek fel egy nagyobb felbontású képet, bár a minőség nem a legjobb. :S
Nagyon köszönöm a segítségeteket, istenek vagytok!

DSC_0928.jpg
    
(#) laszlokunstar válasza Luy hozzászólására (») Nov 27, 2011 /
 
Ez a vékonykliens gép tényleg nem eszik sokat az adatlapja szerint:18W, emiatt érdemes vele foglalkozni. A kondenzátoroknál a 470µF -ot tartom legvalószínűbbnek, a beszerzésnél figyelj oda, hogy kis impedanciájú low esr legyen. Még egy gondolat. Standby módban a hűtés hiánya miatt is lassan kiszáradnak a kondenzátorok -8W-ot disszipál a kis méretű táp-, érdemes teljesen áramtalanítani.
(#) S.Roland válasza raiman hozzászólására (») Nov 29, 2011 /
 
Kicseréled FET-re a 10A tól a csillagos égig van lehetőség.
(#) elektromos hozzászólása Dec 16, 2011 1 /
 
Sziasztok!
Segítsetek légyszíí! Van egy 12 Voltos villogóm, de 58Volt DC-m van. Az áram felvétele 200mA. Nincs valakinek valami egyszerű kapcsolási rajza? Tehát 58 voltrol 12V/200mA-ra valami stabilizátor kellene. Az LM317HV nem jó mert 0-foktól működik. Ez a villogó meg kint fog fagyoskodni az udvaron Valami egyszerű tranzisztoros megoldás kellene. Néztem a spec IC-ket, de azok elég drágák.
(#) lidi válasza elektromos hozzászólására (») Dec 16, 2011 /
 
Jó lesz az, örülni fog a hidegnek, ugyanis kb 10W hő fog fejlődni rajta. Nem fog fázni.
(#) Ghoost válasza elektromos hozzászólására (») Dec 16, 2011 /
 
Szia!
Szerintem a Stab IC-ket /LM317 is/ felejtos,m,ert rengeteg lenne a feleslegesen elfutott energia.
S nem mellekesen az IC-k Umax erteke kisebb mint amit kapsz.
Ajanlatom egy kapcsolouzemu tap lenne.
(#) Petjaa válasza elektromos hozzászólására (») Dec 16, 2011 /
 
Helló!

Mivel elég nagy a bemeneti feszültséged én egy DC-DC konvertert javasolnék neked! Üdv Petjaa
(#) Kovidivi válasza elektromos hozzászólására (») Dec 16, 2011 /
 
2db LM317 egymás után? Darabonként 23V esik, a disszipáció pedig 2x 4,6W. Egy kis bordát elvisel, és rakd olyan dobozba, ami pont annyira szellőzik, hogy ne melegedjen túl az IC, de ne is fagyjon meg
(#) Petjaa válasza Kovidivi hozzászólására (») Dec 16, 2011 /
 
Az elsőnek akkor is több lenne a bemeneti feszültsége mint a megengedett maximális.
(#) Kovidivi válasza Petjaa hozzászólására (») Dec 16, 2011 /
 
37V a maximum a bemenet és kimenet között. Nézd meg a témájában, 100X lett már felhozva. Akár 100V is lehet a bemenő, ha betartod a feltételeket, az LM317 "lebegőtápos".
(#) Petjaa válasza Kovidivi hozzászólására (») Dec 16, 2011 /
 
Igen tudom, de 58V lenne a bemenő feszültség és 12V-ot szeretne a kimenetén az 46V a be és kimenet között.
(#) Kovidivi válasza Petjaa hozzászólására (») Dec 16, 2011 /
 
Akkor miért nem olvasod el a fentebb levő hozzászólásom? 2db LM317, egymás után. darabonként 23V esik. Nem szeretek magyarázkodni.
(#) elektromos válasza Kovidivi hozzászólására (») Dec 16, 2011 /
 
Az a baj, hogy a hőmérséklet nem megfelelő, mert 0-85 fokig megy az LM317. Mivel naponta max 10x kap csak 58V-oltot egy egy percre, félek nem fog a hidegben működni rendesen. A feladat nem is olyan egyszerű. Vannak DC/DC konverterek, de nagyon drágának találom.
(#) Kovidivi válasza elektromos hozzászólására (») Dec 16, 2011 /
 
Én túlbonyolítanám az egészet: Készítenék egy dobozt, ami el van szigetelve a környezettől (esetleg hőszigetelve?). Raknék bele egy pár W-os teljesítmény ellenállást. Amint tápot kap ez a doboz, elkezdi fűteni a belsejét. Ha eléri mondjuk a 8fokot, kikapcsol a fűtés, a villogás pedig bekapcsol. Ha eközben lecsökken a doboz hőmérséklete pl. 5fok alá, akkor újra bekapcsol a fűtés, 8fokig, eközben folyamatosan megy a világítás.
De szerintem próbáld ki, hogy mit csinál az IC -3fokon. Szerintem a 0fok csak gyári ajánlás, mint a TDA7294-nél a +-40V. Van olyan ember, aki -20fokra hűti le a prociját, hogy túl tudja hajtani. Szerintem ott is van 0fokos korlát. Egyébként ha bekapcsolnád a szerkezetet, gyorsan felfűtené magát 0fok felé, ne aggódj. Építsd meg úgy, hogy a legrosszabb esetben se legyen semmi gond, esetleg teszteld le az IC-t pl. -10fokon, ha nem megy tönkre, talán jó lesz.
(#) elektromos válasza Kovidivi hozzászólására (») Dec 16, 2011 /
 
Szia!
Köszönöm a tanácsodat, de ez lesz beépítve, már látom :LM2575HV . Ez is drága, de egyszerű megépíteni. De még várok, az egyszerübb megoldásokra, hátha...
(#) Kovidivi válasza elektromos hozzászólására (») Dec 16, 2011 /
 
Ez jónak tűnik, csak vigyázz, mert 60V a max bemenő, nehogy a Te 58V-od feljebb menjen. Megkérdezhetem, hogy ez az 58V honnan van? Lehet egy kis trafóval jobban (olcsóbban) járnál?
(#) elektromos válasza Kovidivi hozzászólására (») Dec 16, 2011 /
 
40Volt AC egyenirányitva, szűrve. Ez nem megy feljebb, mert kb. 4 volt esik, terhelés alatt. Egy DC motort hajt az 58 volt, és erre teszem a villogót, hogy akkor villogjon, ha megy a motor. A motorrol veszem veszem le a feszültséget.
Következő: »»   11 / 24
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem