Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC kezdőknek

Témaindító: Placi84, idő: Okt 3, 2005
Témakörök:
- A PIC ÖSSZES Vdd és Vss (AVdd és AVss) (tápfeszültség) lábát be kell kötni!
- A táplábak mellé a lehető legközelebb 100nF-os KERÁMIA kondenzátorokat kell elhelyezni.
- Az MCLR lábat, 10kohm-mal fel kell húzni a Vdd tápfeszültségre.
- Külső kvarc használatakor 4MHz-ig XT, a fölött pedig HS konfigurációt kell beállítani.
- Stabilizált tápegységet kell használni, a kapcsoló üzemű "telefon töltő" adapterek okozhatnak hibákat.
- Programozáshoz, használj lehetőleg PICKIT2 vagy 3 programozót. Kerülendő a JDM (soros porti) programozó.
- A PIC adatlapja (PDF), tartalmazza a lábak kiosztását és a PIC minden paraméterét. Az adatlap ingyen letölthető!
- Egyes PIC típusoknál az RA4 nyitott nyelőelektródás (Csak lefelé húz L szintre, H szintet nem ad ki!)
- Ha a PGM lábat digitális ki-/bemenetnek használod, az alacsony feszültségű programozási lehetőséget le kell tiltani.
Lapozás: OK   181 / 1210
(#) nedudgi válasza Bukall hozzászólására (») Dec 9, 2011 /

Az oscillátor kalibrációval van probléma. Nem olvastad be a gyári kalibrációs értéket. Ennek jelentősége csak akkor van, ha szükség van az oszillátor gyári pontosságára. A probléma máshol keresendő.
(#) Balagemann2031 hozzászólása Dec 10, 2011 /

Sziasztok!
Adna nekem valaki ötletet arra, hogy az analóg konverzió eredményét hogyan lehet felosztani? (asm) Előre is köszi!
(#) icserny válasza Balagemann2031 hozzászólására (») Dec 10, 2011 /

Érthetetlen a kérdés. Mi az, hogy felosztani? S a PIC16, PIC18, PIC24, PIC32 utasításkészletes sem azonos, melyikről lenne szó?
(#) Balagemann2031 válasza icserny hozzászólására (») Dec 10, 2011 /

Bocsi, amúgy 16F877A-t használok, és szeretném ha a konverzió eredményeként kapott bináris értéket, fel tudnám használni pl kijelzőn 1-10ig....
(#) icserny válasza Balagemann2031 hozzászólására (») Dec 10, 2011 /

10 mérés eredményét add össze, majd az összeget oszd el 1024-gyel (ez szimplán jobbra léptetéssel megoldható).
(#) Balagemann2031 válasza icserny hozzászólására (») Dec 10, 2011 /

Hát jó, köszi!
(#) morzsa15 hozzászólása Dec 10, 2011 /

Na van egy pickit2-őm és én meg egy pic-et se programoztam szerintetek mivel kezgyem valami ledesre gondoltam ötlet?
(#) _Peti_ hozzászólása Dec 10, 2011 /

Sziasztok!
Készítettem PIC16F628A-val egy iButton-os beléptetőt. A kulcsok sorozatszámát a belső eepromjában tárolja. Ha leveszem róla a tápfeszt, egy idő után az eeprom 00h, 08h, 10h, 18h stb címén mindig 00h lesz az adat. Ez mitől lehet??
(#) brato válasza _Peti_ hozzászólására (») Dec 10, 2011 /

Üdv!
Csatolnál egy programrészletet a letárolásról és a kiolvasásról?
(#) _Peti_ válasza brato hozzászólására (») Dec 10, 2011 /

Itt az egész kód. De csak egy hosszabb idő elteltével csinálja ezt. Pl 1 percre ha leveszem a tápfeszt, még működik rendesen

main_.c

(#) brato válasza _Peti_ hozzászólására (») Dec 10, 2011 /

Hát nem lettem okosabb tőle, ASM -re gondoltam volna a C-t nem ismerem eléggé.
Esetleg próbáld meg, hogy beégetéskor adsz meg eeprom tartalmat és megnézed, hogy azt is elfelejti -e.
(#) _Peti_ válasza brato hozzászólására (») Dec 10, 2011 /

Megpróbálom. Köszi szépen azért!
(#) icserny válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Dec 10, 2011 /

Támogatom a javaslatot!

Ha a Brownout Reset nincs engedélyezve, akkor a tápfeszültség lassú megszűnésekor határozatlan és kontrollálhatatlan a PIC működése. Ha van a programban flash vagy EEPROM író rutin, akkor arra is van esély, hogy az elszabadult program odatéved.
(#) _Peti_ válasza icserny hozzászólására (») Dec 11, 2011 /

Úgy néz ki, hogy ez a brownout reset dolog megoldotta a problémámat, köszi szépen a segítségeteket!
(#) AZA hozzászólása Dec 11, 2011 /

Üdv!
Az Oshon-féle szimulátor nem tudja a megszakitásokat kezelni, vagy én vagyok balga?(Esetleg mindkettő?)
(#) csewe hozzászólása Dec 11, 2011 /

heló mindenkinek

Én annyira kezdő vagyok,hogy néhány napja asikerűlt vennem egy ilyet
http://www.peekelectronics.co.uk/pic_tutorials/microchip_pickit2/pi..._c.jpg
Sajnos a régi tulajnak nem voltak meg a CD rom-ok.
Én viszont nagyon szeretném megszerezni az eredeti/másolat CD-ket.
De a neten nem találtam letöltési lehetőséget.
Nem szeretném apránként összecsipegetni ami kell,meg CD-n levő példaprogik is jól jönnének a kezdéshez.
Ha valaki elérhetővé tenné a neten egy letöltés erejéig,esetlg elkűldené óriáslevélként,vagy mammutként,vagy akár egy kissebb összeg fejében postázná a másolatokat.

Nagyon megköszönném.
(#) Hp41C válasza csewe hozzászólására (») Dec 11, 2011 /

Szia!

Nem kell hozzá külön CD... A gyártó honnlapjáról minden fontos dokumentum letölthető:
PICKit2 V2.61 kezelő program A lap jelenleg gyengélkedik, de az alján a linkek elérhetők.
MpLab IDE fejlesztői környezet (assembler, szimulátor...)
(#) icserny válasza csewe hozzászólására (») Dec 11, 2011 /

Idézet:
„Sajnos a régi tulajnak nem voltak meg a CD rom-ok.”
Még szerencse, mert az már akkor elavult volt, amikor ő vette. Azóta az MPLAB-nak is volt 10-20 frissítése, a PICkit2 programja is újabb és az adatlapokat is átdolgozták azóta. Tudom, hogy fárasztó a letöltögetés, de nincs más út.
(#) csewe válasza Hp41C hozzászólására (») Dec 11, 2011 /

Majd C-vel szeretném használni.
Sajnos azt sem tudom , hogy pontosan mi is kell szoftverekből.
Ha meglettek volna a lemezek,akkor legalább már láttam vólna mikre van szükség,és csak az újabb verziókat letöltöttem volna.
Azért a példaprogik sokat dobnának a kezdeteken.
(#) Stynson hozzászólása Dec 11, 2011 /

vicsys időzítőjének hex-e így lett megadva, ha ezt letöltöm txt formátumú lesz, és ha ezt visszaírom hex formátumba az összes égetőprogi visít hogy neki ez így nem tetszik, valaki nem tudná felrakni a .hex állományt?
(#) Hp41C válasza Stynson hozzászólására (») Dec 11, 2011 /

Töröld ki az utolsó két sort, azokat, amik ";" -vel kezdődnek...
(#) Hp41C válasza csewe hozzászólására (») Dec 11, 2011 /

(#) vicsys válasza Stynson hozzászólására (») Dec 11, 2011 /

Jobb egérgomb/Hivatkozás mentése... vagy cél mentése másként...
(#) Stynson válasza vicsys hozzászólására (») Dec 11, 2011 /

igen, így nem működött, ezt le is írtam...
(mivel a windows operációs rendszer annyira 'intelligens' hogy lehet . (pont)-ot is használni fájlnévbe, így nem tudom a mentésnél átírni a formátumot, txt lesz, Hp41C megoldásával sikerült, köszönöm
(#) vicsys válasza Stynson hozzászólására (») Dec 11, 2011 /

Hogy mi?? Nekem rendesen .hex-be menti. Komolyan nem értem, hogy egy adott file-t, miért nevez át önkényesen az oprendszered? Azt sem értem, ha már egyszer lementetted txt-be, miért nem nevezed vissza .hex-re? Vagy a tartalmát is átírta az oprendszer?
(#) Hp41C válasza vicsys hozzászólására (») Dec 11, 2011 /

Nem csak a letöltéssel van a probléma, maga az állomány tartalmaz nem Intel hex formátumú sorokat. Azok a magas szintű nyelvről fordító programok előszeretettel teszik bele a kontroller típusát és a fordítás idejét az állományba (";" -vel kezdődő sorokba)...

Hex.JPG

(#) Shul hozzászólása Dec 11, 2011 /

Pickit2 klónnal rendelkezek (Szilva féle)

Ezzel hogyan tudok 12F-es szériát programozni?
A PicKit2 programmer programba nem találtam ilyen támogatottságot, mplab kezeli ezt a szériát, de itt meg nem tudom hogyan tudok egy hexet betölteni
(#) icserny válasza Shul hozzászólására (») Dec 11, 2011 /

A PicKit2 programmer programba nem találtam ilyen támogatottságot
ITT nézted már? Tudtommal támogatottak (PIC12F675-öt én is programoztam már).
(#) Hp41C válasza Shul hozzászólására (») Dec 11, 2011 /

Most írtam - igaz másvalakinek...
(#) vicsys válasza Hp41C hozzászólására (») Dec 11, 2011 /

Okés, ezt már régóta tudom és értem. Én a lementés részét nem értem, hogy miként keletkezik txt a hex kiterjesztésű file-ból? Szerintem csak egy módon, ha megnyitásra van kattintva, nem közvetlen fájl mentésre.
Következő: »»   181 / 1210
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem