Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Megújuló energiák
 
Témaindító: fantom45, idő: Jan 1, 2010
Lapozás: OK   5 / 6
(#) misi 54 válasza deguss hozzászólására (») Ápr 9, 2010 /
 
A Grünpowerrel nem igazán érdemes foglalkozni egy ismerősömnek van és panaszkodott a télen hogy fűteni kell.Nekem egy éve van drain back rendszerű vákum csöves, bekapcsolás óta nem nyúltam hozzá. Fentebb leírtam a tapasztalatomat vele amihez annyit tennék hozzá hogy kb 3-4 hete nemvolt a víz 30C° hidegebb a bojlerben úgy hogy a mosó és mosogató gép is szívta le.A legmelegebb az idén 59C° volt
(#) Cyrano hozzászólása Ápr 10, 2010 /
 
Egy nagyobb méretű, hőszigetetl víztartályban ( 10-50m3), mint akummulátorban ,össze lehetne gyűjteni az egyes rendszerek által előállított hőenergiát (megfelelő hőfok szinten ) és azzal még a lakásfűtés is megoldható lenne.
Amikor a zöld energia nem elég, ( a víz túlzottan lehűlik ) akkor pedig egy nagyméretű (pl. KALOR ) vegyes kazánnal igen rövid ideig tartó munka- ráfordítással fel lehet tölteni hőenergiával...ha jó a méretezés, napokig elfelejthetjük a fűtés gondját, amellett, hogy a gázszámla miatt sem kell aggódnunk.
(#) minicooper hozzászólása Jan 22, 2012 /
 
Hali...nekünk is van egy 4 kollektoros rendszerünk úgy 3 hónapja de még mindíg meglepődöm rajta hogy mennyire hatékonyak éppen tegnap volt egy kis napsütés és 35 C-os vizet csinált a rendszer.Sajnos csak egy 300 literes tartájunk van na de mindegy.Lassan jön a nyár és szeretnék valami kütyüt ami gőzt termel és így valahogy áramot termel (várom az ötleteket). De még szeretnék egy kis 3-20 wattos szélkereket is nem a haszon végett hanem az érzés miatt hogy megújuló energiát használok!
A rotorokat kartonlapból megcsinálom s valahogy rászerkesztem egy kis motorra!

Az összes megújuló energia érdekel, s mellesleg kiszámoltam hogy a kollektoraink 30 éves élettartam mellett 10 év alatt hozzák vissza rendszer árát és meg marad 20 év.+ a rendszer mellet még a kazánunkat is lecseréltük egy kondenzációsra és ez is benne volt az árban!
Szóval akinek van pénze egy ilyen rendszerre az tegyen mert megéri amellett hogy védjük a környezetet!
(#) minicooper válasza Cyrano hozzászólására (») Jan 22, 2012 /
 
A falunkba van egy embernek ilyesmi! Ilyen gépe van csak valamivel kisebb s ami mégérdekesebb hogy neki a tartály a föld alatt van és tényleg nem olyan nagy mint amekorát gondoltok! Pedig nem kis bungallója van!
(#) minicooper válasza minicooper hozzászólására (») Jan 22, 2012 /
 
Itt egy jó oldal!idevaló
(#) manumanu hozzászólása Feb 7, 2012 /
 
Kedves Fórumozók!

Adott egy mosógép. Szeretném megoldani használati meleg vízről működtetni, mely egyrészt napenergiával van előállítva (tehát szinte ingyen van a hő) másrészt a mosógépben lévő 3000 wattos fűtést végleg hidegre tenni!
Egy egy mosási ciklusnál, közel 150 Ft megspórolható!
A gond az, hogy sokféle mosógép létezik, és szinte mindegyik más és más elektronikus figyeléssel, módszerekkel oldja meg a víz felfűtését!
A legtöbb a programban megvárja, míg eléri a fűtőt hőmérséklet beállított értékét, és utána folytatja a mosási programot.

A beérkező melegviz is lehet problémás, mivel azonnal továbblép a program ha a meleg víz megfelelő értéken megy a dobba.
Tehát bele kell nyúlni a program kapcsolóba, a fűtési körbe, be kell csapni az időzítéssel a hőfok érzékelő szondát (NTC, és ismert az értéktáblája)

Fantasztikus spórolási lehetőség, főleg ahol alternatív melegviz a forrás (kollektorral, vegyes kazánról hőcseréléssel vagy hőszivattyúval állítjuk elő, tehát olcsón)

Mivel a villamos fűtőszál mindenhol hozzáférhető, és a dobba épített NTC szonda úgyszintén, talán innen lehetne elindulni.

Olyasmire gondolok, hogy a 230 voltos villany cekász lekapcsol, majd a tápja (optón keresztül vezérel egy időzítőt, mely pótolja a felfűtési idő alatt végbemenő folyamatokat, Amikor lejár a beállított idő az NTC ellenálláshoz (hőre csökkenő érték) hozzákapcsol egy további ellenállást, ami jelzi elektronikának, hogy elérte a megfelelő hőfokot! Persze azt is ki kell találni, hogyan csapjuk be az eredeti NTC-t mivel melegen lecsökken az ellenállása, és a víz ha nem elég meleg nem kapcsolná tovább. (esetleg kiváltani fix értékre)
Szóval van nyitott kérdés hőfokkapcsolótól függően) Ráadásul melegebb vízbeállításhoz hosszabb programidő kell (?) hogy elvégezze a munkát a mosópor! S még azzal is lehet spórolni hosszabb programidővel, mivel a mosópor dolgozik, de az áram az nem!
Szóval mosógép, mosogatógép, elég sokat megtakaríthat, ha kiváltjuk a villamos fűtést!
Villanybojler esetében nincs értelme a kérdéssel foglalkozni!
Ötleteket várok, tippeket javaslatokat, s esetleg kapcsolási rajzokat, hogy bárki meg tudja oldani rajtam kívül is.

Üdv mindenkinek!
(#) szendi001 válasza manumanu hozzászólására (») Feb 7, 2012 /
 
Én akkor gondolkodtam hasonlón amikor az amúgy mechanikus tekerős állítású mosógépet ( külföldön volt) 50 rugóért programozta újra a csávó soros porton keresztül...
Régi mosógépbe lehetne tervezni egyedi nyákot ami vezérli PIC alapon. 5 rongyból lehet csinálni olyan vezérlőt, ami a feltételeidet teljesíti. Esetleg az NTC vezetékét lehetne átverni a legkönnyebben hideg vizet imitálva.
(#) manumanu válasza szendi001 hozzászólására (») Feb 7, 2012 /
 
Én is gondolkodom, de pic nálam 0-val egyenlő!

Valami olyasmire gondoltam:
230 voltot megméri optó (fűtés mikor megy) +12 volt jelet ad időzítőnek (NE555) az idő beállítása 20-45 perc minimum kell, amit az 555 nem tud! kell hozzá még CD4020 ami számolja az impulzusokat. Ha elérte kapcsol egy relét vagy tranyót, vagy optót, ami bekapcsol egy párhuzamos ellenállást az NTC körbe. Valami ilyesmi áramkörre gondoltam.
A pogikapcsolóba jobb nem nyúlni (200 kábel, ráadásul fele mechanikus a másik fele pedig elektronikus (whirpool 2 éves modern típus)

Azt tudom hol a cekász és azt is hol az ntc a dobon.
Ezek könnyen hozzáférhetőek.
A programkapcsoló mellett van egy mechanikus poti ami 30-90 fok között kapcsol egy fix ellenállás lépcsőt. Arról leolvashatóak az ellenállás értékek. ezek az adatok mennek be egy műverősítőbe (komparátoros hőfok figyelő) az elektronikába (LM324)

Az elektronikus panel 12 v stabról megy tehát van belső táp!
Progis megoldás részemről kilőve, mert nem értek hozzá!
(#) Action2K válasza manumanu hozzászólására (») Feb 7, 2012 /
 
Szia! Az ötlet halva született!
1. Megoldod, hogy az induló meleg víz külső energiából való ellátását. Ez rendben, de csak 10-15 perc ez.
2. A mosógép akár 2-3 órán át is jár. Ez alatt mivel tartod melegen a vizet?
(#) nedudgi válasza Action2K hozzászólására (») Feb 7, 2012 /
 
A hőfokon tartás (megfelelő hőszigeteléssel) aránylag kevesebb energiabevitellel jár. A programnak mindössze pótolni kell a kisugárzott hőt.
Ilyen mosógépet gyártott a HIM (Hajdú Energomat Thermal néven) - melegvizet fogadott, és azt melegítette, ha kellett.
(#) V L válasza manumanu hozzászólására (») Márc 30, 2012 /
 
Szia ipariban vannak kész külső fűtésű (pl. gőz....) mosógépek, sok idős otthonnál így gázkazán biztosította a mosáshoz és a szárításhoz is a hőt. Ha felújított használt ilyen gépet veszel, azzal jobban jársz, néha igen jó vétel is akad. Persze a mai gázárak mellett kisebb a megtakarítás ezért a magasabb beruházási költség soká térül meg. ( De a megtérülést nézve szinte minden zöld technológiát túláraztak...) Egy vezérlés átalakítását nem vállalnám, pedig foglalkoztam szervízeléssel. (A legtöbb mai gép használd és dobd el három év után, mert a javítása sem gazdaságos....)
(#) strobi hozzászólása Ápr 8, 2012 /
 
Sziasztok!
Napkollektor vásárlása előtt járunk ami a melegvízünket látná el.
Jelenleg ez a termék tűnik a legszimpatikusabbnak, de azt hallottam, hogy a síkcsöves kollektor - azt leszámítva ,hogy szórt fényben 3%-al nagyobb a hatásfoka a vákuumcsöves kivelű társához képest -sokkal jobb tulajdonságokkal bír.
Számításaim nem ezt igazolták, mert amennyiben kiszámolom a TokyoSolar-ra az éves energiahozamot ,akkor ügye
(2,28kWh/m*m)X(2,31m*m)X(2000 napsütötte órák száma) =10,5MWh évente
Egy "Thermosolar TS 300 M" típusú 2m*m-es éves energiahozama csupán tizede.
Thermosolar TS 300 M
Kérdezném jártasabb emberek véleményét ,melyik lenne a nyerőbb, esetleg valamit én látok-e rosszul?
Illetve a tokyosolar vákuumcsöves mennyire érzékeny jégesőre például, hajlamos-e betörni 1-1 nagyobb jégdarab hatására?
(#) misi 54 válasza strobi hozzászólására (») Ápr 29, 2012 /
 
Csak vákum csövest,nekem ez a negyedik nyara,Drain -back rendszer eddig az összes karban tartás egy tömítés csere volt.Ennél a rendszernél vigyázni kell a kollektorvégénél a csatlakozásra ,mert nem lehet csak fém a csatlakozás ,mert a végénél álláskor kijön a meleg(ma 150C°volt,mértem 225-öt is.)Ha vissza olvasol ott még írtam a tapasztalatomról.
(#) k válasza misi 54 hozzászólására (») Ápr 30, 2012 /
 
Munkám miatt sokat utazom, és most márciusban több szétfagyott grünpower napkollektort láttam.
A csövek többsége törött, csak a girbegurba belső rézcsövek vannak meg. (pl.: Debrecen, Baja)
Baján az 55-ös bevezető szakaszán most is megtekinthető, mert bemutató darab.
No komment
(#) k válasza strobi hozzászólására (») Ápr 30, 2012 /
 
Úgy tudom a bór szilikátos csövek bírják a jégesőt is.
Lásd az előző hozzászólásomat, szerintem a szétfagyott csöveket körülvette a jég, majd amikor valami hirtelen téli napsütés hatására beindultak - felforrósodtak a forró csövekre rácsöppent a jeges víz, és azt nem bírhatták.
Talán erre is jó a bór szilikátos cső
(#) misi 54 válasza k hozzászólására (») Máj 1, 2012 /
 
A papírforma szerint 30mm-ig birja a jeget, most a télen a havat lesöpörtem róla abszolut nem volt jegesedés.
Most kíváncsiságból felmentem megnézni,az üvegcső kb40C°a gyűjtő 194C° és a rendszer áll ,a víz 60C°.
A por is alig tapad meg rajta.
(#) molnarf válasza misi 54 hozzászólására (») Máj 1, 2012 /
 
En most telepítek egy házi készítésű napkollektort de a közeljövőben lecserélnem egy vakumcsövesre mivel jobb a hatásfoka.Az előbbi hozzaszollasban fejtetted ki , hogy neked drain back-es rendszered van.A kérdésem az lenne hogy mikor leállítja a rendszert a termosztat es visszaáramlik a viz a tartályba ,a gyűjtőcsonk nem megy tönkre?Nekem azt mondtak, hogy a vakumcsoves rendszert nem szabad drain back-os kiepitesben hasznalni.Lehet, hogy "Anderesen " szakival beszeltem es mese az egesz?
(#) misi 54 válasza molnarf hozzászólására (») Máj 2, 2012 /
 
Elég sok fórumot olvastam végig ott olvastam hogy a mediterrániumban szinte csak ezt használják,ezt nem tudom valójába hogy igaz-e.Az viszont biztos hogy nem kell hűteni,és nekem még nem volt az említett tömítés cserén kívül vele gondom.A gyűjtő csonkot nem tudtam megnézni mert nem lehetett bele látni szereléskor,de valami ezüst tartalmú forraszt emlegettek a forgalmazók.
Az biztos hogy eddig jól tűrte a meleget mert nyáron rendszeres a 200C°feletti hőmérséklet.Arra kell vigyázni hogy a kollektor védelmet úgy kell beállítani hogy hűléskor 100C°alatt induljon el a rendszer(ha az elért tároló hőmérséklet miatt leállt napközben)Nem szerencsés dolog kétszáz fokra rázúdítani a vizet.
tettem fel képet szinte az egész rendszer látszik (szivattyú és a csatlakozók nem.)
(#) szalaym hozzászólása Aug 23, 2012 /
 
Üdv mindenkinek, leltem egy érdekes internet oldalt ahol nagyon sok kérdésre választ adnak a Megújuló energiákkal kapcsolatban. Meg a kormány által hirdetett augusztus 27 től induló Fűtéskorszerűsítő pályázathoz is tudnak információt adni.

Bővebben: Link - Bővebben: Link
(#) misi 54 válasza szalaym hozzászólására (») Aug 27, 2012 /
 
A Grűnpowerest nem szabad meg venni,egy volt kolégámnak van és panaszkodik hogy befagy,télen fűteni kell.Nem véletlen a sok akció és olcsóbb ár.
(#) patkolttojas hozzászólása Szept 9, 2012 /
 
Szervusztok Kedves Csatilakók!

A melléklet szerinti értesítés került hozzám a mai napon, szerintem, ha valakinek van hozzá kedve elmehetne megnézni, hátha tényleg lesz valami újdonság! A meghívó szerint lehetséges, hogy élőben is megnézhető lesz valami, ami eddig még esetleg elkerülte a figyelmünk, vagy figyelmeteket!

Üdvözlettel: patkolttojas
A hozzászólás módosítva: Szept 10, 2012
(#) nagysasy hozzászólása Jan 16, 2013 /
 
Tisztelt Alternatív Energiások !

Nap, szél, és földhő energiákban ha lenne kérdésetek szívesen segítek ha tudok.
(#) jvk hozzászólása Márc 20, 2013 /
 
Kedves Fórumozók!
A 2es Ariston Genus Premium síkcsöves napkollektor szettből az egyik napkollektor bepárásodott, ami úgy néz ki hogy a télen szétfagyott (valószínű, hogy nem töltöttük fel időben fagyállóval). A másik szerencsére teljes kapacitással működik. Van mód a szétfagyott kollektor javítására (pl. cső forrasztással)? Remélem van megoldás, és nem kell kidobni.
(#) nagysasy válasza jvk hozzászólására (») Márc 21, 2013 /
 
A kollektoron belül fagyott szét vagy maga a kolletor
csövezése?
(#) jvk válasza nagysasy hozzászólására (») Márc 23, 2013 /
 
Kedves nagysasy!
Valószínű, hogy belül fagyott szét. Még nem szedtük szét.
(#) nagysasy válasza jvk hozzászólására (») Márc 23, 2013 /
 
Azt elég nehéz lesz javítani de nem is lehetetlen.
(#) jvk válasza nagysasy hozzászólására (») Márc 25, 2013 /
 
Amint jó idő lesz, leszedjük és megpróbáljuk jól megforrasztani. Javítottál már ilyen problémával napkollektort? Mire érdemes figyelnünk, hogy eredményes legyen?
(#) nagysasy válasza jvk hozzászólására (») Márc 25, 2013 /
 
Nemigen foglalkozok sík kollektorral de amire figyeljetek :
A forrasztás csakis keményforrasztás legyen a lágyforrasztás nem jó. Mást nem kell tudni. A belseje rézcső.
(#) Józsibácsi59 hozzászólása Márc 31, 2013 /
 
Valamilyen alternatív energiatermelő szerkezet lesz. A három órás teszt nem az első.
A három órás teszt egy tárgyalás keretében történt egy szállodában, nem anyagfáradás miatt hagyták abba, ennyi időre volt tervezve.
A végleges prototípus tesztelése folyamatosan három hétig tart majd.
Nincs benne mozgó alkatrész. Pusztán többszáz amper cikkázik bizonyos vezetékeken a berendezésen belül. Nem egy méretben gyártják majd. Moduláris lesz. Egytől tíz háztartásig.
Már túl vannak az ártárgyalásokon. Széles szerint nem lesz drága. Megtérülési idő pár év.
Semmiféle bemeneti oldala nincs.
Fizikai működése a rendszernek Széles szerint egyértelmű.
Levédett szabadalommal hozzák forgalomba, de egyelőre ez sem publikus.

Gondolkodhatnánk ezen itt a fórumon is, ha már a hírporltálok is közlik.
(#) Cyrano válasza Józsibácsi59 hozzászólására (») Márc 31, 2013 /
 
Milyen szerkezetről írsz kedves Józsibá ?
Következő: »»   5 / 6
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem