Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » B5 és B8 végerősítő
A páros számú felharmónikusok, nagyobb számban vannak jelen. Ettől melegebbnek, kellemesebbnek érezzük. Nekem is elég jó melegek a BD-k.
Persze, mint ahogy pucuka mondotta volt: A végén még az is kiderül, hogy meg lehet hallani, hogy miből csinálják az áramot. Szénből, atomból, olajból, vagy biogázból. Hihetetlen, hogy milyen fülek vannak
Nem értem az idegeskedés okát, arra lettem volna kíváncsi, hogy valaki esetleg próbálta-e ezzel a tranyóval építeni, végső soron helyettesítők. (abban reménykedtem, hátha KD néha idetalál, és próbálta őket) Ha ipari hulladékkal mozgatnám a levegőt, valószínűleg a legkevésbé se érdekelne a B5... Tény hogy nem tegnap gyártották a hangsugárzóimat, de azért a preludium b32 a mai napig sem sz@r. Amíg egy egyszerű kábelcserét bárhol a láncban (például) akár egy düledező HS280on (volt ilyenem, csak azért mondom ) fél füllel ki lehet hallani, addig nem szeretném bármiféle megerősítés nélkül önkényesen cserélgetni a végtranyókat egy amúgy jól kitalált dologban..
Ez már of de egy kicsit bele kontrázok , azért valóban hallható az egyes tranzisztorok közt különbözőségek még egy szakadt peremű orion hangszórón is , nem számot tévő a dolog ezért soha nem mentem ebbe bele mélyebben mert nem vagyok audiofül és engem személy szerint nem is érdekel ez a történet .
Szoktam én kérdezni hogy melyik szinre festett hangsugárzónak szebb a hangzása a fehér , vagy a fekete ? aki erre tudja a választ az tudja a tranzisztor kérdésre is a választ !
Nos, eleve ha KD tanácsa kell, akkor Csak is MJL-ekkel építed meg, ezt kérdezni sem kellett volna akkor. Ide találni nem fog, mert ki van tiltva.
Nekem shalafi ajánlotta régebben, szerintem ő kipróbálta.
Üdv ! Ellenállások cserélve. A beteg következő tüneteket produkálja:Nyugalmi nem lehet belőni, tápfesz kinnt a kimeneten.
Nyugodtan hallgass a füledre. Annak idején nekem is azzal tömték a fejemet hogy nem lehet meghallani még egy csatolókondit sem. Úgy nem is kéne B5 meg ilyen olyan elég lenne a 40 éves videoton! Szerencsére ez a hangzásbeli különbség létező dolog nem csak kitalált mint egy mese.
Én ezt pontosan tudom, azért nem teszek egyből hamis bd249-et bele. Fülem az van, csak pénztárcám nincs, azért bátorkodtam kérdezni..
Szia! Ha ennyire "fekszik" az erősítő, akkor a BC vagy az MPSA tranzisztorok közül egy vagy több esetén a bázis-emitter feszültség jelentősen eltér a 0,6V-tól. Amennyiben van ilyen jelezd.
Én ilyenkor a tranzisztorokat szoktam méricskélni. Esetleg valamelyik kisjelű tranyó nincs fordítva beültetve? Vagy nem hibásodott meg valamelyik végtranzisztor? Esetleg meghajtó darlington. Megfelelő értékűek a TIP-ek kollektorellenállásai?
[OFF] Eagle engem megszivatott már párszor, hogy csak EBC lábkiosztású BC-k voltak benne.. nekem CBE lábkiosztású volt.. meg is jegyeztem magamnak, hogy erre figyelni kell.. de aztán kinyomtattam egy beültetési rajzot, és az alapján orientálva ültettem be mindent.. kiment a fejemből, hogy itt bizony meg kell forgatni a szóban forgó tranyókat. Füstöt nem produkált, hanem a tiedhez hasonló jelenséget.
Köszi a tippeket mindenkinek, ha lesz időm mérek egyet és jelzek.
Hiba feltárva. Az egyik BC fordítva ültettem be.
Köszi mindenkinek a segítséget
A konkrét erősítődről kellene fotó, ha esetleges észrevételeket szeretnél kapni. A terv képe ebben aligha segíthet.
A beültetési rajzhoz hűen lett megcsinálva, az összerakásban hiba szerintem nincs. De majd lövök pár fotót.
Sajnos a maratószerem megpusztult az első fél centinyi bemarás után, a többi iszonyat gánya módon gravírozóval lett kimarva. Ronda, de nincsen zárlat, végigmértem az egészet beültetés előtt. És amúgy boldog karácsonyt mindenkinek!
Íme. Egy 60W-os izzó van sorban a primerrel, így próbálkozom.. Nyugalmi áram trimmerét tekergetve némileg változik a fényerő ( ) de a multim szerint csak miliampereket állítódik. Az offsetet egészen 1,5 mV-ra is le sikerült vennem, csak a nyugalmit nem tudom állítani.
A bucherot tag 10R-jén ha jól tévedek 120mV-ot mérek. Gerjed?
Hát maximum 33 ohmokat tudnék a szekunderbe tenni, gondolom az már sok lenne.
Pont ez a problémám, hogy AB osztályú, 100mA felé saccolnám a nyugalmiját melegen. Nem tudom állítani a nyugalmit, csak az offsetet.
Ugyanazt értem el a 33 ohmokkal: 10V-ra esik a panelre jutó fesz, csak ebben az esetben van ami füstöljön.
Átméregettem megint, sehol nincs zárlat a panelen..
Valószínűleg a beültetési rajz rossz, de én aztán nem látom hol a hiba.
Szia! A negatív tápoldali MPSA92 úgy látom fordítva van beültetve.
Uhh.. Talált süllyedt!
Az elkók polaritásáról tudsz nyilatkozni? Nem vagyok bennük biztos, bár 'megfogom a bemenetet és zörög a kimenet' módszerrel nézve működik a végfok, és állítható lett a nyugalmi. Előre is ezer hála!
Szintén a negatív oldalon fordított a 220uF. Mérj rá a lábaira máris látod jó-e
Megfordítottam, kicseréltem a halott TIP127-et, lehet dobozolni
Köszönöm szépen a segítséget!
Szívok, mint a torkosborz..
Bedobozoltam, dual mono táp lett. A hangfalvédő az egyik szekunderről eszik, és a dobozhoz van földelve, a két jelföld szintén a dobozhoz egy pontban. Na most elégett a hangfalvédő graetze, és az egyik csatorna 5,6 ohm -ját (erősáramú és jelföld között) megszakította. Az az oldal most 50hz-en elég halkan (de zavaróan) búg. Így lett egy földhurkom? A másik oldal az ép 5,6 ohm -al teljesen csendben van. Tehát a két jelföld össze van kötve az RCA-nál.
Bejött a sejtésem. A két erősáramú föld összekötésével azonnal megszűnt a zaja. Viszont ez így már nem dual mono. 10 ohm van itthon, gondolom jó lenne az 5,6 helyére.
A dual-monót ne áldozd fel azért, hogy ne kelljen még egy védelmet építened. Az 5,6 ohm helyére a 10 ohm-ot simán beraknám.
Sőt, akár négy darab is akad a 10 ohmból, jó lesz az párhuzamosan 5 ohmnak.
Csak azt nem értem, miért égett el a hangfalvédőm tápja. Eddig a dobozban egy conductor volt, közös táppal, ugyan így volt kötve a hangfalvédő. Dobozra egy pontban föld a csillagpontból, a hangfalvédő stabkockája a dobozra csavarozva (hűtőzászló = föld), és elég szerencsétlen módon az RCA-k hidegpontja a dobozhoz ér. (sajnos rengeteg meló lenne megcsinálni úgy, hogy ne érintkezzenek, ennyit talán nem ér az egész téma) És ahogy most állítgattam be az offsetet és a nyugalmit, kiszállt a működtető füst a hangfalvédő tápjából, és zárlatba húzta az egyik tápfeszt. (még jó, hogy nem pusztult meg tőle a végfok) Hogyan lenne érdemes megcsinálni ezt az egész hangfalvédős témát? csak az egyik erősáramű földdel közösíteni? Valamihez viszonyítania kéne, hogy van-e DC a kimeneten.. Mondjuk a két földet közösíteni -mondjuk 30ohmokkal- egy pontba, és arra menjen a hangfalvédő földje? Nagyon nincs kedvem, anyagom, pénzem még egy védelemre.
Kérlek pontosítsd, hogy kap tápot a hangfalvédő, és milyen maga az áramkör.
Annak magam is barátja vagyok, ha az RCA-knál kap testet a ház, csak akkor máshonnan ne kapjon. A stabilizátor IC-t egy szigetelővel leválaszthatod. Ha ragaszkodsz az egy védelemhez, akkor a másik csatornáról csak a kimenetet vezesd bele, a test kábeleken összegyűlő zajok még nem indítják be a védelmet. |
Bejelentkezés
Hirdetés |