Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok
Elfelejtettem hogyan kell a belső rc oszcillátort használni. Tud nekem valaki segíteni? Vagy automatikusan azt használja ha nincs külső? A belső frekvencia kiválasztására emlékszek de ez valahogy kiesett.
16f690 vagy 16f84 érdekelne. Adatlapból is csak annyit találtam hogy hogyan választhatjuk ki a kívánt frekvenciát,de ami nekem kell arra nem találtam a választ.
OSCCON regiszterben SCS-bit határozza meg az oszcillátort
Adatlap Special Features of the CPU fejezet Configuration Bits szekcióját nézd meg! Elsősorban ez kell neked.
Az Oscillator Module fejezetet is nézd meg (OSCCON regiszter)!
Köszönöm a segítséget.
Esetleg tudna még annyit segíteni hogy hogy tudom ezt megadni a programban 16f690 nél? Valami mintára volna szükségem mert már régen foglalkoztam vele és mintaprogramot sem találtam hirtelen hozzá. Alapértelmezett 4Mhz-n szeretném használni.
Sajnos jómagam is tanuló fázisban vagyok,csak beugrott az ötlet.
Annyit még hozzátennék az előttem már hozzászólókon kívül, hogy a fordító include könyvtárában a 'limits.h' header file szokta definiálni hogy melyik típusú változónak mennyi a minimális és a maximális értéke (ebből ugye rögtön kiderül hogy hány bites is az illető változó).
Ez így van a microchip C18, C30, C32 fordítójában, sőt még a visual studió C++ -ban is. A többi C/C++ fordítóról nem tudok nyilatkozni, de gyanítom hogy ott is így van.
Hali!
PIC18F4550 portszám bővítését akarom megoldani be és kimeneti oldalon shift regiszterekkel. Nem igazán ismerem a témát, most gyűjtögetem és olvasgatom az infókat. Kérdésem milyen konkrét típussokkal érdemes próbálkozni? Üdv.
Nem muszáj shift regisztert használni, vannak speciálisan portbővítésre való IC-k is a Microchip kínálatában. Például MCP23S17 (SPI), MCP23017 (I2C) 16 bitesek, de vannak 8 bitesek is) . Ezek ki és bemenetként használhatók, s bemenetként változáskor vagy adott értéktől való eltéréskor megszakítást is tudnak generálni. A PICCOLO projektbe is van egy MCP23S17 (SPI) példa.
Shift regiszterként pedig kimenetnek 74HCT595 vagy 74HCT164 (ezek különböző tulajdonságúak!), bemenetnek pedig 74HCT165 IC-t szokás használni.
Hali
Olvastam a Piccolo projectben az SPI példát, de ha jól értelmezem a port SPI, I2C használatra vagylagos.Ezért gondoltam a shift regiszterekre (a I2C-t használom már hőszenzorokra) A shift regiszter ajánlást köszönöm, tanulmányozom és próbálkozom a működés megismerésével. Bizonyára lesznek még kérdéseim a témával kapcsolatban. Esetleg a meglévő I2C használat mellett van lehetőség további I2C eszköz kezelésre is? (pl. az ajánlott MCP23017 portbővítővel) Üdv.
Egy nagyon egyszeru teszt programot is ossze lehet utni (most csak gcc-re irtam meg de belathato, hogy ezt konnyeden lehet implementalni PIC-re is)
Pl MacOS alatt ezt irja ki nekem:
Idézet: „Esetleg a meglévő I2C használat mellett van lehetőség további I2C eszköz kezelésre is? (pl. az ajánlott MCP23017 portbővítővel)?” Természetesen. Az MCP23017-hez idő hiányában még csak egy PIC24 példát tettem közzé. De csak a meghajtás módjában különbözik az SPI-s tesójától.
Sziasztok!
Életemben most először használok olyan PIC-et, ami nem 5V-ról működik. PIC16LF1903 a becsületes neve, 1.8-3.6 V között üzemel és az adatlapjában valami olyat olvastam, hogy programozásnál a VPP lábon 8-9 V kell megjelenjen. Most ez mi? Én néztem el, vagy tényleg nem a 12.5 V kell neki? Ezt nem értem, segítsetek, pls. Köszi
Szia!
Úgy hívják: Technológiai fejlődés. A 16LF1903 Vdd feszültsége is csak maximum 3.6V lehet. A 16F1903 -nak egy külső kondenzátor is kell. Config word 2 5. és 4. bitje... A programozásához nem használhatók a régi programozók, de kiegészítés nélkül a Szila féle klón is csak külső táp biztosításával. Egy ICD3, PICKit3, PICKIt2 vagy a Vdd feszültséget szabályzó klón a megoldás.
A Vdd-t megszabályzom én, sőt a Vpp-t is, csak meglepődtem, mert azt hittem, a 12.5 V az mindnél így van
![]() Köszönöm a választ
Szia!
Köszönöm a segítségedet, de a hiba valamiért továbbra is fennáll! Nem tudom mit cseszhettem el.. :S
Csatold az Output ablak tartalmát vagy egy képet róla...
Hali!
Ez jó hír, szimpatikusabbnak tűnik mint a shift regiszteres megoldás. Azt viszont nem tudom még hogyan tudom megoldani a 18F4550 PIC-l. Ez a port bővítő csak smd kivitelben létezik? Üdv. Idézet: Nem, van DIP kivitelben is (nézd meg az adatlapját!). „Ez a port bővítő csak smd kivitelben létezik? Üdv.” Idézet: Nem nagy durranás: configI2C1(400); helyett írd azt, hogy „Azt viszont nem tudom még hogyan tudom megoldani a 18F4550 PIC-l.”
write2I2C1(MCP23017ADDR,IODIRA_CIME,0); helyett pedig az kell, hogy A támogatói függvények használatához pedig a program eleje így nézzen ki:
Hali!
Köszönöm a válaszokat. Beszerzem a portbővítőt és próbálkozom. Üdv.
Szia!
Küld át a projektet és megpróbálom lefordítani ( ha lehet a hibaüzenettel együtt! ) ! Steve
Sziasztok
Volna esetleg valakinek valami kis egyszerű programrészlete hangjelzéshez? Valami csengő szerű jelzést szeretnék mikor a kijelzőmön változás van. Sajnos kezdőként + ritmus érzék nélkül nem nagyon jön össze több a sípolásoknál.
Nagyon köszönöm a linket, Elég hasznos programnak néz ki ahogy elolvastam. Azt nem értem pontosan hogy ezt hogy fordítom le a pic nyelvére? Mármint hogy tudom ezt a végtelen hosszú banális sort lejátszani a pic el?
Még sosem csináltam, még hasonlót sem.
A dekódóló algoritmusnak csak meghatározott időnként egy vagy két kimenetett kell beállítani a megfelelő értékre... A hang természetesen véges hosszú, az ideje az átalakítandó hang hosszával összemérhető. Az adatokat a program vagy adat eepromban lehet tárolni, de külső SPI, I2C felületű eeprom is felhasználható.
Sziasztok
Segítségre lenne szükségem. Van egy K8048 típusú programozóm. PIC 16F690 szeretnék vele programozni de ez nem szerepel a felsorolt támogatott listán.
Sziasztok
Van egy visszatérő problémám amit nem tudok megoldani. Már volt szó a fórumon róla, de nem találtam kielégítő választ. Ha egy PIC mclr lábát bemenetként akarom használni akkor az Mclr disable, ez ok. Meg is írja a Pk2 először, de másodjára elakad. Utána meg az OSCCAL-ba invalid értéket ír. Tools-> osccal-> auto regenerate, de ez így borzasztó macera. Nincs valami trükk amivel ezt ki lehetne küszöbölni? 12F675-ről van szó és nagyon kellene az a láb. Üdv
És nagyon lényeges az OSCCAL értéke?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |