Fórum témák
» Több friss téma |
Bár nem annyira vagyok otthon az elméletben de szerintem a kondenzátornak ebben a kapcsolásban csak annyi a szerepe,hogy a vissza rúgó feszültségektől megvédje a tranzisztort. Szikra közt csak egyet kell kialakítani a trafó szekunder oldalán. Valamit elnéztél nincs ott három szikra köz.
én valami olyasmit olvastam a kondi erejétől függ a kimenő energia a drótra. Abból gondoltam a szikra közöket, hogy 3 áthúzott kör van ott.
Igen az inverteresnél úgy van , ott a feltöltött kondenzátor energiája van rásütve a gyújtó trafóra. A kapcsolásban a három kőr a csatlakozási pontokra utal. A trafóra kettő + a földelés.
Sziasztok!
Biztosan volt már szó róla,de időhiány miatt most nem keresgettem. A lényeg az,hogy a képen látható pásztornak kb. 8-10 órás üzem után oly mértékben megnő az áramfelvétele,hogy "kinyírja" a tápláló 500mA-es tápegységet. A bekapcsoláskor,illetve azt követően jó ideig "normálisan" működik. Találkoztatok-e már ezzel a típussal,illetve hibával? Állítólag, más is tapasztalt már ennél a típusnál hasonlót. Üdv. Ottó
Szia!
Rákötöttem egy áramkorlátozós tápegységre és várom,hogy mi történik. Ezt a melegedés dolgot feltétlenül megnézem! Ennek a pásztornak esetleg fenn van a listán a kapcsolási rajza? Üdv. Ottó
Helló.
Ezt a készüléket most is használod,vagy használják? Mert előfordulhat,hogy a kerámia kondik amik ugye érzékenyek a hőmérsékletre a hideg hatására megváltoztatják az inverter rész frekijét ez miatt meg nő az áramfelvétel melegedni kezd a tranyó meg a trafó is előbb utóbb ki nyírja az adaptert,ezeket a kondikat ki kellene cserélni műanyag fólia kondikra és a táp kondit is nagyobbra. Elég a szürke panel trafó körében található tranzisztorra hűtést tenni a tirisztor sosem fog felforrósodni. Még egy tanács a pozitív ágba a tegyél sorosan egy 2-4 ohmos ellenállást aminek a teljesítménye 2-3 watt ez nekem bevált olyan pásztorok javításánál amiknek ugyanez volt a problémájuk.
Hoppá, most látom,hogy a 10 mikrós kondi mellett a doboz falára fel van szegelve egy stab ic is?
Azt is illik megnézni. De miért kell bele a stab ic? Valahol mintha már találkoztam volna ezzel a típussal.
Szia!
Ez az ellenállásos dolog jó ötlet! A tulaj szerint az előző javításnál a tranzisztort cserélték. Ez a kondenzátoros elképzelésed mellett szól. Mivel most nálam a műhelyben jár,ott meg 13°C-nál nincs hidegebb,így lehet,hogy nem is fog jelentkezni a probléma. Üdv. Ottó
És mennyi az áramfelvétel most? Tegyél rá egy jóóó nagy puffert, és úgy mérd, hogy átlagot mutasson. Én 1A-es tápot szoktam használni hozzá bár az átlag áramfelvétele csak 200mA körüli, de kisütés után megugrik.
Az áramfelvétel jelenleg 200mA alatt van.
Most még működik,bár nem a szabadban,hanem a műhelyben van. A legutóbb "kicsinált" táp 1500mA-es. Még nem szedtem szét a tápot,de kíváncsi vagyok,hogy mi hibásodott meg. Üdv. Ottó
Lehet akár a tirisztor is, ha pl. túl érzékeny a gate-je, és nyitva marad, vagy túl jó az inverter és nem zár le a tirisztor, mert nem esik le az áram eléggé.
A tirisztor gate-je meg a föld közé rakhatsz ellenállást, illetve egy pártíz-száz ohmot az inverter után, hogy azon keresztül töltse a kondit.
Bővebben: Itt a rajza
Meg 2vel elötte azz én hozzászólásomnál a nálam megfordultnak a képe.
Megcsinálom a módosításokat,mert nem szeretem,ha a javított cuccot visszahozzák!
Nem jó konstrukció esetén pedig előfordulhat! Egyébként a legutóbbi táp,ami meghibásodott - MW3R15 típusú (Somogyi). Kapcsolóüzemű. Így első "belenézésre" a T1A biztosíték olvadt ki,valamint a bemeneti dióda hídból 2 db dióda zárlatos lett.
Helló
A mostani hálózati adapterekben a primer oldalon a tekercs szigetelése alá betesznek egy hőbiztosítékot ami ha a tekercs felmelegszik az végérvényesen kiold azaz nem áll vissza és azt a jelenséget mutatja,hogy tönkre ment,át lehet kötni de én már csak akkor használom ha jelen vagyok egymagára sosem hagynám a lakásban.
Sajnos ismét nem sikerült módosítani a hozzászólásomat,ezért újból le írom...
Tehát amit az előbb írtam az a hagyományos vasmagos adapterekre vonatkozik,én nem nagyon szeretem e témában a kapcsolóüzemű tápok használatát, jó párat kipróbáltam mindnek az lett a vége,hogy tönkrement. Nem bírták a töltés-kisülésből adódó ingadozást. Ide a hagyományos adaptert kell használni.
Helló!
Ez a táp már kapcsolóüzemű! Holnap majd készítek róla képet is. Üdv.
Helló
idézet: túl jó az inverter és nem zár le a tirisztor, mert nem esik le az áram eléggé. A képen egy 3,5 wattos paneltrafó látható ebből adódóan nem lehet túl jó az invertere,ha még egy ferrit magos trafóról beszélnénk akkor azt mondom o.k.
Helló
Ne fáraszd magad azzal,szerintem mindenki látott már Somogyis kínai tápot. Sima mezei vasmagos adapterrel használd (járasd) és lehet,hogy megjavul a gép, lehet hogy ez miatt csinálta a bajt.
Szia!
Így van. Az egyik ismerősöm is meg csinálta az oldalon található inverteres pásztort és ő is kapcsoló üzemű tápról járatta. Mikor már a 3. ment neki tönkre ( 1A-os ),azt mondta szutyok az egész. Akkor javasoltam neki a Somogyis tápot,abból is az állíthatót.Na azóta nincs vele baj.
Szia!
Amennyiben jól értem,akkor a Somogyis tápból nem a kapcsolóüzeműt ajánlottad! (?) Üdv.Ottó
A túl jó az invertert idézőjelben értettem, hogy a tirisztorhoz képest. Inkább azt kellett volna írnom, hogy a tirisztor tartóárama elég kicsi, és az inverter begyújtva tartja. BT151-el nem szokott ilyen gond lenni, de ki tudja, mit raktak ebbe.
Hát igen, ennek tárháza igen széles általában ami olcsó és sok van belőle, találkoztam már orosz és csehszlovák típusokkal is.
Hát én most találtam Győrben egy műszaki boltban egy 70:700 tekercselésű 3x3centis kis ferritmagos trafót. Meg építettem két azonos áramkört csak az egyikben hagyományos 6 voltos 3,5 wattos panel trafót tettem a másikba pedig a ferritmagosat ÉG ÉS FÖLD a különbség. Hát rendeltem is belőle sok darabot. Majd ha lesz rá mód akkor teszek fel képet róla.
Ez a bolt esetleg a Varga féle alkatrészbolt? Csak azért kérdeztem, mer akkor esetleg én is megnézném!
Helló azt nem tudom,hogy,hogy hívjŕk,de ott a színháztól nem messze van ez a bolt a lŕnya is eladó a boltban.
Szerintem nem sok ilyen bolt van Győrben.
Ha egy kis szük utca. Picike kirakat akkor az lessz.
Igen úgy valahogy...
Egyszer Győrben voltam dolgozni egy fesztiválon és el mentem ebédelni és így teljesen véletlen találtam rá. Íme egy fotó a trafóról én a tranyót IRF640-el helyettesítettem és a pozitív ágba tettem egy 2wattos 3.3 ohmos ellent de persze a kitöltéssel is játszani kell Ja a trafót IMPULZUS TRAFÓ NÉVEN KELL KERESNI!
[OFF]Hogy ezzel a SAMSUNG GALAXI GIO -val milyen jó képeket lehet csinálni nem hiába 5 megapixel.
Én ezt a kapcsolás technikai megoldást alkalmaztam az impulzus trafóhoz.
Az 1 nanós kondi lehetőleg ne kerámia legyen,az IRF-re nem tettem hűtést de nem is volt meleg, inkább langyos,12 óra járatás után meguntam, hogy kattog így hát úgy ítéltem meg, hogy a kapcsolás életképes... Persze javaslatokat a biztos üzem érdekében szívesen fogadok. |
Bejelentkezés
Hirdetés |