Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése

Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   1318 / 2208
(#) DaviS hozzászólása Feb 14, 2012
Sziasztok!
Épített már valaki itt a fórumon OTL erősítőt 6n13sz csővel? Mik a tapasztalatok, hogy szól, érdemes megépíteni?
(#) pucuka válasza DaviS hozzászólására (») Feb 14, 2012
Talán ha ebben a topikban kérdeznéd
(#) bakos13gab válasza DaviS hozzászólására (») Feb 14, 2012
Én most attól a futtermanos rajztól 1 órányira vagyok, de lusta voltam még feléleszteni, részben a -100V előállítása miatti kényelmetlenségből. 90%-ban kész a deszkamodell. Majd ha lesz fejlemény, beírom az OTL topicba. Egyébként Ecopityu csinált és szét is kapta. Olvasd el a topicot.
(#) DaviS hozzászólása Feb 14, 2012
Oké köszönöm.
(#) anubis válasza bakos13gab hozzászólására (») Feb 15, 2012
Igen félreérthető voltam. Emiatt bocsánatot kérek. Az előfeszültségem egyen van irányítva (hű de szép kerek magyaros lett).
A CHZ-féle kapcsolási megoldás mindenről gondoskodott.
Viszont lehet, hogy sok a 14,5X1,41=20,44Volt egyen feszültség.
(#) Imi65 válasza anubis hozzászólására (») Feb 15, 2012
Az nem baj, ha sok. Viszonylag kis áramú osztóval az jól kezelhető. Én legtöbbször 1mA-es osztót szoktam kivitelezni (1k Ohm , 1V), Neked egy 10k-s poti jó lesz. Már nem rémlik CHZ megoldása (Laci Picassája meg már nem publikus), de talán ott szimmetrizáló, és beállító poti van.
(#) CIROKL válasza anubis hozzászólására (») Feb 15, 2012
Emeld föl a feszt legalább 15 Volt -ra de több lenne az jobb , 30 mA már jó lenne .
(#) CIROKL válasza bakos13gab hozzászólására (») Feb 15, 2012
Nem váltóról megy a nyákon minden kialakítva és ITT ebben az esetben AC a bemenő az összes többi a nyákon helyt kapott így nincs semmi gond !
(#) CIROKL válasza Imi65 hozzászólására (») Feb 15, 2012
Idézet:
„Laci Picassája meg már nem publikus”

Miért ne lenne az ?
(#) anubis válasza CIROKL hozzászólására (») Feb 15, 2012
Van egy 6.5 voltos váltófesz a hálózati trafón ami felesleges. sorba kössem a 14,5 voltos szekunderrel? De itt már 20 volt feletti váltó feszről beszélünk ami egyenirányítás után majd 30 volt.
(#) Imi65 válasza CIROKL hozzászólására (») Feb 15, 2012
[OFF]Elnézést Lacikám, csak a sor elejét néztem. Most, hogy mondod, tényleg az.
(#) varttina válasza anubis hozzászólására (») Feb 15, 2012
Kösd csak sorba nyugottan, a többől mindig egyszerűbb kevesebbet csinálni, mint fordítva.
(#) Puklee hozzászólása Feb 15, 2012
Üdv! Pár hete kértem el84 kapcsolást. Kis leállás után amit az időjárás okozott, mostanra majdnem kész az el84-es erősítőm. A régi ecl86-osom dobozát alakítottam át abban kapott helyet 3 csővel megy ez81, ecc82 és el84. Gyönyörűen szól. Papír szerint 4és fél wattos de fülre ítélve úgy 2watt vagy 3 körül jelentősen letorzít. Ami jelen esetben kb a hangerőszabályzó 3/4 állása. Egyéb gondja nincs. Hál istennek brumm és gerjedésmentes. Csak trafótakarót miből készítsek? Fémhez nincs eszközöm csak fához :S Színben a trafótakarókat tervezem kékre, valamint elől ahogy illeszkedik a teteje, az a rés elé okker színű takarólemezt. Ha valakinek van ötlete trafódobozra az kérem segítsen köszi!
(#) anubis válasza varttina hozzászólására (») Feb 15, 2012
Köszi a válaszod. Sorbakötöttem a 14,5 és a 6,5 voltos szekundert a hálózatin és ezt kapja az előfeszültség rész. Így sikerült beállítanom a nagyjából 30mA nyugalmi áramot. Most rájöttem hogy csak üzemmeleg csövet érdemes állítgatni mert folyamatosan kúszik. 15 perc után sem állt meg teljesem 29 és 32 mA között ingadozik. A poti is nagyon érzékeny lehet hogy nem 50 kilóssal kellene állítgatni. Van kis gerjedés de ezt betudom a drótkupacnak. Majd jelentkezem ha valami nem stimmel. Az eddigiekért köszi mindenkinek. én is csöves lettem.
(#) Imi65 válasza Puklee hozzászólására (») Feb 15, 2012
Fülre szinte lehetetlen vállalkozás kimenő teljesítményt meghatározni. Egyébként én a 3,5W-ot tartom reálisnak, ez megfelelő tápfeszültségek esetén feltétlenül elérhető.
(#) Puklee válasza Imi65 hozzászólására (») Feb 15, 2012
Persze én sem mondom hogy így határoztam meg csak az ecl86 az 2w-os volt azt lemértük és fülre hasonlítottam ahhoz. Egyébként a hálózati trafója elég nagy szerintem 2 csövet is elbírna, ez81 van rajta. De az ez80-nak sem okozott gondot így egymagában. Az első 2 órás üzemen túl van a trafók talán a langyos hőmérsékletet ha elérik. Így megkockáztatom hogy a trafóra takarást akár fából (pl farost lemez) is lehetne készíteni. A festék sem jelenthet gondot mert 200 fokig hőálló. Visszatérve a témára annyira nem érdekes mert úgysem hajtom maxon az erősítőt, de szerintem lehet elég lenne neki a tápfeszültséget emelni 300volt fölé megpróbálni.
(#) CIROKL válasza anubis hozzászólására (») Feb 15, 2012
Közben látom a Pista válaszolt de én is megerősítem , kösd sorba és máris jó lesz .Ez az ingadozás nem számit 29-32 közt ez semmi , egyéb iránt csak érdekesség képp említeném nálam egy kosár csőből lett kiválogatva az a 4 darab cső ami most is bent van az erősítőben .
A nyugalmi áram beállítását természetesen érdemes véglegesíteni akkor amikor már üzem meleg az egész , egy fél óra már annak mondható akkor véglegesítsd .
(#) frecsko hozzászólása Feb 15, 2012
Sziasztok.
Nekikezdtem a második ECL86 SE erősítőmnek.
Egy régi videoton R4900 végfokát építettem meg kíváncsiság képen. 160ohm helyet csak 150ohmot tudtam belerakni.
Bekapcsolás után szépen feléled, szól szépen, de 2 perc után hirtelen halkabb lesz és furcsán izzik a cső.
Mi lehet a probléma?

névtelen.JPG

(#) Puklee válasza frecsko hozzászólására (») Feb 15, 2012
Lehet hülyeség de nekem akkor csinált ilyet amikor gerjedt... Igaz akkor hallani is lehetett de a végeredmény erős anód izzás volt. Nekem torzítás volt anno az ecl86-nál akkor azt mondták emeljem meg a katód ellen állást. Én azt javaslom azt a 150 ohm ot cseréld nagyobbra. Lehet a kapcsolás nem pontosan az mint az én erősítőmbe de én javaslok 270 ohm-ot de a nálam jobban hozzáértők majd adnak jobb tippet ha nem ez a gond. Vagy keress egy huzalpotit pl 500 ohmosat, lődd be 160 ohmra, és onnan haladj felfelé szép lassan hogy van e változás. Én így állítottam be amikor javasolták a katódellenállás-emelést.
(#) frecsko válasza Puklee hozzászólására (») Feb 15, 2012
Elsőre nekem is ez ugrott be, már túrtam is egy 500 ohmos potit.
Gerjedni nem gerjedhet, mert nagyon szépen szól, mikor a hiba bekövetkezik akkor sincs torzítás csak izzás és halkulás.
(#) bakos13gab válasza CIROKL hozzászólására (») Feb 15, 2012
Igen, közben sejtettem, hogy mi lehet a mondat mögött, de ahogy elolvastam, hogy váltó megy az előfeszre, meg hogy elmászkál, rögtön beírtam.
(#) anubis hozzászólása Feb 16, 2012
Ma du mind a két oldalát beállítom a kis PCL 86 PP-nek majd járatom őket pár óráig és ezerrel folytatom a dobozolást.
Remélem az idén is lesz AAET. Ott megmutatom a cuccot. Bár a szerkezet nem egyedi de de a kivitel az lesz.
(#) Puklee válasza frecsko hozzászólására (») Feb 16, 2012
Hmm hát nem tudom ilyen problémám még nem volt így lehet használható tanácsot sem tudok adni de megpróbálom. Érdemes megnézni illetve megmérni a tápfeszültséget hogy mennyit ad le a tápod azt tudom hogy a pentóda anódra max 250 volt mehet, arra gondoltam hogy érdemes még megnézni 1-2 ellenállást nem e melegszik, nincs e zárlat, esetleg ha a pentóda katódkörben van elkó az nem e zárlatos, mert bár konkrétan nem itt de már sok helyen okozott gondot zárlatos elkó. Szóval szerintem valamiért elcsúszik a munkapont (gondolom ellenállás vagy valami melegszik és ez okozza vagy pl túlfesz.) Még érdemes másik csővel megpróbálni, minél kevesebbet használt példánnyal. Remélem segítettem valamit egyenlőre tőlem ennyi telik.
(#) Puklee válasza Puklee hozzászólására (») Feb 16, 2012
Esestleg még ezeket nézd át:
R107: 1kohm/ 2watt ; R89: 160ohm/0,5 watt valamint a trióda anódon R50: 220kohm/0,5 watt. Ezeknek a felsorolt ellenállásoknak érdemes megnézni, hogy nem e kisebb teljesítményű lett betéve. Mert ha az melegszik akkor ugye az értéke is változik olyankor ami már okozhat gondot.
(#) frecsko válasza Puklee hozzászólására (») Feb 16, 2012
Az elkó,ellenállás minden új benne.
A hibát szerintem az okozhatja, hogy a pentóda rácsára 250V max mehet, én most 311V-ot mértem.
Hát ha azt közvetlen a segédrácson mérted az tényleg nem jó. Anódra és segédrácsra 250 volt mehet. Tégy rá egy olyan trafót ami váltóba 230 volt -ot ad le(mint a rajzon) a lényeg hogy 250 volt -ot adjon le a tápod terhelt állapotban egyenirányítás és szűrés után körülbelül (azaz mikor be van kapcsolva az erősítő) mellé Kádár Géza: Rádió és televízió vevőkészülékek 1967-1969 c. könyvében a 44.oldaltól kezdődik a Melodyn rádió aminek a végfokát építed itt fel vannak tüntetve a feszültség értékek is érdemes átméregetni.
Az adott könyv összes példánya egyébként megvan djvu formátumban.
(#) frecsko válasza Puklee hozzászólására (») Feb 16, 2012
A saját trafójával használom. A könyvek ekem is megvannak. Fenti hozzászólásomban csatolt rajzon is fel van tüntetve a fesz érték.
13k-s ellenállást beiktatok a rács és táp közé. Kívánci leszek mi lesz.
Nekem saját trafójával mikor a rádiót csináltam 265 volt jött ki. Egyébként érdemes megpróbálni. Az anódon is olyan magas a táp?
(#) Imi65 válasza frecsko hozzászólására (») Feb 16, 2012
A 160 Ohm -os ellenálláson (katód) mérheted a feszültséget, ez alapján jó közelítéssel tudod számítani az anódáramot (levonsz belőle 5mA-t) Ia=Uk/Rk-5mA. Az anódon mérhető feszültségből levonod az előbbi értéket, majd szorzod az anódárammal. Ez ECL86 esetében nem lépheti túl a 9W-ot.Ha a segédrácsfeszültséget csökkented, vele arányosan csökken az anódáram is. Az ide épített ellenállás kb. 5V-ot ejt k Ohm -onként. Ha nem hidegíted a segédrácsot, az ellenállás növelésével csökkenő erősítést kapsz. A katódköri ellenállás növelése ugyanilyen hatást vált ki. Azonfelül lehet (szűrő)ellenállással is valamennyi feszültséget "elfogyasztani" a tápból, a teljes cső kb. 45mA-t fogyaszt, ezáltal egy 470 Ohm -os 2W-os ellenállás nagyjából 20V-al csökkenti a táp feszt, fél terhelés mellett (érezhetően melegedni fog).
(#) Imi65 válasza frecsko hozzászólására (») Feb 16, 2012
Idézet:
„Bekapcsolás után szépen feléled, szól szépen, de 2 perc után hirtelen halkabb lesz és furcsán izzik a cső.
Mi lehet a probléma?”

Ennek a csőnek jó pár gázos példányával találkoztunk már (a PCL-ből is), ami teljességgel hasonló "tüneteket" produkál.
Következő: »»   1318 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem