Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanypásztor
 
Témaindító: bernardo, idő: Feb 5, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   116 / 289
(#) poros válasza hegylako hozzászólására (») Jan 1, 2012 /
 
Nézd meg a hozzászólás melletti a dátumot.
(#) dizi válasza libertitas hozzászólására (») Jan 2, 2012 /
 
Boldog új évet mindenkinek!

Tehát azt,hogy kisüléskor fel villanjon egy led azt én írtam,de meg írom még egyszer, tehát a diac és a thiristor gate-je közé kell tenni egy 270 ohmos ellent és ezzel párhuzamosan egy bármilyen ledet max 20 ma,úgyhogy a led negatívja a gate fele legyen a lednek nem kell külön korlát ellen,de ez akkor is felvillan amikor a a karámban zárlat van "sajnos " ez az impulzusok meglétét mutatja.
A diac-al sorba kötött 270 ohmos ellen valószínűleg megoldja a zárlat problémát a thiristornál amit itt a fórum társak vitatnak.
(#) attila1 hozzászólása Jan 19, 2012 /
 
Üdv mindenkinek!
Hoztak hozzám egy villanypásztort,az a panel,ami a hálózati feszültségből 12V-ot csinál,sajnos szénné égett.Kipróbáltam egy 12V 1A-es tápról,és nagyon szépen dolgozik.Áramfelvétele max.170mA.
Nagyon egyszerű,ellenben nagyon jó teljesítményű!Erőteljesen szikrázik,még 4cm-ről is áthúz!Nem merném az újjam odatenni,az biztos.Úgy gondoltam,megosztom veletek a pásztort,hátha valaki kedvet kap a készítésére.2 problémával szembesültem,az egyik a diak,amin csak annyit tudtam elolvasni,hogy DB3 talán,a másik, az a trafó a panelen.Ez van ráírva: BJTR-001 REV- ECI-1027.

A trafót be tudja valaki azonosítani?Most csak a komplett cuccról teszek fel képeket,de ha valaki megszeretné építeni,lerajzolom a kapcsolását,és minden alkatrészről az adatokat is.Feltéve,ha a diak,és a trafó beazonosítása sikerülne.Várom a tippeket.
(#) gaben62 válasza attila1 hozzászólására (») Jan 19, 2012 /
 
Ahogy leírtad, én már beazonosítottam, tegyél be egy 10W-os 230V/12V-os trafót, Ei lemezeset, olyant ami befér.
Ha ez nincs akkor, tégy rá egy Dc.5,5x2,1mm.adapter aljzatot, és dugjál rá egy külső 12V-os min.600-800mA szabványos, dc.adaptert, és kész.
A csatlakozó +- pontjait kösd rá a táp panel, szűrő kondi megfelelő pontjaira, így működni fog.
A dc.aljzat csavaros legyen, később ide rádughat a gazdája 12V-os akkut is, pl. 230V hálózat hiányában, lásd horgász akku, gk.akku 12V
(#) attila1 válasza gaben62 hozzászólására (») Jan 19, 2012 /
 
Szia! Köszi a választ!
A mostani trafónak a hűtőborda felőli oldalán 4 lába van,és mind bekötve,a másik oldalán csak 2,de bekötve.
Az a trafó,amit te mondasz,az is ilyen?
(#) erdgab válasza attila1 hozzászólására (») Jan 19, 2012 /
 
A diak ne aggasszon,bármilyen 32 voltos diak megfelel,egyébként a DB3 is az.A trafó már nehezebb téma,a primer részen két tekercs van,ezért a 4 kivezetés,ez egy önrezgő inverteres megoldás.Az egyik tekercs a valódi primer a másik a visszacsatoló tekercs.Menetszámokat nem lehet így mondani szerintem,csak szétszedés és számolás segítene megoldani a problémát vagy keresni egy hasonló működőképes önrezgős megoldást ahol meg vannak adva a menetszámok is,gondolom ferritmagos a trafó.Azért jó lenne,ha visszarajzolnád és közkincsé tennéd,nagyon megköszönnénk.Egy szikraköz azért nem ártana a nagyfesz kimenetre.
(#) attila1 válasza erdgab hozzászólására (») Jan 19, 2012 /
 
Szia!
Szóval a trafót nem lehet beszerezni,vagy pótolni?
Rendben,lerajzolom normálisan,meg az alkatrész listát is megadom hozzá.A diaknak utána néztem,beszerezhető a DB3,kb.20ft A többi is alkatrész is nagyon jó árban van,a legdrágább (a trafó) kivételével 400ft. Pedig nagyon jó lenne a trafót beszerezni...
Mit értesz ezen? :,,Egy szikraköz azért nem ártana a nagyfesz kimenetre."
Üdv: Attila
(#) erdgab válasza attila1 hozzászólására (») Jan 19, 2012 /
 
A szikraköznek több feladata is van,némileg korlátozza a kimenő nagyfeszt,zárlatos kerítés esetén itt üt át és nem szaladgál a nagyfesz mindenfelé,esetlegesen tönkretéve a többi részt.Mutatok megoldást a mellékletben,a szikraközben a két huzal távolsága 8-10mm.Szikraköz nélkül a mellékletben látható pásztor is képes 4-6cm szikrákra,de ez teljesen felesleges,ezért is a szikraköz többek között.
(#) hkarcsi válasza erdgab hozzászólására (») Jan 19, 2012 /
 
Ez a szikrakoz megbizhatoan mukodik hosszu tavon? Nem oxidalodik a vege a rezhuzaloknak a szikratol es nem valik szigetelove? En probaltam ugy hogy egy biztositek uvegcsovebe ugyanigy beforrasztottam ket rezhuzal darabot de egy ido utan a szikratol elparolgott fem bevonta az uvegcso belso falat, ezaltal vazetove teve azt es zarlatot okozott a kimeneten.
(#) attila1 válasza erdgab hozzászólására (») Jan 20, 2012 /
 
Szia!
Ügyes megoldás,amiket mutattál!
Az igazság az,hogy ez gyári,valamiért kihagyták belőle.

A kapcsolás lerajzolása folyamatban van,amint készen vagyok az alkatrész listával is,felrakom ide.Valamit jó lenne kitalálni a trafó helyébe,mert lenne kereslet erre a cuccra
(#) poros válasza attila1 hozzászólására (») Jan 20, 2012 /
 
Szia.
Ha ez a készülék gyári akkor az általunk készítettek is azok! Összeszedetten van meg építve de nem gyári készülék! Ez gyári
(#) attila1 válasza poros hozzászólására (») Jan 20, 2012 /
 
Szia. Igazad van,rosszul fogalmaztam...Egy olyantól lett vásárolva,aki nagy tételben gyártja ezeket.
A beépített 220/12V-os tápja az tényleg gyári,kicsi panel,sok alkatrész,zsúfolt,és sok smd cucc rajta.Az sajnos kampec.
(#) attila1 válasza erdgab hozzászólására (») Jan 20, 2012 /
 
Szia!
Mellékeltem a rajzot,valamint az alkatrész listát,bekötéseket.Kissé lehet,hogy zavaros első ránézésre...Kérdés esetén válaszolok. Az a trafó,nagyon kellene....Dvd lejátszókból nem lehetne pótolni?Bár úgy emlékszem,azoké több bekötéses...
(#) dizi válasza attila1 hozzászólására (») Jan 20, 2012 /
 
Akkor ez a V@teráról van.
Nem tudom minek ezekbe kapcsolóüzemű táp,csak több hiba lehetőség.
Viszont érdemes lenne foglalkozni az önrezgős verzióval is,mert kevesebb alkatrész kell hozzá mondhatni igénytelenebb, jobban viseli a mostohább körülményeket, ellenben jobb hatásfokkal működik még autó gyújtótrafóval is.
(#) dizi válasza attila1 hozzászólására (») Jan 20, 2012 /
 
Nem lehet mindenféle trafóval helyettesíteni ami fellelhető a lomosban a típusszám ami rajta van valószínű a gyártó részére mond valamit, elképzelhető,hogy több típust gyárt stb
ezt csak tényleg úgy lehet beazonosítani,hogy az ember szétszedi,az viszont biztos hogy a ferritmagot számítógép tápokból vadássza,és szigetelőszalagból sincs hiánya.
(#) dizi válasza dizi hozzászólására (») Jan 20, 2012 /
 
Íme meg is találtam.
(#) attila1 válasza dizi hozzászólására (») Jan 20, 2012 /
 
Szia. Kicsit hasonlít arra,mint amelyiket a V@terán találtad.Az enyémnek azért kulturáltabb picit a belseje...
Majd jön a gazdája,és megkérdezem tőle,hol vette.Hátha valahogy fel lehetne venni a kapcsolatot a kitalálójával.
Szóval akkor vagy ilyen trafót szerzek bele,mint amilyen benne van,vagy semmilyent?
(#) erdgab válasza hkarcsi hozzászólására (») Jan 20, 2012 /
 
Idézet:
„Ez a szikrakoz megbizhatoan mukodik hosszu tavon?”

Annyit tudok mondani,hogy a legrégebbi készülékem két éves,kora tavasztól nagyon késő őszig állandóan megy,még semmilyen hibája nem volt eddig (kopp-kopp),azóta nem láttam.Szerintem,ha nem túlzottan sok a zárlat,ami miatt a szikraköz működjön,akkor talán sokáig bírja.Elmondom,hogy csak haveroknak készítek,nem kapu garanciával,bármikor visszahozhatják,megjavítom,természetesen az alkatrészt Ők fizetik,így szól a megállapodás.
(#) erdgab válasza attila1 hozzászólására (») Jan 20, 2012 /
 
Köszönöm a szívességedet.
(#) dizi válasza attila1 hozzászólására (») Jan 20, 2012 /
 
Nem ezt már valaki feltette ide,de ezeket most vadásztam le, látszik néha még a hűtőbordával is spórol.
De a szigetelőszalag az ott van. :yes:

Igen ebbe a trafót csak a gyártótól szerezheted be az a legegyszerűbb.
(#) erdgab válasza dizi hozzászólására (») Jan 20, 2012 /
 
Idézet:
„Viszont érdemes lenne foglalkozni az önrezgős verzióval is,”

Volt valaha nekem egy fénycső inverterem,valamelyik Rádiótechnika vagy Hobbielektronika folyóiratban jelent meg anno,meg is építettem,működött,akár még ezen kapcsolás is szóba jöhet.Egy tranzisztort (BD24..) ,néhány ellenállást és egy fazékmagot tekercsekkel tartalmazott.Most nem találom,de meg fogom keresni.
(#) dizi válasza erdgab hozzászólására (») Jan 20, 2012 /
 
Azért mertem meg említeni,mert ez az 555 verzió már lerágott csont és ugyebár itt az embernek kell megtekerni a trafót így jóval nagyobb kimenő feszültséget is lehet előállítani ami töltené a kondit.
(#) erdgab válasza dizi hozzászólására (») Jan 20, 2012 /
 
Pontosan erről van szó.Szerintem fel lehetne használni a PC tápokból bontott EE magos trafókat,némi kísérlettel konkrét adatokhoz is hozzájuthatnánk (trafó és adatok,tranyó választék sb.) még a magok fajtáival is lehetne kísérletezni.Biztosan összejönne egy jó kapcsolás.
(#) dizi válasza erdgab hozzászólására (») Jan 20, 2012 /
 
Ezt vadásztam a neten.
(#) poros válasza dizi hozzászólására (») Jan 20, 2012 /
 
Igaz lerágott csont már de a saját tekercselésű fazékvassal nagyon szuper. Ennek ellenére engemet is csak az egyéb irányú elfoglaltságaim akadályoznak egy önrezgő kikísérletezésében.
(#) erdgab válasza dizi hozzászólására (») Jan 20, 2012 /
 
Ez a kapcsolás kísértetiesen hasonlít ahhoz amiről beszéltem.Holnap,ha lesz időm és a 10 óra munka után még kedvem is,megkeresem én is azt a kapcsolást.
(#) dizi válasza erdgab hozzászólására (») Jan 20, 2012 /
 
Tíz óra meló után inkább pihenj jót fog tenni.
Az önremegő meg vár minket.
Na mára én is végeztem a melóval,megyek haza.
Jó pihenést mindenkinek.
(#) joededy válasza dizi hozzászólására (») Jan 20, 2012 /
 
Van a fórumra feltéve egy régi valamilyen TSZ által gyártott ősrégi inverteres V.P fazékvassal menetszámokkal germániumtranyókkal.Át kell tranyózni sziliciumra és mehet.Én valamikor a 80-as években találkoztam vele,szuper volt.
(#) attila1 válasza dizi hozzászólására (») Jan 21, 2012 /
 
Szia.
Megtaláltam az aukciós oldalon a srácot,szerintem ő csinálja ezeket,a BT152 is úgy van leragasztva,mint az enyémben volt...A 220/12V-os táp is dettó ugyanott van...Írtam neki,várom,hogy válaszoljon. Majd megírom a fejleményeket. Üdv: Attila
(#) hkarcsi válasza erdgab hozzászólására (») Jan 21, 2012 /
 
Szia!
A szikrakoz parhuzamosan van kotve a nagyfesz kimenet es fold koze, tehat nem zarlatnal kell mukodjon, hanem amikor a karam es keszulek kozt szakadas van vagy rovid a karamvezetek es nem terheli le a keszuleket es ezert nagyobb a feszultseg a kimeneten es a szikrakozon lehuz a foldre. Rovid keriteseknel allandoan mukodik, hosszunal szinte soha. Nalam rovid vezeteknel volt gond, amikor csak egy udvar volt korbekeritve a kutya miatt.
Következő: »»   116 / 289
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem