Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése

Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   1319 / 2208
(#) frecsko válasza Imi65 hozzászólására (») Feb 16, 2012
Amit először építettem erősítőt deszka modelként annál nem csinált ilyet. Most kipróbálom 15k-s ellenállással, hátha megjavul.
(#) Puklee válasza Imi65 hozzászólására (») Feb 16, 2012
A gázosodás nekem eszembe sem jutott pedig találkoztam már vele sajnos. Bár írtam neki hogy egy csere nem árt. Erre felbuzdulva van egy rakás ecl86-om letesztelem már őket
(#) Imi65 válasza Puklee hozzászólására (») Feb 16, 2012
Idézet:
„egyéb iránt csak érdekesség képp említeném nálam egy kosár csőből lett kiválogatva az a 4 darab cső ami most is bent van az erősítőben .”

Laci sem véletlenül írta ezt le. Biztos, nem egy ilyen jellegű hibával találkozott, míg eljutott a 4 legjobb csőig. Ne felejtsük el azt sem, hogy ezek sok esetben éveket voltak napi használatban eredeti helyükön, mire hozzánk kerültek.
[OFF] Más fórumok profi tagjai röhögik is a "szerencsétlen" Hobbielektronikásokat, hogy "kukázott csövekből, vadul tekercselt kimenővel, bontott alkatrészekkel" próbálnak valamit kihozni, sekélyke tudásukkal. Ez van.
(#) Puklee válasza Imi65 hozzászólására (») Feb 16, 2012
Persze ez nyilvánvaló dolog. Nekem is alig van 1-2 csövem ami nagy valószínűséggel nem volt használva vagy csak nagyon keveset. Többit inkább nem is említem. Egyébként jómagam ilyen alkatrészekkel neki sem fognék pp. erősítőnek de még az el84/ecl86-nál nagyobb se-nek sem. Ezek a 2w-os erősítők hobbicélra tanulásnak szerintem tökéletesek. Magamon tapasztaltam, mivel csöves rádió restaurálás/kis se erősítő építése terén már csak nagyon ritkán kell segítség, bezzeg az elsőnél 2 napig csak itt agyaltam kérdezősködtem. Nyilvánvalóan új csövekkel újonnan vásárolt trafókkal lehet igazán jót építeni, de ebben a gazdasági helyzetben valószínűleg nem sokan élhetnek ezzel bármekkora tudásuk is legyen. Sajnos. Valószínűleg ezek a más fórumozók megtehetik hogy egy nagy teljesítményű sztereó pp erősítőt összerakjanak vadi új cuccokkal, százezres értékben. Többségünk nem. Nekem egyébként a hobbielektronika név eleve azt tükrözi hogy hobbi azaz nem feltétlen tökéletes profizmusra épülő építés, hanem egy átlagos ember csak úgy kedvtelésből időtöltésként önmagának próbál valamit az adott anyagokból kihozni, és aztán örül neki. Nem mellesleg az említett más fórumok profi tagjai sem profiként jöttek világra. És kitudja? Lehet 2év múlva ha így haladunk örül majd az egyszeri ember ha használt alkatrészre telik.
(#) sturbi válasza frecsko hozzászólására (») Feb 16, 2012
A Te tápoddal kevés a 150 ohmos katódellenállás a pentódánál, 220-270 ohm között kell lenni. A segédráccsal köss sorosan 100-150 ohm gerjedésgátló ellenállást is. A C10 (22 nF) csatolókondi feszültségtűrése is gond lehet, ide legalább 400 V-os (vagy 630 V-os) kell. A teendő tehát, kicserélni a katódellenállást 220 ohmra, bekötni a segédráccsal sorosan 150 ohmot, ellenőrizni és szükség esetén cserélni a csatoló kondit 22-47 nF 400 V (630 V) jó minőségű kondira (régi papír ide nem jó, már az újak is gyakran átvezettek kicsit).
(#) klemo86 hozzászólása Feb 16, 2012
Kicsit remeg a kezem a GM70 főkapcsolóján, lehet hogy jót tenne egy feles
(#) klemo86 válasza klemo86 hozzászólására (») Feb 16, 2012
Ennyi volt a móka mára, besz@rt a GM70 fűtőszála
(#) Imi65 válasza klemo86 hozzászólására (») Feb 16, 2012
Lehet tudni, hogy mitől?
(#) klemo86 válasza Imi65 hozzászólására (») Feb 16, 2012
Na jó, egyszerűen agyam nincs hozzá, hogy miért 20V-on eszik egy cső 3-3,2A-t. Mivel direkt fűtéses, meg direkt csatolt, egyenirányítva van: van a trafó a 14Voltával, aztán vagy egy 20A-s graetz, meg 10ezer mikró szűrögetni. A kondi nem valószínű hogy túllövi a nagy áram miatt... Viszont per pillanat sütnek a fűtések közti 20W-os ellenállások, ami a katód 160V-ra emeléséhez szükséges 100W-os ellenállásra mennek (nyilván, mert az fűt a GM70 helyett). Valami ötlet?
Rajzot teszel fel?
Jogos, pardon.
A mindenségit. Sejtettem, hogy ez nem gyerekjáték, de tényleg elég "szigorú" egy cucc.
Első ránézésre nem látok semmi olyat, ami a fűtőszál halálát kellene okozza. (Mikor tanultam a szakmát, egyik mesterem mindig azt mondta: Ne a rajzot nézze, a rajzon minden készülék jó!) Az áramok is elég nagyok, hogy ne tudjon máshonnan komolyabb mennyiség "begyűrűzni". Méricskéni kell, de sajnos nem tudom, honnan indulnék el.
Cső nélkül 16,5V van rajta, és az ellenállásai se forrók... Akkor csak a kondi lesz a bűnös, mert azon a körön egyszerűen nincs más Anódot se kapott még ugye, mert kicsit jobban elő kell fűteni a higanygőzöket, ha pakolászva van a cucc. Így meg rá se nyomtam, mert minek...
Az ellenállás (a fűtésen) a poti helyett van? Ezekkel "közepeled ki" a fűtőszálat? Mert érdekes, ha így van, hogy csővel miért melegszik, és nélküle miért nem (persze jogos, ha soros ellenállás lenne).
Végülis minden klappol, csak a lényegi rész nem: a végcsövek fűtése. Az anódtáp is ki lett már műterheléssel próbálva, stbstb...

Pic1084.jpg

Igen, arra szolgál. Én arra gondoltam, hogy a fűtőszál valahova hozzáér, ahogy elszakadt... Azt hiszem, csinálok neki egy stabilizált táplálást, mert egyszerűen ez minden törvénynek ellent mond (Mellesleg ez az "apróság" még úgy is 15ezer lesz, hogy az ukránok kérik az árát...)
Az valószínű, hogy a mechanikus rögzítése is odalett a fűtőszálnak, innentől meg........
Szerintem én is ot állnék fölötte, és nem nagyon érteném, mit látok..........
[OFF] Ez meg - nem is kicsit lényeges - kérdés, az ára.
Aki fölfogja a direkt-csatolás lényegét (nekem sem ment elsőre), annak nem nagy cucc maga a kapcsolás, csak 1-2 elrettentő feszültség-érték van rajta (2kV az anódtrafón). De ha egy ilyet kapok, hogy ilyen hülyén száll el a fűtés, azzal mit kezdjek?
Az ára ide vagy oda, más nem tud benne különösebb kárt okozni, és egy ilyen gépnek ez a leggyengébb pontja... Egy hülyenagy direkt fűtéses végcsövet megtápolni, ami ráadásul elég érzékeny (mert a higanygőzök még ennél is érzékenyebbek a fűtőfesz-re, de ott csak a trafót kell ÚGY megtekerni). Így jártam...
Igazából Gubán Gabi jutott eszembe, mikor megláttam a készülékedet. Bizonyára ismered Gabink GU-81-es PP-jét, no ott még ettől is borzasztóbb feszültségek vannak. Az első fokozatnál észre sem vettem a DC csatolást, csak hogy most mondod. Az biztos, hogy így semmi nincs a jelútban......
Igen, várom a hozzászólását, hátha tud valamit mondani Egy élmény volt élőben látni azt a gépezetet is Az enyém valahogy elég csupasz ahhoz képest Mondjuk lehet, hogy mert SE... Az a sok cucc a legelején csak a kivezérlés-jelző miatt van, meg egy késleltető cső az anódnak (persze ahhoz is kellett mégegy relé, mert ezt a nagy trafót nem bírná el). Ha megoldódik a fűtés, akkor a dobozoláson kívül nem is nagyon van vele más munka. A kimenők légréseit kicsit szerintem megnövelem, meg nem árt katódkondi a fokozatokra, hogy lineárisabb legyen. (Meg nem árt 2 új végcső...)
(#) (Felhasználó 1947) válasza klemo86 hozzászólására (») Feb 16, 2012
Tegyél a fűtéssel sorosan 0,1-0,2 ohm-os teljesitményellenállást, vagy inditáskor két lépcsőben fűtsd fel a csövet.(Trafó leágazást átkapcsolhatóra késziteni.)
(#) klemo86 válasza (Felhasználó 1947) hozzászólására (») Feb 16, 2012
LT1083-mal stabil táplálást csinálni neki?
(#) (Felhasználó 1947) válasza klemo86 hozzászólására (») Feb 16, 2012
Felesleges stabil egyennel fűteni.(Semmi nem indokolja ebben a beállitásban/csőnél)
A fűtőáram korlátozása oldhatja meg a gondot.
Túl "hirtelen" fűtötted fel a csövet, szerintem ez volt a probléma.
Grafitanódos csöveknél figyelni kell a korrekt fűtésre, felfűtésre.
Esetleg egy soros áramgenerátor, ki/átkapcsolhatóra.
Ha már van LT1083-ad, akkor meg lehet próbálni vele.
(#) klemo86 válasza (Felhasználó 1947) hozzászólására (») Feb 16, 2012
Na ilyenről se hallottam még
Viszont készítek valamit, ami 20V-on 3A-t zabál, hogy azzal kísérletezzek a továbbiakban... Akkor azt mondod, hogy - mint a nagy teljesítmény-erősítőknél a hálózati trafón - egy kicsit kevesebbről indítsam, és utána kapja csak meg a teljes feszkót?
Az is megoldás lehet, hogy a fűtőtrafó primerén teszel be valami korlátozó ellenállást. Amit pár 10 sec. után kisöntölsz. Sturbi, vagy Luki biztos rendelkeznek némi üzemeltetési tapasztalattal, nekem a közvetlen fűtésű csövek csúcsa az AZ4 volt.
(#) Puklee hozzászólása Feb 16, 2012
Üdv! Nemrég írtam hogy már üzemkész az el84se- erősítőm... Érdekes dolgot vettem észre ma. Ugyanis mikor kész lett egy új, még bontatlan ecc82-t tettem bele. De ma kicseréltem, hogy kipróbáljam egy másik, használt csővel. A használtat beletéve bekapcsoláskor a fűtőszál a bekötés környékén egy pillanatra erősen felizzik. A másik új csőnél nincs ilyen. Ez mitől van? Egyébként tetródaként a 6p15p is üzemel benne el84 helyett igaz jóval korlátozottabb a képessége... de ez mellékes csak próba volt.
(#) zolika60 válasza Puklee hozzászólására (») Feb 16, 2012
Kicsit elvékonyodott a fűtőszála.
(#) Puklee válasza zolika60 hozzászólására (») Feb 16, 2012
Akkor jóra gondoltam. Ha már ez kiderült megnézem a többit is. Ha jók a sejtéseim bármelyik bekapcsoláskor kiéghet a fűtés. Kösz a gyors választ.
(#) frecsko válasza Puklee hozzászólására (») Feb 16, 2012
100%-ig egyet értek veled.
Következő: »»   1319 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem