Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangszóró probléma
Lapozás: OK   33 / 42
(#) lamalas válasza frici.hu hozzászólására (») Jan 23, 2012 /
 
Termeszetesen van a hatasfok es az erzekenyseg kozott kapcsolat, de nem egyszeru linearis kapcsolat hanem logaritmikus. Ha elolvastad volna amit eloszor linkeltem a Thiele/Small parameterekrol akkor mar tudnad mi az osszefugges a ket mennyiseg kozott.
(#) pucuka válasza frici.hu hozzászólására (») Jan 23, 2012 /
 
Mondhatjuk, de nem szoktuk. A dB átszámítható % -ra, de avval sokkal nehezebb számolni, a dB -eket meg csak előjelhelyesen összegezni kell. Jobb, ha megbarátkozol vele.
(#) frici.hu válasza lamalas hozzászólására (») Jan 23, 2012 /
 
Tudod, hogy nem fogom elolvasni .
Akkor szerinted rosszul gondolom, ha azt mondom egy hangszórót 1W-al meghajtok és megmérem a hangnyomását az nem adja meg a hatásfokot?
Értem ezt úgy, hogy a hangszóró érzékenysége nem egyenlő természetesen a hatásfokával, viszont logaritmikusan kiszámítható vagyis szoros összefüggésben van.
Kicsit másképp mondom, mert én erre gondoltam:
Adott két hangszóró ugyanakkora teljesítménnyel hajtva, de más paraméterekkel, a hatásfokuk még nem feltétlen ugyanaz, ha megmérnénk az egyik hatásfoka jobb lenne. Így értettem a hatásfokot, azonos teljesítményen nagyobb hangnyomást tud leadni, jobb a hatásfoka s ez mérhető dB-ben!
(#) marone hozzászólása Jan 23, 2012 1 /
 
Bocs hogy ha hülyeségeket kérdezek néha, de a tanult szakmám (kvantumfizikus :bohoc: ) csak érintőlegesen foglalkozott az elektronikával. Autodidakta módon tanulom, aztán ezért természetes módon maradnak fehér foltok az ismereteimben, akár alap dolgokban is.
De most akkor hol nem folyik áram ??
Mert valahol nem folyik, az biztos ! :smile:
Az egyenáramú áramkörben, a testben ? Mert ugye azt az ember tapogathatja nyugodtan.

Amúgy meg téves az a hiedelem, hogy valamely témában/szakmában az ismeretek mennyiségét valamilyen lineáris felfelé ívelő vonalnak kell felfogni. A cégnél ahol dolgozom, az elektroműszerész nem tudta megmondani hogy a + tól a negatív felé, vagy fordítva folyik az áram a valóságban. Pedig ugye alap fizikatudás. És mégis nagyon jó szakember, komoly gépeket javít meg, egy komoly nemzetközileg elismert (persze attól még sz*rul fizető ) cégnél.
(#) frici.hu válasza marone hozzászólására (») Jan 23, 2012 /
 
1 szó: potenciálkülönbség.
A 0 vezeték földelve van a fázis feszültsége a földhöz képest annyi, ídeális esetben.
(#) pucuka válasza marone hozzászólására (») Jan 23, 2012 /
 
Talán rossz helyen tetted fel a kérdésed, ez eszedbe sem jutott? Ez sem idevaló, hanem vagy a kezdőkbe, vagy az elméleti elektronikába, a FI relének is van saját topikja. Tanulnod is kéne már valamit, meg olvasni a fórum megfelelő témáit, nem csak kérdezősködni.
Gyanítom, ez is törölve lesz, de ez így van rendjén
Azt sem tudod, mi az áram, merre folyik, de a kondenzátor hangja fontos
(#) lamalas válasza frici.hu hozzászólására (») Jan 23, 2012 /
 
Olyan sok felreertesre okot ado pontatlansag volt az eredeti irasodban, hogy azt nem hagyhattam szo nelkul. Egyaltalan nem a szemelyed ellen iranyultak a hozzaszolasaim, hisz nem is ismerlek, honnan tudhatnam milyen ember vagy...

Egyebkent en is beleestem a pontatlansag hibajaba (a relativ hangnyomas mertekegysege a dB es fontos a relativ szot hangsulyozni), de pucuka helyesbitett es ez igy helyes.

Bizonyos feltetelekkel, kiegeszito informaciokkal erdemes csak ket hangszoro erzekenyseget es/vagy hatasfokat megadni, osszehasonlitani. A logaritmikus osszefugges is csak korlatozottan hasznalhato. Elofordulhat olyan eset, hogy egy erzekenyebb hangszoro hangdobozba epitve adott frekvencian kisebb hangnyomast produkal azonos bemenoteljesitmenyre mint egy erzeketlenebb hangszoro. Ettol fuggetlenul az erzekenyebb hangszoro hatasfoka (a szamitasok alapjan) magasabb. Itt maris megdolni latszik a logaritmukis osszefugges helyessege, de megis igazak az osszefuggesek csak tudni kell milyen korulmenyek kozott. Ezert nem lehet mindent altalanositani, lenyegesek az egyeb adatok, parameterek, korulmenyek is.
(#) frici.hu válasza lamalas hozzászólására (») Jan 23, 2012 /
 
Aha*... tehát ne általánosítsak, mindenhez írjak egy példát, részletesen elemezzem ki, írjak olyan dolgokat amit egy "kezdő" kérdező még csak véletlen sem értene meg, azért, hogy a "szakik" ne javítgassanak ki mindenért.
Miért nem lehet általánosságban leírni valamit?
Én értem amit írsz-írtok, de "Ő" érti? Érdemes lenne megkérdezni tőle, s nem az én hozzászólásom nem tetsző részleteit boncolgatni és elemezgetni amik általános szinten bőven elegendőek annak a "szintnek" aminek ő megfelel.
Most is az a fontos, hogy a hangszóróknak van-e dobozuk és mi a rezonanciafrekvenciájuk, a lengőcséve, membrán súlya és a gumiperem, pillemembrán ellenállási tényezője, a mágnes Gaus-ja, a légrés a mágnes és a lágyvas között, a lengőcséve hatásos hossza és átmérője és végül a kosár anyaga!
Ha a végletekig kell menni tessék írni egy tanulmányt és azt például itt publikálni, bár nem hiszem hogy akár a negyedét megértené.
Bele ne köss a mértékegységekbe légyszíves.
Röviden, elméletben lehet azt mondani, hogy a hangszóró hatásfoka dB-ben mérhető és viszonyítható dolog, nem kell a többi tananyag max annak aki diplomázni akar belőle.
(#) frici.hu válasza frici.hu hozzászólására (») Jan 23, 2012 /
 
Pucuka szavai!
""Hangszóróknál a dB megadása a hangszóró érzékenységét (ha úgy tetszik az átalakítás hatásfokát) jelöli, 1 W meghajtó teljesítmény esetén a hangszórótól 1 m távolságban mért relatív hangnyomást.""

Ez nem a hangszóró hatásfoka?
Köszi, lezártam a témát részemről, mert tuti lenne mit elemezgetni még viszont értelme nincs!
(#) lamalas válasza frici.hu hozzászólására (») Jan 23, 2012 / 1
 
Idézet:
„Röviden, elméletben lehet azt mondani, hogy a hangszóró hatásfoka dB-ben mérhető...”

Pont ez az amirol eddig beszeltem. Olyat allitasz ami muszakilag nem helyes es teljesen fuggetlen attol, hogy kinek mondod. A kezdo elhiszi neked es rosszul tanulja meg, ezert probalok helyesbiteni.

Tehat megegyszer, utoljara: A hangszorok hatasfoka NEM dB-ben merheto hanem szazalekban ( % ). A dB-t a relativ hangnyomas mertekekent hasznaljuk. A ketto kozott termeszetesen van osszefugges.
(#) Pixi hozzászólása Jan 24, 2012 /
 
Sziasztok!

Van egy kis 8 centis hangszóróm aminél egy érdekes cicergő hang hallható mikor szól! Csak bizonyos hangoknál hallható, mert van hogy semmi, és van hogy nagyon erősen hallható! Akkor is hallani ha lefogom a membránt!
Valakinek lenne ötlete mi lehet a hiba?

üdv
PIXI
(#) frici.hu válasza Pixi hozzászólására (») Jan 24, 2012 /
 
Leszaladt a lengőcsévéről pár menet, szedd szét a hangszórót és hőálló lakkal tedd a helyére.
(#) Pixi válasza frici.hu hozzászólására (») Jan 24, 2012 /
 
Kérdés hogy tudom szétszedni?
Amúgy műanyag kosaras!
(#) csikben válasza reloop hozzászólására (») Jan 25, 2012 /
 
Így is fel lehet fogni. A limiter mennyire befolyásolja a hangzást?

Lehet nem teljesen ebbe a fórumba való, de a kérdésemhez mégiscsak köze van:

Ha két hangszórót, egy 8ohm 50W-ost és egy 8ohm 30W-ost sorosan kapcsolok, és ezzel párhuzamosan egy 16ohm-os 50W-os hangszórót, akkor kapok egy kapcsolást aminek az impedanciája 8ohm lesz. De az egészre ráadható teljesítmény hogyan alakul?

Továbbmegyek, kicsit megvariálva az egészet:
8ohm 50W párhuzamosan egy 8ohm 50W-al és ezekkel sorosan egy 8ohmos 30W-os hangszóró. Itt az impedancia 12ohm lesz. Ennél hogy alakul a teljesítmény?

Remélem érthetően írtam le a kérdéseimet. Köszi előre is!
(#) reloop válasza csikben hozzászólására (») Jan 25, 2012 /
 
Szia! Hangszórót csak végszükség esetén kötünk sorba, eltérő típusokat még akkor sem. Az első példában elvileg 100W-tal lehetne terhelni a rendszert, a másodikban alig több mint 30-cal.
(#) csikben válasza reloop hozzászólására (») Jan 25, 2012 /
 
Szia! Akkor hogyan lehetne egy dobozba elrendezni 3 db 8 ohmos hangszórót? Teljesitmény ellenállások használata a megoldás?
(#) Pixi válasza csikben hozzászólására (») Jan 25, 2012 /
 
Három egyforma hangszóról lenne szó? Vagy magas közép mély verzióról?
(#) frici.hu válasza Pixi hozzászólására (») Jan 25, 2012 3 /
 
Nem vicc, de ügyesen!
(#) csikben válasza Pixi hozzászólására (») Jan 25, 2012 /
 
Mindhárom különböző, sőt még az érzékenységük sem stimmel. A két középhangszóró 89dB a magas 95dB.
(#) Pixi válasza csikben hozzászólására (») Jan 25, 2012 /
 
Akkor a magasra 4,7µF 63V kondi kell, így az már kiesik!
A másik két hangszóróról lenne méret?
(#) csikben válasza Pixi hozzászólására (») Jan 26, 2012 /
 
A kondi mit csinál a magassal? Hogy érted, hogy kiesik?

Kicsit megvariáltam a terveimet, találtam céljaimnak jobban megfelelő hangszórókat.

Egy magas és egy mélyközép lesz, a programmal gondosan megtervezett reflex dobozban:

A mélyközép SB Acoustics márkajelzésű, árához képest egész jó mély és közép átvitelű szerkezet lesz:
50W RMS, 88dB, 8ohm, 38Hz-4000Hz

A magas valószínűleg egy Vifa lesz:
80W RMS, 88dB, 4ohm, 2000Hz-30.000Hz

A fő kérdés továbbra is a két hangszóró összekötése lenne dobozon belül.
(#) Pixi válasza csikben hozzászólására (») Jan 26, 2012 /
 
Én úgy tudom, hogy a sorba kötött kondi miatt nem érzékeli az erősítő a magas 8 ohmos ellenállását! Meg ugye a magasra ha nem piezo, akkor kell kondi, hogy csak a magas frekik jussanak oda, így nem fog torzítani a mély miatt, és a teljes frekvencia tartomány tönkretenné nagyobb hangerőnél!
Az erősítő amiről működtetni fogod arra omhos hangfal köthető minimum?
Ha a két hsz egyforma akkor lehet sorba a kettőt, és 16 ohm lesz, de ha az erősítőd bírja a 4 ohmot, akkor lehet párhuzamosan is kötni! De ez mindegyik csak 2-2 azonos hangszóró esetén lehetséges!
(#) csikben válasza Pixi hozzászólására (») Jan 26, 2012 /
 
Értem, akkor végül is a kondi hangváltó szerepet tölt be, azt úgy is tennék rá, csak amit kiszámoltam az 10µF lenne és még kiegészítésképpen egy tekercs is menne rá, a nagyobb meredekség miatt.

Mélyközépből csak egy lenne dobozonként.

Az erősítőm a 4ohmot még bírja. Elég erős példány, 2x70Wot biztosan le tud adni. (Jelen esetben jóval több mint kéne)
(#) lamalas válasza Pixi hozzászólására (») Jan 26, 2012 /
 
Idézet:
„Én úgy tudom, hogy a sorba kötött kondi miatt nem érzékeli az erősítő a magas 8 ?os ellenállását!”

Ez igy nem teljesen fedi a valosagot. Az a helyzet, hogy a hangszoroknak onmagukban es egy komplex hangsugarzonak hangvaltoval is frekvenciafuggo az impedanciajuk. Az igaz, hogy egy soros kondival a magashangszoro impedanciaja mar nem szol bele az alacsony frekvencian merheto impedanciamenetbe, mert a soros kondi impedanciaja magas erteket mutat alacsony frekvencian. Azonban a frekvencia emelkedesevel egyre inkabb csokken a kondi impedanciaja, igy a hangsugarzo eredo impedanciajat (amit az erosito latni fog) a magas es a vele soros kondi illetve a mely hangszoro eredoje fogja meghatarozni!
(#) Pixi válasza lamalas hozzászólására (») Jan 26, 2012 /
 
Tudom hogy nem fedi a valóságot, de így könnyebb volt elmagyarázni miről is van szó!
Amúgy ilyen szakszöveggel nem tudom elmagyarázni, mert nem vagyok műszerész, csak hobbi szinten foglalkozom ilyen dolgokkal!
(#) lamalas válasza csikben hozzászólására (») Jan 26, 2012 /
 
Idézet:
„...akkor végül is a kondi hangváltó szerepet tölt be...”

Egyetlen soros kondi a hangszoro elott egy elsorendu felulatereszto szuro melynek a toresponti frekvenciajat a kondi erteke es a hangszoro impedanciamenete hatarozza meg.
Ha kiegeszited ezt egy tekerccsel ami parhuzamos a hangszoroval akkor masodrendu felulatereszto szurot kapsz aminek a szamitasa mar bonyolultabb. Egyebkent netes vagy ilyen-olyan kalkulatorokkal amik elmeleti, idealis ertekekkel szamolnak nem lehet megfelelo hangvaltot tervezni. Ismerni kell legalabb a hangszorok impedanciamenetet, frekvenciatvitelet az adott dobozban, hogy csak a legminimalisabb szukseges adatokat emlitsem es ezek ismereteben lehetne elkezdeni egy optimalis hangvalto elkesziteset. Kozelito kb. ertekeket lehet ajanlani, de biztosat csak meresek utan, gondos tervezessel lehetne mondani.
(#) csikben válasza lamalas hozzászólására (») Jan 26, 2012 /
 
Azt lehet csinálni, hogy párhuzamosan kapcsolom a két hangszórót az 2,67 ohm, és az egésszel sorosan berakok egy 5ohmos 10Wos ellenállást? Tudom hogy rontja az érzékenységet, meg a jóságot is valamennyire, de így közel 8ohm lehet az impedancia.

A másik elmélet lenne, hogy a kettőt sorba kötöm, így 12ohm lenne az impedancia. Csak hát egy magasat, meg mélyet nem lenne célszerű sorba rakni.
(#) ptesza válasza csikben hozzászólására (») Jan 26, 2012 /
 
Az a baj ,hogy egyenáramban gondolkodsz. Ha váltóáramban vizsgáljuk akkor fel lehet rajzolni egy impedancia görbét, a frekvencia függvényében .Az igazi cél az lenne , hogy a görbének ne legyenek olyan részei , amik az erősítőnek már károsak lehetnek.

A képen lévő impedanciamenetre már rá lehet mondani , hogy 8 ohm - os.
(#) csikben válasza ptesza hozzászólására (») Jan 26, 2012 /
 
Azt hiszem az lesz a megoldás, hogy egy másik magas sugárzót választok! Olyat aminek nagyobb az impedanciája.
(#) lamalas válasza csikben hozzászólására (») Jan 26, 2012 /
 
Nem az a cel egy mely es egy magashangszoro parositasanal, hogy azonos legyen a nevleges impedanciajuk mert lehet, hogy ettol fuggetlenul nem hasznalhato egyutt a ket hangszoro. Egy 8ohmos mellyel ossze lehet parositani egy 4ohmos magasat is ha egyebkent mas parameterekben, tulajdonsagokban osszeillenek illetve lehet hozzajuk megfelelo hangvaltot kesziteni.

Egyebkent meg tudnad adni a kiszemelt mely es magashangszorok pontos tipusat? Ha ezek megvannak es talalunk hozza adatlapokat a neten akkor legalabb azt el lehetne donteni, hogy tudnad-e egyutt hasznalni a ket hangszorot.
Következő: »»   33 / 42
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem