Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Rádiós adó-vevő modulok
Lapozás: OK   14 / 52
(#) pucuka válasza Dave87 hozzászólására (») Nov 18, 2011 /
 
Nem egyszerűbb, és főleg pontosabb lett volna, ha azt írod, hogy milyen jeleket szeretnél átvinni, ahogy a kompozit jelnél meg is tetted. Nyilván nem a csatlakozót (D-Sub) kell átvinni, hanem a benne levő RGB jelet, ami történetesen lehet akár SCART csatlakozóban is.
(#) Dave87 válasza pucuka hozzászólására (») Nov 18, 2011 /
 
Először azt hittem, hogy a jel típusa is ez, mivel több oldalon is így írták. Bocsesz. De tekintve hogy a topik témájában szereplő modulokkal nem lehet megoldani a jel továbbítását, így nem teszem fel a kérdést megint. Nézelődök fórumokon, hátha lesz valami...
(#) pucuka válasza Dave87 hozzászólására (») Nov 18, 2011 /
 
A 2,4 GHz -es sávban van ilyenre lehetőség. Vídeo átjátszó címen. Analóg módon kompozit jel átvitelénél kb 8 MHz sávszélesség átvitele szükséges. Illetve van lehetőség a 868 MHz sávban is, analóg és digitális átvitelre, de nem ezekkel a modulokkal.
(#) dudassandor1 hozzászólása Dec 4, 2011 /
 
Sziasztok! Remélem jó helyen kérdezek!
Van nekem egy ilyenem: Bővebben: Link és egy ilyenem:Bővebben: Link
Eddig tökéletesen működtek, de a minap szerettem volna használni és a vevő nem kapcsolja a reléket. Az adón jelzi a led, hogy elvileg adja a jelet, de a vevő meg sem nyikkan. Próbáltam "újratanítani" a csatornákat de semmi. A vevőn is világítanak a ledek (power on és a tanítást visszajelző), de amikor lenyomom az adó bármely gombját, akkor a vevő visszajelzője (hogy veszi a jelet) nem jelez vételt.
Szóval azt sem tudom, hogy az adó lehet a rossz, vagy a vevő! Valakinek van-e valami ötlete, vagy segítsége?
(Sajna kapcsolási rajzom nincs hozzá, max fényképet készíthetek meg a német használati útmutatót tudom felrakni.)
(#) Kiss Gábor hozzászólása Dec 6, 2011 /
 
Sziasztok, a témában említett adóvevőhöz szeretnék készíteni egy kiegészítő áramkört (PIC, AVR) amivel 4 bitet tudnék továbbítani. Konkrétan számítógép párhuzamos portjának 4 alsó bitjére szeretném kötni az adót, a vevőre pedig egy 4 bites dekódert tennék, valami kiegészítő áramkörrel, hogy 16 kombinációt tudjak kiadni. C,C++, Assembly-be tudok programozni. előre is köszi
(#) pucuka válasza Kiss Gábor hozzászólására (») Dec 6, 2011 /
 
Az úgy nem fog menni. A rádiós összeköttetés soros átvitelt használ, a párhuzamos adatokat először sorossá kell konvertálni, majd a vevő kimenetén megjelenő soros jelet, párhuzamossá. A rádiós átvitelnél vonali kódolást (Manchester) kell alkalmazni.
(#) Kiss Gábor válasza pucuka hozzászólására (») Dec 6, 2011 /
 
Manchester kódolást néztem, de akkor is kell valami PIC ami átkonvertálja sorosra az adó oldalon, vevő oldalon meg 4 bitenként párhuzamosra. Erre szeretnék valami ötletet kapni.
(#) dudassandor1 válasza dudassandor1 hozzászólására (») Dec 7, 2011 /
 
Lehet hogy nem jó helyen kérdeztem?! Melyik fórumba tegyem a problémámat? Tudtok segíteni? Köszönöm előre is!
(#) pucuka válasza dudassandor1 hozzászólására (») Dec 8, 2011 /
 
Végül is jó helyen vagy. Csakhát mit lehetne mondani ezekután mi a baj. Mérni kellene áramfelvételt, miután új elemeket tettél az adóba. Átnézni a forrasztásokat, esetleg sérülést keresni, Vevőnél is áramfelvételt mérni, és jel keresésre jó lenne néhány műszer, a multiméteren kívül is.
(#) foxi63 válasza Kiss Gábor hozzászólására (») Dec 8, 2011 /
 
Itt a HE fórumon van másik ilyen jellegű topic ott konkrét példa is van esetleg nézz körül ott : rfm12bs
AVR és PIC-re is van kész példa működőek.PIC prognál tudok segíteni.
(#) dudassandor1 válasza pucuka hozzászólására (») Dec 8, 2011 /
 
Értem! A forrasztásokat és az esetleges szakadásokat átnéztem. Megpróbálom az áramfelvételt kimérni. Sajna nagyon más ketyere nincs, mint multiméter! Egyébként mi kellene hozzá?
(#) vlacexx hozzászólása Dec 16, 2011 /
 
Sziasztok, vettem egy BC-NBK, 433,92 Mhz-es vevo modult innen: http://www.tme.eu/hu/katalog/#id_category%3D100599%26cleanParameters%3D1]
Ha a kimenetere rakotok egy 330ohmos ellenallason keresztul egy ledet es taplalni kezdem (5voltal) kb 5-7 masodperc utan a led elkezd rendszertelenul villogni. Probaltam elemrol is taplalni, egy fem dobozba is beraktam de a led az ugyis folyton villog. Szerintetek halott a modul? A forumot vegigolvasva latom masnal is jelentkezik ilyensmi, de gondolom azert ennyi zajt meg sem szedhet ossze. Pic-re kotve manchaster kodolassal semmit nem tudok kiolvasni belole, csak hibas karaktereket. Valami otlet? Vagy vegyek egy uj modult es probalkozzak azzal? Koszi elore is.
(#) ISF79 válasza vlacexx hozzászólására (») Dec 17, 2011 /
 
Encoder/decoder IC hozzá? Az segíthet. HT12E, HT12D
(#) vlacexx válasza ISF79 hozzászólására (») Dec 17, 2011 /
 
de kodolasnak/dekodolasnak hasznalom a a manchester kodolast a pic-ben, de tul sok a zaj vagy rossz a modul nemtudom mi lehet...
(#) mzozo95 hozzászólása Dec 17, 2011 /
 
HI!

Egy ilyen adó vevő szett rendelését tervezem, valakinek van már tapasztalata vele kapcsolatban? Hatótávról mit lehet tudni?
Bővebben: Link - Bővebben: Link

Előre is köszönöm! Zoltán
(#) pucuka válasza mzozo95 hozzászólására (») Dec 17, 2011 /
 
Ha megnézed az adatlapját, a második oldalon található információ a hatótávról. Ha veszel, ilyet vegyél. FSK moduláció, érzékeny vevő.
(#) vlacexx válasza pucuka hozzászólására (») Dec 17, 2011 /
 
az OOK-s ado/vevo parost egy az egyben lehet helyettesiteni FSK-s parossal? Neten utananeztem ennek a modulacionak de nem ertettem meg teljesen.Ezek vajon stabilabbak? Van valakinek tapasztalata errol?
(#) mzozo95 válasza pucuka hozzászólására (») Dec 17, 2011 /
 
Szia!

Tényleg ott van, figyelmetlen voltam...

Úgy értetted az érzékeny vevőt, hogy ez nem valami jó megoldás?
Az FSK kódolás sem a fegjobb? Ha jól értesültem ez frekvenciamoduláció alapú, így jobb mint az ask... Vagy nem?

Zoltán
(#) pucuka válasza vlacexx hozzászólására (») Dec 17, 2011 /
 
Az OOK modulok felváltására vannak kifejlesztve, kiküszöbölendő az előbbiek hátrányos tulajdonságait. Pl. érzéketlen, viszont zavarérzékeny vevőjét nem tudta ellensúlyozni egyszerűségével olcsóságával.
(#) pucuka válasza mzozo95 hozzászólására (») Dec 17, 2011 / 1
 
Az érzékenyebb és az FSK (nem kódolás) moduláció miatt zavarérzéketlenebb vevője révén azonos adóteljesítmény mellett a hatótávolság növelhető, nem jelentéktelen mértékben.
(#) vlacexx válasza pucuka hozzászólására (») Dec 17, 2011 /
 
Koszi szepen, sokat segittetel.
(#) mechanika hozzászólása Dec 31, 2011 /
 
Sziasztok!

Megépítettem a Topi-féle 434 MHz-es Rf modulokból álló kapcsolást, de valamiért nem működik megfelelően.
A led folyamatosan villog. Elvittem lakott településtől jó messzire és akkor sem változott semmi. Ha megnyomom az adóhoz tartozó gombot akkor egy rövid ideig (kb. az az 500 ms amiről a cikkben is ír a szerző) világít, majd kialszik a led. Amikor elengedem a gombot akkor újra kezdi a villogást!
Ha van tippetek kérlek segítsetek, hogy merre induljak a probléma kijavításával!
Köszönöm!
(#) pucuka válasza mechanika hozzászólására (») Dec 31, 2011 /
 
Miért mit szeretnél? A vevő egy elég buta jószág. Ha nem lát vivőt, a saját zajából állít elő véletlen impulzusokat. Ezeket a feldolgozásnál nem kell figyelembe venni. A feldolgozás kezdetét közölni kell a vevő utáni eszközzel, pl. egy jellegzetes impulzus sorozattal.
Vivő, meg csak addíg van, míg az adó adatot kap.
(#) vlacexx válasza mechanika hozzászólására (») Jan 2, 2012 /
 
Szerintem azzal a vevo modulal nem fog mukodni en is sokat szorakoztam vele de nem tudtam ertelmes adatot kiszurni a vett jelbol.Majd vasaroltam egy uj vevo modult ugyancsak Aurel gyartja de ez RX-4MM5. Ezen egy IC van ez mar kicsit okosabb, ez nem szed ossze zajt a led csak jelre villan, nem villog folyamatosan. Igaz picit dragabb de legalabb mukodik. Vagy ha gondolod van olcsobb FSK modulacioju ado-vevok amiket megtalalsz olcsobban es allitolag azok is jol mukodnek, meg nem probaltam, a jovoheten veszek majd egy parost es aztan beszamolok rola.
(#) mechanika válasza vlacexx hozzászólására (») Jan 4, 2012 /
 
Köszönöm az infókat!

Az rf modulokkal ledek(2-3 db) fényerejét szerteném vezérelni, max 100m távolságból. Elektronikai jártasságom csekély. Ha jól gondolom az alábbi adó és vevő könnyen párosítható egymással és az enkóder-dekóder ic párost is tartalmazzák.
Bővebben: Link - Bővebben: Link
Ha van olcsóbb megbízható párosra tippetek, (ahol a távirányító be van dobozolva), kérem osszátok meg velem.
Az elképzelésem az lenne, hogy ha a kétgombos távirányítón megnyomok egy gombot akkor a 10-13 lábak egyikén 5v jelenik meg, másik gomb másik lábat vezérel ez a két jel elegendő lenne a fényerő +- szabályozására:
a. ezzel az 5v-tal egy egyszerű pwm kapcsolást vezérlek, mégpedig úgy, hogy a hagyományos potméter helyére egy digitális potmétert teszek (?);
b. ezzel az 5v-tal egy dimmer ic-t vezérelek (?);
c. ezzel az 5v-tal egy PWM ic-t vezérlek (?);
Ezek csak halovány ötletek, mivel sem a dimmer, sem a PWM, sem a digitális potméter működését nem ismerem.
Pic programozáshoz sajnos nem értek, csak ismerkedek vele.
Mi a véleményetek működhet valamelyik elképzelés?
kerestem leírást a működésükről, de nem találtam olyat amit megértettem volna (az angol nyelvű user manual nekem magas).

Előre is köszi a segítséget!
(#) BlackStar hozzászólása Jan 5, 2012 /
 
Sziasztok!
Vásároltam egy HM-R868S RF Receivert. A problémám hogy a Data lábon folyamatosan négyszögjelek vannak. Olyan mintha folyamatosan venne a modul. Az enable lábat vcc-re kapcsolva folyamatosan mennek a négyszögjelek. A modul 3.3V-ról megy. Több táppal elemről is kipróbáltam. Gyakorlatilag így vehetetlen az adás, amit küldök neki. Találkozott már valaki hasonlóval vagy rossz a modul? Válaszokat előre is köszönöm.
(#) vlacexx válasza BlackStar hozzászólására (») Jan 5, 2012 /
 
Nekem is ugyanez volt a BC-NBK 433Mhz-en sok zajt osszeszedett, de a tiednek allitolag stabilabnak kene lenni, amugy meg nem foglalkoztam vele, csak tervben van meg.
(#) vlacexx válasza mechanika hozzászólására (») Jan 5, 2012 /
 
Hat PIC-el egyszeru lenne a dolog, de nelkule is megoldhato, vannak szamlalo IC-k es szamlalod az impulzusokat azzal vezerelsz egy digitalis potmetert vagy keszitesz egy digitalis potmetert ellenallasokbol, nem is muszalj PWM-el vezereld a ledeket akkor. Ha dolgoztal mar Multisim-el abban szepen le lehet szimulalni a kapcsolast.
(#) pucuka válasza vlacexx hozzászólására (») Jan 5, 2012 /
 
Nem szed össze! Saját zaja.
(#) zoltanbraun hozzászólása Jan 5, 2012 /
 
Sziasztok!

Van nekem egy bc-nbk 434 Mhz típ vevőm tx-4mdil adóval, az adóból kijövö jelet szeretném kódolni majd a vevőből kijövőt dekódolni valamilyen pic-es megoldással.
Ha valaki írt már ilyen programot és segítene azt megköszönném mert nekem csak az égetés megy.
Következő: »»   14 / 52
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem