Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Szélgenerátor építési problémák
Lapozás: OK   382 / 507
(#) generátor24 válasza erbe hozzászólására (») Dec 6, 2011 /
 
Amit megfogok próbálni: leszedem a mágneseket és középre 2sorba szorosan felfúrom őket.Így 40mm lesz a 2 sor szélessége.1 pólus szélessége pedig 58mm,tehát lesz 9mm távolság a pólusok között.Mondjuk a vaspólus így marad 58mm a mágnes meg csak 40mm.
Azt is lehet hogy a vaspólusból is veszek el,de akkor meg a 2sor mágnes között kell nagyobb rést hagyni.Mostmár ami van abból próbálom megoldani.
(#) gaspa válasza generátor24 hozzászólására (») Dec 6, 2011 /
 
A horony ferdítés miatt ne aggódj többen mondtuk,hogy ilyen hibát nem okoz. Ezek a mágnesek 1,2-1,4T-ak az alatta lévő lemezelt vas 0,8 körül telítődik és a mágnesek a felületüknek csak egy részével érintkeznek vele és túl közel vannak a szomszéd pólushoz,a Femm-be te nem a valóságot modellezted.Neked is megvannak a forgácsolási lehetőségek,fogj egy darab vasat és csinálj egy új forgórészt,a pólusok közt hagyj kb 10 % üreset és ha,van rá kereted, minden pólust mágnesekkel , az eredmény nem maradhat el.
(#) generátor24 válasza gaspa hozzászólására (») Dec 6, 2011 /
 
Teljesen igazad van,csak itt pont az lenne a lényeg hogy meghagyjuk a gyári forgórészt.Nem kell lepréselni vasat venni, kifúrni rápréselni stb.
(#) gaspa válasza generátor24 hozzászólására (») Dec 6, 2011 /
 
Akkor bocs,én ezt úgy kerültem meg,hogy csináltam egy új tengelyt is.
(#) btoti válasza generátor24 hozzászólására (») Dec 7, 2011 /
 
Változatlanul érdekes ez a 0 V (néhány Voltnak szinte az eredeti, állandó mágnesek nélküli esetben is kellene indukálódni). Biztos, hogy rendben a műszer, mérőzsinórok, armatúra tekercs és kivezetések, stb? (Nem gyanúsítás, csak a "nem indul az autó, benzin van benne?" primitív kérdés)
Az egybecsengő korong (gyűrű) mágnesek indukció vonalainak rossz irányú, az armatúrát elkerülő záródása, amire az alatta levő "kikönnyített" (a beöntött légrések miatt) vasmag telítődése még rá is tesz egy lapáttal lehet a fő ok. Olyan nincs, hogy Nulla a fesz. Ha az armatúra tekercsekre csak a műszer van terhelésként rákötve, akkor is a tekercs kapacitása miatt a légköri elektromosságtól, az elektromágneses szeméttől néhány tized voltra feltöltődik mozdulatlan állapotban is. (Okozott is gondot a napokban a Wartburg gen. méréseikor a ~1,5 V-s üres kapocsfesz -No megvan a perpetum mobile, gondoltam - persze csak a 20 Mohm-s multiméterrel. Az 5 kohm-s deprez már kisütötte.)
Én változatlanul a mágnesek saruzását javallanám ~4-5 armatúra horonnyi pólus-szél távolsággal. Nem egyszerű utólag.
(#) sziriusz válasza generátor24 hozzászólására (») Dec 7, 2011 /
 
Ha a tervezett átalakítást készíted, először a horony közepére rakd be a két mágnest, és tedd be a forgórészt félig az állórészbe. Így meglátod a légrést. Ez valószínűleg jóval nagyobb lesz, mint a tervezett. Kísérletnek jó lesz, de nem biztos, hogy elfogadható végső megoldásnak.
Ha laposvasra teszed rá a mágneseket, a laposvasnak le kell fedni legalább a mágnesek felületének megfelelő vas felületet, akkor biztos az erővonalak útja. Ezt nézd meg. Ha én folytatnám, komoly gondot okozna, hogy a pólussaruk éleinek ferdítését (egy állórész fog osztásnyi méretre), vagy az élek elvékonyítását csináljam meg.
(#) Barret hozzászólása Dec 7, 2011 /
 
Egy ilyen generátor kellene generator
(#) Iszkakof István válasza Barret hozzászólására (») Dec 7, 2011 /
 
Permanent Magnet Generator FOR SALE: 45kw 750rpm 50Hz / 54kw 900rpm 60Hz
Elnézést a buta kérdésért, de a 45kw igaz, hogy nem egyenlő a 45 kW-tal?
(#) zolika60 válasza Iszkakof István hozzászólására (») Dec 7, 2011 /
 
Ez lehet akár 45kW is, de igen nagy szélmalom kell hozzá.
(#) btoti válasza zolika60 hozzászólására (») Dec 7, 2011 /
 
No meg egy zsák pénz. Mennyi lehet az ára?
(#) Iszkakof István válasza zolika60 hozzászólására (») Dec 7, 2011 /
 
Az előbb úgy értettem, hogy a linken látható motor 45 kilowattos lehetett, amíg nem lett átalakítva? Kicsinek találom ahhoz, hogy 45 kilowattos lett volna.
(#) btoti válasza Iszkakof István hozzászólására (») Dec 7, 2011 /
 
Néhány adat róluk
1 Zloty ~ 70 Ft
(#) zolika60 válasza Iszkakof István hozzászólására (») Dec 7, 2011 /
 
Itt vannak egy ilyen teljesítményű motorról méretek. Szerintem ez sem kisebb. Bővebben: Link
(#) btoti válasza zolika60 hozzászólására (») Dec 7, 2011 /
 
Már csak utána számoltam: 45 kW-shoz kb. 120 m2.
HAWT-ban ~6-6,5 m sugár, VAWT-ban pl. 10x12 m. Nem kicsi, de házilag még megépíthető.
(#) erbe válasza btoti hozzászólására (») Dec 7, 2011 /
 
Idézet:
„VAWT-ban pl. 10x12 m. Nem kicsi, de házilag még megépíthető.”

Kétlakásos emeletes házunk 11*12 m alapterületű (terasszal- loggiával) és 10,5 m magas a tetőgerince.
(#) athor77 válasza erbe hozzászólására (») Dec 7, 2011 /
 
A kacsalábon forgó ház alá kell berakni.
csak kinyitod az ablakokat és megvan a szélfogó felület.
(#) btoti hozzászólása Dec 8, 2011 /
 
A mérési célra használandó Wartburg generátorom mért adatait megosztanám szabad elmélkedésre.
Hangsúlyozom, hogy mérőgenerátornak szánva az öngerjesztéshez szükséges minimum ~1000 1/min fordulat alatt.
Energia termelésre akkor használható, ha a legkisebb felhasználandó szélsebességen (~3 m/s) az áttételezés és szélkerék felület biztosítja a min. ezres fordulatot 30-40 W mechanikus teljesítmény mellett a generátor tengelyén. Ehhez bizony legalább 4 m2-s szélkerék és ~10-szeres HAWT-nál; illetve 1:1 átmérő:magasság aránynál ~20-szoros VAWT-nál mértékű áttétel kell. Így ~3,5 m/s-nál 10 W-nyi elektromos telj. csikarható ki, ami a szélsebesség növekedésével az állandó gerjesztési veszteség miatt közel köbös mértékben növekszik. (No ez majd a terepi méréseim befejezése után kiderül, mert nyilván hagyom majd valami "játék" akku töltésre.)
(#) gaspa hozzászólása Dec 8, 2011 /
 
Már azon gondolkodtam be kellene vezetni a dm/sec mértékegységet,mert kb 1,5 hónapja ebben a tartományban "fúj" a szél.Miután komoly szelet ígértek kellően felkészültem és rátettem a szélkereket a kb 2 hónapja működő internetes adatrögzítésemre.Ezen egyenlőre a saját készítésű napelem paneljaim vannak,de rajta lesz a szélmérő és a szélkerekek is,a szélmérő nemsokára fent lesz és bárki elérheti az adatokat.A kép bal oldalán a tegnapi árnyékos napelem termelés,a jobb oldalon a Savonius.Ebből a rövidre sikerült mérésből is jól látható a nálunk fújó alattomos szél.Végül is Max Planck azt is megállapíthatta,hogy nemcsak a fény,hanem a szél is kvantumokban terjed,legalább is nálunk biztosan.Az adatrögzítő 1 percenként mér,10 percenkénti átlagot rögzít,ez a hosszú idejű rögzítéshez teljesen jó lesz.Ahol a 100W körüli értéket mutatja ott kb 10m/s szél fújt és 5-600W ment a hálózatba,de csak 1-2 sec ideig és néhány perces időközönként ismétlődve.Ezekből lett a kb 130Wh betáplálás!Tíz óra tájban jött egy röpke 20m/s-nál nagyobb szélroham ami véget vetett a mérésnek,az inverter megadta magát,a védőáramkör nem tudta 100v alatt tartani a bemenőjét,pedig 500W-al beterheli a generátort.Az invertert sajnos meg kell csinálnom és a védelmet is növelni kell.Ha minden jól ment volna,azért ma több kwh -t betermelt volna,de aki egy háztartást akar szélenergiával ellátni,az vegye figyelembe,hogy 1,5 hónapot kellet rá várni.
(#) dobo válasza gaspa hozzászólására (») Dec 9, 2011 /
 
Húú jó lessz a rendszered nagyon.
Neked már figyelni kell arra is hogy amikor csak lehetséges termelj a hálózatra mert az pént és az állásidő úgymond veszteség vagy elherdált bevétel.
Nagy erőműveknél az éves kihasználási óraszám adja hogy mennyire van kihasználva az erőmű.
Mondjuk paksnál egy blokk 450Mw teljesítménnyel üzemel 11 hónapig éjjel nappal .1 hónapra pedig előre beütemezve karbantartás miatt leálítják.
Ha lenne több olyan rendszer mint a tiéd akkor az ország különböző területein mérve kikalkulálható lenne hogy kinek hol mennyi idő alatt térülhet meg a beruházása.Pl.
(#) Iszkakof István válasza btoti hozzászólására (») Dec 9, 2011 /
 
Jó nagy gépek. Megdobogtatja az ember szívét, de én maradok a kis gépemnél. Majd építek egy valamivel nagyobbat, de már ez is volt széttörve.
(#) generátor24 válasza Iszkakof István hozzászólására (») Dec 10, 2011 /
 
Az én szívem ez dobogtatta meg még nyáron.Szívesen hazavittem volna.Nem a legnagyobb szerkezetek közé tartozik.Háztáji felhasználásra ajánlanám.
(#) btoti válasza gaspa hozzászólására (») Dec 10, 2011 /
 
Szia!
Tetszik ez monitor program. Saját alkotás, honosítás, valahonnan letölthető?

Az elmúlt hetek szélcsendje kiváltotta siránkozásokhoz fűzném hozzá, hogy egyetlen használható mutató az ÉVES kivehető energia. Ezt tudtommal még egyikőnknek se sikerült megmérni, csak "saccolgatjuk". Merthogy minimum egy éves FOLYAMATOS (kiesés nélküli) adatsor kellene hozzá. Most sajna Te is kezdheted újra, mert elszállt az invertered.
(#) sziriusz válasza generátor24 hozzászólására (») Dec 10, 2011 /
 
Én azt várom, hogy hol tartól a generátoroddal. Utólag látom, hogy kevés infót mondtunk el.
A képeken a lapátvéges fékezés érdekes.
(#) generátor24 válasza sziriusz hozzászólására (») Dec 10, 2011 /
 
Nemvolt időm foglalkozni vele azóta,inkább hagyok időt hátha kitalálok valami jó megoldást mert most ezzel nagyon árnyékra vetődtem.
Megcsinálhatnám úgy mint ahogy az elsőt.Az azóta is nagyon frankón működik.
Szeretném más megoldással is ugyan azt az eredményt hozni vagy még többet.
(#) gaspa válasza btoti hozzászólására (») Dec 10, 2011 /
 
Ez nem egy PC program,az adatok folyamatosan töltődnek fel egy internetes szerverre,ha a szélmérő is felkerül megadom a címét és bárki rákattinthat,lesznek napi,havi,éves adatok.Egy ismerősöm rendszerébe léptem be,így sokkal egyszerűbb és gyorsabb volt.Most csak a napelemeim vannak fenn,de nemsokára egy diagramba fent lesz a szélsebesség és a szélkerék teljesítmény is.Ezek,mint említettem lassú,hosszú idejű adatrögzítések,de most dolgozom a rövidebb idejű adatrögzítésen,ami gyors analóg jeleket rögzít és alkalmas lesz a szélkerekek vizsgálatára.Már minden analóg mérőegység megvan hozzá(szélsebesség,szélkerék fordulat,egyenáramú teljesítmény,négycsatornás adatrögzítő),csak össze kell állítani a mérést.Az nagyon sajnálatos,hogy nem a teljes időmben tudok vele foglalkozni és most különösen így van.Úgy emlékszem Pudding1 mondott a 2kW-osára éves adatot,mert neki SMA-ja van és az rögzíti,de nem volt valami megnyugtató.
(#) sziriusz válasza generátor24 hozzászólására (») Dec 10, 2011 /
 
Jó lenne minden részletet itt, vagy szóban megbeszélni, hogy ne legyen már több probléma a generátorral.
(#) btoti válasza gaspa hozzászólására (») Dec 11, 2011 /
 
Világos. Kösz!
Pudding1 éves adatáról tudok, reagáltam is rá.
(#) generátor24 válasza sziriusz hozzászólására (») Dec 12, 2011 /
 
Első lépésben visszaszedek egy sor mágnest. Majd megnézem produkál e valamit.Ha nem visszaszedem a másik széléről is a mágneseket így csak középen marad.
Kíváncsi vagyok így működik e valamennyire.
(#) generátor24 válasza generátor24 hozzászólására (») Dec 12, 2011 /
 
Visszaszedtem az egyik szélső sor mágnest.Kezdett éledezni a generátor,1500as fordulaton már 20V lejött róla.Leszedtem ezután a másik szélső sort is így ugyan olyan rossz lett mint mikor minden sor fent volt.1-2V jött csak le.Szóval ez így kuka.
Majd kitalálok valami más megoldást.
(#) sziriusz válasza generátor24 hozzászólására (») Dec 12, 2011 /
 
A történésekre még most sincs rendes magyarázatom. Azt nagyon bánom, hogy az elméleti rész után nem foglalkoztunk egy részletes elkészítési útmutatóval. Bár a 1098769 és a1100173-as hozzászólásban volt pár szó a kialakításról és segítségről. Sokáig néztem a képeket. Azt tudom, hogy mentsem a menthetőt, én hogy folytatnám. Ehhez kellene tudni teljes részletességgel az addigi forgácsoló munka menetét, ami a képekből nem látszik pontosan.
Következő: »»   382 / 507
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem