Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolóüzemű táp 230V-ról

Témaindító: cimopata, idő: Szept 13, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   250 / 783
(#) Zupp87 válasza lorylaci hozzászólására (») Jan 31, 2012 /

Én úgy olvastam, hogy ha nincs lehetőség az energia-visszatápláló tekercset szorosan tekerni a primerrel, RCD snubberrel is megfogható a kialakuló nagy dU/dt. Jó szoros csatolás esetén elvileg a primer és a segédprimer közötti kapacitás korlátozza ezt be. Azonban áttétel szempontjából nem találtam útmutatást, de ha abból indulok ki, hogy az energia-visszatáplálás flyback ciklus, akkor arra gyanakszom, hogy meg kell egyezzen a primer menetszámmal. Ez ügyben főleg megerősítést vagy pontosítást kérnék, ugyanis ezzel nem vagyok teljesen tisztában, viszont szándékomban áll majdan energia-visszatáplálást alkalmazni disszipatív RCD snubber helyett.
(#) lorylaci válasza Zupp87 hozzászólására (») Jan 31, 2012 /

A forward-konverternél a segédprimer menetszáma általában megegyezik a primer menetszámával, de nem feltétlen. Legalábbis itt van néhány forward-trafó, innen vehetsz mintát.
(#) Zupp87 válasza lorylaci hozzászólására (») Jan 31, 2012 /

Vagy pl. itt van egy részletes tervezési menet forward konverterhez. Itt is 1-nek veszi a primer és a reset tekercs áttételét (Np/Nr). Gondolom lehet bifiláris a primerrel, csak erre az esetre Billings szigorú szigetelési előírásokat említett. Szerintem nem ok nélkül. Ha jól gondolom át a dolgot, a primer kikapcsolt állapotban több mint 2x320V-on van, a reset tekercs vele szorosan levő, azonos vége meg a 0-án. Kérdés, hogy a két vezeték között megfelelően szigetel-e ekkor a zománcréteg. Vagy marad a sima szoros csatolás, szigetelő réteggel, azonban ekkor nő a kettő közötti szórási induktivitás, szükség lehet RCD snubberre (bár szerintem lényegesen kevesebbet fog disszipálni, mint ha a teljes reset RCD snubberrel menne).

AN-4134.pdf

(#) (Felhasználó 46585) válasza Zupp87 hozzászólására (») Jan 31, 2012 /

" ... arra gyanakszom, hogy meg kell egyezzen a primer menetszámmal... "

Tegnap írtam a feszültség-idő területről, meg a fluxusról. Most próbáld meg alkalmazni! Könnyítésként: rajzold le a trafó primerén milyen feszültségnek kell lennie.

Igen, szoros csatolás kell. Ugyanis az a segéd primer tekercs a trafóban tárolt mágneses energiát táplálja vissza a betáp felé. Ha van szórt induktivitás, akkor nem fog elég gyorsan megindulni a segédtekercsen az áram, vagyis lesz kisebb-nagyobb túlfeszültség. Erre persze kell egy snubber. De lehet visszatápláló tekercs nélkül is, csak akkor a snubbernek kell megennie a trafóban felhalmozódott mágneses energiát. ( mondjuk egy zenernek, meg egy diódának ) Kis teljesítményeknél ez nem probléma, de egy nagyobbacska ferritnél már gond lehet.
(#) Zupp87 válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Jan 31, 2012 /

Az arra gyanakszom válasz ez alapján keletkezett (sose vagyok biztos magamban ). Viszont rajz helyett elképzelés ment fejben. Marad még egy próba, ahol is a készletemen lévő huzalból bifilárisan tekert tekercsek átütési szilárdságát fogom tesztelni holnap a tanszéken, van erre pár kitüntetett masina. Bár magasabb hőmérsékleten sem árt szerintem megnézni.
A ma felélesztett 1T forward tápomban egy RCD tag disszipálja el a mágneses energiát. Az 1W-os R tag 11,5V/2A-es szekunder terhelésnél (kb. 35-40%-os kitöltési tényező (a közölt szkópképemen pontosabban meg lehet nézni) 53kHz-en, 152 menetes primer (-viszonylag kicsi a mag, ráadásul nem is gerjesztem agyon-), 56mH mágnesező induktivitás) fűt is rendesen, de jól működik a reset, nem megy telítésbe a mag.
(#) philips100 válasza Zupp87 hozzászólására (») Jan 31, 2012 /

Sziasztok!

Csatolom az AN-4134-ben szereplő excell kalkulátort.
üdv

Én arra lettem volna kíváncsi, hogy érted e az összefüggéseket a két tekercs menetszáma, a fluxus, a feszültség-idő terület, meg a tranyó feszültség igénybevétele között.

Ezen nincs mit kipróbálni, csak egyféleképpen működik. Ha megépíted, legfeljebb olyan problémák lesznek, hogy hogyan csinálj nagyon kicsi szórási induktivitást, ha snubbert használsz, akkor nem ég e le, stb. Szóval ezek inkább "mechanikus" problémák.

Természetesen, világos. Köszönet a tegnapi leírásért. Bevallom őszintén, először ezzel kapcsolatban most a flyback konvertereknél az energia transzferről olvasott dolgok jutottak eszembe, bár lényegében ugyanerről van ott is szó.

Nos, akkor hogyan lehet megcsinálni azt, hogy egy ilyen forward nagyobb mint 50 %-os kitöltéssel működjön?

Szerintem úgy, pl. energia-visszatápláló tekercs esetén, hogy a visszatápláló tekercs menetszáma kisebb, mint a primer. Ugyanis ugyanakkora feszültség kerül a kikapcsolási idő alatt a lemágnesező tekercsre, mint a primer tekercsre a bekapcsolási idő alatt, de mivel előbbinek kisebb a menetszáma, gyorsabb lesz az indukcióváltozás sebessége, ergo rövidebb idő is elég annak az indukciónak a nullára csökkentéséhez, amit a primer a bekapcsolási idő alatt felépített. (Ehhez most tényleg a Te tegnapi gondolatmeneted idéztem föl). RCD snubber esetén pedig gyanítom, hogy nagyobbra kell választani a snubber kondenzátoron folyamatosan jelen lévő feszültséget (ezt a Fairchild doksi pl. Vsn-nel jelöli). Ezzel az is megvilágosodott bennem, hogy ha pl. max 50%-ot akarok kitöltési tényezőnek, és RCD-t, akkor a Vsn meg kell egyezzen a tápfeszültséggel, ami ahhoz hozzáadódva pont a tápfesz kétszerese, ergo 50% esetén pont kiüríti a magot.
(#) Zupp87 válasza Zupp87 hozzászólására (») Jan 31, 2012 /

Pongyolán fogalmaztam.. ugyanis nem a teljes kikapcsolási idő alatt kerül a tápfeszültség a segédprimerre, hanem csak addig, amíg a tekercs által hajtott áram a diódát nyitva tartja. És hiába kisebb a segédprimer menetszáma, a megfelelő feszültség-idő függvényrészek területének kutya kötelességük megegyezni, így a reset periódus is hamarabb fog befejeződni, időtartama és a bekapcsolási idő között a primer és a segédprimer áttétele lesz az arányossági tényező.

Látom, nagyon hatékonyan tudsz olvasni... csak így tovább!

Szóval, oda kell figyelni... Ebből az is következik, hogy mondjuk egy 900 V-os gyors IGBT-ből már egész jó tápot lehetne csinálni és nem is olyan kis teljesítményben.
( De azért ne felejtsük el, hogy a trafó vasmag csak egy irányban van mágnesezve, tehát, nem túl jó a kihasználása. De azt se felejtsük el, hogy nagyon sokszor van, hogy a meglevő raktárkészletből kell építkezni. Van, amikor nincs pénz megvenni az odavaló alkatrészt. Ilyenkor jön a "B" terv... )

Igen. Ez egyébként jól látszik, ha szabályozott a táp és mondjuk kisebb a kitöltési tényező. Nekem mindig az aszimmetrikus félhíd ugrik be, abból nagyon sokat csináltam. Az ugyanígy működik, csak nem kell hozzá visszamágnesező tekercs.
(#) Zupp87 válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Feb 1, 2012 /

Nagyobb teljesítmény esetén, főleg, ha ügyesek vagyunk, és tudunk jó szorosan a primerhez segédprimert tekerni, onnan már csak egy ugrás az ellenütemű konverter, ami a trafónkat is jobban kihasználja, cserébe meghajtásnak be kell vetni minimum egy TL494-et, bár az is van szerintem sokunk fiókjában (nekem legalábbis van pár darab, nameg az ezzel kb. ekvivalens KA7500-ból is). Azonban nekem személy szerint több FET-em van 700V alatt, mint felett, emiatt B tervként jöhet a félhidas PWM, cserébe bonyolódik a meghajtás (+ 1 db IR2110, vagy gate meghajtó trafó, és ekkor már szerintem szükséges a MOSFET-es áteresztős indítás is).
(#) (Felhasználó 46585) válasza Zupp87 hozzászólására (») Feb 1, 2012 /

"... a MOSFET-es áteresztős indítás ..."

Ez mi?
(#) lorylaci válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Feb 1, 2012 /

Szerintem arra gondol, ami a ciompata tápjában is van, lényeg hogy amíg a segédtáp nem indul be, addig a MOSFET ad tápot, de utána onnan nem folyik áram, így rendes működés közben már nem disszipál.
(#) Zupp87 válasza lorylaci hozzászólására (») Feb 1, 2012 /

Igen, erre gondoltam. Az UC3842-nek elég kicsi az indítási árama, ami meg pluszban kell neki, azt a segédtáp pufferből meg tudja enni (tapasztalatom szerint a 47u puffer elég neki, hogy ne essen indítás közben a tápfesz hiszterézis alsó határa alá a feszültség). Indításnál ezt a puffert az én esetemben 300kOhm tölti, igaz, így folyamatosan 3-400mW-ot disszipál, viszont ez a hozzávetőleges, folyamatos disszipáció igaz a MOSFET-es indításnál a MOSFET gate-jére menő zener-ellenállás páros ellenállására is. Azonban ha mondjuk egy TL494 és egy IR2110 is van a vezérlésben, a fent említett megoldás nem biztos, hogy ekkora ellenállás érték esetén be tudja indítani. Kisebb ellenállás meg többet fűt. Én erre gondoltam kb.
(#) ekkold válasza Zupp87 hozzászólására (») Feb 1, 2012 /

A bifiláris tekercseléssel nem csak a szigetelés lehet gond, nagyobb feszültségek esetén, hanem a menetek közötti kapacitás is.

A flybackre visszatérve: a légrés beállítása nem olyan vészes dolog, akiben van egy kis kísérletező hajlam, az pillanatok alatt belőheti megfelelőre. A menetszámok pedig méretezhetők a tervezett frekvencia és a feszültség ismeretében. Szóval szerintem 10W körüli nagyságrendig az a jobb megoldás.
(#) Zupp87 válasza ekkold hozzászólására (») Feb 1, 2012 /

Billings nyomán arra engedek következtetni, hogy ez esetben a kikapcsolási periódusban jótékony hatást fejt ki ez a kapacitás. Ugyanis a valóságban szerintem még bifiláris tekerés esetén is van minimális szórt induktivitás, ami túllövést eredményezne, viszont ez a menetek közötti parazita kapacitás csökkenti a dU/dt-t, kisebb túllövést eredményezve. Az érem másik oldala azonban, hogy bekapcsoláskor ezt a kapacitást meg ellenkező polaritásra kell feltölteni, ott pedig hátrány.
(#) Zupp87 hozzászólása Feb 1, 2012 /

A mai nap méreteztem helyes kimeneti szűrőt és snubbert a táphoz. Azonban a jelalak csak nem akart javulni, sőt. Mint kiderült, az eredetileg hasalt snubber is megfelelt volna, a bűnös a trafó. Ugyanis én azt azelőtt tekertem, mielőtt sokmindent részletesen megértettem volna. Csak a sima szoros csatolást alkalmaztam, nem pedig a Cimopata által csak nagyonszorosnak említett elrendezést. Azonkívül mondván, hogy nem mágnesezem túlságosan a magot (~75mm2), 152 menetre számoltam a primert, 56mH a primer mágnesező (ez még önmagában nem is lenne baj), de a szórási... azt is kimértem végül, ami 250uH-re adódott. Ami mint rájöttem, borzasztó nagy. Katt tegnapi megjegyzése szólalt meg bennem, amit a primer és a segédprimer kapcsán mondott: "Ha nincs szoros csatolás köztük, nem indul meg azonnal az áram, feszültség-túllövés keletkezik". Na ugyebár majdnem ugyanez a helyzet a primer és a szekunder között is a kikapcsolásnál, a kikapcsolási folyamat alatt, amikor is a FET és a szekunder dióda lezár, de mint tudjuk, véges idő alatt, a kapacitásaiknak fel kell töltődnie, mindeközben pedig áram folyik. Ekkora szórási induktivitás ilyenkor rendesen pofán rúgja a snubbert, és hiába számoltam azt ki a közel szórásmentes esetre jól, már 38% körüli kitöltésnél is kb. 820V stresszelte a FET-et. Kíváncsiságból betettem szimulációba is ezt a szórási induktivitást sorban a trafóval, és bár más maggal, más FET-tel, de ugyanazokkal a menetszámokkal dolgoztam, elég hasonló szekunder jelalakot kaptam vissza, mint amit mértem. Az első kép az általam mért, a második a szórás beiktatásával szimulált szekunder jelalak. A harmadik és negyedik pedig 10uH ill. 30uH szórási induktivitás esetére lett szimulálva, megturbózva egy kicsit a snubbert, hogy az ez okozta lökést is meg tudja enni. Kérdés, meddig sikerül majd lemenni végül. Itt ki is jön a forward egyik hátránya: jóval nagyobb körültekintést és precizitást igényel a trafó elkészítése, mint pl. egy ZCS rezonáns konverter trafójáé.

Tehát, ez egy egy tranyós forward? A szimulációk jók, de a szkópos ábrát nem értem. Mi az a félszinusz a nulla körül? Előszőr látszik, hogy lemágneseződik a vas, aztán meg lesz egy szinuszos lengés? A másik, hogy olyan, mintha a tranyó rendesen kijönne a telítésből, mert a bekapcsolási idő végére lekonyul az eddig vizszintes vonalú feszültség.

( 820 V ébredt a FET-en? A szkóp bemenete ezt biztosan kibírja? Vagy 1:100-as mérőfejet használsz? Kár lenne egy TEK-ért... )

Ezért mértem szekunder feszültséget. A 820V körüli feszültséget az 52V-os negatív szekunder csúcs x áttétel, +320V becsőltem. A bekapcsolt állapotbeli behajlást még nem nyomoztam ki. A kikapcsolásnál gyanítom, hogy az van, hogy a snubber, mivel meglövi a feszültségét a szórt induktivitás a kikapcsolási folyamat alatt, jó hamar kiüríti a magot, aztán pedig a mágnesező induktivitás a FET kapacitásokkal és egyéb parazita kapacitásokkal, valamint ohmos tagokkal csillapodó lengést eredményez. De semmiképp sem a normál működés része. ("Ilyet nem szabad csinálni ") Egyébként nagyrészt a trafó hibás a nagy szórásával, de ez csak egy próbanyákon összetákolt deszkamodell, először abban sem bíztam hogy beindul Állatorvosi lónak nagyon jól teszi a dolgát
(#) Zupp87 válasza Zupp87 hozzászólására (») Feb 1, 2012 /

Egyébként mentségemre váljon: miután ezt beélesztettem, azután jött a tegnap esti beszélgetés, aminek során nem egy dolog vált előttem sokkal világosabbá, mint azelőtt. Ez a deszkamodell meg végülis adja a hibát.. és ha végül meg tudom magyarázni, és tudom, hogy kell kiküszöbölni, máris okultam az egészből (bár nem direkt csináltam hibásra ).

Egyébként a lemágneseződik - szünet - leng.. mikor annakidején találomra játszottam szimulációban a szekunder szűréssel, meg a snubberrel, akkor is előjött ott is ugyanez, bár nem emlékszem, milyen paraméterek mellett.

Nagyon cseles... csak az a baj, hogy a szekunderen pont a szórás miatt nem ugyanolyan a feszültség mint a drain- source között...

Igen, mindenféle lehet, de azt a vízszintes szakaszt nem értem, mitől van ott. Ha a vas már visszamágneseződött, akkor nem folyik áram a primer körben. Most jön a vizszintes szakasz. Azután megint folyik valamilyen áram, különben nem változna ez a vizszintes szakasz. Én arra tippelek, hogy a gate kap valami oda nem valót és egy kicsit bekapcsol a FET. Nézd meg a gate jelet, mert a kikapcsolás előtt levő feszültségemelkedést is talán az okozza.

Ebben igazad van! Ugyanis ma rámértem a gate feszültségre is, és emlékeim szerint ott azon a helyen megjelenik egy tüske, de nem csak a gate-n, hanem közvetlenül az IC kimenetén is. Ez pedig mindenbizonnyal az egyáltalán nem megfelelő NYÁK-ra vezethető vissza. A lukacsos próbapaneles heftelés nem a legmegfelelőbb kapcsolóüzemű tápegységnek Egy próbát mindenesetre megért, tanultam is belőle. Viszont készül a normális NYÁK neki, sőt, a trafót is megpróbálom kisebb szórással újratekerni. Remélem akkor szebb képeket közölhetek majd.
A szekunder mérésének hátrányával tisztában voltam, de a TEK valóban nem bírta volna el a drain feszültséget. Sőt, még a tekercs feszültségét sem tudta volna megjeleníteni.

Hm... a deszkamodell nem így néz ki, ezen nagyon nehéz dolgozni. Az igazi az, amikor van egy nyák, van rajta mondjuk 3...4 ic tok, a lábak kivezetve legalább 3 x 5 mm-es gamókra és még az ic-ket körbefogja jó néhány gamó. Erre felülről tudod forrasztani a lábas jószágot, mindenhez gyorsan hozzá lehet férni, mindent lehet látni, szóval nagyon kényelmes. És még az sem lehet probléma, hogy hosszúak lesznek a drótok, hiszen viszonylag messze vannak egymástól az alkatrészek. A valóban nagy áramú vezetékezést lehet nagyon közel szerelni egymáshoz, tehát a szerelési induktivitás is kicsi lehet. Egyébként, ha egy ilyen deszkamodellen meg tudod csinálni azt, hogy tökéletesen működjön, akkor a telifölddel már biztosan nem lesz problémád. Egy ilyen deszkamodellen lehet a legjobban megtanulni, hogy hol, milyen áramok folynak mondjuk egy tápban, a főkörében, vagy a gate meghajtásban, mire kell vigyázni, stb. A pwm erősítők topicban találsz a deszkamodellemről képet. Csak látszólag tűnik dróthalmaznak...

( Én csak akkor csinálok nyákot, ha a deszkamodell már tökéletes. Ezért előfordul, hogy a fél asztal próbapanelekkel van tele... )
(#) Zupp87 hozzászólása Feb 4, 2012 /

Az interneten való kutakodás során találtam egy kínai gyártót (Yuxiang), amely porvasmagos, fojtónak való ferriteket is gyárt, és rendhagyó módon részletes specifikációt közöl a vasakról, hiszterézis-görbékkel együtt, ami pl. szekunder oldali fojtó méretezésénél nagyon jól jöhet. A repertoárjukban megtalálható a sok PC tápban alkalmazott sárga-fehér jelölésű mag is (és kínai cég lévén gondolom nem egy számítógép PSU gyártónak a beszállítója) ill. egyéb más magok (én pl. egy zöld-kék jelzésű magot is bontottam valamelyik tápból, és az is szerepel a kínálatukban).
(#) Zupp87 hozzászólása Feb 4, 2012 /

Ezenkívül megtaláltam a gyártó doksijai között az ETD, EER ill. EI ferritmagok specifikációját. Szerepel benne a hagyományos PC táp trafó magja (EI-33), valamint az EER-30, ami majdnem ugyanolyan, mint az ETD-29 (ilyet is bontottam egy párat). A grafikonok alapján arra következtettem, hogy ezeket (anyagtól függően, ami bontott magnál pontosan ismeretlen..) kb. 200...250mT-ig érdemes használni, a permeabilitási érték csúcsa (amit Lorylaci említett, hogy annak frekvenciájának feléig szoktak használni egy magot) kb. 700kHz-en van.
Abban reménykedem, hogy ezek az adatok jobban közelítik a bontott dolgok paramétereit, mint a neves gyártók drága magjai.
Következő: »»   250 / 783
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem