Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Szélgenerátor építési problémák
Lapozás: OK   380 / 507
(#) generátor24 hozzászólása Dec 3, 2011 /
 
A sima vas pólus talán csak az állórészben viselkedik ugyan olyan erősen mint a mágneses pólus.A femm csak nem vág át.
(#) gulyi88 válasza generátor24 hozzászólására (») Dec 3, 2011 /
 
Így kell viselkedjen!
A mágnesből kilépő erővonalak az állórész nélkül nincsenk rákényszerítve arra, hogy csak a vaspólus részen keresztül záródjanak.
Femmben Az állórész anyagot cseréld ki levegőre és nézd meg (a vaspólusnál kevesebb lesz az indukció, mint a mágnesnél, a mágnes mellett lesznek olyan vonalak, amik elkerülik a vaspólust és úgy záródnak (közvetlen a mágnes mellett), ezek hiánya jelentkezik a vaspólus felett, úgy mintha az gyengébb lenne.).
(#) generátor24 válasza gulyi88 hozzászólására (») Dec 3, 2011 /
 
Igazad van,kicseréltem levegőre az állórészt és brutál gyenge lett a vaspólus.Pont mint ahogy a gyakorlat is mutatja.Na jól van akkor már megnyugodtam.Hétfőn megcsinálom a precíz illesztést az állórészhez minimális légréssel,mert tegnap annyira kicsi légrést akartam hagyni hogy a mágneses pólusoknál mivel a mágnes szögletes, a szögleteknél beleér picit az állórészbe.
(#) sziriusz válasza generátor24 hozzászólására (») Dec 4, 2011 /
 
Én most a generátor teljesítmény és ár arányával is foglalkozom. Segítség lenne, ha pár adatot megadnál. Minimum a forgórész átmérője és hossza, valamint a mániám, az összerakott generátor induló nyomatéka kellene. Ha az állórész minden adatát is megírod (horony méretei, fog vastagság), akkor tesztelni tudom a teljesítményre vonatkozó elképzeléseimet is. Előre is köszönöm az információt.
(#) generátor24 válasza sziriusz hozzászólására (») Dec 4, 2011 /
 
Aszinkron motor,1.5kw 6 polus 960as fordulat.Forgórész átmérő 115mm, hossza 100mm.
Állórész 36 hornyos.Horonyoszlop fej 8.5mm,horonyoszlop 6mm.Induló nyomatékot majd ha kész lesz valahogy megmérem.Na meg a teljesítményre vonatkozó adatokat is.
(#) sziriusz válasza generátor24 hozzászólására (») Dec 4, 2011 /
 
Köszönöm az adatokat. Ha nem gond, még kérem a horony szélességét alul-felül, meg a magasságát. Ettől függ a berakható huzal átmérője, ami adja a levehető legnagyobb ampert, és meghatározza a max. teljesítményt egy adott fordulatra. Ha hozzáteszed a Femm által mutatott állórész fogindukció nagyságát, akkor összehasonlíthatjuk a számolást a valósággal.
Az induló nyomaték mérését pedig a többiek miatt is külön leírom, azt is, hogy ez miért szükséges adat.
(#) sziriusz hozzászólása Dec 4, 2011 /
 
Állandó mágneses generátor induló nyomaték mérés:
Tengelyre, ékszíjtárcsára spárgát kell tekerni. A spárgára akasztott súlyt addig kell növelni, míg a "ragadást" meghaladja a nyomaték, és a generátor elkezd forogni. A súly nagyságának, meg a tengely vagy ékszíjtárcsa sugarának szorzata adja az induló nyomatékot. Ez a mérés nem több mint 15 perc.
Ha elindul a lassú forgás, érdekes megnézni, mit tesz akármelyik két vezeték rövidre zárása.
Fura, de a generátor max. teljesítményét a generátor és a szélkerék induló nyomatéka adja meg. Ezektől függ ugyanis a beépíthető legnagyobb áttétel. A 29/80 amperes autógenerátorom a számításaim alapján 300-800 wattot képes leadni, a szélkerék nagyság és az indulási feltételektől függően.
A fenti autógenerátorral én a szélcsendes helyemen egy 12-15 -ös áttétellel a 660 wattos ténylegesen leadott teljesítményt céloztam meg 6,5 m/sec-os szélnél.
(#) generátor24 válasza sziriusz hozzászólására (») Dec 4, 2011 /
 
Most hogy tudom hogy kell megmérni az induló nyomatékot mindenképp megfogom tenni és leírom pontosan a tapasztalatot.A horony 16mm mély.29mm vastag az állórész.Ha összezárom a bármelyik két vezetéket tuti befékez azonnal.-persze majd a gyakorlat megmondja.
(#) btoti hozzászólása Dec 4, 2011 /
 
A mérőgenerátornak szánt Wartburg 14V/42A-s generátorom kikérdezését elkezdtem. Az első mérések adatait közre teszem mások hasznára is. Majd beszámolok a további adatokról is.
A gerjesztés külső tápról történt: 12V / 2,16A = 26W
Egyenlőre ezzel a gerjesztéssel mértem a mellékelt excel szerinti értékeket.
A teljes mérési sor végén energia termelési célra való felhasználhatósága is ki fog derülni.
(#) Iszkakof István válasza generátor24 hozzászólására (») Dec 5, 2011 /
 
Kedves generátor24
Nézd el a kíváncsiságom, de nem tudom megállni, hogy ne kérdezzek rá, hogy az a nagyszerű szélerőműved, amelyik már kész van, és jó nagy teljesítményű, használod - e valamire az áramát. Ha nem, megírnám itt a fórumon, hogyan használnám fel, ha lenne egy olyan gépem. Amennyiben használod valamire, kérlek tudasd velünk is.
(#) generátor24 válasza Iszkakof István hozzászólására (») Dec 5, 2011 /
 
Őszintén mondom nem használom semmire.Csak van.Vezeték kéne 100m,meg valami megoldás a felhasználására.Az áttételét kéne módosítani mert kevés.négy ötszörösre.most 2.5 ös az áttétel.Komoly a gép amugy olajban futnak a fogaskerekek.A 4-5 m/s os szélben ami erre gyakori pont rossz a feszültség amit hoz.60-70V dc.Őszintén ezzel mit lehet kezdeni?Ez a generátor feszültségben jó ,árammal nem nagyon lehet terhelni.2 amper max.(gyári aszinkron tekercselés,750W gyári teljesítménnyel.)A lapátokat kéne 5db ra cserélni fordulatát áttétellel felvinni és nagyon szupi gép lenne.Akkor már nyomná a 220V körüli feszt,ezt bevezetni visszatáplálni.De ha most elkészül a 1.5kW os akkor lehet azt teszem fel.
(#) zozo1990 válasza Iszkakof István hozzászólására (») Dec 5, 2011 /
 
Sziasztok, én most nem olvastam teljesen végig a témát, de lenne egy ötletem. Majdnem minden gép egyenáramot használ. Általában nem használjuk ki a 220V-ot, de a 16-18 A igen. Na most egy aksi lehet 12 és ennek többszörösei. Mondjuk vegyünk egy alap 55Ah aksit. Na most Tesla okos ember volt és kitalálta ezt:
A Tesla Switch működésének alapjai
Miért nekünk a szélkerék, ha így könnyebben megoldható lenne?

Ez csak egy ötlet.. nincs benne semmi konkrét kigondolás.
(#) Iszkakof István válasza generátor24 hozzászólására (») Dec 5, 2011 /
 
Köszönöm, hogy válaszoltál. Kérlek, ezen már ne alakíts. Ez egy nagyszerű gép, mások véleménye szerint is. Kár lenne bármit is alakítani rajta. Én a te helyedben a következőt tenném, ami nem is kerül sok időbe. A három fázist hat diódával egyenirányítanám, vagy 12-vel, kettő - kettő párhuzamosan. Én abban a korban bütyköltem, amikor az 1N4007 -es dióda volt a menő. Most pofátlanul olcsó. Tennék az egyenirányítójába 12-t.
Léteztek olyan számítógépek, amelyeket billenő kapcsolóval kellett bekapcsolni, azokban AT-s tápok voltak. Szerezz egy olyat, abból valamelyik elektronikus barátod kidob egy ellenállást, tesz bele egy másikat, de nem oda. Részletek, ha érdekel a téma. Azzal az ellenállással beállíthatod a 12 voltos kimenetet 14,4 voltra, ami tökéletes akku töltésére. Ezt a készitményt kapcsolod a levezető kábelre. Remélem, bár nem tudom, hogy az nem fogja nagyon lelassítani a szélkereket. Az a PC táp amit az előbb említettem, már 100 voltnál beindul. Én már alakítottam át egy olyan tápot és lenyűgözött az eredmény. 3-4 óra hossza alatt lazán el lehet készíteni azt amit eddig felsoroltam.
(#) Iszkakof István válasza zozo1990 hozzászólására (») Dec 5, 2011 /
 
Régebben már egy Sipy nevű fórumtárs emlegetett Tesla Switch áramkört, akkor nem tudtam komolyabban foglalkozni a témával, mert nem voltam ellátva alkatrésszel megfelelően. Azóta javult a helyzet, érdemesnek tartom elővenni a témát. Holnap áttanulmányozom, amit küldtél.
(#) erbe válasza Iszkakof István hozzászólására (») Dec 5, 2011 /
 
(#) Iszkakof István válasza erbe hozzászólására (») Dec 5, 2011 /
 
Megfogadom a tanácsod, épen csak belenézek, aztán belevetem magam a 220 voltos szélgenerátorom építésébe. Már PC táp van hozzá akkut tölteni (hála nektek).
(#) zölcsi válasza zozo1990 hozzászólására (») Dec 5, 2011 /
 
hát ez azért elég konkrét, valamelyik hétvégén ki is probálom
(#) btoti válasza Iszkakof István hozzászólására (») Dec 6, 2011 /
 
Megemlítésen túl nem ennek a fórumnak a témája, ne is legyen. Olvasgatni én is szoktam, Neked is csak ezt javaslom a témában - mi a földön járunk.
Mi az energia forrása? Az "éter" (Tesla munkásságának nagy tisztelettel adózva, pl. a 3fázisú rendszer), vagy a kötési energiák felszabadítása nem ilyen egyszerű.
A PC tápok felhasználhatóságát magam is javaslom bárkinek. Néhányat már átalakítottam barkács tápnak. Nemrég egy PC bontóban 500 Ft/db áron lehetett konténernyi mennyiségben turkálni, vagy a még ki nem dobott nagycsaládi, szomszédi AT, XT gépekből megmenteni. (250-500 W - 20-40 A terhelhetőségű PWM inverterek 10-15 V kimeneti fesz.-re módosítva ~100-250 V, (50-60 Hz!) bemeneti fesz. mellett, ami utóbbi (fesz. és frekvencia) mélyebben beletúrva szintén módosítható)(Itt néhány ötlet olvasható az átalakításról))
(#) generátor24 hozzászólása Dec 6, 2011 /
 
Nagy a baj!

Elkészült a forgórész,egyik pólus mágnes a másik vas stb.
Beledugtam az állórészbe és nagyon könnyen forog,pont úgy mintha csak motor lenne.Ragadás nulla!!!
És a teljesítménye is nulla!:S
Rámértem nemad semmit.1V jön le róla.
MI lehet a baj????
A Femm nemezt mutatta.Olyan mintha az állórész aluból lenne.semmit nemcsinál vele.A mágnesek mintha ottse lennének.Pedig tele van neodymmal.Majdnem eltörte a kezem ugy rátontta be magát a forgórész az állórészbe.Nagyon erős.Viszont ahogy a pajzs felkerült már ugy forgott minta csak motor lenne.A pólusferdítésre tudok gondolni hogy az a baj.Vagy valami teljesen más. A légrés a vaspólusnál 2tized mili,a mágneseknél a legmélyebb ponton 0.75mili.
Segítsen valaki mert kidobom a kukába....
(#) sziriusz válasza generátor24 hozzászólására (») Dec 6, 2011 /
 
Nem gondoltam jobban bele, de csak egy baj lehet, a mágnesek berakása. Mindegyiknek azonos pólusával kell az állórész fele mutatni.
(#) generátor24 válasza sziriusz hozzászólására (») Dec 6, 2011 /
 
Úgy raktam.
(#) sziriusz válasza generátor24 hozzászólására (») Dec 6, 2011 /
 
Nincs más gondolat. Még azt sem tudom, én mit csinálnék hasonló helyzetben, hogy megfejtsem a problémát.
(#) sziriusz válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Dec 6, 2011 /
 
De hogyan csinálják? Ha el tudjuk mondani, akkor a megoldást is tudjuk. Az is lehet, hogy a helyre tétellel rövidre záródik az erővonal. De itt is kérdés a hogyan.
(#) generátor24 válasza sziriusz hozzászólására (») Dec 6, 2011 /
 
Mindjárt rakok fel képet a forgórészről.
(#) generátor24 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Dec 6, 2011 /
 
Énis erre gondolok mert a mágneses erőt mintha ellopták volna.Szétcsap az ideg...
Én csak a horonyferdítésre tudok gondolni hogy amiatt oltódik ki.De ennyire?
(#) generátor24 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Dec 6, 2011 /
 
Képek a forgórészről.Ami nemjó!!!!
(#) generátor24 válasza generátor24 hozzászólására (») Dec 6, 2011 /
 
És így fest Femm ben.
(#) generátor24 válasza generátor24 hozzászólására (») Dec 6, 2011 /
 
Na így.
(#) Iszkakof István válasza generátor24 hozzászólására (») Dec 6, 2011 /
 
Kérlek, tapogasd meg egy vassal a tengelyvégeket, nem mágnes - e nagyon?
(#) sziriusz válasza generátor24 hozzászólására (») Dec 6, 2011 /
 
A forgórész kialakításába látom a problémát. Elég összetett, még átgondolom.
Következő: »»   380 / 507
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem