Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Inverteres hegesztőtrafó
 
Témaindító: Gabi, idő: Aug 12, 2005
Lapozás: OK   251 / 563
(#) mpisti válasza Phile80 hozzászólására (») Jan 27, 2012 /
 
Szia Tamás!
Tegnap nem volt netem így csak ma láthatom a fejleményeket. Valóban igazad lehet, hogy az impulzustrafó sáros. Én egy ESAB géppel szívtam hasonlóképpen mint a Pásztor Pisti, és ott is az illesztőtrafó volt a ludas.
(#) Pásztor István válasza Phile80 hozzászólására (») Jan 27, 2012 /
 
Íme ez van ráírva a nyavalyásra: TI 120020 ( alatta)
02-07
(#) Phile80 válasza Pásztor István hozzászólására (») Jan 27, 2012 /
 
Az alábbi linken találhatod az adatait.
http://www.utkcomponent.com/en/prodotti_scheda.php?prod=6

Jól látható hogy van pár féle. Nekem 120303 kódszámú van. Mivel ez nincs a listában, ezért szerintem írj a trafó gyártójának, hogy küldje el az adatait, aztán össze lehet vetni a kettőt. Vagy szerezz pont ilyen 120020-as számút.
(#) Pásztor István válasza Phile80 hozzászólására (») Jan 27, 2012 /
 
Ti 120020 szerepel a listában, három azonos menetszámú tekercse van, ezért gondoltam csinálok egyet, ami a maciban már úgy gondolom bevált.
Megrendelem a gyárit és megint bedöglik amilyen megbízható. Úgy látom valami szigetelési hiba van ezekkel. Az áram köre nem nagyon különböző, ezért bízom benne, hogy beválik. Ahogy elkészültem vele, jönnek a képek.
(#) Phile80 válasza Pásztor István hozzászólására (») Jan 27, 2012 /
 
Nem a trafó okozza a hibát amikor tönkremegy a gép, a trafó átütése a hiba következménye. Általában az ilyen gépeknél pont az IGBT-ről spórolják le a hőkapcsolót és szerintem ez okozza azt, hogy elszállnak az IGBT-k. Azoknál a gépeknél, ahol tettem 80 celsiusos hőkapcsolót az IGBT bordájára, azok azóta hiba nélkül mennek. Ahol van hőkapcsoló az IGBT-n, ott nagyon ritka az ilyen jellegű hiba. Profi gépeknél is alkalmazzák ezt a trafós megoldást, de ott már inkább az optocsatoló a jellezőbb.
Abban a listában legalább 10db van aminek a tekercsei 1:1:1. De mivel más választásod nincs, --mert ilyet sztem venni nem tudsz--marad a kísérletezés, ami lehet hogy még költségekkel fog járni...
(#) Pásztor István válasza Phile80 hozzászólására (») Jan 27, 2012 /
 
Teljesen igazad van, hogy nem a trafó okozza a hibát.
Az hogy tönkremegy már csak következmény. Azt hiszem
nincs más választásom, mint hogy csinálok bele egy másikat, hiszen vagy visszarakom az eredetit és tönkremegy megint, vagy kísérletezek és tönkremegy,.
Vagy beválik!
Van itt egy másik, ami EXTOL névre hallgat.
Abban már HCPL 3120 optó meghajtó van, akkor az PROFI
gép??? A trafós MERKLE még is kétszer többe kerül.
Lesznek bajok az EXTOL lal is ott még a jel alakok sem rendesek, de ezzel majd később jövök elő.
Az lehet, hogy a kísérletezés költségekkel jár, de legalább tanultok az én költségemre.
Úgy hiszem már én is tanultam tőletek.
(#) mpisti válasza Pásztor István hozzászólására (») Jan 27, 2012 /
 
Igen, az esetek azon részében ahol semmi nem állja útját az IGBT vagy FET felől az impulzustrafó felé induló hibaáramnak,a trafóhiba már csak következmény lesz. De az említett ESAB-nál a hiba a trafómeghajtó FET zárlatának a következménye volt,miután szétszedtem a trafót, akkor derült ki hogy a primernél az alsó sor huzal meneteiből néhánynál zárlatban volt. Érdekes módon a gép bekapcsolásakor ez nem generált kapcsolótranzisztor halált, csak kissé fura volt a jelalak.
terhelés hatására aztán erőteljes lett a jelalaktorzulás és jelentősen esett a gate feszültsége. Majd következett a pukk. Mivel az eset tanulságul szolgált,ezt az esetet követően szinte minden funkciót szimulálok, majd sikeres szimuláció után következik az éles élesztés, szigorúan műterheléssel. Az optós meghajtásról megoszlanak a vélemények. Van aki csak a trafóra esküszik, mondván hogy lényegesen strapabíróbb, mint az opto és még egyszerűbb is a kialakítás. Az biztos, hogy a trafós elterjedtebb megoldás mint az optocsatolós.
(#) Phile80 válasza mpisti hozzászólására (») Jan 27, 2012 /
 
Milyen műterhelést használsz inverterhez? Én nézegettem, de kb 1200euro lenne az ára a gyárinak. Nincs valami ilyen jellegű kapcsolásod? Nem értem miért ilyen drága...
(#) mpisti válasza Phile80 hozzászólására (») Jan 28, 2012 /
 
Én saját magam készítettem egy 240A- al terhelhető műterhelést, 0,05;0,1 és 0,2ohmos ellenállás értékekkel. A 240 A a 0,2ohmos értéknél érvényes. 0,05 ohmál 480A ez az érték. Az értékek közti váltást hegesztő csatlakozókkal oldottam meg. soros -párhuzamos kapcsolási lehetőséggel. A terhelő ellenállás anyaga 0,5x10mm-es szalagkanthal. Egy nagyon régi oszcilloszkóp dobozába szereltem bele, a hűtését 4 db 120x120mm-es ventilátor végzi. Bele van építve a terhelőáram mérésére egy LEM AC/DC mérőváltó 3,5 digiter kijelzővel, és a kapocsfeszültség mérésére szintén egy 3,5 digites kijelző. A túlmelegedés figyelő hangjelzéssel figyelmeztet,ha a terhelő ellenállás hőmérséklete a 100 fokot elkerülte.
Ha gondolod, tehetek róla fel fotót-de csak délután, miután hazaértem, mert most dolgozóban vagyok.
(#) Phile80 válasza mpisti hozzászólására (») Jan 28, 2012 /
 
Én is próbálkoztam ilyennel, de a letapadásvédelem folyton lekapcsolta a gépet.
Jöhetnek a képek!
(#) kissadam hozzászólása Jan 31, 2012 /
 
Üdv!

Az lenne a kérdésem, hogy a H alakba fordított ferritbe kinek, hogy fért bele a 15 menet? A macihoz készülne a fojtótekercs de nem fér el a 15 menet. A huzal sodrat kb. 6 mm átmérőjű szigeteléssel együtt.
(#) erdgab válasza kissadam hozzászólására (») Jan 31, 2012 /
 
Az U57 magokból kialakított H formába nem fér el a 15 menet ilyen átmérővel,nekem sem fért el.Két választásod van:kevesebb menetet tekersz rá,de legalább 12 legyen,vagy rátekered a 15 menetet,nem baj,ha kilóg a magból és kis műanyag távtartókat alkalmazva fogatod össze a magokat rögzítés céljából.Mindkét megoldás jó,de jobb,ha 15 menet van feltekerve.
(#) kissadam válasza erdgab hozzászólására (») Jan 31, 2012 /
 
Köszi a segítséget! Végignéztem itt a fórumon az összes képet amit találtam a fojtókról, de ott is inkább csak 12 menetet láttam, majd kiötlök valamit, hogy mégis melyik lesz jobb. Távtartót vastag bakelitből tudok csinálni hozzá, lehet marad a 15 menet.
(#) erdgab válasza kissadam hozzászólására (») Jan 31, 2012 /
 
Áldozz rá munkát,készíts távtartót és maradjon a 15 menet,szebben fog dolgozni a géped,ezért megéri.
(#) Tubi56 válasza kissadam hozzászólására (») Jan 31, 2012 /
 
Ha nem U57-et használsz hanem U59-et arra ráfér a 15 menet, mert magasabbak a szárai. Lásd a Tali bt honlapját
(#) kissadam válasza Tubi56 hozzászólására (») Jan 31, 2012 /
 
Van itthon U57-em, nem akarok venni másikat, készítek távtartót majd. Tali bt.-ből még nem próbáltam rendelni, de hamarosan muszáj leszek. A mai nap végigböngésztem kb. 6-8 elektronikai alkatrész forgalmazó oldalát, de E25 vagy 30-as ferritet sehol sem sikerült találni, csak nagyobbakat vagy kisebbeket. Itthon szétszedtem egy rakás magot, de méretét tekintve egyik sem jó, vagy nagy vagy kicsi, ami nagyjából jó lenne azokban pedig 2mm légrés van és még csak véletlenül sem sikerült két egyformát találni, hogy légrés nélkülit tudjak összeforgatni belőle. Egyetlen E25-öt találtam az pedig nem akart szétjönni, jelenleg hígítóban ázik, majd holnap kiderül a végeredmény.
(#) dara válasza kissadam hozzászólására (») Jan 31, 2012 /
 
Szia.Jó a E-20 mag is,bőven elég.
Nem kell higítóba raknod,Mikróba 10-10mp re berakva,mikor elég meleg a vas,ovatosan fogóval szét tudod huzni.Azért mondtam 10-10mp et mert lehet több is kell,de csak 10mp ként adagold az erőt.Nekem a mikro felett ott az óra.Az asszonynak meg ne mond meg mi ez a szag.Nekem 90% siker,bármilyen vasnál.A nagyobbaknál,ha eltört összeragasztottam,mindenprobléma nélkül működtek.
(#) granpa válasza kissadam hozzászólására (») Jan 31, 2012 /
 
Szia! Ha EI magot találsz abba kell is a légrés. Kisebb EE-ből (légr.nélk.) kettőt(4-et) összetehetsz (ha az ablakban elférsz).Ha nem jön szét, nagyon szárítsd ki mielőtt mikrózod!
(#) dara válasza kissadam hozzászólására (») Jan 31, 2012 /
 
Az induktivitást sem muszály 6mm átmérővel tekerni,a gyáriak sokkal gyengébek,elég a 4mm,és rá tudsztekerni Kb 30Mh 15-18 menettel.Ha van induktivitás mérőd?Meg tudod mérni.
(#) tatila hozzászólása Jan 31, 2012 /
 
Üdvözletem mindenkinek

Elolvasva az igen terjedelmes topicot én is kedvet kaptam inverteres gép megépítéséhez. Sajnos e területen igen kevés tapasztalattal rendelkezem. Köszönet Erdgab, Tubi56, katt, mpisti ... és a többieknek akik igen sok új információt tapasztalatott osztotak meg a forummal önzetlenül, amelyből mi igen sokat tanulhatunk. Megprobálkoznák a Maci vagy a Kolt tipusu gép megépítésével.
Van pár alkatrészem amely úgyvélem felhasználható pl. Fetek IRFP460 8db, IGBT IRGP4PC50W 4db, 2200µF/200V kondenz. 4db, HFA 15TB60 4db, RURG 8060 4db. dioda.
Számomra egy 130A-140A nem ipari alkalmazásra való gép megépítése lenne a cél.
Beszereztem egy pár ferrit magot is bontásból,de sajnos az anyag minőségenek tipusát (AL értékét, frekitartomány) nem igazán sikerül beazonosítani . Méreteik alapján talán EI 70x64x31 2db, valamint EE65x32x27 3mm-es légréssel 1db. A légréses gondolom jó lehetne kimeneti folytónak.
Véleményetek szerint ezen anyagokból kialakítható-e a gép? Az EI magok E tagjait szembefordítva esetleg kialakítható lene-e a főtrafó vagy inkább használjam őket az EI formában ?
(#) kissadam válasza dara hozzászólására (») Feb 1, 2012 /
 
Főleg ETD típusú magokat találtam, meg E42-eseket. Ami méretben jó lenne azokban 2mm légrés van, az pedig túl sok. Még véletlenül sem találtam két egyforma magtípust, hogy legalább a légrés nélküli feleket felhasználva össze tudjam házasítani. Szétbontani úgy próbáltam mindet, hogy vízben felforraltam, kettő kivételével szét is jött az összes, csak pont az az egy E25-ös nem jött szét, ez valami kemény műgyanta szerű valamivel lett összeragasztva. Mikrózni nem akarom, mert ha kinyírom a mikrót akkor nem lesz az se.
(#) dara válasza kissadam hozzászólására (») Feb 1, 2012 /
 
Szia.Ne félj,nem olyan könnyen adja meg magát a mikró.Kétszer,háromszor,10mp kell neki.Az EI70 es jó lesz főtraónak,a másik meg induktivitásnak,de azt szalaggal kéne tekerni,mint a gyáriak,vagy 4mm es zománcal,hogy minnél több menet menjen rá.
(#) granpa válasza kissadam hozzászólására (») Feb 1, 2012 /
 
Szia! Derékszögű tárgy mellé fogva SiC(esetleg korund) anyagú smirglin(finom szemcséjű), lecsiszolhatóak a jármok, a végén olajos(vizes) polír papírral tükrösíteni. Ha sehol nem csillan át a fény; jó! A cséve, lehet nem lesz jó(hosszú lesz), de átalakítható.
(#) granpa válasza kissadam hozzászólására (») Feb 1, 2012 /
 
V.réz szalagot, vízvezeték csőből nyerhetsz. D x Pí=ablak-szélesség (cséve sem kell). Hosszéban felvág, lágyít, egyenget(sorjáz!), lágyít, szigetel (sárga/gázos/teflon szalag, 100Ft/guriga), sablonra felteker, szigetel, összerak. Közepes menethossz x menetszám +kivezetések =csőhossz.
(#) kissadam válasza granpa hozzászólására (») Feb 1, 2012 /
 
A tekercseket lakkozott 0,4-es huzalok sodratából készítem (szigetelve persze), ez van itthon, a rézcsövet meghagyom fűtésre . A főtrafó is U57-es magokból készítem, lehet hogy 3 párból és toroid szerűen tekerem meg, vagy azt még meglátom, egyenlőre az E25-öt vadászom, ha nem találok, marad a pc tápból bontott EI33.
(#) kissadam válasza dara hozzászólására (») Feb 1, 2012 /
 
Az EI70 tatila-nak van, nem nekem én U57-ből dolgozok most. Mikrot még lehet kipróbálom.
Azért köszönöm a segítségeket mindenkinek!
(#) Tubi56 válasza kissadam hozzászólására (») Feb 1, 2012 /
 
Jó az az U57 távtartóval, de amit Dara ír 30Mh induktivitást az nagyon nem jó! Állítsd be kb 70uH-re 15 menettel, de lehet akár 18 menet is!
A vastagságával se spórolj alkalmazd a legalább 6mm-t
(#) kissadam válasza Tubi56 hozzászólására (») Feb 1, 2012 /
 
Induktivitás mérőm sajnos nincs, régóta tervezem a beszerzését... A huzalt nem bántom marad a vastagsága, mert már leszigeteltem, szigeteléssel olyan 6,5mm vastag. Egyébként a ferritekről készítettem képet. Ezek vannak amik méretben nem túl nagyok, jól láthatók a légrések. A harmadik pedig nem jött szét, még szenvedek kicsit a bontásával. (A tolómérő nulláját jelöltem, így jobban látható.)
(#) granpa válasza kissadam hozzászólására (») Feb 1, 2012 /
 
Mi az a fekete szalag, villanyász PVC?! A3.-at tedd mikróba.
(#) AccessDenied hozzászólása Feb 1, 2012 /
 
Bővebben: Link IGBT jó a bocs-ba 1-1 db? Én úgy láttam, hogy jó, csak igbt téren kezdő vagyok. Vagy ajánlanátok nekem olcsóbb beszerzési lehetőséget bármilyen helyettesítő igbt-nek?
Következő: »»   251 / 563
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem