Fórum témák
» Több friss téma |
Te a fényképen látható zárt kasznin keresztül, megtudod mondani, hogy milyen tokozású tranzisztort használtak benne, mekkora hőátadású, hűtőfelületű a bordázat, sőt a készülék felhasználásának a módját is látod.
Ha most valaki azt írja be hogy 79, akkor addig vásárolsz ameddig nem kapsz 4db azonost?
Konkrétan 30-31 látszik a fotón, ami persze csak egy része a végtranyó készletnek. 20 fölötti erősítést javaslok.
Alkotó által publikált tipusban mjl típusú van és nem bd249, és az nem a bétája vagy rosszul tudom?
Ha annyira melegszik akkor ott baj van!
Van béta merőm.
Sziasztok!
Hetek óta olvasom esténként a fórumot, egész az indulása óta. Előkapartam a régi QUADomat a szekrény tetejéről. 10 éve kölcsönadtam unokatesómnak bulira, és az egyik végfok elszállt. Gondoltam szétkapom és újra rendbe teszem. Nincs neki normális trafója stb. Amit elmondanék észrevétel, hogy alaposan átnéztem a hűtőn lévő tranzisztorokat. A most is működő oldalon Motorola BD249C van, ami meg elszállt, ott no name 249C van. Valószínű ez lehetett az ok. Úgyhogy tényleg vigyázni kell a hamisítvány és utángyártott alkatrészekkel. Elhatároztam, hogy megépítem Alkotó verzióját, az szimpatikus lett a fórum olvasása közben. Mindenkinek további jó építést, tanácsadást és áldott ünnepeket!
És hogyan mérsz bétát? Milyen feszültség és áramadatokra vonatkozóan? Hogyan veszed fel a különböző görbéket? Mert az egy dolog hogy beledugod a saccoló multidba ami x kollektorfeszültségen y bázisáramnál ad neked egy adatot.
Miért is lenne baj? Ha több órát megy közel max kivezérlésen, akkor szerinted a borda hideg marad? Nekem is volt már hogy elég hosszú időn át ment (este 8tól hajnal 5-6-ig) a borda volt kb 50-60 fokos pedig van rajta elég nagy hűtőfelület. Ha csak 1-2 órát használom csak 30-35 fokosra melegszik fel. Így nem értem hogy mire alapozod azt hogy baj van ott...
Te tudod de ki is lehet számolni a bétát egy képlet alapján.
Szia! Látom ambíciózusan foglalkozol a kérdéssel. Kérlek tanulmányozd a mellékelt ábrát. Láthatod, nagyságrendnyit változik változik a "béta" a kollektoráram függvényében. A párba válogatás célja, hogy egymást fedő görbéjű tranzisztorokat találjunk. Az egyetlen kollektor áramnál felvett jellemzők, nem nyújtanak kellő garanciát.
A bétát kiszámolni nem lehet, az a gyártástechnológiától és anyagállandótól függenek.
A béta változását lehet meghatározni a munkapont kollektoráram függvényében, ha a gyártó az adatlapján közölt ilyet. Általában a minimális bétával szokás számolni, ha egyéb adat nem áll rendelkezésre. Párbaválogatás nagyon jó dolog és meglehetősen időigényes ill, drága mulatság, a béta áram és hőfok függése miatt. Ezek a paraméterek több nagyságrendet is szórhatnak.
A Quad pont egy olyan felépítésű végfok amibe egyáltalán nem kell a végtranyókat párba válogatni. A nagy bétára viszont szükség lenne, de olyan tranyókat manapság nem nagyon árulnak. Amiket mostanában kapni, azoknak 20-30 körül van a kisáramú (digitmultis) bétája. Ha megnézzük hogy ez 5A körül mennyi lesz (jó esetben 5-6 de inkább annyi se), és hogy ehhez képest mekkora bázisáramot kapnak, elkezdünk csodálkozni hogy egyáltalán működik.
Hol vannak már a régi 30 éves BD-k, a maguk ötször ekkora bétájával...
Jó estét uraim valaki tudna segíteni abban, hogy hogyan készítsem el a qvad-ba a 0,063r-os ellenállást,
Köszönöm
Ellenálláshuzalból. Elektro boltokban lehet kapni.
Köszi, eddig én is eljutottam, nekem valami hossz,átmérö,sablon kellene a pontos érték elérése végett.
Én például két ellenállásból: 0,12 ohm+0,13 ohm párhuzamos összeforrasztásából csináltam. Bár így csak 5% pontosság érhető el.
Én csak brahiból vettem egy ismerősnek készülő QUAD-ba 2SC5200-akat mert olcsóbb volt mint a BD249.
80-100-as bétákat mértem multival. Nem akartam elhinni ezért elvittem egy ismerőshöz akinek van rendes béta mérője. Ott is annyit mértünk. A vicc az, hogy magamnak még tudtam venni ugyanabból a sorozatból 7db-ot és azóta valami más feliratos de szintén Toshiba tranyókat árulnak aminek már csak 30-40-es bétája van.
Szevasztok, egy kérdéssel fordulnék hozzátok. Van egy Quad erősítője az egyik haveromnak, és aki össze rakta neki az nem igazán gondoskodott a hűtéséről, és szegény elég meleg szokott lenni egy buli végére. Na most az volna a kérdésem hogy a Quadban van egy olyan védelem ami be kapcsol ha túlzottan fel melegedet a végfok rész?. Azért kérdem, mert csinál olyan figurákat hogy mikor már jól fel melegedet akkor egyszerűen nem jön ki belőle hang, egy két perc megint visszajön, aztán megint nincs hang. Nincs hővédelem hozzá építve külön. Üdv.
Sziasztok! Olvasva a manapság beszerezhető kommersz végtranzisztorok gyenge bétájával kapcsolatos hozzászólásokat, készítettem egy rajzot, melyen tükröztem a darlington kompozitot az emitterkövető helyére. Remélem segít a problémán.
A felhasználó kérésére a melléklet törölve. Frankye
Na abból nekem sikerült egyszer vennem egy marék hamisat
Egyébként a szimulátorban is szépen látszik amit anno az RT-ben is írtak. Ahhoz hogy 8 ohmon a végfokot teljesen ki lehessen vezérelni, legalább 120-as bétájú felső végtranyó kell. De ez egyértelmű a rajz alapján is.
Egy olyan kérdésem lenne,hogy ha bedugom a PC-be a Quad-ot(csak ezzel próbáltam még és csak ezzel is fog majd menni),akkor egy alap zaja van. Ha kicsit hangosabbra veszem akkor elhalkul de van egy alap zaja. Mitől lehet?
Jack-RCA csatlakozóval vannak összekötve. Nem egy bóvli összekötő mert 6000ft-ért vettem. Ötletek?
Ez már itt of de a hiba nem az quad-ban van és nem a 6000 f -os kábelben a PC -ben lévő hangkártyád alapzaját hallod amit nem is lehet eltüntetni csak egy másik hangkártya cseréjével !
A 2SC5200-t is van gyárilag előre válogatják hfe-class-ba sorolják. Ez csillagozva olvasható is az adatlapján Note: (hFE (1) classification R: 55 to 110, O: 80 to 160). Ergo nem feltétlen szükséges méregetni, a tokozáson található jelzések is körülbelüli támpontot adnak.
Lomex terméklistájában ott van a nagy O betű, tehát ezek (remélhetőleg) a nagyobb bétájú tranzisztorai ennek a típusnak.
Egyik hogy a Quadnak nem kellene melegednie másik, nincs benne hővédelem.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |