Fórum témák
» Több friss téma |
igen, túraboltban lehet kapni. (Apu barlangász volt, van is karbidlámpánk..)
Az írásvetítőfólia milyen anyag? Tudtok segíteni? Mert nem tudom, és kéne a dielektromos állandója, mert nagyfeszkondit csinálok, és kbre ki kéne számítanom a kapacitását...
Régebben celluloid volt, most a fene tudja, mit használnak.
Csinálj RC oszcillátort, és mérd a frekijét vagy dobj össze egy kapacitásmérő kapcsolást. Minél több réteg szigetelőt használsz, annál kisebb lesz a kapacitása (de annál nagyobb feszültségen).
Tudom, mert 1-et van úgy hogy átüt, de 2-t már nem üt át a kb 30kV.
Celluloid sztem se lehet, mert nem törékeny annyira.
Szevasztok!
Nos, valószínűleg nem pont elektro téma de ha már van ilyen is .... Találtunk a padláson egy régi, viszonylag pénzes öregember sétabotját, ami szép mívesen nézhetett ki valaha de most a hajlata ami fémből van itt-ott el van feketedve, ezüstre gyanakszunk. A mágnest nem vonza (tehát nem vas vagy nikkel ...). Hogy tudnánk meghatározni hogy biztos ezüst-e nem pedig alumínium vagy réz ami krómozva van stb? Előre is köszi!!
Mártsd bele egy kicsit sósavba. Ha befeketedik akkor nem ezüst, ha tisztul akkor ezüst. Anyám így csinálta
hááát... feketedett is meg tisztult is . Akkor ez azt jelenti hogy alu?
komolyan megmondom, sejtelmem sincs. Hagyd benne egy ideig. 5-10 perc. Vagy asszem ezüstnél is működik, hogy harapj rá, ha benne marad a fogadnak a nyoma, akkor puha fém (alu), ha nem akkor ezüst. Ezt aranynál szokták használni, de szerintem ezüstnél is jó
kicsit ilyen népi módszernek tűnik. . Majd harapdálom , meglátjuk... . Lehet elviszem szakihoz
Egyébként köszi!!
A feketedés alapján valószínűleg ezüst. Nem illik különböző savakba mártogatni a fémtárgyakat, mert esetleg feloldódnak (ugyebár az ezüst messze nem a legértékesebb fém).
A legegyszerűbb és legkímélőbb megoldások a fizikai tulajdonságok mérése alapján történik. -Sűrűség meghatározása: Ez Arkhimédész óta nem sokat változott: vízbe meríted a tárgyat, a kiszorított víz térfogatát méred. A tárgy tömegét elosztva a térfogattal megkapod a sűrűséget. Az ezüst sűrűsége 10,49 g/cm3. (Ehhez képest az alumíniumé 2,7 g/cm3, és az alumínium nem szokott feketedni.) -Keménység meghatározása: az ezüst keménysége a Mohs-skálán 2,5. A 2-es keménységet körömmel, a 3-as keménységet rézpénzzel (penny, vagy a régi 2-forintos), vagy bármilyen réztárggyal lehet karcolni. -Fajhő meghatározása: ehhez már bonyolultabb felszerelés kell, kisebb tárgynál elég egy termosz és egy digitális hőmérő. Mérni kell a közeg (víz) tömegét, hőmérsékletét (kb. 60-80 fok az optimális), és a tárgy tömegét, hőmérsékletét. Az egyensúlyi hőmérsékletből számítható a fajhő, ez ezüstnél : (25 °C) 25,350 J/molˇK. -Karcszín: ékszerészek és drágakövesek használják ezt a módszert: egy fekete követ (próbakő) kell a tárggyal megkarcolni, az ezüstnek fehér karcot kell hagynia. Ez a módszer akkor pontos, ha összehasonlításképpen karcolsz a kőre ezüsttárggyal is. -Elektródpotenciál: tömény sós vízbe helyezve a tárgyat és egy rézlapot (fóliáslemez) pár tized volttal magasabb feszültség mérhető multiméterrel az ezüsttárgyon, mint a rézlapon (tehát ha a COM-ra kötöd a rézlapot, a multiméter pozitív feszültséget jelez). A két fém a mérés alatt nem érintkezhet! Ha ezek alapján nem dönthető el egyértelműen, hogy ezüst-e, akkor jön a kémiai elemzés. Ehhez viszont vegyszerek kellenek és kellő felkészültség szükséges. Ezüst tisztítása: Az ezüst feketedéséért az ezüst-szulfid felelős. Ennek mechanikai eltávolítása veszteséget okoz az anyagban (minden egyes tisztítással kevesebb ezüst lesz a tárgyban). Még néhány tipp Viszont tisztítható elektrokémiai úton: Egy edénybe rakj alumínium fóliát és sós vizet. Rakd bele az ezüst tárgyat, majd forrald az oldatot. Amikor felforrt, néhány kanálnyi sütőport (nártium-hidrogén-karbonát, szódabikarbóna) kell beleszórni. Addig kell melegen tartani, amíg az összes fekete folt eltűnik az ezüstről. Ekkor egy elektrokémiai reakcióban az alumínium redukálja az oxidálódott ezüstöt: 3 Ag2S + 2 Al -> Al2S3 + 3Ag
Fordítva. Ha a fognyom megmarad, akkor puha a fém (pl. arany). Az alumínium csak egy kicsivel keményebb, mint az ezüst - 0,25 a Mohs-skálán. Régebben azért használták előszeretettel, mert egyszerű módszer, és régebben nem volt annyiféle ötvözet. Könnyű volt megkülönböztetni a puha aranypénzt a kemény sárgazéztől.
Na, itt flood-olok rendesen...
Idézet: „Egy edénybe rakj alumínium fóliát és sós vizet. Rakd bele az ezüst tárgyat, majd forrald az oldatot. Amikor felforrt, néhány kanálnyi sütőport (nártium-hidrogén-karbonát, szódabikarbóna) kell beleszórni. Addig kell melegen tartani, amíg az összes fekete folt eltűnik az ezüstről.” Tehát ekkor az alumínium fóliának és a tárgynak érintkeznie kell.
Uh.. Köszi!!! a kimerítő választ, mivel a bot végén van és nem szívesen vagdolnám le róla, így ugrott a fajhős, sűrűséges mérés, viszont megpróbálom az elektropotenciálos összehasonlítást mivel a H után áll az ezüst is de eggyel még a réz után is ugye? mégegyszer köszi
Mégegyszer köszi, sikerült!, kipróbáltam a kémiai tisztítást és nagyon gyönyörű lett! az alumínium meg elfeketedett (nem tudom, h ez-e a normális , de ez volt). Szóval ezüst.
Szevasztok!! Meg tudná mondani valaki, hogy hogyan lehet házilag előállítani N2O-t????
Minek előállítani, amikor készen is megkapod "habszifon patron" néven patronokba szerelve?
A legegszerűbb előállítása ammónium-nitrát hevítésével történik, de ez a reakció könnyen átmehet robbanásba.
Jaja tudom, de a partonban nincs sok, meg olcsóbb lenne ammónium nitrátból, mert 5kg asszem 600 ft körül van
Kétségtelenül olcsóbb, kétségtelenül veszélyesebb!
Az ammonsalétromot világháborús időkben használták robbanóanyag-komponensként. Hevítve kétféleképpen is robbanhat: ha szerves szennyeződés kerül bele, akkor eloxidálhatja azt, és elkezd égni az így képződött elegy. Ez felgyújthat mindent, de ez a jobbik eset. Rosszabb esetben elindul az anyag, és eldetonálhat az egész mennyiség. Valószínűtlen egy ilyen detonáció bekövetkezése, de ha mégis bekövetkezik, akkor néhány házat letarolhat pár kiló műtrágya. A másik veszély a fejlődő kéjgáz: nem biztos, hogy beszámítható maradsz, ha kiszabadul a gáz... Oppau-ban is azt gondolták, hogy az ammonsalétrom stabil anyag, dinamittal robbantották szét az összetapadt műtrágyatömböket. A sokezredik robbantásra elindult az egész silónyi anyag, és letarolta az egész települést. Tehát szerintem maradj a patronos megoldásnál, ha teheted.
Hellotok
Nem nyagyon olvastam l a 18 oldltezértha már tárgyaltátokakkor bocsi. Alubomba. 8.o kémia Au+HCl=AuCl+H Azaz ha fogsz egy 2 literes flakont és 1/5-ig alfólia drabokat szagatz bele,aztán 1/10-ig sósavval töltöd aztJÓ gyorsan rá csavaroda kupakot, akkor a felszabaduló hidrogénessósavas gáz felfuja apalackot és az igen nagy robanás melet szétszakad. VESZÉLY-ne legyél a köszelében mert ha belélegzed akkor :csodalk: meg ha a szemedbe megy :rinya: -Lehetőleg ne zöld övezetben csinád mert a sósav szétkapja a környetző növényeket (tapasztalat: focipálya közepén miérneaztán csak nztekafocisták miért éd ki a fű ) Jah ha a robaná melé nyi lángot teszel akkor .... Idézet: „Au+HCl=AuCl+H” Igen? A családi ékszereket dobálod sósavba? Nézd csak meg a periódusos rendszert mégegyszer! (Ráadásul hidrogénGÁZ, és nem naszcens H keletkezik, csak ahhoz még az egyenletet is rendezni kéne...) Idézet: „Au+HCl=AuCl+H” Nehezen. Az aranyat nem oldja a sósav. De ha oldaná, akkor sem hiszem, hogy hidrogénfejlesztésre használná bárki is... Reakcióegyenlet helyesen: 2 Al + 6 HCl -> 2 AlCl3 + 3 H2 A recepttel kapcsolatban: Soha nem értettem, miért jó az "alubomba". Aki konyít valamit a vegyészethez, az tisztességes pirotechnikát csináljon, aki pedig csak robbantgatni akar, az válasszon inkább veszélytelenebb reakciókat. Arról nem is beszélve, hogy a sósav és az alumínium reakciója erősen exotherm, tehát még forró is a kiszabaduló anyag. Pl. ugyanígy, de a töltelék: CaC2 + 2 H2O -> C2H2 + Ca(OH)2 karbidmeszes robbantás CaCO3 + 2 CH3COOH -> CO2 + Ca(CH3COO)2 + H2O Ezek nem olyan veszélyes anyagok, mint a forró sósavpermet...
Megelőztelek!
Mondjuk te részletesebb voltál... A karbidmészről meg annyit, hogy én személy szerint kálciumhidroxidot se szívesen kapnék a pofámba...
A műtrágy jó dolog. Aránylag olcsón hozzá lehet jutni és látványos dolgokat lehet belőle kihozni.
"A csillagászok még vizsgálják a hét méter átmérőjű, két méter mély kráterből származó mintákat." Bővebben: Link
Karbiddal jó szórakozni, csak legyen nálad egy flakon tiszta víz, meg erős lélekjelenlét, ha a szemedbe fröccsen ki tudd mosni.
Nekem a karbid+ víz azért nem szimpi, mert nem lehet szabályozni egykönnyen a reakciót(a hidrogén fejlesztéseket sem). Egyébként csak én vettem észre, hogy a lágy pvc cső jobban hajlik, ha acetilén van benne?
Mi karbiddal egy mimi ágyút csiáltunk régebben, és krumplit lőttünk ki vele. -kezdetnek jó volt az is. Lágy pvc csővel nem próbáltuk, de lehet hogy tényleg könnyebben hajlik tőle. manapság honnan lehet szerezni, mert most újra kedvem van lövöldözni
Elvileg túraboltokban. Nekem még sajna nem sikerült. Viszont kaptam egy keveset egyik barátomtól.
Jó kormos lett tőle a krumpli biztos |
Bejelentkezés
Hirdetés |