Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kémia óra vízbontás (durranógáz fejlesztése)
Lapozás: OK   9 / 87
(#) Haszuboy hozzászólása Jún 23, 2007 /

igen, túraboltban lehet kapni. (Apu barlangász volt, van is karbidlámpánk..)
(#) Isti hozzászólása Júl 2, 2007 /

Az írásvetítőfólia milyen anyag? Tudtok segíteni? Mert nem tudom, és kéne a dielektromos állandója, mert nagyfeszkondit csinálok, és kbre ki kéne számítanom a kapacitását...
(#) lgyk válasza Isti hozzászólására (») Júl 8, 2007 /

Régebben celluloid volt, most a fene tudja, mit használnak.

Csinálj RC oszcillátort, és mérd a frekijét vagy dobj össze egy kapacitásmérő kapcsolást.

Minél több réteg szigetelőt használsz, annál kisebb lesz a kapacitása (de annál nagyobb feszültségen).
(#) Isti válasza lgyk hozzászólására (») Júl 8, 2007 /

Tudom, mert 1-et van úgy hogy átüt, de 2-t már nem üt át a kb 30kV.
Celluloid sztem se lehet, mert nem törékeny annyira.
(#) angelero hozzászólása Júl 21, 2007 /

Szevasztok!
Nos, valószínűleg nem pont elektro téma de ha már van ilyen is .... Találtunk a padláson egy régi, viszonylag pénzes öregember sétabotját, ami szép mívesen nézhetett ki valaha de most a hajlata ami fémből van itt-ott el van feketedve, ezüstre gyanakszunk. A mágnest nem vonza (tehát nem vas vagy nikkel ...). Hogy tudnánk meghatározni hogy biztos ezüst-e nem pedig alumínium vagy réz ami krómozva van stb?
Előre is köszi!!
(#) Ricsa hozzászólása Júl 21, 2007 /

Mártsd bele egy kicsit sósavba. Ha befeketedik akkor nem ezüst, ha tisztul akkor ezüst. Anyám így csinálta
(#) angelero válasza Ricsa hozzászólására (») Júl 21, 2007 /

köszi kipróbálom...

hááát... feketedett is meg tisztult is . Akkor ez azt jelenti hogy alu?
(#) Ricsa válasza angelero hozzászólására (») Júl 21, 2007 /

komolyan megmondom, sejtelmem sincs. Hagyd benne egy ideig. 5-10 perc. Vagy asszem ezüstnél is működik, hogy harapj rá, ha benne marad a fogadnak a nyoma, akkor puha fém (alu), ha nem akkor ezüst. Ezt aranynál szokták használni, de szerintem ezüstnél is jó

kicsit ilyen népi módszernek tűnik. . Majd harapdálom , meglátjuk... . Lehet elviszem szakihoz
Egyébként köszi!!
(#) lgyk hozzászólása Júl 21, 2007 /

A feketedés alapján valószínűleg ezüst. Nem illik különböző savakba mártogatni a fémtárgyakat, mert esetleg feloldódnak (ugyebár az ezüst messze nem a legértékesebb fém).

A legegyszerűbb és legkímélőbb megoldások a fizikai tulajdonságok mérése alapján történik.

-Sűrűség meghatározása: Ez Arkhimédész óta nem sokat változott: vízbe meríted a tárgyat, a kiszorított víz térfogatát méred. A tárgy tömegét elosztva a térfogattal megkapod a sűrűséget. Az ezüst sűrűsége 10,49  g/cm3. (Ehhez képest az alumíniumé 2,7 g/cm3, és az alumínium nem szokott feketedni.)

-Keménység meghatározása: az ezüst keménysége a Mohs-skálán 2,5. A 2-es keménységet körömmel, a 3-as keménységet rézpénzzel (penny, vagy a régi 2-forintos), vagy bármilyen réztárggyal lehet karcolni.

-Fajhő meghatározása: ehhez már bonyolultabb felszerelés kell, kisebb tárgynál elég egy termosz és egy digitális hőmérő. Mérni kell a közeg (víz) tömegét, hőmérsékletét (kb. 60-80 fok az optimális), és a tárgy tömegét, hőmérsékletét. Az egyensúlyi hőmérsékletből számítható a fajhő, ez ezüstnél : (25 °C) 25,350  J/molˇK.

-Karcszín: ékszerészek és drágakövesek használják ezt a módszert: egy fekete követ (próbakő) kell a tárggyal megkarcolni, az ezüstnek fehér karcot kell hagynia. Ez a módszer akkor pontos, ha összehasonlításképpen karcolsz a kőre ezüsttárggyal is.

-Elektródpotenciál: tömény sós vízbe helyezve a tárgyat és egy rézlapot (fóliáslemez) pár tized volttal magasabb feszültség mérhető multiméterrel az ezüsttárgyon, mint a rézlapon (tehát ha a COM-ra kötöd a rézlapot, a multiméter pozitív feszültséget jelez). A két fém a mérés alatt nem érintkezhet!

Ha ezek alapján nem dönthető el egyértelműen, hogy ezüst-e, akkor jön a kémiai elemzés. Ehhez viszont vegyszerek kellenek és kellő felkészültség szükséges.

Ezüst tisztítása:

Az ezüst feketedéséért az ezüst-szulfid felelős. Ennek mechanikai eltávolítása veszteséget okoz az anyagban (minden egyes tisztítással kevesebb ezüst lesz a tárgyban).

Még néhány tipp

Viszont tisztítható elektrokémiai úton:

Egy edénybe rakj alumínium fóliát és sós vizet. Rakd bele az ezüst tárgyat, majd forrald az oldatot. Amikor felforrt, néhány kanálnyi sütőport (nártium-hidrogén-karbonát, szódabikarbóna) kell beleszórni. Addig kell melegen tartani, amíg az összes fekete folt eltűnik az ezüstről.

Ekkor egy elektrokémiai reakcióban az alumínium redukálja az oxidálódott ezüstöt:

3 Ag2S + 2 Al -> Al2S3 + 3Ag
(#) lgyk válasza Ricsa hozzászólására (») Júl 21, 2007 /

Fordítva. Ha a fognyom megmarad, akkor puha a fém (pl. arany). Az alumínium csak egy kicsivel keményebb, mint az ezüst - 0,25 a Mohs-skálán. Régebben azért használták előszeretettel, mert egyszerű módszer, és régebben nem volt annyiféle ötvözet. Könnyű volt megkülönböztetni a puha aranypénzt a kemény sárgazéztől.
(#) lgyk válasza lgyk hozzászólására (») Júl 21, 2007 /

Na, itt flood-olok rendesen...

Idézet:
„Egy edénybe rakj alumínium fóliát és sós vizet. Rakd bele az ezüst tárgyat, majd forrald az oldatot. Amikor felforrt, néhány kanálnyi sütőport (nártium-hidrogén-karbonát, szódabikarbóna) kell beleszórni. Addig kell melegen tartani, amíg az összes fekete folt eltűnik az ezüstről.”

Tehát ekkor az alumínium fóliának és a tárgynak érintkeznie kell.
(#) angelero válasza lgyk hozzászólására (») Júl 21, 2007 /

Uh.. Köszi!!! a kimerítő választ, mivel a bot végén van és nem szívesen vagdolnám le róla, így ugrott a fajhős, sűrűséges mérés, viszont megpróbálom az elektropotenciálos összehasonlítást mivel a H után áll az ezüst is de eggyel még a réz után is ugye? mégegyszer köszi
(#) angelero válasza lgyk hozzászólására (») Júl 21, 2007 /

Mégegyszer köszi, sikerült!, kipróbáltam a kémiai tisztítást és nagyon gyönyörű lett! az alumínium meg elfeketedett (nem tudom, h ez-e a normális , de ez volt). Szóval ezüst.
(#) _Peti_ hozzászólása Aug 8, 2007 /

Szevasztok!! Meg tudná mondani valaki, hogy hogyan lehet házilag előállítani N2O-t????
(#) Márk válasza _Peti_ hozzászólására (») Aug 8, 2007 /

A nevetőgázra gondolsz?
(#) lgyk válasza _Peti_ hozzászólására (») Aug 8, 2007 /

Minek előállítani, amikor készen is megkapod "habszifon patron" néven patronokba szerelve?

A legegszerűbb előállítása ammónium-nitrát hevítésével történik, de ez a reakció könnyen átmehet robbanásba.
(#) _Peti_ válasza lgyk hozzászólására (») Aug 8, 2007 /

Jaja tudom, de a partonban nincs sok, meg olcsóbb lenne ammónium nitrátból, mert 5kg asszem 600 ft körül van
(#) lgyk válasza _Peti_ hozzászólására (») Aug 9, 2007 /

Kétségtelenül olcsóbb, kétségtelenül veszélyesebb!

Az ammonsalétromot világháborús időkben használták robbanóanyag-komponensként. Hevítve kétféleképpen is robbanhat: ha szerves szennyeződés kerül bele, akkor eloxidálhatja azt, és elkezd égni az így képződött elegy. Ez felgyújthat mindent, de ez a jobbik eset. Rosszabb esetben elindul az anyag, és eldetonálhat az egész mennyiség. Valószínűtlen egy ilyen detonáció bekövetkezése, de ha mégis bekövetkezik, akkor néhány házat letarolhat pár kiló műtrágya.

A másik veszély a fejlődő kéjgáz: nem biztos, hogy beszámítható maradsz, ha kiszabadul a gáz...

Oppau-ban is azt gondolták, hogy az ammonsalétrom stabil anyag, dinamittal robbantották szét az összetapadt műtrágyatömböket. A sokezredik robbantásra elindult az egész silónyi anyag, és letarolta az egész települést.

Tehát szerintem maradj a patronos megoldásnál, ha teheted.
(#) H.Viktor hozzászólása Aug 21, 2007 /

Hellotok
Nem nyagyon olvastam l a 18 oldltezértha már tárgyaltátokakkor bocsi.
Alubomba.
8.o kémia Au+HCl=AuCl+H
Azaz ha fogsz egy 2 literes flakont és 1/5-ig alfólia drabokat szagatz bele,aztán 1/10-ig sósavval töltöd aztJÓ gyorsan rá csavaroda kupakot, akkor a felszabaduló hidrogénessósavas gáz felfuja apalackot és az igen nagy robanás melet szétszakad.
VESZÉLY-ne legyél a köszelében mert ha belélegzed akkor :csodalk: meg ha a szemedbe megy :rinya:
-Lehetőleg ne zöld övezetben csinád mert a sósav szétkapja a környetző növényeket
(tapasztalat: focipálya közepén miérneaztán csak nztekafocisták miért éd ki a fű )
Jah ha a robaná melé nyi lángot teszel akkor ....
(#) Balázs válasza H.Viktor hozzászólására (») Aug 21, 2007 /

Idézet:
„Au+HCl=AuCl+H”

Igen? A családi ékszereket dobálod sósavba? Nézd csak meg a periódusos rendszert mégegyszer!

(Ráadásul hidrogénGÁZ, és nem naszcens H keletkezik, csak ahhoz még az egyenletet is rendezni kéne...)
(#) lgyk válasza H.Viktor hozzászólására (») Aug 21, 2007 /

Idézet:
„Au+HCl=AuCl+H”

Nehezen. Az aranyat nem oldja a sósav. De ha oldaná, akkor sem hiszem, hogy hidrogénfejlesztésre használná bárki is...

Reakcióegyenlet helyesen: 2 Al + 6 HCl -> 2 AlCl3 + 3 H2

A recepttel kapcsolatban: Soha nem értettem, miért jó az "alubomba". Aki konyít valamit a vegyészethez, az tisztességes pirotechnikát csináljon, aki pedig csak robbantgatni akar, az válasszon inkább veszélytelenebb reakciókat. Arról nem is beszélve, hogy a sósav és az alumínium reakciója erősen exotherm, tehát még forró is a kiszabaduló anyag.

Pl. ugyanígy, de a töltelék:

CaC2 + 2 H2O -> C2H2 + Ca(OH)2 karbidmeszes robbantás
CaCO3 + 2 CH3COOH -> CO2 + Ca(CH3COO)2 + H2O

Ezek nem olyan veszélyes anyagok, mint a forró sósavpermet...
(#) Balázs válasza lgyk hozzászólására (») Aug 21, 2007 /

Megelőztelek!

Mondjuk te részletesebb voltál... A karbidmészről meg annyit, hogy én személy szerint kálciumhidroxidot se szívesen kapnék a pofámba...
(#) kerteszsasa válasza lgyk hozzászólására (») Aug 22, 2007 /

A műtrágy jó dolog. Aránylag olcsón hozzá lehet jutni és látványos dolgokat lehet belőle kihozni.
"A csillagászok még vizsgálják a hét méter átmérőjű, két méter mély kráterből származó mintákat."
Bővebben: Link
(#) Isti hozzászólása Aug 22, 2007 /

Karbiddal jó szórakozni, csak legyen nálad egy flakon tiszta víz, meg erős lélekjelenlét, ha a szemedbe fröccsen ki tudd mosni.
Nekem a karbid+ víz azért nem szimpi, mert nem lehet szabályozni egykönnyen a reakciót(a hidrogén fejlesztéseket sem).

Egyébként csak én vettem észre, hogy a lágy pvc cső jobban hajlik, ha acetilén van benne?
(#) kerteszsasa válasza Isti hozzászólására (») Aug 22, 2007 /

Mi karbiddal egy mimi ágyút csiáltunk régebben, és krumplit lőttünk ki vele. -kezdetnek jó volt az is. Lágy pvc csővel nem próbáltuk, de lehet hogy tényleg könnyebben hajlik tőle. manapság honnan lehet szerezni, mert most újra kedvem van lövöldözni
(#) Isti válasza kerteszsasa hozzászólására (») Aug 22, 2007 /

Elvileg túraboltokban. Nekem még sajna nem sikerült. Viszont kaptam egy keveset egyik barátomtól.

Jó kormos lett tőle a krumpli biztos
(#) H.Viktor hozzászólása Aug 23, 2007 /

féreírtm aluménumot akartam de kösz
(#) maTaKee válasza H.Viktor hozzászólására (») Aug 23, 2007 /

Egy kis OFF: Ne írj gyorsan!
Idézet:
„féreírtm aluménumot”

Következő: »»   9 / 87
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem