Fórum témák
» Több friss téma |
Nem egyszerűbb, és főleg pontosabb lett volna, ha azt írod, hogy milyen jeleket szeretnél átvinni, ahogy a kompozit jelnél meg is tetted. Nyilván nem a csatlakozót (D-Sub) kell átvinni, hanem a benne levő RGB jelet, ami történetesen lehet akár SCART csatlakozóban is.
Először azt hittem, hogy a jel típusa is ez, mivel több oldalon is így írták. Bocsesz. De tekintve hogy a topik témájában szereplő modulokkal nem lehet megoldani a jel továbbítását, így nem teszem fel a kérdést megint. Nézelődök fórumokon, hátha lesz valami...
A 2,4 GHz -es sávban van ilyenre lehetőség. Vídeo átjátszó címen. Analóg módon kompozit jel átvitelénél kb 8 MHz sávszélesség átvitele szükséges. Illetve van lehetőség a 868 MHz sávban is, analóg és digitális átvitelre, de nem ezekkel a modulokkal.
Sziasztok! Remélem jó helyen kérdezek!
Van nekem egy ilyenem: Bővebben: Link és egy ilyenem:Bővebben: Link Eddig tökéletesen működtek, de a minap szerettem volna használni és a vevő nem kapcsolja a reléket. Az adón jelzi a led, hogy elvileg adja a jelet, de a vevő meg sem nyikkan. Próbáltam "újratanítani" a csatornákat de semmi. A vevőn is világítanak a ledek (power on és a tanítást visszajelző), de amikor lenyomom az adó bármely gombját, akkor a vevő visszajelzője (hogy veszi a jelet) nem jelez vételt. Szóval azt sem tudom, hogy az adó lehet a rossz, vagy a vevő! Valakinek van-e valami ötlete, vagy segítsége? (Sajna kapcsolási rajzom nincs hozzá, max fényképet készíthetek meg a német használati útmutatót tudom felrakni.)
Sziasztok, a témában említett adóvevőhöz szeretnék készíteni egy kiegészítő áramkört (PIC, AVR) amivel 4 bitet tudnék továbbítani. Konkrétan számítógép párhuzamos portjának 4 alsó bitjére szeretném kötni az adót, a vevőre pedig egy 4 bites dekódert tennék, valami kiegészítő áramkörrel, hogy 16 kombinációt tudjak kiadni. C,C++, Assembly-be tudok programozni. előre is köszi
Az úgy nem fog menni. A rádiós összeköttetés soros átvitelt használ, a párhuzamos adatokat először sorossá kell konvertálni, majd a vevő kimenetén megjelenő soros jelet, párhuzamossá. A rádiós átvitelnél vonali kódolást (Manchester) kell alkalmazni.
Manchester kódolást néztem, de akkor is kell valami PIC ami átkonvertálja sorosra az adó oldalon, vevő oldalon meg 4 bitenként párhuzamosra. Erre szeretnék valami ötletet kapni.
Lehet hogy nem jó helyen kérdeztem?! Melyik fórumba tegyem a problémámat? Tudtok segíteni? Köszönöm előre is!
Végül is jó helyen vagy. Csakhát mit lehetne mondani ezekután mi a baj. Mérni kellene áramfelvételt, miután új elemeket tettél az adóba. Átnézni a forrasztásokat, esetleg sérülést keresni, Vevőnél is áramfelvételt mérni, és jel keresésre jó lenne néhány műszer, a multiméteren kívül is.
Itt a HE fórumon van másik ilyen jellegű topic ott konkrét példa is van esetleg nézz körül ott : rfm12bs
AVR és PIC-re is van kész példa működőek.PIC prognál tudok segíteni.
Értem! A forrasztásokat és az esetleges szakadásokat átnéztem. Megpróbálom az áramfelvételt kimérni. Sajna nagyon más ketyere nincs, mint multiméter! Egyébként mi kellene hozzá?
Sziasztok, vettem egy BC-NBK, 433,92 Mhz-es vevo modult innen: http://www.tme.eu/hu/katalog/#id_category%3D100599%26cleanParameters%3D1]
Ha a kimenetere rakotok egy 330ohmos ellenallason keresztul egy ledet es taplalni kezdem (5voltal) kb 5-7 masodperc utan a led elkezd rendszertelenul villogni. Probaltam elemrol is taplalni, egy fem dobozba is beraktam de a led az ugyis folyton villog. Szerintetek halott a modul? A forumot vegigolvasva latom masnal is jelentkezik ilyensmi, de gondolom azert ennyi zajt meg sem szedhet ossze. Pic-re kotve manchaster kodolassal semmit nem tudok kiolvasni belole, csak hibas karaktereket. Valami otlet? Vagy vegyek egy uj modult es probalkozzak azzal? Koszi elore is.
de kodolasnak/dekodolasnak hasznalom a a manchester kodolast a pic-ben, de tul sok a zaj vagy rossz a modul nemtudom mi lehet...
HI!
Egy ilyen adó vevő szett rendelését tervezem, valakinek van már tapasztalata vele kapcsolatban? Hatótávról mit lehet tudni? Bővebben: Link - Bővebben: Link Előre is köszönöm! Zoltán
Ha megnézed az adatlapját, a második oldalon található információ a hatótávról. Ha veszel, ilyet vegyél. FSK moduláció, érzékeny vevő.
az OOK-s ado/vevo parost egy az egyben lehet helyettesiteni FSK-s parossal? Neten utananeztem ennek a modulacionak de nem ertettem meg teljesen.Ezek vajon stabilabbak? Van valakinek tapasztalata errol?
Szia!
Tényleg ott van, figyelmetlen voltam... Úgy értetted az érzékeny vevőt, hogy ez nem valami jó megoldás? Az FSK kódolás sem a fegjobb? Ha jól értesültem ez frekvenciamoduláció alapú, így jobb mint az ask... Vagy nem? Zoltán
Az OOK modulok felváltására vannak kifejlesztve, kiküszöbölendő az előbbiek hátrányos tulajdonságait. Pl. érzéketlen, viszont zavarérzékeny vevőjét nem tudta ellensúlyozni egyszerűségével olcsóságával.
Az érzékenyebb és az FSK (nem kódolás) moduláció miatt zavarérzéketlenebb vevője révén azonos adóteljesítmény mellett a hatótávolság növelhető, nem jelentéktelen mértékben.
Sziasztok!
Megépítettem a Topi-féle 434 MHz-es Rf modulokból álló kapcsolást, de valamiért nem működik megfelelően. A led folyamatosan villog. Elvittem lakott településtől jó messzire és akkor sem változott semmi. Ha megnyomom az adóhoz tartozó gombot akkor egy rövid ideig (kb. az az 500 ms amiről a cikkben is ír a szerző) világít, majd kialszik a led. Amikor elengedem a gombot akkor újra kezdi a villogást! Ha van tippetek kérlek segítsetek, hogy merre induljak a probléma kijavításával! Köszönöm!
Miért mit szeretnél? A vevő egy elég buta jószág. Ha nem lát vivőt, a saját zajából állít elő véletlen impulzusokat. Ezeket a feldolgozásnál nem kell figyelembe venni. A feldolgozás kezdetét közölni kell a vevő utáni eszközzel, pl. egy jellegzetes impulzus sorozattal.
Vivő, meg csak addíg van, míg az adó adatot kap.
Szerintem azzal a vevo modulal nem fog mukodni en is sokat szorakoztam vele de nem tudtam ertelmes adatot kiszurni a vett jelbol.Majd vasaroltam egy uj vevo modult ugyancsak Aurel gyartja de ez RX-4MM5. Ezen egy IC van ez mar kicsit okosabb, ez nem szed ossze zajt a led csak jelre villan, nem villog folyamatosan. Igaz picit dragabb de legalabb mukodik. Vagy ha gondolod van olcsobb FSK modulacioju ado-vevok amiket megtalalsz olcsobban es allitolag azok is jol mukodnek, meg nem probaltam, a jovoheten veszek majd egy parost es aztan beszamolok rola.
Köszönöm az infókat!
Az rf modulokkal ledek(2-3 db) fényerejét szerteném vezérelni, max 100m távolságból. Elektronikai jártasságom csekély. Ha jól gondolom az alábbi adó és vevő könnyen párosítható egymással és az enkóder-dekóder ic párost is tartalmazzák. Bővebben: Link - Bővebben: Link Ha van olcsóbb megbízható párosra tippetek, (ahol a távirányító be van dobozolva), kérem osszátok meg velem. Az elképzelésem az lenne, hogy ha a kétgombos távirányítón megnyomok egy gombot akkor a 10-13 lábak egyikén 5v jelenik meg, másik gomb másik lábat vezérel ez a két jel elegendő lenne a fényerő +- szabályozására: a. ezzel az 5v-tal egy egyszerű pwm kapcsolást vezérlek, mégpedig úgy, hogy a hagyományos potméter helyére egy digitális potmétert teszek (?); b. ezzel az 5v-tal egy dimmer ic-t vezérelek (?); c. ezzel az 5v-tal egy PWM ic-t vezérlek (?); Ezek csak halovány ötletek, mivel sem a dimmer, sem a PWM, sem a digitális potméter működését nem ismerem. Pic programozáshoz sajnos nem értek, csak ismerkedek vele. Mi a véleményetek működhet valamelyik elképzelés? kerestem leírást a működésükről, de nem találtam olyat amit megértettem volna (az angol nyelvű user manual nekem magas). Előre is köszi a segítséget!
Sziasztok!
Vásároltam egy HM-R868S RF Receivert. A problémám hogy a Data lábon folyamatosan négyszögjelek vannak. Olyan mintha folyamatosan venne a modul. Az enable lábat vcc-re kapcsolva folyamatosan mennek a négyszögjelek. A modul 3.3V-ról megy. Több táppal elemről is kipróbáltam. Gyakorlatilag így vehetetlen az adás, amit küldök neki. Találkozott már valaki hasonlóval vagy rossz a modul? Válaszokat előre is köszönöm.
Nekem is ugyanez volt a BC-NBK 433Mhz-en sok zajt osszeszedett, de a tiednek allitolag stabilabnak kene lenni, amugy meg nem foglalkoztam vele, csak tervben van meg.
Hat PIC-el egyszeru lenne a dolog, de nelkule is megoldhato, vannak szamlalo IC-k es szamlalod az impulzusokat azzal vezerelsz egy digitalis potmetert vagy keszitesz egy digitalis potmetert ellenallasokbol, nem is muszalj PWM-el vezereld a ledeket akkor. Ha dolgoztal mar Multisim-el abban szepen le lehet szimulalni a kapcsolast.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |